A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Kérdés beküldése

Legfrissebb kérdések

N. Eszter

Bölcsesség fog

Kedves Doktor Úr/Nő!

Az lenne a kérdésem, hogy nekem hátul alul nőnek a bölcsesség fogaim, a fele kint van. Több problémán akad, az egyik, hogy bal oldalon állandóan ki van sebesedve az ínyem ahogy nő és ott olyan szúrós a fog az része ami kinőtt, és az íny is rá van húzodvam és azt is észrevettem, hogy az állkapcsomat mozgatom akkor ugy akad és ropog.A másik az, hogy amikor megnyomom oldalt is fáj, maga az oldalt majdnem ott az ínynél, és az lehet, hogy ha hideget iszom kihat a többi fogamra az a éles fájdalom, vagy esetleg nyomja a többi fogam? Válaszukat előre is köszönöm.

Tejfog mögé nőtt csontfog felnőttkorban

Kedves Doktor Úr/Doktornő!
22 éves vagyok, az egyik szemfogam tejfog. Mögötte kinőtt a csontfog. Kb 1,5-2évvel ezelőtt kezdődött, nem fájt, nem mozgott a tejfog így sajnos nem fordítottam rá figyelmet. Nemrég elkezdett enyhén mozogni, és egy kicsit fáj is. Van arra lehetőség ha eltávolíttatom, valahogyan a megfelelő helyre kerüljön a csontfog? Magától visszahúzódik, fogszabályzó, műtét?

Gyökérkezelés koronán keresztül

T:Uniklinik!
Bal oldalon felül,- a szemfogam és a két kis őrlőfogon - hárm tagból álló korona van. Újabban azt az oldalt nem tudom használni. Ha ráharapok érzékeny, melegre, harapásra.
Állandó jelleggel még nem fáj, de biztosan szükséges kezelni. szinte biztos hogy a szemfog gyökere lehet sérült. ( A másik két fog nem fáj, kopgtatásra, nyomásra nem reagál.)
Kérdésem: Mivel a pótlás szinte űj, nem szeretném levetetni, hanem a koronán keresztűl lenne e mód a gyökérkezelésére a szemfogat illetően?

B. Kitti

Fogtömés utáni heves fájdalom

Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr!
Tegnap fogtömésen vettem részt és azzal a problémával állok szemben, hogy estére újra fájdalom keletkezett a fogamban. A fogorvosom tömés előtt megfúrta a fogamat, a folyamat közben éreztem hogy egy részen nagyon kellemetlen volt a fúrás. Miután betömte úgy megfájdult sírni tudtam volna, azt hittem ez csak valami utó fájdalom, de sajnos nem. Mert ma ugyanúgy fáj. Az lehetséges, hogy a doktor fúrás közben eltalált egy ideget vagy a gyökeret? Mellesleg a fogtömésem is nagy és rágni sem tudok vele.
Válaszát előre is köszönöm!

T. Adrienn

Foghúzás után szétnyílt arcüreg

Tisztelt Doktor Nő / Doktor Úr!

Szeptember elején begyulladt a bal felső 6-os fogam. Feldagadt az egész fejem, felhívtam a fogorvosom, aki írt fel Dalacint, be is szedtem is 2 dobozzal, majd miután többször hívtam, adott időpontot okt. 20-ra. Mivel közben megint begyulladt, másik fogorvost kerestem. Aki okt. 2-ra adott is időpontot. Majd kérdezte, hogy mi a panasz... mondtam neki. Mondta, hogy akkor azért röntgenezzük meg, aztán, hogy megnézi azért. Megállapította, hogy nem kell röntgen, ez csak egy sima foghúzás lesz. Egy órán át próbálta meg kihúzni a fogam, ami nem akart kijönni, miközben semmit nem mondott, egyetlen egy szót sem szólt hozzám, őrjöngött, üvöltözött, dobálta az eszközöket. Aztán megint nagy ordibálás, hogy szétnyílt az arcüreg. 4-szer állt neki össze varrni, mert elszakadt a cérna... (nem szájsebész) Miután másfél óra után végzett, közölte, hogy átszakadt az arcüreg, de hát van ilyen... 😞😔11 nap múlva kellett menjek varratszedésre, amit ki is szedett, de mondta, hogy még nem zárt össze. Nagyon vigyázzak, mert ha nem forr össze, akkor egy hét kórház meg komoly műtéttel lehet helyrehozni ...😠Legyek óvatos. De semmi más információt nem mondott. 3 hete történt a beavatkozás, azóta is folyamatosan feszül, fáj az arcom. Ez mennyi ideig "normális"? Honnan fogom tudni, hogy összezárt? Annyira megvisel lelkileg ez az egész, hogy egy idegroncs lettem...
Mielőbbi válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel,
Adrienn

