A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Kérdés beküldése

Legfrissebb kérdések

M. Milady

Ráharapásra fájó fog

Tisztelt mindkét fogívemen fent majdnem teljes hosdzban tompán fáj a ráharapás. Teljesen spontán kezdődött kiflit akartam enni de az is fáj. Mindkét fogív végén egy egy szuvas bölcsességfog van ill volt. Az egyik oldalon a szuvas bölcsességfog eltávolítása megtörtént, de azóta is azon az oldalon is fájnak a fogak. Ráharapásra a 7es egészen biztosan és élesen belehasít. Kérdésem hogy mi ezzel a foggal a teendő? Gyökérkezelés? Mivel az egész sort érzem előfordulhat, hogy ha ezt az egyet gyökérkezelik megszűnik a sor problémája? Van értelme ezzel várni vagy ha ennyire tudom, hogy ráharapásra élesen belenyilal és fáj akkor mehet már a fog gyökérkezelése? Normál gyökérkezelést ki végez Önöknél? Köszönöm.

T. Peter

Bal alsó hatos fog gyökérkezelése

Jó napot!

Szeretném a segítségüket és véleményüket kérni. A bal also hatos fogamat gyökérkezelni kellett, azonban már harmadik alkalommal voltam “átöblítésen”, de még mindig nyomásra fáj és érzékeny, valamint kicsit be is van ott duzzadva az arcom.

Ami bennem felmerült, hogy lehet lenne a fognak egy negyedik csatornája, amit eddig nem kezelt a fogorvosom, vagy mi más lehet ennek a panasznak az okozója? Valamint Önök szerint mi lenne a megoldás a gyógyulás érdekében.

Előre is köszönöm a segítségüket!

Péter

S. Ágnes

Felhelyezett híd és korona utáni fájdalom

Tiszteletem!
A fogorvosom, akihez 10 éve járok, 2 hónapja a 2 felső egyesre cirkonium koronát, 1 hónapja pedig a bal hátsó 3 fogamra hidat tett. Azóta is nagyon érzékenyek a hideg-melegre, illetve a hátsókra nem is tudok ráharapni, mert érzékenyek arra is. Többször visszamentem a panaszommal, és minden alkalommal csiszolt a koronákból, mert szerinte azért érzékenyek, mert magasak a fogak. Sajnos a panaszaim nem múltak el azóta sem. Emiatt megingott a bizalmam az orvosomban, pedig eddig nem voltak negatív tapasztalataim, sőt. Egyszerűen nem szeretnék már hozzá visszamenni, mert legalább 5 alkalommal mentem vissza emiatt, mégsem jott ek rendbe a fogaim. Az önök klinikája nagyon szimpatikus nekem, lenne arra mód és lehetőség, hogy megvizsgálják a panaszt okozó fogaimat, és kezeljék, illetve megszűntessék azokat?
Válaszukat előre is köszönöm!
Üdvözlettel
Somogyi Ágnes

Szájzug sérülés

Tegnap húzták ki a bal alsó bölcsességfogamat. Szerencsére fájdalmat ma már ott nem érzek, viszont a húzás alatt ahogy a számat félre feszítették nagyon megsérült az ajkam széle. A szájzugom sebes, gyulladt, kissé gennyes, emiatt nem tudom rendesen kinyitni a szám, mert fájdalommal jár, a már gyógyultabb seb mindig felszakad újra. Normális jelenség ez ilyenkor? El fog múlni pár nap alatt, vagy tudom valamivel segíteni a gyógyulást?
Köszönöm előre is a segítséget!

J. Krisztina

Bölcsességfogak

Tisztelt Doktor Úr/ Doktornő!

Összetett problémával fordulok Önhöz!
32 éves Nő vagyok. Három hónappal ezelőtt a munkahelyemen addig ismeretlen fájdalmak törtek rám, mintha valami húzná, nyomná jobb oldalon a nyakamat, vállamat. Úgy éreztem mázsás súlyt pakoltak rám. Később a fájdalmak tovább terjedtek a másik oldalamra is. Gyakran jelentkeznek görcsös nyaki, illetve tarkón tájéki fájdalmak, melyek a karomra/kezemre, sőt a csípőmre is átterjednek. Később jobb oldalon állkapocs fájdalmak is jelentkeztek.
Nemrégen a fogászaton azt mondták, hogy három bölcsességfogam is be van gyulladva, ebből kettőt feltárásból kell kiműteni. Sajnos, anyagi okokból nem tudok magán rendelőbe elmenni, viszont ilyen műtétet nem merek bevállalni az ingyenes szájsebészeten. Ezek a fájdalmak nem igazán reagálnak a fájdalomcsillapítóra sem.

