Tények és tévhitek

Hagyományos fogpótlás vagy implantátum?

 hagyományos fogpótlás vagy implantátum?

Egy igen elterjedt tévhit

Sokan úgy gondolják, hogy az implantátum (a köznyelv műfogként emlegeti) a hagyományos fogpótlás továbbfejlesztett változata.
Ez nem így van! Az implantáció egyszerűen egy másféle eljárás, amellyel más típusú problémákat lehet megoldani, mint a hagyományos koronával, híddal.

Mindkét eljárás mellett szólnak érvek

A fogorvosok elsődleges célja a saját fog megmentése. Ezért koronát alkalmaznak ott, ahol a saját fog alsó része ép. Nem húzzák ki és ültetnek be műgyökeret, hacsak erre nincs valamilyen komoly okuk. Az implantátum viszont nagyon jó szolgálatot tesz ott, ahol tényleg nem lehetett megmenteni a fogat, és pótolni kell a hiányát. Az implantáció egy másik nagy előnye, hogy híd esetén nem kell lecsiszolni a foghiányt határoló fogakat, ha azok egyébként teljesen épek és egészségesek. Ám implantációt nem mindig lehet alkalmazni, vannak ellene szóló érvek.

Természetesen a kép ennél jóval árnyaltabb, a hagyományos fogpótlás és az implantátum számos területen nyújthat jó és hosszú távú megoldást. Annak eldöntése azonban, hogy melyiket alkalmazzák az Ön esetében, mindig a fogszakorvos feladata.

Kiemelt cikkek