A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Kérdés beküldése

Legfrissebb kérdések

Mozgó fog

Jo napot kivanok!

Azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz hogy a felső fogsoromon levő középső metsző fogam mozog, nem tulzottan de éppen eléggé ahoz, hogy ne merjek ráharapni semmire vele.
Voltam fogorvosnal fogköleszedést is végzett, akkor picit gyulladt volt az ínyem de az azóta javult paradontax és gengi gel használata mellett.
Panorama röntgenem is van, a fogorvosom véleménye szerint azon sem làszik csontvesztés vagy bármi ami ezt okozná.
Tudni kell hogy felül torlodottak a fogaim így az a fogam amelyik mozog mellette bal felöl nincs fog, csak hátrébb.
Ez lehet oka a mozgásnak?
Ha tényleg semmi komoly, csak kissebb paradontális gyulladás közel egy hónap után nem kellett volna rögzüljön?

Előre is köszönöm a választ!

E. Roland

Váladék folyás.

Tisztelt dr. Úr!

Édesanyám nevében írok (63 éves).

2020. decemberében egy fogtömést és két fog gyökérkezelését végezték el. A gyökér kezelt fogakat kétszer ki kellett nyitni, mert fájt, begyulladt. Közben a nem kezelt hátsó fogak vagy a fogak melletti íny mind két oldalt alul és felül is folyni kezdett (sós ízű váladék). Előtte nyilallást, "fog emelkedés", a tömés ízét érezte. Parodontológián fogkő tisztítást végeztek. Most jelenleg antibiotikum szed, de a váladék folyása nem múlt el. Kérem szíves válaszát, hogy mi lehet a fogak (fogíny) folyásának oka?

J. Farkas

protézis keszitese

Férjem 81 éves , fogai nagyon elhasználtak !
Nagy valószínűséggel protézisre van szüksége!
Ezért érdeklődöm Önöknél hogy van e lehetőség a vizsgálatokra és a munka elvégzésére ?

Érzékenység

Tisztelt Doktor Úr /Nő!

Az lenne a problémám, hogy októberben nagyon érzékeny volt ráharapásra a felső bal 6-os fogam.
Az orvosi kezeléskor kiderult, hogy szuvas a fog, azonban a foggyökeret nem érte el a szuvasodas. A fogat kitisztitották és betömték(nem béleltek alá). 2,5 hét után visszamentem az orvoshoz, mivel ha kekszet, vagy apróbb darabos keményebb ételt fogyasztottam az érzékenység megmaradt (sokkal kisebb érzékenység volt mint korábban). Ezt kvoetoen még 1,5 és 3 hónap múlva is jártam fogorvosnal és elmondtam az érzékenységi panaszom is. A doktor úr azt mondta, hogyha nem javul, február végére, akkor menjek vissza és kapok egy új tömést. A fog nem javult, hétfőn voltam és próbatömést tett be a kezelő orvos, majd azt mondta, hogy 1 hónap múlva menjek vissza, ha panaszos a fog akkor gyökérkezeli, ha nem akkor pedig kapok végleges fogtömest. A próbatömes behelyezese óta 2 nap telt el és a fogam sokkal érzékenyebb ráharapásra, mint eddig volt.

A kerdesem az lenne, hogy ez mégis mennyire normális? Nem gyógytomest kellett volna alklamzani vagy esetleg alabelelni a fognak?

(januárban bölcsességfog műtétem volt, akkor készült CT, nem látták, hogy baj lenne a foggal vagy a töméssel)

Válaszát előre is köszönöm!

T. Diána

Lyukas letört fog

Üdvözlöm. Egy olyan kérdésem lenne hogy hátul a rágó fogam 2 éve letört és keletkezett benbe egy óriási lyuk akkora a lyuk a fogamba hogy csak a fog széle látszodik körbe és belül kidudorodik belőle egy ilyen rózsaszín puha valami ami érintésre fáj azt hitte eddig hogy kaja maradék mert eddig csak nyelvemel éreztem de nem mostanra annyira meg nőtt hogy a fogam belsejébe egy duddornak érzem mi lehet az? Ez normális ebben az esetben?

D. Genovéva Vivien

Sepsis

Jónapot, olyan kérdésem lenne hogy nekem tegnap egy fogászati ügyeleti rendelésen fel nyitottak a szajpadlásomon egy tályogot, ami nagyra nőtt, érzéstelenítés nélkül. Azt mondták ki lett tisztítva és lett bele rakva egy kis kötszer hogy ne záródjon össze. És hogy 1 hetig a fogorvoshoz kell járnom hogy cserélje, ma voltam ott és azt mondta a fogorvos nincs benn a kötés és hogy újra felgyülemlett a tályog, be utalt a szájsebészetre ám oda ma nem jutottam el! Nagy gond lehet belőle? Kaphatok vérmérgezést? Tegnap óta szedem az Augmentin Duo-t. És holnap megyek szájsebészetre. Köszönöm szépen.

N. Szófia

Ideiglenes korona

Tisztelt Uniklinik!

