A kezelésekről

MINDEN, AMIT A MONOLITIKUS CIRKON, VAGY MÁS NÉVEN A FULL CIRKON KORONÁKRÓL TUDNI SZERETETT VOLNA

Fogászat Budapest Esztétikus Fémmentes Korona

Az alábbiakban az UNIKLINIK Fogászati és Implantációs Központ fogorvosa, Dr. Albeck Péter, a konzerváló fogászat és fogpótlástan szakorvosa mondja el tapasztalatait és véleményét erről az új technológiáról.

Mit nevezünk cirkonkoronának?

Az utóbbi évek egyik legnagyobb technológiai újdonsága az volt, hogy a fogászat felfedezte magának a cirkónium-dioxidot. Ez az anyag ugyanis teljesen fémmentes, kompatibilis a szövetekkel, továbbá erős és tartós. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a színárnyalata és a fényáteresztő képessége tökéletesen megegyezik a természetes fogakéval, így igen magas az esztétikája is. Maga a cirkonkorona elnevezés sok páciensben azt a hitet kelti, hogy a klasszikus cirkonkoronának nevezett fogpótlás teljes egészében cirkóniumból készül, míg a valóságban a cirkonkoronáknak csak a váza készül cirkóniumból, a korona leplezése, tehát a látható, külső része azonban porcelánbevonat. Ez a porcelánréteg nagyon esztétikus, de természeténél fogva sérülékeny: előfordulhatnak úgynevezett porcelán-lepattanások. Ez persze nem törvényszerű, és nem is túl gyakori, de amikor megtörténik, az a fogpótlás tulajdonosát igencsak kellemetlenül érinti. 

Miért pattanhat le a porcelán leplezés a cirkon koronáról?

A cirkóniumkoronák külső leplezése a porcelán természetéből adódóan sérülékeny, hiszen a porcelán, ellentétben a természetes fogak szerkezetével, egy rugalmatlan, merev anyag, így nem képes a különféle erőhatásokat, amelyek például rágáskor vagy a fogak összekoccanásakor keletkeznek, teljes mértékben elnyelni. Ebből kifolyólag, amikor mindkét állkapocs teljes rehabilitációjáról van szó, orvoscsapatunk nem javasolja, hogy a felső és az alsó fogpótlás is porcelánleplezésű koronákkal készüljön. Különösen igaz ez a fogcsikorgatással, más néven bruxizmussal küzdő páciensek esetében. Nekik érdemes egy „puhább” anyagból tervezni a fogpótlást legalább az egyik, de akár mindkét állcsonton. Ilyen például a kompozitleplezésű fémvázas fogpótlás, amely kényelmes és esztétikus megoldás. 

Mennyiben más a cirkonkorona ára a hagyományos, fémkerámia korona árához képest?

A számos előny mellett a cirkonkorona egyetlen hátránya, hogy az ára magasabb, mint a hagyományos fémkerámia koronáé.

A cirkonkorona ára és a full cirkon korona ára is megtalálható oldalunkon itt:

Cirkonkorona és full cirkon korona ára

Az UNIKLINIK Fogászati és implantációs Központ csapata mindig olyan fogpótlást javasol pácienseinek, amely harmonizál a páciens eredeti, természetes fogaival, megfelel a páciens egyéni elvárásainak, és mindenekelőtt követi az anatómiai sajátosságait.

Mi különbözteti meg a monolitikus cirkon, más néven full cirkon vagy anatomikus cirkon koronákat a klasszikus cirkonkoronától?

A monolitikus cirkonkorona, más néven full cirkon vagy anatomikus cirkonkorona napjaink legfejlettebb technológiája, amely tökéletesen utánozza a fogak biomechanikai tulajdonságait és esztétikáját. Ezek a koronák teljes egészükben egy cirkontömbből vannak kifaragva, így nincs szükség külön porcelánleplezésre, nincs, ami lepattanjon. Léteznek olyan cirkontömbök, amelyek színben és anyagszerkezetben is tökéletesen imitálják a természetes fogakat. A full cirkon koronák ilyen cirkonblokkokból kerülnek kifaragásra.

Milyen esetekben alkalmazhatóak a monolitikus cirkon vagy más néven full cirkon fogpótlások?

A monolitikus vagy más néven anatomikus cirkonkoronák a nagy teherbírásuknak és a magas esztétikájuknak köszönhetően eredményesen használhatók saját fogakon vagy implantátumokon is. Sőt, teljes rehabilitáció esetében is alkalmazhatóak, akár mindkét állcsonton.

Monolitikus-cirkon-vagy-full-cirkonkoronák-fogakon-és-implantátumokon.jpg#asset:50316

Felső fogak teljes rehabilitációja monolitikus cirkon koronákkal saját fogakon és implantátumokon

A monolitikus cirkon, más néven full cirkon fogpótlás jellemzői és előnyei a következők:

• A Cad/Cam technológiának köszönhetően maximális precizitással készülnek.
Egyazon tömbből kerülnek kialakításra.
• A monoblokk anyag természeténél fogva kevésbé sérülékeny, kevésbé törékeny.
• Esztétikájának köszönhetően nincs szükség leplezésre, nincs, ami lepattanjon.
• Az anyag az egyéni elvárásoknak megfelelően színezhető, színáteresztő képessége olyan, akár a valódi fogaké.
• A full cirkon korona keménysége és felépítése is hasonló a természetes fogakéhoz, az éle keményebb, a nyaki részen pedig „puhább”, így tökéletesen elnyeli a rágás során keletkező erőhatásokat.
• Teljesen fémmentes, így ideális pótlás fémallergia esetén is.

A monolitikus cirkonkorona vagy más néven full cirkon korona egy kompromisszum nélküli megoldás pácienseinknek, akik tartós, ám egyúttal esztétikus fogpótlást szeretnének.

Kiemelt cikkek