A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Kérdés beküldése

Legfrissebb kérdések

Allergia fogtól

Tisztelt Doktor Úr/Nő!

Egy olyan kérdéssel fordulnék Önökhöz, hogy egy esetlegesen gócos fog okozhat e szénanátha szerű tüneteket és szabálytalan szívverést? Van egy gyökérkezelt fogam, ami néha érzékeny és le is tört belőle nemrég egy kisebb darab. A héten kérek időpontot fogorvoshoz, de addig is rá szerettem volna erre kérdezni.

Előre is köszönöm.

H. Anikó

Fájdalom terhesség alatt végzett gyökérkezelés után

Tisztelt Uniklinik!

Szeptember 8-án hirtelen jelentkező, nyilalló fogfájással (bal felső hatos fog) kerestem fel a fogorvosomat. Eltávolította a több éves amalgám tömést, mely alatt perforált a fogbél. A gyökér azonnali tisztítása és tömése után ideiglenes tömés került a fogamba; mivel ekkor 15 hetes várandós voltam, RTG felvétel nem készült. A következő orvoslátogatáskor, október 4-én jeleztem, hogy továbbra is érzékeny a fogam. RTG felvétel ekkor sem készült, az ideiglenes tömés eltávolítása után állandó tömés került a fogba. Az érzékenység nem erősödött, de sajnos állandósult. Nyomásra és harapásra "nehéznek" érzem a fogam, mellette az ínyem is enyhén duzzadt és fájdalmas. Bár a nőgyógyászom szerint (szinte biztos, hogy) nem lenne ártalmas a babára nézve egy röntgen felvétel elkészítése, és ez esetben jóval nagyobb kockázata van egy esetlegesen fennmaradó gyulladásnak, a fogorvos továbbra sem egyezik bele az RTG-be, ha rosszabbodna a fogam állapota, húzást javasol. Ezt azonban, ha van rá mód, szeretném elkerülni.
Érdeklődni szeretnék, van-e rá esély, hogy még menthető a fogam, esetleg van-e bármi módja a pontos diagnózis felállításának és sikeres kezelésnek. Válaszukat előre is köszönöm.

A. Mátyásházi

Direkt héj

Üdvözlöm!Fél év alatt másodjára tört le a bál első fogam. Jelenleg még fel lehetett építeni, de az mondta a doktornő, hogy legközelebb korona kell már rá. Az lenne a kérdésem, hogy direkt héjjal is meg oldható a dolog? Hozzáteszem, azóta eléggé érzékeny ez a fogam. Ha megoldható direkt héjjal, azt érzékeny fogra is lehet tenni? Vagy jobb megoldás lenne tényleg a korona? Köszönöm szépen a válaszát előre is!

Gyulladás

Jónapot kivánok!

Október 9 en kezdett ek a fogam fájni. Hétfőn már mentem fogorvoshoz. Elhalt fogat kellett volna húzni. 3inekció után is nagy fájdalmat éreztem igy nem lett kihuzva.
Irt fel gyulladascsokkentot(antibiotikumot) de nem váltottam ki mert szoptqtas alatt nem szedhető ( 1éves a babám oktober 24 en )
A fogam mostmár nagyon enyh2n fáj de a fog korul az arcom kicsit bedagadt es az állkapcsom fájlalom most inkább. A benuront szedem ga nagyon fájna azt lehet szoptatás alatt ugy tudom. Evés/rágás után fáj főként de inkább az állkapcson körül
A kérdésem az lenne hogy nincs e olyan gyulladás csökkentő amit szedhetnek szoptatás alatt ?? És hogy a gyulladástól lehet e valami komoly bajom ? Vagy a babának?

Gyulladás

Tisztelt Doktor Úr / Nő!
Reggel arra ébredtem hogy meg van dagadva az arcom. A fogam az nem fáj, viszont egy tömött fog mellett van ez a dudor, konkrétan nem az innyemen hanem az arcomon. Gyulladásról lenne szó? Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel: Miklós.

5eves kislány fogkilis

Üdv.Erdeklodni szeretnék hogy létezik olyan hogy fogkilise lenne egy 5eves kislánynak ?válaszát előre is köszönöm.

S. Bence Zsolt

Idegölő paszta

Tisztelt Doktor Nő/ Doktor Úr!

