40 felett

Miért nem érdemes halogatni a fogpótlást?

Dr záhonyi balázs 2022

Dr. Záhonyi Balázs szájsebész kollégánk arra hívja fel a figyelmet, hogy miért nem javasolt elodázni a fogpótlást. Sokan ugyanis nehezen szánják rá magukat, és akár évekig, évtizedekig is halogatják a kezelést. 

Mi történik, ha sokáig nem pótolja hiányzó fogait?

A fog kiesését követően a csontszövet lassan sorvadásnak indulhat, különösen, ha egymás mellett több fog is hiányzik. Az atrófia, vagyis a szövetsorvadás folyamata annál valószínűbben beindul, minél idősebb a páciens. A korral ugyanis megnő az esélye a csontritkulásnak, különösen a hölgyek esetében. 

Mitől sorvad a csontszövet?

Nem teljesen világos, miért indul be a folyamat, de talán az izomsorvadáshoz hasonló okokra vezethető vissza: ha az izomszövetet nem tartjuk mozgásban, a szervezet úgy „tekint” rá, mint felesleges szervre, és az energiát inkább más, hasznosan foglalkoztatott testrészekbe, szövetekbe fekteti. Ha edzett ember létére átélt olyan időszakokat, amikor kénytelen volt szüneteltetni az edzésmunkát, akkor Ön is megfigyelhette izmai petyhüdtté válását. Ez a folyamat még erőteljesebbé válhat, ha valaki egyáltalán nem tudja használni valamelyik végtagját. 

Adjon esélyt az implantációnak!

Nem érdemes tehát sokáig halogatni a pótlást, különösen, ha implantációt javasol a szakorvos. A műgyökér beültetését ugyanis csak akkor tudják elvégezni, ha megfelelő a csontszövet állománya. Természetesen a sikeres implantációnak más feltételei is vannak, de a megfelelő sűrűségű és szerkezetű csontszövet jelenléte elengedhetetlen.

Ráadásul sok jel mutat arra, hogy az implantátum megállítja a csontszövet atrófiáját.

A tökéletes mosoly növeli az önbizalmat

Ezért mindenképpen azt javasoljuk, hogy ne halogassa hosszú évekig a fogpótlást! Az élettani indoklás mellett talán az még fontosabb is, hogy tökéletes fogsorral ismét bátran mosolyoghat.

Kiemelt cikkek