Esettanulmányok

Vissza a többi tanulmányhoz /

Fogszabályozás felnőttkorban

A fogszabályozás felnőttkorban sem lehetetlen! Jól példázza ezt középkorú páciensünk esete. A fogínysorvadás miatt elmozdult fogakat fogszabályozással szépen vissza lehetett rendezni.  A parodontológus közreműködése (fogágybetegség megszüntetése, a fogágy épségének fenntartása) ilyenkor elengedhetetlen kísérője a kezelésnek! A páciens mosolya a kezelés végére újra szép lett.

01

​​​Dr. Ficzere Ildikó fogszabályozó szakorvosunk páciensével ugyanaz történt, mint sok kortársával: az idő előrehaladtával fogínysorvadás lépett fel nála, ennek következtében a fogak tartószerkezete meggyengült, a fogak elmozdultak, a fogsorban rések képződtek.

Fogszabályozás 1.kép
02

Ilyenkor két eset lehetséges. 1, A fogak lecsiszolása után híddal, koronákkal korrigáljuk a kialakult szabálytalanságot (melyek gyakran a fogak gyökérkezelésével is járhatnak). Sokszor kompromisszumokra kényszerül a fogtechnikus, hiszen a fogak gyökerei nincsenek megfelelő helyen, így elég nehéz szimmetrikus és megfelelő méretű fogakat varázsolni a páciensnek. 2. Ép fogak esetén azonban ideálisabb megoldás lehet, ha fogszabályozó készülékkel ismét sorba állítjuk a saját fogakat, majd stabilitásukat biztosítva sínezzük őket. Mi ezt tettük.

Fogszabályozás 2. kép
03

A fogszabályozás után sokkal rendezettebbé vált a páciens fogsora: az esztétikai különbség igen jelentős. A fogszabályozás választásával legalább 6-8, de akár 10-12 évvel is meghosszabbítható a fogak élettartama!

Fogszabályozás 3. kép

Kapcsolódó kezelések