Esettanulmányok

Vissza a többi tanulmányhoz /

Öntött kapoccsal elhorgonyzott, részleges lemezes fogpótlás

Ez egy olyan típusú fogpótlás, amely a megmaradt fogakhoz fém (kobalt-króm) kapcsokkal van elhorgonyozva

Legnagyobb előnye, hogy a pótlás elkészítéséhez nincs szükség a természetes fogak csiszolására. Ennek ellenére azokra a fogakra, melyekre a kivehető pótlás kapcsolódik, a jobb stabilitás érdekében, illetve azért, hogy hosszú távon megfelelően funkcionáljon, sokszor kapocstartó koronákat javaslunk.  

Mivel ez a pótlásfajta nem tartalmaz speciális, finommechanikai eszközöket, elkészítése gyorsabb és természetesen költségkímélőbb is. 

Hátránya egyrészt az, hogy a hiányt határoló fogakat nagymértékben megterheli, hosszú távon stabilitásuk és ezzel együtt a pótlás stabilitása is csökkenhet, és az előnytelen fémkapcsok látványát sem sokan szeretik.

01

Hölgypáciensünk azzal a panasszal érkezett dr. Sápi Béla kollégánkhoz, hogy pár hónapja több fogát is el kellett távolítani, és azóta sem funkcionálisan, sem esztétikailag nincs kibékülve fogai állapotával.

Kapcsos részleges lemezes fogpótlás előtt
02

A vizsgálatok és röntgenfelvételek birtokában megbeszéltük, milyen lehetőségek jöhetnek szóba. A páciens az implantációt anyagilag nem tudta vállalni, illetve a megmaradt természetes fogait nem szerette volna bármilyen egyéb pótláshoz lecsiszoltatni, így végül az öntött kapcsos, kivehető pótlás mellett döntöttünk.

Kapcsos részleges lemezes fogpótlás röntgenfelvétel
03

Egy alapos depurálás után mintát vettünk a fogsorról, megtörtént a harapási forma meghatározása és rögzítése. A laborban elkészített próbafogsorral ellenőriztük, hogy a funkciót és az esztétikai követelményeket tekintve is minden megfelelő-e a páciens számára. Miután mindkét fél elégedett volt a próbával, a labortól kértük a fogpótlás véglegesítését.

Kapcsos részleges lemezes fogpótlás fogpróba
04

A felső állcsontra készült fogpótlásnál remekül látszik, hogy a maradó fogaknál több helyet foglal el a kivehető pótlás, és a szájpadlás egy részét is beborítja a funkcionalitáshoz nélkülözhetetlen fémlemez.

Kapcsos részleges lemezes fogpótlás - felső
05

Az alsó állcsontra készült fogpótlásnál jól megfigyelhetők az öntött kapcsok.

apcsos részleges lemezes fogpótlás - alsó
06

Ezek az öntött kapcsok a pótlás viselésekor sajnos nem túl esztétikusak, ám van, amikor eme hátrány ellenére is ez a fogpótlás jelenti a megoldást. Páciensünk mindenesetre maradéktalanul elégedett volt megújult mosolyával!

 Kapcsos részleges lemezes fogpótlás után

Kapcsolódó kezelések