Nyitva: H - Szo 7:30 - 20:00

1148 Budapest, Örs vezér tere 2.

Tel.: +36 1 222 7250

+36 1 222 9150

Kapcsolat Időpontfoglalás Belépés

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Kérdés beküldése

Legfrissebb kérdések

Milyen problémát okozhat ha nem műtik ki az impaktált bölcsességfogat?

Kedves Válaszadó!

Az alsó bölcsességfogaim a mellettük lévő 7-esekbe vannak dőlve körülbelül 45 fokban, kinőni boztosan nem fognak emiatt.
Azt tudom, hogy a 7-es fogakban ez kárt tehet, illetve torlódik is miatta a fogsorom egy minimálisan.
A kérdésem az lenne, hogy ezen kívül milyen problémát okozhat, ezek milyen tünetekkel járhatnak? Képes így a felszín alatt begyulladni? A kivételéről több helyen lebeszéltek (mivel a gyökerei között fut az ideg a doktor szerint kvázi ebbe kapaszkodik a fog), de arról sosem esett szó, ha bennmarad mi történhet.

Köszönettel.

S. Alex

Rák?

Üdv!
Kereken egy hete megjelent a nyelvem alatt, egy V alakú duzzanat. Továbbá, eléggé piros is.

Interneten próbáltam keresni mi lehet ez, mindenhol rákot találok. Valóban lehet az?
Kép: https://i.ibb.co/QkZGKgm/IMG-20190708-2321357.jpg

Köszönöm válaszukat!

K. Enikő

Cirkónium híd

Jónapot kívánok! Az a problémám, hogy tegnap a fogorvosom felragsztott nekem egy 10 tagból álló cirkónium körhidat. A csiszolásnál is úgy csiszolta le, hogy az egyik oldalon szemmel láthatóan hosszabbra voltak hagyva a fogaim. Azthittem ez nem probléma hiszen tudja és látja mit csinál.. és az a problémám ahogy fel lett ragasztva nagyon fura volt hogy benne van a számban valami ami nem volt ott úgyhogy nem is nagyon tudtam megnézni a rendelőben hogy milyen. Hazaértem és nézegettem és azt vettem észre hogy a jobb oldalon ahol hosszabbak voltak a saját fogak 3 fognál a korona felett kilátszik a saját fogam... jeleztem az orvosnak, aztmondta biztos ráhúzódik majd az ínyem.. de kétlem, mivel ahogy eszek is vele akármelyik oldalon rágok ott az a 3 fogamban feszítő érzést érzek, a másik oldalon semmi probléma vele. Illetve látszik is ha mosolygok és vicsorítok hogy az alsóhoz képest sem egyenes a felső, teljesen úgy néz ki hogy le van csúszva ez a 3 korona. Az lenne a kérdésem, hogy le lehet e venni a körhidat roncsolás nélkül valahogyan? Vagy muszáj levenni hozzá az egész 10 darabot is hogy ezt a hármat megjavítsa? Mert én úgygondolom ha le lehetne venni roncsolás nélkül kicsit le lenne csiszolva még a 3 fogamból és úgy felrakva vissza a korona tökéletes és szimmetrikus lenne. Nagyon drága is volt a 10 db(500.000ft) így elvárnám hogy ennyi pénzért normális és szinte tökéletes fogakat kapjak. Előre is köszönöm a válaszát!

B. Zsuzsa

Altatás

Üdvözlöm Önöket!

Felső híd levételére lenne szükségem 3 vagy 4 fog eltávolításával egy időben. Voltam már más fogorvosnál, de mivel van egy ugráló vérnyomásom, ezért azt javasolta, hogy ezt inkább altatásban kellene elvégezni. Gyógyszert nem kaphatok rá, mivel 5-10 perc alatt történnek ezek (föl-le) Valószínűleg egy mellékvese tumor okozza, aminek kivizsgálása éppen folyik. Az érzéstelenítő injekcióktól rosszul vagyok (1-től is, itt pedig többet kellene beadni), egy foghúzásnál majdnem el is ájultam. El lehet-e végezni Önöknél altatásban mindezt? Az egyik fog el van törve a híd alatt, a többi is "jön kifelé" magától az ínyemből. Tehát nem biztos, hogy maga a beavatkozás hosszú lenne, inkább a vérnyomás ingadozás miatt javasolták ezt. Köszönöm válaszukat!

T. Valentina

Fogtöméd

Üdv. Az lenne a kérdésem, hogy a fogorvos megfúrta és betömte a fogam. Nagyjàból ha jól emlékszem 5-t. Eltelt egy hét és ha ràharapok mind fàj.

