Csapatunk

Dr. Albeck Péter

konzerváló fogászat és fogpótlástan szakorvosa
Minden páciensre úgy tekintek, mintha én ülnék a fogorvosi székben
Dr  Albeck Péter
Rendelési időpontok
Hétfő 7:30-13:30 Kedd 14:00-20:00 Szerda - Csütörtök 14:00-20:00 Péntek 7:30-13:30 Szombat változó

Dr. Albeck Péter interjúja

Miért pont fogorvos lett Önből?
Orvos családból származom. Édesanyám ortopédus, édesapámnak 5 szakvizsgája van: eredetileg baleseti sebészként dolgozott, most háziorvos és egyben sportorvos. Kiskoromtól fogva úgy neveltek, hogy bármi lehet belőlem, kivéve orvos. Amikor pályát kellett választanom, természetesen az orvosi pálya mellett döntöttem… Ezt a szüleim továbbra is ellenezték, de közös megegyezés alapján a fogorvosi pálya lett a befutó. És igazuk lett: ez a nekem való szakma.

Ön szerint milyen tulajdonságok jellemzik a jó fogszakorvost?
A fogorvosi ellátás óriási bizalomra épül az orvos és a páciens között, mert sokan nagyon szoronganak a kezelések miatt. Ha az orvos szakmai felkészültsége és elhivatottsága megfelelő, akkor tudja, hogy a páciens elégedetten fog kiszállni a székből, és ez innentől erős kapoccsá válik. Tehát a legfontosabb, hogy az orvos képes legyen elnyerni a páciens bizalmát, aminek a záloga a megfelelő szakmai tapasztalat és empátia.

Jellemzően milyen típusú kezeléseket, műtéteket végez?
Fő területem a fogpótlástan, szakmai szóval protetika. Ebben rendelkezem a legnagyobb tapasztalattal, és ezt tartom a fő profilomnak. Azonban, hogy ezt a területet jól végezze az ember, elengedhetetlen, hogy interdiszciplinárisan működjön. Ismerni kell a konzerváló fogászat, az endodontia (gyökérkezelések), a szájsebészet és a fogszabályozás lehetőségeit, így általános jellegű ellátásokat is végzek, továbbá szájsebészeti beavatkozásokat, töméseket, gyökérkezeléseket.

Melyik fogászati terület specialistáival szokott együttműködni a kezelések során?

A dentálhigiénikusok szerepe a kezelések előtt kiemelkedő. Ők a kulcsszereplők abban, hogy a kezelendő terület tiszta legyen, a kezelés után pedig sokáig egészséges és tiszta maradjon. A fogpótlások gyakori szereplői a szájsebészek/implantológusok, és a gyökérkezelések specialistái is, akik a megfelelő alapot biztosítják a jövőbeni fogpótlások számára. A fogszabályozás szakemberei is gyakran szerepet kapnak egy komplex kezelésben, mivel egy fogászati probléma hátterében gyakran a fogazat rendellenes pozíciója, harapási defektusok húzódnak meg, és gyakran egy esztétikai beavatkozás (héjak, esztétikus koronák) előtt is fogszabályozást kell végezni.

Mi jelent sikerélményt a munkájában?
Az elégedett páciens, még abban az esetben is, ha ez a páciens számára csak jóval a kezelés befejezése után realizálódik.

Melyik eset tett Önre különösen mély benyomást?
Talán a legmélyebb nyomot egy 40 év körüli Down-szindrómás hölgy hagyta bennem, akit a szülei hoztak el kezelésre egy rendkívül nagy gyulladással a szájüregben. Egy fogát el kellett távolítanom. A szülőkkel közreműködve elmondtuk a hölgynek, hogy mi fog történni, és hogy sajnos fájdalomra számíthat, mert a nagy gyulladás miatt sokkal nehezebb a kezelendő terület érzéstelenítése. A beavatkozás közben a hölgynek kicsordultak a könnyei, de egy szót sem szólt. Mikor végeztünk a foghúzással, szájszorítva odajött hozzám, megölelt, és azt mondta: „köszönöm!”
Rendkívül megható volt… Még egy ép és egészséges embertől sem vártam volna ilyen fegyelmezettséget és őszinte hálát egy ilyen típusú beavatkozás után, nemhogy tőle. Sosem fogom elfelejteni!

Mit tart legnagyobb erényének?
Talán azt, hogy mindig a páciens érdekeit tartom szem előtt. Az embereknek gyakran okoznak nehézséget az anyagi szempontok, a gyógyulási idő, az esetleges félelem a kezelésektől. Ezeket igyekszem mindig a helyén kezelni, és bárhogyan is, de megtalálni a módját, hogy a páciens egészségét helyre tudjuk állítani.

Miről kell leggyakrabban felvilágosítania a pácienseket, mire kell sokszor felhívnia a figyelmet?
Fogmosás, fogmosás, fogmosás, és természetesen ennek a helyes kivitelezése, ami néha tanulást igényel.

Hogyan szokta megnyugtatni az embereket?
Mindig magabiztosan állok a munkám elé. Ha valamiben elbizonytalanodom, megkérdezem egy kolléga véleményét: a szakmai konzultációk szerintem nagyon fontosak. Nem megyek bele bizonytalan dolgokba, mert, ahogy egykori professzorom mondta, sosem feledkezhetem meg arról, hogy a fog másik végén egy ember van.

Ha nem fogorvos lenne, mivel foglalkozna?
Rengeteg dolog érdekel, főként a természetközeli és kreatív tevékenységek. Talán tájépítész.

Mi a kedvenc hobbija?
Szabadidőm legnagyobb részét a vitorlázórepülés teszi ki. Gyerekkorom óta meghatározó része az életemnek. Versenyzem, oktatok, és az egyik legnagyobb múltú vidéki repülőklub elnöke vagyok több éve.
Emellett egy szakmai szoftverfejlesztő projekt ötletgazdája és vezetője vagyok, ahol a fogtechnikák és a fogorvosok közötti kommunikációt szeretnénk még hatékonyabbá tenni.
Amikor pedig tehetem, a szabadban töltöm az időmet a családommal és a barátokkal: síelek, horgászom, vitorlázom, vagy a növényeimet gondozom.