A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Kérdés beküldése

Legfrissebb kérdések

Fogszabályozás

Tisztelt Válaszadó!

Ha nikkelérzékeny vagyok, akkor fogszabályozásnál (porcelán) alkalmazható-e a NITI ív, vagy nem feltétlen váltana ki allergiás reakciót annak használata vagy inkább minden esetben kerülendö? Kioldódhat-e belöle a nikkel használat alatt? Milyen esetleges alternatívák vannak, ha nem használható esetlegesen?
Köszönöm szépen a választ.

Z. Mészáros

Oldal irányú hatás esetén fájó fog

Tisztelt Fogorvos!
Olyan kérdésem volna, hogy bal felső fogam oldal irányú hatás esetén éles fájdalmat érzek. Amennyiben sensodine fogkrémet használok például 1 alkalommal, nagyjából 1 - 1.5 napig nem fáj, utána ismét. Ez nagyjából 1- 1.5 éve áll fent.
Sima fogorvosi kezelésen leszedték a fogkövet (elvileg kicsi volt az így és a fog között), de nem mutatott jelentős javulást! Hidegre melegre édesre sósra nem érzékeny.
Így látatlanban mire gondol?

L. Új

Beteg tejfog

Jó napot kívànok,
6 éves kisfiamnak pár hónapja nagyon elromlott az alsó màsodik kisörlője és az előtte lévő fog is. Elmentünk a fogorvoshoz és gyökérkezelve lett, ki lett furva is. Sajnos a gyerek nem igazán volt közreműködő , így az orvos a fogat nyitva hagyta, aminek egy hatalmas lyuk van a közepében és az előtte lévő fogból is hiányzik egy darab. A fogakba elkezdett belenőni az íny és mostmár egyre jobban kitölti. A fiam most nem fájlalja a fogàt, az orvos szerint pedig ez nem gond, maradjon így , idővel majd úgyis ki fog nőni a maradandó fog (egyelőre csak tejfogai vannak), nem akarja további kezelésekkel elijesztenin a gyereket. Viszont én olvastam, hogy ez a fog csak kb 10 éves korban cserélődik, ki tud ez addig tartani? Mit lehet kezdeni a benőtt innyel, valóban nem okoz gondot? a benőtt így előbb "kilöki " a fogat? Ki tud az ilyen fog tartani a fogvàltàsig? Mi a véleménye erről? Köszönöm a válaszokat.

B. Viktória

Fogpótlás

Üdvözlöm,

Mindkét oldalon alul a 6os rágók hiányoznak kb 8 évvel ezelőtt lettek kihúzva egymás után. Azóta pótolva nem lettek, ám azt a tanácsot kaptam pótoltassam minél hamarabb ugyanis a felső fogsorom elkezdhet megereszkedni mert alulról nincs ellentartás. Kérdésem hogy lehetséges volna ez? Úgy értem 1-1 fog hiánya alul, tönkre teheti a felső fogsort? Egy esetleges terhességet kibírna vajon még ez az állapot? Vagy első körben inkább a pótlást kéne elvégeztetni? (Az előző terhességem alatt semmi probléma nem volt a fogaimmal, de tudom mind más és más) Illetve amennyiben esetleg már fennáll a terhesség úgy lehet e pótlást (híddal) végeztetni?

Segítségét előre is nagyon köszönöm

G. Barbara

Nyelv gond

Páromnak a nyelve tegnap óta nagyon csúnya és picit vérzik. A hátsó nyelvi rész sárgás, pirosas és az izlelő bimbók olyanok, mintha "csillók" lennének. Időpontot, majd csak 1 hét múlva kaptunk vizsgálatra. Képet is csatolnék, de sajnos nincs rá lehetőség.

P. Alexandra

Bölcsesség fog

Jó Napot!

Én jelenleg Németországban élek és múlt hét Hétfőn kihúzattam a bölcsességfogamat mert begyuladt. Másnapra nagyon feldagadt az egész arcom. Minden nap vissza mentem a doktorhoz, de mindig azt mondta várjunk még egy napot hátha lemegy. Így ment ez Csütörtök ig akkor reggel is azt mondta.. Haza is mentem de délutánra ráment a gyulladás az államra is. Ekkor vissza mentem újra és kaptam egy beutalót Magdeburgi szájsebészetre Uni klinikára.. Ott aznap csütörtök este (2020.01.16) a doktor meg állapította hogy tályog alakult ki. (véres, gennyes) azzonal kezelte is szikével. Géz csíkot rakott a sebbe. Másnap röntgen, géz csík csere. A duzzanat az arcomról lement. Ma is voltam (2020.01.20) ki vették a gézt, már nem kell menni csak óvatosan kell enni. Sajnos nem értettem mindent. Mennem kell itt fogorvos hoz kontrollra…?
Az állkapcsomon még érzem hogy hosszan van valami benne (3cm kB) .. Ez később felszívódik? Talán gyulladás lehet? Szedem az Antibiotikumot is még.. Bent azt mondták szépen gyógyul. Várom a válaszukat

