A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Kérdés beküldése

Legfrissebb kérdések

K. Éva

Implantátum és fogszabályozás

Tisztelt Uniklinik!
A hiányzó felső 1es metszőfogam pótlására be lett ültetve egy implantátum, majd rá egy hétre felkerült a fogszabályzóm is. (az ideiglenes fogat az ív tartotta). Majd eltelt a 4 hónap és a gyógyulási csavar után megkaptam az ideiglenes koronámat.
Ezután pár nap múlva voltam fogszabályzós kezelésen és az implantátumra is lett bracket ragasztva és bekerült az ívbe. Nem lesz ebből baj? Nem fog az implantátum kilazulni?
Válaszukat előre is köszönöm!

H. Gábor

Fogmosási technika több, egymás lévő fog húzásakor

Tisztelt Uniklinik!

A mai napon több egymás mellett lévő felső fgpgam lett eltávolítva, ezekből 6 db már híd tagja volt, egy pedig rendes fog még.
Több oldalon érdeklődtem a helyes fogmosási technikáról, de eddig sehol sem kaptam választ.
Öblögetni még tilos,akkor mi a teendő?

Várom válaszukat!

Üdvözlettel: H. Gábor

S. Zsófia

Foggyökér eltávolítása

Jó napot! 16 éves vagyok. Tavaly,kihiztak a jobb hátsó fogamat,es sajnos beletortek a gyokeret. Idén, elkezdtük a fogszabályozáshoz szükséges dolgokat,ami elsokent a gyökér eltávolítása volt júl.13.-án távolították el szájsebészeten,de nem varrták..azota is folyamatosan faj,es ugy erzem mintha a mellette lévő fogam is fajna..szedek a Benuron fájdalomcsillapítót melynek hatására elmúlik a fájdalom,de pár óra múlva újra visszatér..mennyi idő után múlhat el a fájdalom, és ez normális ha 5 nap után is fáj? Köszönöm a választ előre is.

G. Zsanett

Emphysema

Tisztelt Cím. Köszönöm múltkori válaszukat a fogászati kezelés után kialalkult emfizemaról. Azóta jobban vagyok. Viszont a foghúzás óta időnként előjon a bal oldalon a nyaki részén a húzás oldalán a nyak közepén egy nyelési fájdalom, ami fülbe sugárzik. Enyhül de nem az igazi. Fül orr gegesz kétszer látott ott nem találnak semmit, fogorvos szintén és mindenki a másikhoz küld. Annyit szeretnék kérdezni, hogy az emfizema z arcomon, nyakon halantekom fejbőrön is érezhető volt recsegett, de már ez elmúlt a dagadas is lement. Kérdésem az lenne, hogy létezik e olyan hogy a nyakból távozik a levegő a melluregbe tüdőbe. Vagy ez onnan felszívódik? Arcureg röntgen negatív lett. Hétfőn megyek nyaki uh-rá. Köszönöm

E. Wimetál

Intravenas altatas

Szeretnek altatasban elvegeztetni fogaszati kezelest. Erdeklodnek, hogy kb. milyen varakozasi idovel kell szamolni, hogyha altatasban szeretnem a kezelest. Elore is koszonom a visszajelzest.

Wimetal Eniko

A. Éva

Gyógyulási idő

Tiszzelt Uniklinik! Köszönöm a gyors választ. Nem gyökérkezelt fogról van szó(kis tömés van az oldalán a fognyakon.A gyökércsúcsnál nem volt tasak. Sajnos megszurtam valamivel a bal felső 7es fognál az ínyt ami átkúszott a 6os foghely ínynél ahol tasak keletkezett majd kifakadt.Erre kaptam az antibiotikumos kezelést. A kérdésem az lenne hogy a csont meddig lehet még érzékeny, mert azt mondták nekem hogy időjárásváltozásnál egy darabig érzékeny lehet.
Köszönöm a választ.

A. Éva

Gyógyulási idő

Tisztelt Uniklinik!
2 hete volt egy inygyulladásom belülről bal felső 7es fognál,valószínű megsértettem.Volt egy puklim a 6os foghelynél(átvándorolt) az inyen ami kifakadt. Volt röntgen ami kimutatta. Kaptam rá Augmentint,ami a baktériumot elpusztitja, meg 24órás antibiotikumos gézcsíkot. A csontoknak(pl:arcüreg csont) körülbelül mennyi idő kell hogy regenerálódjanak? Azt mondták nekem hogy egy ideig még érzékeny lesz, főleg ha időváltozás van. Van erre valamilyen gyógyszer ami segíti a csont regenerálódását?
Köszönöm a választ.

C. Krisztina

Bent maradt gyökér

Tisztelt Uniklinik!