Víz hólyag szerű a nyelv mellett

Üdvözlöm!
A nyelvem mellett jobb oldalon hátul pár napja megjelent egy vizholyag szerű valami. Fehér és körülötte picit pirosabb. Nem fáj. Nyelési panaszokat nem okoz. A nyelvemnél azon a területen (jobb oldalon, hátul) úgy érzem,mintha lenne valami. 3 napja corsodyl-lal öblögetek. Érdeklődni szeretnék,hogy mi lehet ez? Meddig várjak,mielőtt orvoshoz fordulok? És mit tudnék tenni, hogy elmúljon? Előre is nagyon szépen köszönöm a válaszukat!

Cbct

Tisztelt doktor úr/nő,

Azt szeretném kérdezni, hogy a cbct kiértékelése során a fogorvosok ha a garatnál látnak eltérést akkor is szólnak a páciensnek?
Ugyanis pánikbeteg vagyok, aki két éve változó intenzitással holnem hol igen érzek gombocot a torkomban. És nem hagy nyugodni a félelem hogy esetleg garatrák. Viszont ez alatt az idő alatt készült cbct felvétel és a fogorvos mondta ha bármit látnak szólnak de nem mondtak semmi olyat hogy látnának elváltozást.

Válaszát előre is köszönöm!

T. Makrai

Fog gyökér bent hagyása

Jó napot ! Én azzal a kérdéssel fordulnék önhöz hogy 1 hete 2 bal alsó fogamat kivették. De viszont az egyiknél a gyökér egy része bent maradt . Holnapi napon mennem kell panoráma rögenre, és szerdai napon döl el hogy szájsebészet vagy a doktor kitudja e szedni. De viszont nem tudom hogy száj sebészeten ilyen esetben altatással vagy sima injekcióval kábítanak el. És hogy ilyenkor össze varják-e. Köszönöm előre is a válaszát!

T. Klaudia

Foghúzástól való félelem

Tisztelt Doktorúr/Doktornő!

Van egy nagyon csúnya lyukas fogam a bölcsességfogam mellett felül. Megkeseríti a mindennapjaimat, de nagyon félek elmenni kihúzatni, mert az előző is begyulladt, és most sem forrt össze rendesen az ínyem. Attól félek hogy újra begyullad az eltávolított fog helye, és megint kanalazni kell. Ez mellett a jobb felső frontfogat is ki szeretném húzatni, de nagyon nagyon félek. Szívesen olvasnám a tanácsait, hogy mit tehetnék, hogy legyőzzem ezt a félelmemet.

