Csapatunk

Dr. Várnai György

konzerváló fogászat és fogpótlásan szakorvosa
Minden helyzetre van megoldás
Dr  Várnai György Honlap
Rendelési időpontok
Hétfő - Kedd 07:30-13:30 Szerda - Csütörtök változó Péntek - Szombat változó

Dr. Várnai György interjúja

Miért pont fogorvos lett Önből? Mi volt a fő motiváció?

Azért választottam a fogorvosi hivatást, mert gyerekkorom óta vonzott a gyógyítás, és jó érzéssel tölt el a munkám azonnal látható, tapintható eredménye.    

Jellemzően milyen típusú kezeléseket végez?

Főként konzerváló fogászati és fogpótlástani kezeléseket végzek. Ezeken belül egyik fő profilom a fogak megmentése, gyógyítása mikroszkópos gyökérkezeléssel. Ez a kezelés viszonylag újnak mondható, az elmúlt 10 évben ívelt felfelé a népszerűsége – nem véletlenül. Az erős nagyításban végzett gyökérkezelés az őrlőfogak esetén nagyon hatékony tud lenni. Ezek a fogak ugyanis gyakran rendelkeznek egy plusz foggyökérrel, amely olyan vékony lehet, hogy szabad szemmel könnyen elkerüli a fogorvosok figyelmét. A foggyökerekben futó csatornák pedig olyan bonyolultak lehetnek, mint egy hálózat. Márpedig a fájdalom oka, a gyulladás valamelyik csatornában bújik meg. Ezért kell az endodontusnak türelmesen felderítenie és végigpásztáznia minden csatornát, és eltávolítani belőlük a fájdalom okát.  

Mikroszkóp nélkül könnyű elsiklani egy számfeletti foggyökér vagy csatornák felett. Ezért van az, hogy a hagyományos módszerrel végzett gyökérkezelés után néha nem múlnak el a tünetek. Ha ott marad egy gyulladást kiváltó szövetdarabka, a fájdalom továbbra is megmarad, sőt, egy idő után fokozódik. Szerencsére a mikroszkópos kezelés sikerrátája nagyon magas, így a legtöbb fogat sikerül megmentenünk attól, hogy ki kelljen húzni.  

Mi jelent sikerélményt a munkájában? 

A sikert az jelenti, amikor látom az örömteli meglepődést a páciensem arcán, akár az egyes kezelések végeztével („nahát, tényleg nem éreztem semmit!”), akár a folyamat végén, amikor megcsodálja a végeredményt („milyen szép lett!”), akár a kontrollok során („végre rá tudok harapni a fogamra!”).

Más szavakkal: amikor olyan szakmailag is tökéletes megoldást találunk a páciens számára, amely felülmúlja korábbi elképzeléseit.  

Mire kell sokszor felhívnia a páciensek figyelmet?

A pácienseket mindig tájékoztatom a szükséges kezelésekről, ezek okairól, menetéről, és arról, hogy milyen módon lehet a kezelések eredményét hosszú távon is fenntartani. Ez elsősorban a helyes fogápolást jelenti, a fogfelszínek alapos megtisztítását, a fogselymezést, az eszközök megfelelő használatát. Sokan például meglepődnek azon, hogy a fogkefét 45 fokban meg kell dönteni, mert így lehet a leghatékonyabban eltávolítani a lepedéket a fogak és az íny találkozásánál.      

Hogyan szokta megnyugtatni az embereket?  

Pácienseimet nyugodt, barátságos légkörben fogadjuk, ahol nem érzi feszélyezve magát. Fontosnak tartom az alapos tájékoztatást is, mert az emberek mindig az ismeretlentől félnek a legjobban.

Van, aki idegenkedik attól, hogy a mikroszkópos kezelés során fekvő helyzetben kell lennie?  

Valójában inkább szeretik ezt a pozíciót. Így jobban ellazulnak, és nem érzik megerőltetőnek még az esetlegesen hosszabbra nyúló kezelést sem.    

Ha nem fogorvos lenne, mivel foglalkozna? 

Tűzoltó, katona vagy vadakat terelő juhász is lehettem volna, de szerencsére sikerült megtalálnom az igazi hivatásomat.

 Szabadidejében mit szeret csinálni? 

A munkámban sokszor mikroszkópon keresztül szemlélem a világot, úgy is mondhatom, hogy a mikrovilágban merülök el. Szabadidőmben viszont a feleségemmel gyakran indulunk hegyi túrákra. Ilyenkor, a hegyekről letekintve a nagy távlatokban gyönyörködünk: ez egy egészen más világ!  

Azt is fontosnak tartom, hogy az ember ki tudja magát valahogyan fejezni. Én az utóbbi években a fotózásban találtam meg az önkifejezési formámat.