A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Kérdés beküldése

Legfrissebb kérdések

G. Bence

Állandó ínygyulladás

Kedves Doktornő/Doktor Úr!

Már pár éve küzdök a fogínygyulladásommal, több fogorvost is megjártam (államit és magánt egyaránt), de még mindig nem sikerült megoldani a problémát.
Kb. az összes fogam között gyulladt az ínyem, reggel este mosom érzékeny fogínyre való fogkrémmel (Sensodyne) és elektromos fogkefével, használok fogselymet és fogköztisztító kefét egyaránt.
Fogköztisztító kefe esetében kellemes masszírozó érzésem van, persze fáj is utána vérzik. Külsőleg nem látom pirosnak a fogam töveit.
Csináltam C-vitamin kúrát, használtam ízesítetlen kamilla teát öblögetésre, de mind hiábavaló volt.
Az egész gyulladás igen kellemetlen szájszaggal jár, ami csak evés következtében kb 15 percre szűnik meg.
Nem érzem úgy, hogy egészségtelenek lennének a fogaim, mégsem látom okát, hogy ilyen szinten gyulladtnak kellene lennie az ínyemnek.
Egyszer még az eleje fele leszedték a fogkövem és akkor talán mintha jobb lett volna, de azóta semelyik fogorvos sem javasolta (Volt amelyiktől kifejezetten kértem és mégsem csinálta meg).

S. Zsanett

Duzzanat

Tisztelt Hölgyem/Uram!

3 hónappal ezelőtt 2 egymás mellett lévő fogamat tömték egyszerre. Minden rendben volt egészen idáig pár nappal ezelőtt viszont egy nagy duzzanatot vettem észre az inyembe annál a fogamnál ami tömve lett. A fogam nem fáj csak ez a duzzanat idegesít. Jelenthet ez komolyabb problémát? Illetve mi lehet ez?

Foghíd

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Bal oldalon a felső 4-es fogam pótlása miatt kb. 3 hónapja készült egy 3 tagú híd amihez a mögötte lévő 2 fogamat csiszolták le. Azt vettem észre, hogyha a 4-esen rágok kellemetlen fura érzésem van nem mondanám fájdalomnak ha a csiszolt fogaimra ráharapok nem fáj. Kérdésem az lenne, hogy elképzelhető, hogy azért érzem ezt, mert úgymond csak az egyik oldalon van megtámasztva a pótolt fog? Idővel fog ez változni vagy esetleg a híd nem lett jól elkészítve?

Köszönöm szépen a válaszát!

F. Marianna

Ciszta

Tisztelt doktor Úr!A bal alsó 6 fogam gyökerén ciszta van.A kérdésem hogy muszály kihúzni vagy van bármilyen más módja annak hogy megmentsük a fogam? Várom válaszát köszönöm szépen! F. Marianna

T. Andrea

Gyermek örlő fog

Üdvözlöm,kisfiam marciusban lesz 6 éves már jön jobb es bal oldalon is alul az orlo foga azonban olyan minta egy felesleges csont szilank lenne rajta elfektetve ami mozog is! Teljesen csont színű! Mi lehet az?
Köszönöm, Andrea

L. Rozália

Porcelán korona

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Kérdésem régi porcelán koronával kapcsolatos. Fogzománc-hiány miatt 20, illetve 16 évvel ezelőtt minden fogamra porcelán koronát kellett felhelyezni. A koronával és a fogaimmal semmi probléma nem volt, most a jobb alsó fogak (5-6-os) közül kettőről (gyökérkezelt fog mindkettő) egy rossz harapás miatt letört a porcelánhéj, illetve az egyik felső fogam enyhén fáj, azonban a panoráma röntgen nem mutatott semmit, és egy doboz Aktiltól el is múlt egy időre teljesen a fog- és fülfájásom is. Most újra enyhén fáj heti 1-2 alkalommal, de mivel nagyon érzékeny vagyok a huzatra, ezért nem vagyok biztos benne, hogy a fogammal van a gond.
A konkrét kérdésem az lenne, hogy bár az olvasottak alapján 6-7 év után cserélni szokták a porcelán koronát, de ha egyébként a porcelán fogak színe tökéletes, és az íny is megfelelően illeszkedik, akkor is kötelező a csere? Őszintén szólva, olyan szépen illeszkedik még mindig az ínyhez, hogy nem szívesen vágnék bele egy teljes porcelán korona cserébe. A másik kérdésem pedig, hogy az alsó korona egyben van felhelyezve, s az alsó fogsornál 1 korona alatt nincs fog, a többi megvan. Ez esetben kivitelezhető olyan, hogy a fogsor két végén 2-2 fogra kerüljön csak új korona?