Az lenne a kérdésem, hogy ezeket a testi fájdalmakat okozhatják a bölcsességfogak, vagy valami más is állhat a háttérben? Illetve, mit tanácsol, hogyan enyhíthetnék a fájdalmakon?

Válaszát előre is köszönöm!
Üdv.: Krisztina

Paradontológiai konzultációhoz kell -e antibiotikum?

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Azt szeretném megkérdezni, hogy "első" paradontológiai konzultációhoz készüljek -e antibiotikum bevételével, amennyiben korábban nekem mitralis prolapsus profilaxist javasoltak?
Várható -e vérzéssel járó beavatkozás az első alkalommal (feltehetőleg ínygyulladásom van).

Válaszukat előre is köszönöm.

A. Petra

Bedőlt fog

Tisztelt Doktornő / Úr!

17-18 éves koromban egy rosszul elvégzett tömés miatt kihúzták az egyik hátsó fogamat. A doktornő akkor azt mondta, hogy nem kell aggódni, a mögötte levő fog majd benő a hiányzó fogam helyére..én ezt naivan elhittem neki.
Azonban pár éve észrevettem, hogy elkezdett bedőlni a hiányzó mögötti fogam. Rákerestem interneten a problémára, és ekkor szembesültem vele, hogy ez elég komoly dolog és félre lettem anno tájékoztatva...
Időben szeretnék cselekedni, és így közel 10 év után megcsináltatnám.
Ön mit javasolna? Fogszabályzóval belehetne húzni az előtte levő helyére? (Ezt is olvastam valahol) Hidat nem igazán szeretnék, ha van más megoldás.

Köszönöm szépen válaszát!

Tisztelt Dr. Úr/Nő

Egy rágó fogam letört, próbálták volna gyökér kezelni de sajnos ahogy elkezdték apránként tört.
Elküldtek röntgenre de mire mentem volna egy ujjabb nagy darag letört, alig maradt a fogból valami és nem mentem Újra
sajnos, ez hiba volt. Ma a fog maradéka is letört, ekkor vettem észre, hogy a lyuk helyét benőtte valami, egy borsó nagyságú íny színű valami ami ha hozzáérek vérzik.
A legrosszabb jutott eszembe egyből hogy daganat, persze már kértem időpontot fogorvoshoz de csak januárban
tud fogadni. Annyit mondtak telefonban hogy valami sejtszaporulat nőtt, nem értettem pontosan.
Próbáltam utána járni a neten de ahogy lenni szokott csak a rák jön szembe velem.
Mi nőhet ki ott? Illetve korábban mintha már éreztem volna valamit de azt hittem az ínyem, és ez a valami mára
mára már jóval nagyobb lett. Arra se jövök rá, hogy honnan nőtt ki, honnan indult, mozgatható valamennyire.
Tudom, hogy így látatlanba nagyon nehéz bármit is rá mondani de egyáltalán mi lehet ez?

implantáció

Azt szeretném kérdezni, hogy más által végzett implantációra vállalnak-e porcelán vagy cirkomium hidat. 4 hónapja két implant beültetés történt. Az implan gyártója : Dentsply Implants, márka: Ankylos. Köszönöm. Üdvözlettel T. Judit

S. Krisztián

Mozog a műfogam.

Üdv. Jelenleg nekem első 2 fenti fogam az műfog. a jobb oldali korona eléggé mozog. Nem tudom, hogy mit tegyek amég nem tudok fogorvoshoz menni.
fogorvos mit fog vele tenni?
Válaszukat előre is köszönöm.

T. Ginter Anna

Implantátum

Tisztelt Doktor Úr/Doktornő, márciusban csináltattam fogászati implantátumot, és amióta megkaptam a fogsorom ég a nyelvem, a szám széle, a szájpadlásom. Allergiateszten voltam, és nem vagyok allergiás a fogászati anyagokra. Kérdésem, hova tudnék fordulni, hogy kivizsgálják, mi okozza ezt, illetve mitől lehet ez? Amint a fogakat kiveszem, perceken belül az égő, csípő érzés megszűnik. Válaszát, segítségét köszönöm.

D. Éva

Üdvözlöm

A kérdésem az lenne hogy ide kezelték a fogamat kitisztított át de viszont nem hatott a Az érzéstelenítő így nagyon meg lettem kínoz hogy mikor ki tisztították a fogam azt mondta a doktornő hogy ha Hétfőn megyek akkor ugyanez a procedúra verdám És ha fájni fog a tisztítás akkor kihúzza a fogamat A kérdésem az lenne mire számíthatok mert legutóbbi tisztítás nál borzasztóan fájt és nagyon megviselt ez az egész!?