Csapatunk

Dr. Ficzere Ildikó

fogszabályozó szakorvos
Ami szép, az egészséges. Ami egészséges, az szép.
Dr. Ficzere Ildikó - fogszabályozó szakorvos

Diplomámat 2000-ben a budapesti Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Karán szereztem. A diploma megszerzése után sem távolodtam el az Egyetemtől, ugyanis a Gyermekfogászati és Fogszabályozási Klinikáján dolgoztam, ahol részt vettem az ötödéves hallgatók oktatásában, magyar és angol nyelven egyaránt.

2002-ben Fog- és szájbetegségek szakvizsgát, 2005-ben pedig a fogszabályozási szakvizsgát tettem le.Számos hazai és nemzetközi kongresszuson vettem részt és az ott tartott előadásoknak társszerzője voltam.

Fontosnak tartom, hogy a páciensek tisztába legyenek azzal, hogy a fogszabályozás nem pusztán esztétikai fogászat, hanem az egészséges fogazat elengedhetetlen feltétele. Mivel a Klinikán is dolgoztam, a legújabb technikákról folyamatosan informálódtam, és a számomra szimpatikus új vívmányokat mai napig beépíthetem a kezeléseimbe.

Nagy hangsúlyt fektetek továbbá arra, hogy a gyermekek már korán megszokják a rendszeres fogorvosi ellenőrzés és kezeléseket, megtanulják azt, hogy ma már fájdalommentesen gyógyítunk ezért nincs okuk félni, így egész életükben bizalommal fognak fordulni fogorvosuk iránt.

Tagja vagyok a Magyar Orvosi Kamarának. Angol nyelven beszélek.

Rendelési időpontok
Hétfő - Kedd 14:00-20:00 Szerda 09:00-13:00 Csütörtök - Péntek - Szombat -

Kezelések

Dr. Ficzere Ildikó interjúja

A diploma megszerzése után az egyetem klinikán dolgozott. Élvezte a hallgatók oktatását?

Csodálatos volt, nagyon szerettem tanítani! Ráadásul az az előnye is megvolt, hogy a klinikán minden szakmai újdonságról az elsők között értesülhettem, így azokat rögtön beépíthettem a munkámba.

Igaz, hogy egy fogszabályozó szakorvos munkájában fontos a kreativitás?

Igen, bár nem a köznapi értelemben. Inkább arról van szó, hogy minden fogsor egyedi, sokszor ugye olyannyira, hogy fogszabályozásra van szükség. Az egyéni állkapocsszerkezet és fogsor minden esetben egyéni elbírálást igényel. Van, hogy az egyik orvos szerint nincs szükség fogeltávolításra, a másik szerint viszont igenis szükséges ahhoz, hogy szépen elférjenek a fogak.

Van olyan páciens, akit a foghúzás szükségessége visszariaszt?

Találkoztam olyan pácienssel, aki máshova járt fogszabályozásra, és nem egyezett bele a foghúzásba. Egy ideig úgy tűnt, szépen beállnak a fogai a fogszabályozó készülék igazította ívbe, aztán pár év múlva mégis visszarendeződött a fogsora az eredeti felállásba. Ebből az a tanulság, hogy nem érdemes felülbírálni a szakorvos véleményét.

Mikor érdemes elkezdeni a fogszabályozást?

Erre nem létezik kizárólagos szabály. Extrém esetekben, például az állkapocs helyes állásának érdekében már egész kiskorban érdemes szakemberhez fordulni, rögzített készülékek viszont csak maradó fogakra alkalmazhatók, vagyis 12 éves kor előtt nem ajánlottak.

Felső korhatára van a fogszabályozásnak?

Nincs. Felnőttkorban ugyan lassabban zajlanak le azok a folyamatok, amelyek a fogak állásának megváltoztatását szolgálják – egész pontosan a csontállomány szerkezeti változásáról van szó -, de végül létrejön a szép végeredmény. Még 60 éves korban sem késő elkezdeni!

Páciensei elsősorban az esztétikus fogsor miatt keresik fel vagy az egészség az első szempont?

Az emberek elsősorban szép mosolyra vágynak, de szerencsére ez éppen egybeesik az én szakmai szempontjaimmal. A tökéletes fogív ugyanis egyben a legegészségesebb. Így tudjuk a leghatékonyabban tisztán tartani, valamint a harapás ereje ekkor a legtökéletesebb.

A tisztítás nem okoz gondot, amikor fogszabályozó készülék kerül a fogakra?

Mindig felhívom az emberek figyelmét a helyes fogápolásra. Megmutatom, milyen eszközöket kell használniuk, mikor, mennyi ideig kell fogat mosniuk. Ha valaki elhanyagolja a tisztítást, a fog ott kezd el szuvasodni, ahol az a legfeltűnőbb, és sajnos a legkevésbé kezelhető. Jó hír viszont, hogy aki ebben az időszakban rászokik a helyes fogápolásra, az később is gondosan törődik majd fogaival.

Mit tekint sikerélménynek a munkájában?

Azt, amikor egy különösen bonyolult szakmai kérdést sikerül megoldanom. Volt például egy kamasz páciensem, akinek a szemfoga bent ragadt az állkapocsban. Ez sajnos gyakran előfordul, ám az övé ráadásul olyan szögben feküdt, hogy akár le is mondhattunk volna róla. Szájsebész kollégámmal együtt úgy döntöttünk, hogy műtéti úton mégis lehozzuk, és fogszabályozási eljárással a helyére visszük. Nem volt könnyű, de sikerült, és a fiú ma már szép szabályos fogsorral büszkélkedhet!

Mit tart az Uniklinik Fogászat előnyének?

Mint a fenti példa is mutatja, nagyon jó az együttműködés az itt dolgozó szakemberek között. Ezenkívül szeretem az Uniklinik Fogászat dinamikus, egyben páciensközpontú szemléletét.

Kikapcsolódásképpen mivel foglalkozik?

Három gyermekem van, és a kisebbik még szinte kisbaba. Igazán nem unatkozom mellettük! Olvasni is szeretek, főleg Müller Pétert és Agatha Christie-t.Ez utóbbitól nem a Fogorvos széke a kedvencem, mielőtt megkérdezné... Inkább a nagy klasszikus krimik, mint amilyen a Halál a Níluson.