Válaszát előre is köszönöm!

S. Adrienn

Tejfog,Fogmosás

Tisztelt Doktor Úr/Hölgy!
Érdeklődni szeretnék, hogy kisfiam most 1,5 éves és eddig sima fogkefe,víz kombót használtuk fogmosáshoz.Már szeretném vele megismertetni a fogkrémet ,de nem tudom melyik lenne a jó választás,illetve fogkefe vásárlásnál a későbbiekben mire figyeljek?(Egyelőre egy egyszerű gyerek fogkefét használunk).
(Az én fogorvosom szerint még ráér a fogkrém használata...) Válaszát előre is köszönöm!

F. Norbert

Állkapocs remegés

Tisztelt Uniklinik!

Pár hete vettem észre, hogy ha az alsó és felső állkapcsom majdnem összeér, akkor érzem, hogy az alsó állkapcsom remeg. Kívülről nem látszik, éppen csak érzem és hallom.

Ez fogászati probléma lehet? Korábban volt az álkapcsommal izomprobléma, annak lehet ehhez köze?

Előre is köszönöm a választ

N. Sántháné

Gyulladt fogíny

Tisztelt Dr Úr! Dr Nő! Lassan 2 hónapja kezdődött egy jóízű étkezés után(kígyóuborkát jól megmostam,de nem pucoltam meg,és azóta van),hogy begyulladt alul 4,ill felül 2 fogamnál az ínyem és kissé fel is van dagadva. Paradontax fogrém,phlogosol, corhexamed szájvíz illetve dalacint is szedtem.Ez utóbbi annyit segített,hogy elmúlt a szájszag és a pirosság.Illetve felül javult sokat,de sajnos még ettől sem múlt el.Fájni nem fáj,csak alul nyomásra érzékeny picit.Színe rózsaszín,de a fogaim között továbbra is petyhüdt.Fogkövem nincs és rossz fogaim sincsennek.Valami baci lehet,vagy mégis mi lehet? Miért nem múlik el semmitől? Félek,hogy nehogy szájsebészeten felvágják az egész ínyemet. Mit javasol? Köszönöm. Nóra

Á. Barna

Góc?

Tisztelt Uniklink központ!

A történetem a következő. A bal első frontfogam 2017-2018 tájékán hírtelen élesen elkezdett fájni, lüktetni. Ez az éles és nagyon fájdalmas roham egy szombati napra esett - irány az ügyelet. Az ügyeletek annyit mondtak, hogy ezt bizony gyökérkezelni kell, hétfőn menjek be a körzetemhez tartozó fogaszátra. Így is történt, az adott fogamra két antibiotikum kúrát és le kellett folytatnom, mielőbb végleg lezártuk volna az adott fogat. Problámám és a kérdése(i)m a következő lenne:
A mai napig fenn áll egy olyan jelenség, hogy reggelente teljesen véletlenszerűen és minimálisan, de lüktet. Hideg-melegre nem, de kocogtatásra és a fogam hátsó részénél lévő gyökértömés helye közepesen érzékeny... Nem fáj, de elég kellemetlenül érzékeny. Csináltattam 2x is panorámaröngtent és egy ct felvételt a két frontfogamról, de annyit mondott két különböző rendelő is, hogy tökéletes a gyökértömés nincs vele semmi probléma a felvétel szerint. Mitől lehet az,hogy ennyi idő után is az adott fog érzékeny? (A két mellette lévő fog úgyszintén gyökérkezelve van sajnos, problémamentesek. Ezek foga színei minimálisan fakóbb szürke, míg ezen problémás fogam ugyanolyan fehér, mint volt.) Okozhat-e az adott fog hullámokban érkező kisebb izületi fájdalmakat és folyamatos foltos bőr alatti allergiaszerű reakciókat? Válaszukat előre is köszönöm!

CBCT

Tisztelt Uniklinik!

Elmegyek egy CBCT-re Önökhöz, de csak arra mindenféle konzultáció nélkül, akkor ahhoz a felvételen kívül kapok bármiféle kiértékelést, lelet?

Mert MRI-hez mindig kapok leletet, függetlenül attól hogy ahhoz is rendszerint orvos kell a megértéséhez.

köszönöm válaszukat!

N. Boglárka

Bölcsességfog húzás

Tisztelt Doktor Úr/Nő!

Az lenne a kérdésem, hogy 4 napja húzták a bal felső bölcsességfogam és a mellette lévő fog egy kicsit mozog, tehát ez normális?