Mult het penteken beraktak a fogamba egy idegolo pasztat. Hetfon kellett volna visszamennem, hogy kiszedjek, de egyeb elfoglaltsag es leterheltseg hatasara holnap jutok csak el fogorvoshoz, amikor elvegzik a gyokerkezelest is. A kerdesem, hogy ez a paszta okozhat barmilyen problemat ha ennyi ideig bent van es ha igen milyet? Azt mondtak elovigyazatossagbol kell kiszedni minel elobb, de van ahol azt mondjak 24 orat lehet bent mashol, hogy 10 napot. Mi az igazsag es ahogx a kerdesem szolt milyen karos hatasokat okozhat ez szamomra rovid, illetve hosszutavon?

Valaszat elore is koszonom!

D. Vivien

Nem használ az érzéstelenítő

Tisztelt Doktor/Doktornő!

Egy hete magánfogászaton jártam, ahol közölték, hogy a bölcsességfogamat ki kell húzni.
2 db injekció beadása után elég zsibbadtnak éreztem a szám, így elkezdőzött a húzás. A vésést nem éreztem, de a húzásnál iszonyatos nagy fájdalmat éreztem, így abban hagyták. Utána megkaptam a 3. injekciót is, de az már nem segített semmit. Iszonyatos fájdalmat éreztem a 3 injekció ellenére is. A doktornő közölte velem, hogy valószínűleg be van gyulladva a fogam. Dalacint (300mg) írt fel nekem, majd pénteken vissza kellet mennem, hogy hátha sikerül végre kihúzni.
Pénteken 2 db injekció után alig tudtam már beszélni a zsibbadás miatt, de a biztonság kedvéért kaptam egy 3. injekciót, ami iszonyatosan fájt. Ez után már folyamatosan éreztem a fájdalmat a 3. injekció helyén, amit a lukas fogamba adta, így még egy doboz Dalacint kaptam, amit szednem kell és 1 hét múlva vissza kell mennem.
Érdeklődni szeretnék, hogy az én esetemben miért nem használ az érzéstelenítő még az antibiotikum szedése után sem? A fogam nem fáj, nem kell fájdalomcsillapítót szednem.
Válaszát előre is köszönöm!

Üdv. Vivien

D. Beatrix

Fogíny

Kedves Doktor úr!
2 napja a jobb oldalon alul nagyon fáj a fogínyem. Tanácsot szeretnék kérni,hogy mitől lehet ez és mit tehetek,hogy elmúljon.
Jelenleg sajnos nem tudok fogászati rendelőbe menni.
Válaszát előre is köszönöm

W. Agnes

Inplantálással kapcsolatos

Szeretném megkérdezni a következőket. 4 Inplantáció behelyezése törtébr 4 hóbappal ezelött. 2 napja behelyezték az inyformázó csavarokat. Kis feszülést és nem túl erős fájdalmat érzek. Szeretném kérdezni, hogy ez természetes, vagy esetleg valami probléma kezdete.

Várom és köszönöm válaszukat.

V. Eszter

Szürke fogíny

Tisztelt Hölgyem/Uram!
Azzal a problémával fordulok Önhöz, hogy 1 éve gyökérkezelték a fogamat, amit kétszeri alkalomra tudott a fogorvos befejezni. Sajnos a tegnapi napon ráharaptam a nyelvemre, és keletkezett a harapás helyén egy kisebb dudor. Ezen felbuzdulva kezdtem el a szám belsejét tüzetesebben vizsgálni. Ekkor arra lettem figyelmes, hogy az egykori gyökérkezelt fogam alatt az ínyem szürkés árnyalatot öltött. Nem fáj, nem vérzik, viszont nyugtalanít, hogy mi az oka ennek a jelenségnek, amikor az egy elhalt fog. Legjobb tudomásom szerint nem amalgámmal tömték be a fogamat a gyökérkezelés után.
Válaszát előre is köszönöm!

B. Tamás

Diastéma

Tisztelt Illetékes!

Az elmúlt napokban növekvő rést tapasztalok a két elülső fogam között.

1 hete még összeértek, most pedig már nem. Egyértelműen nő a hézag és szokatlan ez a változás.

A fogorvosomhoz csak 2 hét múlva kaptam időpontot, viszont szörnyen zavar, hogy esetleg akár csontvesztésről is szó lehet, ami miatt mozognak a fogaim. 27 éves vagyok, nagy figyelmet fordítok a szájhigiéniára, az ínyem rózsaszín, nem fáj, habár néhány helyen visszahúzódott az erős fogmosás miatt, amire azóta figyelek. Nincs egy hónapja, hogy fogkőleszedésen voltam, minden bölcsességfogamat évekkel ezelőtt kiszedték.

A kérdésem, hogy mennyire lehet normális az ilyen rések kialakulása? Bármilyen tanácsnak vagy megnyugtatásnak nagyon örülnék.

Köszönettel,

Tamás