Csapatunk

Dr. Nyuzó Brigitta

gyermek- és ifjúsági fogászat
Szerettessük meg a kicsikkel a fogápolást
Dr  Nyuzó Brigitta

Nyuzó Brigitta vagyok, jelenleg én vagyok az Uniklinik Fogászati Központ apró pácienseinek fogtündére. A fogorvosi diplomámat a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán szereztem cum laude minősítéssel. Pályafutásom kezdetén szerencsém volt komolyabb betekintést nyerni a felnőtt páciensek ellátása mellett a gyermekek kezelésébe is, így szerettem bele a fogászat e nagyon fontos szakágába. A pácienseimmel minden körülmények között képes vagyok megtalálni a közös hangot, barátságos és vidám egyéniségemmel is igyekszem biztosítani a gyermek vagy éppen az érte izguló szülő nyugalmát. A legnagyobb örömet jelenti számomra, ha egy ijedten érkezett kis páciens úgy megy ki a rendelő ajtaján, hogy „Anya, ez nem is fájt! „

Legfőbb feladatomnak tartom azt, hogy egy olyan generáció nőjön fel a kezeim alatt, akik bátran ülnek be a fogorvosi székbe és kellő információval rendelkeznek arról, hogy miért is oly fontos a szájápolással foglalkozni, és ami a legfontosabb, hogy hogyan kell azt megfelelően végezni.
Angol nyelven középfokon beszélek.

Szakterületem: gyermekfogászat, tejfog tömése, barázdazárás, maradandó fog tömése gyermekeknél 

Dr. Nyuzó Brigitta interjúja

Miért pont ezt a szakterületet választotta?
Pályafutásom kezdetén kaptam egy lehetőséget egy gyermekfogászati körzet ellátására. Ezen időszak alatt rengeteg sikerélmény ért a gyermekek kezelésében, ami arra motivált, hogy továbbra is velük foglalkozzak.

Mennyire fontos, hogy beszéljen a gyerekek nyelvén?
Rettentően! Igyekszem mindig érdeklődéssel kezdeni a találkozót. Megkérdezem a kis páciensemet, hogy van, megdicsérem a ruháját, vagy érdeklődöm kedvenc sportja iránt. Ha magával hozta a kabaláját, arról beszélgetünk egy kicsit. Így sokkal hamarabb megtörik a jég, ami gyerekek esetén talán még fontosabb, mint a felnőtteknél.

Mi a szülő szerepe a rendelőben?
Jó azt tapasztalni, hogy sokszor nagyon önállóak már a kis páciensek, így a szülők többnyire a széken csendben ülve várják végig a kezelést. Előfordul, hogy kell egy kis bátorítás. Ilyenkor a fogászati szék mögött tartózkodó szülő megfoghatja a kicsi kezét.

Mi a véleménye a gyerekek fogmosási szokásairól?
Szerencsére a szülők egyre nagyobb figyelmet fordítanak a gyermekek fogainak ápolására. Kisgyermekkorban a legfontosabb az, hogy a napi rutinba beépüljön a fogmosás, melynek a hatékonyságát ekkor még a szülő tudja leginkább biztosítani, úgy, hogy ő maga is megmossa a gyermek fogait.

Mit szól a gyerekek fogmosását támogató alkalmazásokhoz?
Mivel ma már a digitális világ nagy szerepet játszik az életünkben, úgy vélem, hogy ez nagyon sokat tud segíteni abban, hogy felkeltsük a gyerekek érdeklődését a fogmosás iránt.

Milyen tendenciákat tapasztal?
Örömmel látom, hogy egyre többen hozzák el rendszeres fogászati ellenőrzésre a gyermekeiket. Ami nagyon hasznos, mert így a kicsik korán hozzászoknak a fogorvosi szituációkhoz, és azért is, mert egy-egy elváltozást még a kezdeti stádiumban felfedezünk, ami megkönnyíti a kezelést.

Mit tanácsolna a szülőknek, ha a gyerek ódzkodik a fogorvostól?
Fontos, hogy szimpatikus fogorvos kezelje, akiben könnyen megbízik. Sokat segíthet az is, ha beszélgetünk a fogorvossal való találkozásról. Elmondjuk, miért van erre szükség. Elmagyarázzuk, mi fog történni. Vannak olyan rövid filmecskék, mesék is, amelyek fogorvosi szituációkat dolgoznak fel.

Mi a leggyakoribb probléma a kamaszoknál?
A kiskamaszoknál a problémák zöme a helytelen fogmosásra vezethető vissza. Ilyenkor néhány egyszerű lépésben megmutatjuk a helyes technikát, illetve rámutatunk az egyéni hibákra, elmagyarázzuk, mit kellene másképp csinálni. A kamaszok szeretnek lázadni, aminek része a fogápolás elsumákolása is… Ám egyúttal sokat adnak a megjelenésükre, ezért ha elmondjuk, hogy a szép fogakhoz fontos a rendszeres és alapos fogtisztítás, van esély arra, hogy megfogadják a tanácsainkat!

Amikor épp nem a gyerekek fogairól gondoskodik, mivel szereti tölteni az idejét?
Szabadidőmben szeretek kötögetni: jelenleg egy kis babatakarón dolgozom. Még nincs saját gyermekem, de ez nem akadály! Ezenkívül még finom sütikkel szeretek kedveskedni a páromnak.

Kezelések

Rendelési időpontok

Hétfő
-
Kedd
-
Szerda
-
Csütörtök
14:00 - 20:00
Péntek
-
Szombat
-

Dr. Nyuzó Brigitta Esettanulmányai