Csapatunk

Dr. Szathmári-Mészáros Noémi

konzerváló fogászat és fogpótlástan szakorvosa
Embereket kezelünk, nem fogakat
Szathmary Meszaros Noemi

Népszerű kolléganőnk jelenleg szülési szabadságon van.


Diplomámat 2013-ban a Semmelweis Egyetemen szereztem summa cum laude minősítéssel. 

Az egyetemi tanulmányaim során tudományos diákköri tagként az elméleti ismereteim, míg a tehetséggondozó programban a gyakorlati készségeim - elsősorban a diagnosztika és az akut ellátás- további elmélyítésére nyílt kiváló lehetőségem. 

2013 szeptemberétől a SOTE Fogászati és Szájsebészeti Oktató Intézetének munkatársa vagyok, ahol a fogorvostan-hallgatók elméleti és gyakorlati képzésében is aktívan részt veszek, valamint itt folytattam Konzerváló fogászat és Fogpótlástan szakképzésem, melyet kiválóan megfelelt minősítéssel végeztem el. Munkám mellett számos továbbképzésen és konferencián veszek részt, fontosnak tartom az élethosszig tartó tanulást, folyamatos fejlődést.

Szakterületem a saját fogak megtartását célzó kezelések, valamint a kialakult foghiányok teljes körű  ellátása, ide értve a klasszikus és a modern implantációs eljárásokat is. 

Fontosnak tartom pácienseim valamennyi problémáját empátiával, türelemmel, nyitottsággal kezelni. 

Fogorvosi munkám során sosem csupán a szájüregre koncentrálok, hanem a páciens számára minden szempont szerinti legideálisabb megoldást keresem.

Angol nyelven beszélek.

Rendelési időpontok
Hétfő - Kedd - Szerda - Csütörtök - Péntek - Szombat -

Dr. Szathmári-Mészáros Noémi interjúja

Hogyan lett Önből fogorvos?

Az orvosi pálya már kisgyerekként felkeltette az érdeklődésemet, noha a szakterület kiválasztása már sokkal nehezebbnek bizonyult. Összességében leginkább az motivált, hogy a fogorvoslás egy olyan komplex szemléletet igénylő terület, amely egy mélyen bizalmi kapcsolaton alapul. Szerintem mindenkinek van legalább egy olyan családtagja vagy ismerőse, aki fél elmenni fogorvoshoz, és emiatt komoly problémái vannak. Én ezen szeretnék változtatni. Hiszem, hogy kellő empátiával és türelemmel feloldhatóak ezek a gátlások.

Mi jelent sikerélményt a munkájában?

Számomra az a siker egyik legmegkapóbb jele, amikor az a páciens, aki első találkozásunkkor még rejtegette fogait, alig mosolygott, a kezelések végeztével fülig érő szájjal érkezik a kontrollra. Sokszor elképesztő változást kísérhetünk végig, és ezt nem csupán a fogakra értem. Amikor a munkáknak köszönhetően valaki újra felszabadultan étkezhet, beszélgethet és nevethet, az a legnagyobb sikerélmény.

Melyik esetére emlékszik különösen jól és miért?

Sosem fogom elfelejteni azt a kedves idős hölgyet, akit az egyetemre irányítottak, és hozzám került kezelésre. Nagyon súlyos állapotban volt a fogazata, mivel komplex gyógyszerezése és krónikus betegségei miatt az elmúlt években sehol sem mertek érdemben hozzákezdeni a kezeléséhez. Ennek sajnos az lett a következménye, hogy a körhídjait és minden maradék fogát el kellett távolítanunk, amit páciensként hatalmas kihívás feldolgozni.
Ebből a helyzetből kellett helyreállítanunk a rágását, beszédét, mosolyát.
Ez egy pszichésen rettenetesen megterhelő időszak volt a hölgy számára. Fogorvosként legalább annyira fontos volt lelki támaszt nyújtanom neki, mint a szájüreget kezelni. Felemelő érzés volt, amikor ennek a komplex folyamatnak a végén egy elégedett, boldog hölgy ült a kezelőszékemben, aki bátran mosolygott, és újra mert társaságban enni. Azóta is félévente találkozunk a kontrollvizsgálatokon.

Mit tart legnagyobb erényének?

Úgy gondolom, az empátia és a türelem elengedhetetlen a szakmánkban, ezért mindig ezeknek a jegyében kommunikálok a betegeimmel. A precizitás és az alaposság szintén fontos jellemzői a munkámnak, melyekre mindig törekszem. Nyitott vagyok az újdonságokra, hiszek az élethosszig tartó tanulás fontosságában.

Ha már az empátia szóba került, hogyan szokta megnyugtatni az embereket?

Meghatározó az első konzultáció, ahol megismerkedek leendő páciensemmel. Nagyon fontosnak tartom, hogy meghallgassam az igényeit, panaszait, félelmeit. Ilyenkor éreztetem vele, hogy nincs miért szégyenkeznie. Ha korábban rossz élményei voltak, akkor eleinte haladhatunk apró lépésekben, amíg ki nem épül a bizalom. Ez szinte mindig segít.

Miért szeret az Uniklinik fogászaton dolgozni?

Számomra mindig is fontos volt a csapatmunka. Itt az Uniklinikben pedig egy jól összehangolt fogorvos közösség tagjaként a legkomplexebb problémákra is megoldást nyújthatok.

Mi az Ön szakterülete?

Elsősorban konzerváló fogászattal és a különböző fogpótlásokkal foglalkozom.

Milyen speciális szempontok vannak a munkájában?

Manapság szerencsére már nagyon fejlett eszközeink vannak a fogak megtartó kezelésére épp úgy, mint a pótlásokra, végső soron a funkció és esztétika helyreállítására. Ezzel együtt azonban egyre nehezebb meghatározni, meddig érdemes elmenni egy fog megmentéséért, és melyik utat válasszuk, ha fogpótlás válik szükségessé. Nagyon sok szempontot kell a pácienssel közösen mérlegelni a legmegfelelőbb döntés meghozására.

Ha nem fogorvos lenne, mi lenne?

Gyerekkoromban nagyon vonzott a nemzetközi jog, a diplomácia. Gimnazistaként részt vettem az EU diákparlament-programjában is. A jogi pálya izgalmas ugyan, de menet közben rádöbbentem, hogy szívem a fogorvoslás felé húz.

Amikor nem a páciensek mosolyának megszépítésén dolgozik, akkor mi köti le?

Egy imádnivaló kislány anyukájaként nagyon kevés a szabadidőm - de nem bánom. Egyébként nagy szenvedélyem a társasjátékozás: hihetetlen nagy a választék, remekül összehozza a baráti társaságot és a családot, emellett a legtöbb társasjáték egyben jó agytorna is.