Érdeklődni szeretnék, hogy implantátum behelyezése után lehetséges-e ideiglenesen pótolni a foghiányt (csak egy fogról lenne szó) és ha igen, milyen módon illetve mennyi idővel utána?

Köszönettel:
Szófia

H. Ildikó

Ultrahangos fogkefe

Tisztelt Doktor Úr/Nő!
Pár napja lettem figyelmes az ultrahangos fogkefékre,de sajnos az intereten nem igazán találok véleményeket róla, hogy mennyire érei meg beruházni egy ilyen készüléket. Nagyon jól hangzik,hogy a fogínnyel csodákat tesz ,de valóban annyira alaposan tisztít és segít a fogínyproblémákban,mint amit ígér? Kétféle márkát találtam csupán, és döntésképtelen vagyok, hogy tényleg megér ennyit vagy inkább szónikus fogkefe a jobb.
Köszönöm szépen előre is válaszát és segítségét.
Tisztelettel:
H. Ildikó

P. Kóté

Gyökérkezelés gyulladással

Tisztelt Doktor Úr/Nő !
Tegnap délután tömésre volt időpontom, de a Doktornő gyökérkezelést is javasolt. Ezt el is kezdtük,de mint kiderült gyulladás van a fogamban.Körülbelül 5 percig bírtam, majdnem elájultam a fájdalomba. Azt javasolta a Doktornő, hogy Augmentin-t szedjek 1 hétig ,utána lemegy a gyulladás. A kérdésem az lenne, ha lement a gyulladás és vissza megyek, utána nem fog ennyire fájni? Nagyon elvagyok kereseredve, soha nem volt rossz tapasztalatom a fogorvosoknál, de a tegnap maga volt a pokol. Nagyon szépen köszönöm a válaszát előlre is. Maradok tisztelettel: Kóté Patrik.

K. Viktória

foghúzás és bölcsesség fog

Tiszteld Doktor Nő/Doktor Úr!

Bald oldalt fent a 25 és 26 os fogam le van törve és gyulladásban van, amelyet el kell távolítani. E melett Jobb oldalt lent a fekvő bölcsességfogam van, amely kinőtt már, ezt is el kell távolítani. A szájsebész azt mondta, hogy egyszerre is el lehet intézni a 3 fog kihúzását. Kaptam antibiotikumot, melyet már 3 nappal a műtét/húzás előtt el kell kezdenem szedni. Azt mondta, az orvos hogy hétvégén ezt ki is tudom pihenni(pénteken húznák). Kérdésem az lenne, hogy nem veszélyes/gond-e hogy két oldalról húznak fogat? Étkezés szempontjából is hogy egyik oldalon se tudok egy darabog rágni és nem számít nagy megterhelésnek? Valamint az lenne a kérdésem hogy ez esetben az antiniotikumot (augmentin duo) végig kell szednem a teljes kúrát?

Előre is köszönöm válaszát!

M. Kitti

Bölcsesség fog

Tisztelt Doktor Úr/ Nő
19 hetes terhes vagyok. Az egyik gyulladt fogammal járok kezelésre (gyökér kezelés, gyökér tömés) az orvosom nem ad lidocaint ami nagy fájdalommal járt. Nem okoznak panaszt a bölcsesség fogaim de tény hogy lyukasak de még az inyből sem nőttek ki teljesen. A fogorvosom lidocain, röntgen nélkül ki akarja húzni őket. Mikor szóvá tettem, hogy lidocain nélkül nem szeretném, illetve plusz stressznek, fájdalomnak ha nem muszaly nem tenném ki a babát sem magamat eléggé rosszul reagált erre. Közölte ha utánna panaszom lesz leszarja. Azt szeretném tudni, hogy lidocaint ennyi idős terhesen lehet-e kapni, illetve tanácsot szeretnék kérni ebben az esetben. Félek így a beavatkozás miatt. Bölcsesség fog eltávolítás érzéstelenítés nélkül mennyire lehet megterhelő a terhesség alatt. Köszönöm szépen előre is.

T. Mónika

Másfél éve tartó fájdalom

Tisztelt Uniklinik!
A bal felső 2-es korona alatti fogam másfél évvel ezelőtt kezdett fájni. A foggyökér csúcsán akkor látható is volt egy kis gyulladás. Akkor az orvosom gyökérkezelte, majd mikor a fájdalom nem múlt. rezekálta. Ez is csak átmeneti enyhülést hozott, így tavaly decemberben egy szájsebész/fogorvos a fogat kettévágta(hogy a koronát ne kelljen levenni) és kiemelte az ínyből a maradék fogat. Annak a helye viszont azóta is fáj, pedig a műtét már több, mint 2 hónapja történt... Az orvosom tanácstalan, mert se a CT/se a rtg nem mutat semmit, a panasz viszont maradt. Egyre kellemetlenebb az egész, nekem az állandó fájdalom(ami az orrom felé sugároz ki), neki a tanácstalanság miatt. Most küreten és csontpótláson gondolkodik. Sajnos emellett a fog mellett egy implantom is van a bal 3-on, amit féltek.
Érdeklődni szeretnék az esetleges okokról illetve a megoldásokról.
Nagyon köszönöm a segítséget!
Üdvözlettel, M.