D. Dorina

Dudor az ínyen

Tisztelt Doktor Úr/Nő! Olyan problémám lenne ,hogy tavaly májusban begyulladt az egész ínyem,elmentem fogorvoshoz kaptam gyogyszert (Dalacint) ,lement a gyulladás! Utánna nem tudtuk melyik fogam okozhatta ezert többet is kifurtak! Idovel kesobb az egyik fogam felè oda nőtt egy kis göb,amit ha megnyomtam borzalmasan fajt és beton kemény volt ! Voltam röntgenen is vele ami nem mutatta hogy lenne barmi is a foggyökéren ! Ezutàn ki lett gyökérkezelve a fogam és nyitva volt hagyva 2 honapig hogy tisztuljon ,folyton jott belole a valadek és bűzös szag! Le is lapult az a kis golyoscska majdnem teljesen de egy keves mindig maradt meg az inyemen es ha hozza erek faj! 2 hete gyógytömès van benne ,holnap kell vissza mennem ès le zárjàk! De szerintem nem jo otlet lezárni mert még ott valami nincs rendben! Jobb felső fog! Hátulról a 4-ik! Nagyon fèlek hogy ki kell húzni amit nem szeretnék mert ha mosolygok latszani fog! Nagyon el vagyok keseredve lassan 1 ève kinlodok es még mindig nem teljesen jó! 19 éves lány! Válaszát köszönöm!

Gyökérkezelés

Üdv!
A fogamat október vegen gyökérkezelték. Azota havonta jarok vissza a fogorvoshoz tisztitja tuvel. Igy volt ez decemberben is visszamentem tisztitotta es mondta a fogorvos hogy az egyik gyokercsatronam gyulladasban van. Tegnap szerette volna betomni gyokertomessel, de ahogy tuvel tisztitotta a 3gyokercsatornat ebbol 2 gyokercsatorna eléggé fajt ahigy beleszurta, fajdalom hatasara elsirtam magamat. Ugyanugy tisztottoa ideiglenes tomest kaptam de idaig ez volt a legrosszabb. Arra szeretnék választ kapni hogy ez mitől lehet? Normlis hogy tobb hónapig eltart egy gyokerkezeles? Es persze nincs meg kesz. A fogam huzasra kerul? Vagy ez több hónapot is igénybe vesz mire "helyrejön"?
Köszönöm válaszát! További szép napot!

C. Krisztofer

Bölcsességfog

Helló , van egy problémám és nem igazán tudom mit kezdjek most vele , bal oldalt alul a bölcsességfogam helyén nagyon be dagadt az ínyem lattam hogy el kezd nőni mar kifelé de eddig fajdalom mentes volt , és éppen csak nagyon kicsit látszott ki .
Tegnap este viszont ettem egy kicsitt keményebb fajta csipszet reggel mikor fel ebredtem annyira be volt duzzadva hogy amikor probálok etkezni nem tudok konkrétan semmit sem megrágni mivel a fogam hozzá ér a duzzanat hoz . Ez lehet akár veszélyes is ?

Á. Anita

Feher pukli az inyemen

Fél éve elkezdett kibújni a bölcsességfogam, ami nem jött meg ki teljesen, csak látszik hogy picit halad kifelé.
Mellette már nincs fogam, tehat helye van.
A kerdes az lenne hogy mellette az inyemen egy feher kus pukli van, ami nem fáj. Ez lehet a bölcsesség fogtól, hogy nem bír kibújni?? A bölcsesség fog körül egy picit látom begyulladva, mert körülötte piros, és ez kus pukli is közvetlen mellette van.
Előre is köszönöm válaszát!

A. Éva

Gyulladás

Tisztelt Uniklinik!

Olyan kérdésem lenne hogy 2 fogam közötti inyrész (papilla) enyhén be van gyulladva 2helyen.Vérzékeny volt,de pár napja elmúlt amióta fogkőeltávolitásom volt,és fogkrémet is váltottam.A paradontologián mondták hogy be kell mennem 1x kapok rá kezelést és meg fog szünni.,de azt nem mondták hogy milyen kezelést fogok kapni.Az lenne a kérdésem hogy ilyenkor milyen kezelést alkalmaznak?
Köszönöm a válaszokat.
A.Éva

K. Brigitta

"Lecsúszott" metszőfog

Kedves Dorkornő/Doktorút!

A férjem egyik felső metszőfoga lecsúszott. Nem tudom másképp mondani..
Ínysorvadás lehet?
Készítettek röntgen képet a fogak felett két kis szürke folt van. Mit jelenthez ez? Esetleg genny gyülemlett össze?