L. Márk

Gyökérkezelés

Üdvözletem!

Gyökérkezelték a jobb alsó 6os fogamat, 3x volt benne gyógyszeres tömés cserélve, mondhatni teljesen panaszmentes lett a fog, igy gyökértömték.A gyökértömés 1 hónapja van benne. Utána pár napig fájdogált , gondoltam meglett piszkálva ez normális lehet. A fájdalom enyhült, de még érzek ott valami irritáló, néha égő érzést ritkán bele is szúr picit. Volt olyan nap, hogy semmit nem éreztem de pár napja szinte egész nap érzem. Se hideg melegre, se ráharapásra nem érzékeny. Tanácstalan vagyok, nagyon kiváncsi vagyok a véleményére.
Köszönöm!

C. Magdolna

Daganat miatt kialakult szájzár

Testvérem bal arcán rosszindulatú daganat képződött, mely szájzárat okoz neki. Jelenleg sugárkezelésre jár. A kezelés kezdetekor kb 2 cm- re, később 1 cm- re, jelenleg ( kezelés ötödik hetében) 0.5 cm re tudja a száját kinyitni. Kérdésem, hogy az ilyen jellegű szájzár megszüntetésére milyen lehetőség van? Ha kérdésem nem idevaló, akkor elnézést kérek.

B. Istvánné

Szájsebészeti műtét után meddig lehet "normális" az arc duzzanata?

Üdvözletem!
Ma egy hete volt egy elég komplikált és elhúzódó szájsebészeti kisműtétem ambulánsan,egy korábbi foghúzás vagy gyulladás képe látszott a röntgenen,ez lett (remélhetőleg) eltávolítva,jobb oldalt alul Több mint 50 percig fúróval és fogó-véső stb eszközökkel próbálta a szájsebész eltávolítani azt a valamit,elvileg sikerült.
Írt fel antibiotikumot( Augmentint duo,mivel a Dalacinra allergiás vagyok),melyet ma fejeztem be.Az arcom másnaptól a harmadik napig egyre jobban dagadt,mérsékelten fájt,gennyesedés nincs,a sebem "gyönyörű.(jobb alsó 4-től 8 ig volt a műtéti terület és ez varrva) A duzzanat még mindig megvan,bár sokkal kisebb,kb nagyobb cseresznyényi,az állkapocs csont körül,nagyon kemény,nem meleg. Természetesen voltam azóta kontrollon(varratszedés is),mindent rendben talált,azt mondta, nincs szükség további antibiotikumra a még fennálló duzzanat okán sem, ez lehet,hogy hetekig tart,mire lehúzódik.Félve kérdeztem,nem e tályog,vagy miért ilyen kemény?Azt a választ kaptam,hogy mivel jelentősen sérült a csonthártya,így ez szinte természetes velejárója egy ilyen nagyobb beavatkozásnak.Fájdalmam szinte egyáltalán nincs,gyógyszert sem szedek már(fájdalomcsillapítót sem),néha enyhe húzódó jellegű érzésen kívül minden rendben van vele,a sebem is szép. A duzzanat érintésre minimálisan érzékeny,mintha szájba vágtak volna és kicsi szájnyitási korlátozottsággal jár. Az arcomon egyébként egyre kevéssé észrevehető,tapintásra érződik a kemény,csontszerű duzzanat.
Megbízom a szájsebészemben,1,5 éve járok hozzá(több foggyökér stb húzáson túl),sosem volt semmi gond,mindig igaza lett szerencsére.Érdeklődnék,hogy önnek mi a véleménye az általa elmondottakról?
Valóban hetekig tarthat mire lehúzódik teljesen ez a csontszerű kemény duzzanat? Illetve ez valóban meg is maradhat kisebb duzzanatként,ha a csonthártya okozza/ta a duzzanatot? Lehet valahogy segíteni a mielőbbi lemenjen?
Köszönöm megtisztelő válaszát: Bihariné

H. Edina

Bölcsességfog műtét után

Tisztelt Klinika!

Két hónapja távolították el feltárással két bölcsességfogam. Azóta az arcom még mindig duzzadt és gyakran fájnak a foghelyek, több hét eltelt fájdalomcsillapító nélkül, de egykét napja megint rákényszerültem, hogy bevegyek. Aludni még mindig nem tudok azon az oldalon, annyira érzékeny. Az orvosok, akiknél jártam, semmi rendelleneset nem látnak, röntgen felvétel is készült.
Önök szerint mit tudnék tenni? Nagyon nehéz állandó fájdalmakkal élni hónapok óta, borzalmasan kimerítő. Meddig fog ez még tartani? Ez normális dolog két hónap elteltével? Több orvosnál is jártam, senki nem javasolt egyéb kezelést, csak a türelmet. Viszont lassan már a munkám is elveszítem, mert koncentrálni képtelen vagyok.
Köszönettel várom válaszukat.