Ma kihúzták a fogam ami elvolt törve és elvileg nem volt menthető. A gyökere viszont benne maradt mondva h gyökérkezelt fogról van szó.(azt mondták úgy képzeljem el mint egy fát amibe belecsapott a villám, elfog porladni) 1 hét múlva lell vissza mennem, de még ilyet nem hallottam. A kérdésem a következő tényleg létezik ilyen vagy szájsebészeten fogok kikötni?

C. Emília

Fog implantátum/ nyelvzsibbadas

Tisztelt Uniklinik!
8 nappal ezelőtt a felső 4- es, 5-ös fogam helyére implantátumot kaptam mindkét oldalra. Sajnos jobb oldalon a 4-es implantátum mellett a gyokerketelt fogam begyulladt. Hozzáteszem már egy doboz Flector port felszedtem egy korábbi gyokerkezelt fogam miatt és most az implantalas után is szedem. A doktornő akihez járok Dalacint írt fel. Két napja azt vettem észre hogy zsibbad a nyelvem felszíne középen? Okozhatja ezt az implantalas vagy esetleg a Flector por? Ha implantátum okozza akkor ilyen esetben mi a teendő? Köszönöm szépen válaszát előre is.

CBCT

Kedves Uniklinik!

Sokszor fájnak a fogaim, gyakran egyszerre fájdul meg több gyökérkezelt is stb, de szinte meg se tudom pontosan mondani melyik. Sima RTG negatív szokott lenni.
Annál pontosabb, jobb módszerre lenne szükségem. CBCT-re gondoltam, de olyanra aminél a képanyagot is megkapom, meg mellé egy írásos leleltet hogy melyikek a rosszak.
Ez Önöknél megoldható, illetve kb mennyibe kerülne? Egy CBCT felvétel lemezen + lelet?
Évek óta ilyenek a fogaim, de most pl a 22-esen látszik a folt, de mégis a 21-es az érzékeny hidegre, édességre.. és a 22-21 között van egy kis lyuk amit egyszer asszem már kezeltek is.
http://keptarhely.eu/view.php?file=20210715v02wjmd5n.jpeg
Az ilyen anomáliák miatt kellene a CBCT.
A 16-os fogammal jártam még úgy hogy az egyik orvos azt mondta amelyik fáj azt fúrja. Más orvos szerint meg egyik fog kisugározhat másikba is. A mai napig rossz az is.
Illetve Önöknél a mikroszkópos technikán kívül dolgoznak még hagyományos technikával is? Sajnos nekem ez az új módszer túl drága.

Válaszukat előre is köszönöm!

J. Eszter

Fàjò lüktető fog

Jò napot kívànok! Olyan kérdésem lenne hogy mostanàban olyat érzek a fogamba hogy elkezd fàjni utànna lüktetni bele jön egy nagy fàjàs elkezd vérezni a fogam és utànna semmi bajom! De lyukas a fogam melette meg tömve van és nem tudom el dönteni hogy mék fàj! A vàlaszàt is előre is köszönöm.

G. Zsanett

Emphysema

Tisztelt Cím, Segítséget szeretnék kérni. Hétfőn egy letört régi tömött fogat akartam megcsináltatni. A kezelést elkezdtek és másfél óran keresztül folyt a tömés. Végén nem tudta betomni így gyógytomest kaptam. De mikor felalltam a kezelés oldalán a fejem többszorosere duzzadt, a szemem alatt is, recsegett a bőr ahogy hozzáértwm a fülemre alig hallottam. Kérdeztem hogy mi ez oh majd elmúlik.Kedden visszamentem ahol közölték hogy ez nem fog ról van és h szedjek flectort majd elmúlik. Kedd du elmentem a körzetishez aki közölte hogy levegő került a szovwtekbe ne aggódjak betomte a fogat. Szerdán elmentem a szájsebészetre mert csak duzzadt volt az arcom ahol nyaki uh és röntgen készült és látták a levegőt. Csütörtök írták fel azibiot 500.De h lecsiszoljak a fogam vissza kellett mennem a körzetishez aki végül úgy döntott h az inyem begyulladt kihúzta. Mióta kihúzta a fülem kegyetlenül fáj nyelesre és anélkül hasgat bele. Flectort szedek és most aflamint kezdtem. Merre induljak meg? Foghúzás után és ennyi kezelés után normális hogy a fül fáj ennyire. Szombaton elmentem a full orr gége sürgősségire ahol tényleg alaposan megvizsgaltak. Minden rendben volt. Hétfőn megyek a körzetishez. Az arcom teljesen lement nem recseg az arcom. A levego okozhat ott nekem talyogot? Fáj a fülem nyelesre és lüktet érzem h eldugul. Merre induljak? Köszönöm