40 felett

Miért nem érdemes halogatni a fogpótlást?

 miért nem érdemes halogatni a fogpótlást?

A halogatás ritkán jó stratégia. Így van ez a fogpótlásokkal is. A legjobb, ha a fogpótlást azonnal vagy pár héten belül elvégezteti, ám évekig várni nem jó stratégia.

Az önbizalom és a szép mosoly például komoly tényezők. Ha nem mer szabadon kacagni egy nagyot, mert attól tart, hogy a hallgatóság elszörnyed a hiányzó fogak láttán – az nem jó.  

Ám vannak élettani érvek is. Nem is egy, rögtön három! 

Íme az első.

A csontszövet sorvadása egyre kisebb esélyt ad a sikeres implantációnak

Ha Önnek valamiért hiányzik egy vagy több foga, az nem pusztán esztétikai probléma. Amikor ugyanis harap vagy rág, a csontszövet, amelyben a fogak megkapaszkodnak, „érzik” ezt a munkát. Így a csontállomány is edzésben marad. Ha a csontszövet már nem érzékeli ezt a munkát (vagyis foghiány esetén), lassan gyengülni, sorvadni kezd. Az elsorvadt csontszövet egy bizonyos szint után már a műfogbeültetést, vagyis az implantációt sem fogja lehetővé tenni.

Nobel_Clinician.jpg#asset:37100

Az implantáció sikerét több tényező is befolyásolja, és a megfelelő minőségű és mennyiségű csontszövet a legfontosabbak között van. Ha a fog pótlására nem azonnal kerül sor, hanem hosszú évekig tart, míg rászánja magát, előfordulhat, hogy a kezelőorvosa sajnálkozva közli Önnel, hogy a csontszövet már nem alkalmas a beültetésre – és ilyenkor már nemigen lehet visszaforgatni az idő kerekét…

A szomszédos fogak megdőlnek

Ráadásul a foghiány a szomszédos fogak lassú, de biztos dőlését eredményezi, és ez a ferde fogpozíció a későbbi pótlás elkészítését igencsak megnehezíti. Az idő múlásával egyre kisebb lesz az esély arra, hogy a fogpótlás az eredetihez hasonló végeredményt produkáljon. 

A szemben levő fogak kiemelkednek

A hiányzó foggal szemközt elhelyezkedő, ún. antagonista fogak „keresik” a párjukat, és hosszú távon kiemelkednek a helyükről (elongeálódnak). Ez azt jelenti, hogy egyre kevésbé lesz csontban a foghiánnyal szemközt elhelyezkedő fog. Így lassan, de biztosan ez a fog is mobilissá válik, mi több, az elmozdulás miatt egyre kevesebb lesz a hely az eredeti foghiány pótlására készülő koronának.

Mi a tanulság?

Összességében azt javasoljuk, hogy foghiány esetén ne várjon évekig, mire megcsináltatja a pótlást! Addig essen át ezen a kezelésen, amíg megfelelő minőségű és mennyiségű az állcsontja, illetve a szemközti fogak kiemelkedése még nem történt meg. Ideális esetben a fogpótlásra azonnal sor kerül, vagy legalábbis akkor, amikor a fogorvosa tanácsolja Önnek. Lehet, hogy valamilyen fontos, szakmailag megalapozott ok miatt pár hét vagy hónap szünetet fog javasolni a fogvesztés után, ám a sokéves halogatásnak komoly hátrányai lehetnek.

hagyományos fogpótlások fajtáiról és a leggyakoribb kérdésekről itt, az implantációról pedig itt olvashat bővebben. 

Ha még több információra lenne szüksége ahhoz, hogy elszánja magát a kezelésre, itt időpontot kérhet kitűnő szájsebészeink és implantológusaink valamelyikéhez.

Kiemelt cikkek