P. Vanda

gyökérkezelt fog

Üdv!

5 évvel ezelőtt a jobb felső 6-os fogam gyökérkezelték. hatalmas lyuk volt, a külső oldalát szinte csak tömés adja. Azóta nem volt gondom vele. Márciusban a bal oldalon bölcsességfog műtétem volt. Ezután a jobb oldalon rágtam csak, ekkor lett érzékeny a gyökérkezelt fog felett az ínyem, a belső oldalon. Egy kis pukli lett, emiatt rágáskor érzékeny volt az a fog. 2 hét után fogorvosom rtg-re küldött, gyulladás jelét nem lehetett látni. De továbbra is fájt az ínyem, és már a fogam is érzékeny volt akár fogmosás közben is..Dalacint kaptam, illetve granuloma miatt az ínyem ki lett tisztítva a fog felett. Egy hét után még mindig fájt, szájsebész is megnézte. Azt mondta várjak még egy hetet, javulni fog, csak lassan. Egy héttel késöbb az íny már nem fájt, de rágáskor a fog érzékeny nyomásra. Vártam még egy hetet, puhát már tudtam enni, nem volt fájdalom, de nem 100%-os az a fogam. Fogorvosom és a szájsebész azt mondta, gyökértömés csere se oldaná meg, ki kellene húzni.
2 és fél hónapja kezdődött a gond a fogammal, egy bölcsességfogam műtötték, egyet húztak. Már szeretném lezárni, nem minden héten fogorvoshoz menni. Nagyon idegeskedek emiatt, már a rendelőben rosszul vagyok.Ha más mód nincsen, kihúzatom, de nagyon tartok tőle. Ha biztosan nincs választásom, nem bajlódnék már vele, de sajnálom, mert már szinte teljesen helyre jött. Van még amit tehetek?
Ebben szeretnék tanácsot kérni.
Köszönöm!  

T. Fruzsina

gyökérkezelés várandósan

Kedves Klinika!

Szeretném szakmai tanácsukat kérni az alábbiakban.
Jelenleg várandós vagyok (21. hét). Sajnos gyökérkezelni kellett a bal alsó 6-os fogamat (nyilván röntgenfelvétel állapotom miatt nem készülhetett). A fogorvos pont egy hónapja rakta rá a végleges tömést a gyógyszeresek után, amely állítása szerint fél-egy évig is megfelelő lehet. Mostanáig semmilyen panaszom nem volt ezzel a töméssel, de az utóbbi két napban elkezdtem tompább fájdalmat érezni a szóban forgó fog környékén/alatta. Folyamatosan érzem, nem rágás, vagy hideg hatására. A fogorvos utolsó találkozásunkkor, mikor a mostani tömést rátette tájékoztatott (mivel ez az első gyökérkezelt fogam), hogy egy ilyen fog már nem olyan mint a többi, érzékenyebb, egyfajta gócpont stb., így előfordulhatnak olyan napok/hetek, amikor fájhat, emiatt még nem kell szólni, ilyen előfordulhat. Máshonnan viszont azt hallom, hogy ha tompán is, ennek már nem szabadna fájnia. Nagyon aggódom, hogy esetleg gyulladás/ciszta van alatta, amelynek kezelését semmiképp sem szeretném halogatni. Érdemes még halogatni az időpontkérést? Illetve ilyen esetben mit tud tenni egy hozzá értő fogorvos a továbbiakban? (Sajnos végig a várandósság alatt probléma volt ezzel a foggal, a sok stressz miatt így sokszor elgondolkozom a huzatáson is...)

Köszönöm megértő válaszukat!
Egy várandós kismama

K. József

Rágófogak előremozgatása

Jó napot kívánok,
Abban kérném a segítségüket,hogy nekem februárban kihúzták a jobb felső 6-os rágófogam. Ma a bal alsó 6-osomat. Mindkét oldalon a 7-esek megvannak.
A kérdésem az lenne,h van e lehetőség arra,h a 2 db 7-est eggyel előbbrehúzzuk?
Vagy ilyen mozgatásra nem alkalmazható fogszabályozás?
Válaszukat előre is köszönöm.
Maradok tisztelettel,
Kapos József