A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Kérdés beküldése

Legfrissebb kérdések

F. Krisztina

Hiányos tejfogak

Tisztelt Klinika!
Érdeklődni szeretnék...
Kisfiam januárban lesz 3 éves és csak 11 foga van még kint..A hátsó rágófogak es a metszőfogak sincsenek még kint és semmi jele egyelőre(láz..nyűgösség..stb)hogy igyekeznének.Egy éves elmúlt mikor kibújt az első fogacskája és ez a nagyobbik gyermekemnél is így törtent(már ami az első fogacskak kibújását illeti).Összefüggésben lehet a két dolog?Válaszát előre is köszönöm!
Kriszta

K. Orsolya

Fogszabályozás

Kedves Rendelő!

Bulldogharapásom van és szeretném rendbe hozatni. Olvasgatok az interneten hogy igy hamarabb tönkre mehetnek a fogak. És lehet műtétre kerülne a sor, gondolom már szabályozás nem jöhet szóba mert két nagy örlő fogam hiányos és volt ami nem is nőtt ki. Kicsit kétségbe vagyok esve és csak remélni merem hogy meg lehet még gyógyítani hogy normál harapásom legyen. Az orvos aki most kezel készitett nekem egy clear aligner készüléket amit a felső fogsoromon kell viselnem. De szerintem ez nem teljes segítség.
Várom válaszukat.
Üdvözlettel

Gyökérkezelt fog

Üdvözlöm!

Olyan kérdésem lenne hogy van egy gyökérkezelt fogam ami a végleges tömés elött letört körbe az inyem alá és 2napja arra lettem figyelmes hogy benötte az inyem! Eltünt a fog és a lyuk is.... úgy benött mint huzott fognál! A kérdésem az lenne mit tudok tenni ez esetben? Gondolom nem uszhatom meg a szálysebészetet?

Válaszát előre is köszönöm!

B. Beatrix

Ideiglenes fogsor

Tisztelt doktor !

Nemrég voltam orvosnál, mert az egyik fogam kilazult. A panoráma röntgen alapján, azt javasolták,hogy mind a 9 fogam kimozdult,és menthetetlen.
Kérdésem,hogy egyszerre kihúzható-e, és van valami lehetőség ideiglenes megoldásra.
Emberekkel dolgozom, és a beszéd nagyon fontos számomra.
Nagyon el vagyok keseredve.
Köszönöm szépen a választ előre is.
Maradok tisztelettel:Beatrix

Fogágybetegség

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!

Édesanyámnak fogágybetegsége van egy ideje. Néhány hónapja már fülcsengéstől szenved, amire sem a neurológián, sem fül-orr-gégészeten nem találtak magyarázatot.
Okozhatja-e a gyulladt, beteg fogínye?

Köszönettel:
Anett

Nyitott arcüreg

Üdvözlöm!
Előzőekben feltett kérdésemre köszönöm válaszukat!
Voltam vizsgálaton szájsebészeten ahol kiderült,hogy igazam van és valóban nyitva van az arcüreg jövőhét csütörtökön egy "kis ambuláns" műtét keretében zárja a szájsebész!
Ct nem készült ezért egy magán klinikán csináltattam egyet melyben ez áll!

Jobb oldalon a sinus frontalis nyálkahártyája kissé vaskosabb. Az ethmoidalis sejtek légtartalma mérsékelt fokban csökkent. A septum nasi nem devial. Az orrnyálkahártyák vaskosabbak. A jobb sinus maxillaris nyálkahártyája a recessus alveolarisban minimálisan vaskosabb A bal sinus maxillaris nyálkahártyája körkörösen az alsó felében jelentősen megvastagodott. A sinus alsó falában egy I cm-es csont deffeetus ábrázolódik, melynek a környezetében a nyálkahártya vaskosabb, egy 2-3 mm-es fistulajárattal, a szájüreggel összeköttetésben áll.
Vélemény: Fistulajárat a bal sinus maxillaris és a szájüreg között.

Ct alapján nagyon komoly a helyzet vagy a bezárással egyidejűleg rendbe jön?
Vålaszukat várva előre is köszönöm!
Szilvia

N. Tamás

fogfehérítés

Tisztelt Doktor úr

Több éve van már nekem felső híd(fém) elöl. Ez az íny résznél barnásan elszíneződött. Milyen krém, vagy esetleg kefe, vagy más eszközzel tudom ezt a lepedékes elszíneződést eltüntetni? Több fehérítő fogkrémet használtam,de egyik sem vált be. Gondolom ehhez a hídhoz valami speciális krém,és vagy eszköz kell. Kérem adjon tanácsot.
Köszönettel Nagy Tamás

B. Graciàn

Fogínysérülés / árajánlat kérése

Kedves Uniklinik!

Alsó fogínyem alma evés következtében eléggé megsérült, pár hónappal ezelőtt. Sajnos nem javul, időnként vérzik. Az első két fog közötti rész sérült meg/jött le a helyéről.

Ezzel kapcsolatban szeretnék árajánlatot kérni.

Köszönettel,

Breznyánszky Gracián

H. Peter

1 eves baba sarga foga

Tisztelt Klinika.

Erdeklodni szeretnek hogy 1 eves kislanyunk felso kozepso ket fogan van alul egy egy atlatszo boltiv (gondolom igy fejlodik a fog), es ebbol az egyik ilyen sargasan atlatszo mig a masik tejfeher. Allergia miatt pici kora ota szigoru tej es gluten mentes dietan van. De szinte egesz nap eszik zoldseg gyumolcs egeszseges ragcsak. Lehet ez valami hiany, vagy akkor a tobbi foga is ilyen lenne? Nem fajlalja, es semmi egyeb nincs csak az elszinezodes es az is csak abban a boltives atlatszo szakaszban. Lehet ez gond a kesobbi csontfog fejlodesnel? Illetve meg annyi, hogy mielott eszrevettuk egy hettel azelott beutotte a szajat a kanapenkban, kicsit verzett az inye, de egy ket perc mulva a siras es a verzes is abba maradt. Nem tunt nagy dolognak. Letorve ilyesmi nincs. Koszonjuk valaszat!

Hogyan kell helyesen fogat mosni?

Tisztelt Doktor Úr/Hölgy! Érdeklődni szeretnék, hogy hogyan kell helyesen fogat mosni? Mi a helyes fogmosási technika? Van erről valami összefoglaló anyaguk? Nagyon szépen köszönöm válaszát!

F. Krisztina

Fogfehérítés otthon lehetséges?

Jó napot! Érdeklődni szeretnék, hogy a fogfehérítés otthon lehetséges? Van valami olyan fogfehérítő szer házilagos használatra, amit ajánlani tudnak esetleg? Vagy Önöknél lehet vásárolni valamilyen megbízható fogfehérítőszert? Vagy csak a dentálhigiénikus tudja elvégezni a fogfehérítést. Köszönöm!