K. Ágnes

Fogászati beavatkozás után kialakult szájzár

Tisztelt Cím!
Ez év augusztus hó végén négy egymás utáni napon gyökérkezelték a bal alsó hetes fogamat. Előzmény az volt, hogy korábban ez a fogam már tömött volt, de ez év májusában egy része letört. A fogorvosomnak sikerült újra építeni, ill tömni, de ezt köbvetően hidegre és később harapásra is érzékeny lett.
A gyökérkezelést követöen ideiglenesen lezárták és két hétre rá került volna véglegesen tömésre, mert a gyökérkezelés utolsó napján is az inyem még érzékeny volt.
Az utsó gyökérkezelési napot követően azonban rágási és szájnyitási problémám jelentkezett, mely meglehetősen fájdalmas és még a mai napig fenn áll. Nem teljes csak részleges a szájzáram, és az inyen is nyomásra erőteljesen fáj. Már a kezelt fogam kihúzását is bevállaltam volna, hogy a problémán, fájdalmam megszűnjön, de fogorvosom ill több más fogorvos és szájsebész sem vállalta be a foghúzást, mert indoklásuk szerint nem tudom megfelelőre nyitni a számat, így meg kell várni a szájnyitási korlát megszűnését. Végül találtam egy fogorvost aki azt mondta, hogy az injekció adásával lehet, hogy elernyed annyira az izmom, hogy hozzá tud férni a fogamhoz, de ez menetközben fog kiderülni, amennyiben nem lazul, akkor legfeljebb lesz egy jó estém.A fogam sikeresen kihúzásra került és vártam a gyógyulást. A foghúzás már másfél hónapja történt, de a szájnyitási korlátom még mindig meg van. Kérdezném, hogy mi okozta ezt a problémát (a gyökérkezelés során rossz helyre beadott injekció, hosszú ideig nyitvatartott száj, vagy a gyökérkezeléssel megsértett csont) ? Mi a teendő hogy teljesen visszaálljon a szájnyitásom, mivel lehetne segíteni a gyógyulási folyamatot? Azt is kérdezném hogy egyátalán elmúlik ez? Legyek türelmes , mert ez egy hosszú folyamat, s nyilán egyén függő? De mégis mennyire lehet számolni időben? Utánna készült több röngen is mely azt igazolja, hogy nincs gyulladásos, ill további problémás fogam, mely ezt fenntarthatná. Válaszukat előre köszönöm! Tisztelettel. Kertesiné Kelemen Ágnes

L. Márk

Íny vagy fogirritáció?!

Kedves Doktor úr / nő,

néhány hónapja voltam felső fogtömésen, azóta hol kevésbé / hol erőteljesebben irritációt érzek a fogam / ínyem körül.
Nemtudom pontosan megmondani, hogy fog vagy íny irritáció, a doktornő készített CT felvételt, azon nem látszódik semmi, hogy a gyökérnek baja lenne.
Fontos tudni, hogy a fogtöméskor a számba helyezett egy csavarozható készüléket, amit annyira felnyomott, hogy éreztem szinte a fogam mögött az ínyembe behatolt (szúrás érzés volt), majd miután befejezte a fogtömést kicsavarozta és kivette a készüléket a számból.
Mindezeknek már több hónapja de az irritáció még mindig tart.
Megsérülhetett az ínyben egy idegszál? Vagy mitől lehet ez a nem mindennapi probléma? A fogorvosom nem találja az okát. Lehetséges, hogy emiatt de már arcüreg szerű problémák is jelentkeznek nálam. (nem biztos, hogy ez miatt)
Mi ilyenkor a teendő? Keressek másik fogorvost? Rá lehet egyáltalán jönni a titok nyitjára, hogy mi okozhatja ezt az irritációt?
A pontosabb válaszadás érdekében feltöltöttem egy 10 hónappal ezelőtti panorama röntgenfelvételemet, a kép bal oldalán felül található 2 fogamat tömte be (ahol az egérmutató van), és azóta tart az irritáció. A kép ide kattintva tekinthető meg: https://i.kek.sh/wwjYoRcI1n2.jpg

Előre is köszönöm a válaszát.

P. Zoltán

cirkónium híd

Tisztelt Orvosok!

Azt szeretném kérdezni, hogy maximálisan hány darab foghiányt lehetséges cirkónium híddal átfedni biztonságosan?
Arra gondolok, hogy a fémmentes cirkónium tag elég erős -e ahhoz, hogy mondjuk 3 foghiányt is áthidaljon? Például egy felső fogsornál a 2,3 és 7 -es fogakra építve, tehát a 4,5,6 os fogak hiányoznak.

Válaszukat előre is köszönöm: Zoltán