A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Kérdés beküldése

Legfrissebb kérdések

Z. Noémi

Fog szúrás

Jó estét nagyjából 2 órája szúrt 2x a fogam olyan mintha tűt szúrnának bele aztan most kezdődött el jobban 5 percenént szúr a fogam és nagyon fájdalmas a szúrás

M. Magdolna

Fogínysorvadás

Üdvözlöm!
Azt szeretném kérdezni hogy elègsúlyos már a sorvadás az ínyembe. Mozog is az alsófogsoromból 4 elsőfog. Milyen megoldás van fogpótlás rá illetve teljes fogsorra ami nem kerül egy vagyonba. Köszönöm szépen!

Fognyaki tömés után sérült íny

Üdvözlöm! Másfél hónapja fognyaki tömést kaptam egy pesti klinikán alul az egyik metsző fogam külső részen, amit rá 2 hétre korrigálniuk kellett, mert csak rosszabb lett, mint volt. Most úgy néz ki talán jó lesz, viszont már amikor először csinálták is visszahúzták az ínyemet (gondolom hogy jobban hozza férjének) és azóta nem akar “visszanőni”. Ez enyhe érzékenységet/ fájdalmat okoz. Nem nagyon volt ezidáig szükségem fogászati beavatkozásra, így nem igazán tudtam mire számítsak. Gondolom az ínyem már nem fog visszanőni. Kérdésem az lenne, hogy ez a szakszerű eljárás? Legyalulni az ínyt? Másrészt szeretném megkérdezni, hogy lehet-e javítani a helyzeten illetve hogyan. Köszönöm!

M. Richard

Fájdalom, feldagadás

Sziasztok. Pár évvel volt egy problémás fogam. Mivel a rágásban fontos fogról van szó, (Alsó fog, hátulról, balról a 2. ), a fogorvos tanácsára a gyökértömés mellett döntöttünk. Az orvos megjegyezte hogy a nagyon mélyre hatolt a rohadás, és mélyre kellett fúrnia. A gyökérkezelés után 2 hónappal sem múlt a fájdalom, rágás közben olyan érzés volt, mintha ki akarna törni ott a fogam. Ezért a fogorvosomat arra kértem, húzzuk ki. Kihúzta, de nagyon fájt a húzás az injekciók ellenére is. Több darabban jött ki, és nagyon nagyon nehezen. Az orvos azt mondta azért jött ki ilyen nehezen, mert a fogam hozzá volt nőve az állkapcsomhoz. Azóta telnek az évek, persze fájdalmakkal. Az ínyem azon a részen állandóan feldagad a mai napig. A gyulladás azóta ráment a következő, fogamra ami a hianyos mellett van, úgyanaz az érzés mint az előzőnél. Kívülről jónak tűnik, de szerintem alatta belülről ez is elrohadt. Nem merem gyökérkezeltetni, mert félek ugyanúgy járnék mint az előzővel. Azon a felén a rágóízületem is begyulladt, hallom a bal fülemben a ropogást rágáskor, mintha valami folyadék lenne benne. Ha valami keményet eszem és az a fog terhelve van akkor gyullad be, lüktet, fáj. Én állkapocs csont fertőzésére, nekrózisára gondolok, persze orvoshoz hiába megyek, senki nem veszi komolyan a problémámat. Szerintetek mi lehet a fájdalmam oka? Lehet a fogorvos sem szakszerűen kezelte a fogam, és ebből eredt a probléma.

V. Ilona

Fémallergia

Köszönöm válaszát, ezek szerint a fém amire a porcelànt helyezik, minden esetben tartalmaz nikkelt és kobalt? 12 korona kellene, és nekem ez megfizethetetlen. Valami alternatíva létezik barátságosabb árba?

V. Ilona

Fémek okozta allergia

Üdvözlöm. Szeretnék fogpótlást készíttetni. Lehet e porcelán koronát ha nikkel és kobalt allergiát állapitottak meg 2017 ben, vagy csak a számomra megfizethetetlen cirkóniumból megoldható. Köszönöm válaszát.

K. Renáta

Foghúzás után

Üdvözlöm
Azt szeretném én kérdezni öntől, hogy 7 nappal ezelőtt ki kellett húzni jobb oldalt az egyik örlő fogamat melyet nagyon nehezen tudott a doktornő ki húzni és sajnos azt tapasztalom, hogy a mellett lévő egészséges fogam minimálisan mozog és fáj azóta. Ebben az esetben mi a teendő illetve lehetséges e h ne essen ki a fogam?!
Válaszát előre is köszönöm.

V. Beáta

Karikás szem

Tisztelt Cím!

Érdeklődöm, hogy pár rossz (5 db) fogtok, lehet-e beesett és karikás szem mindkét oldalon?

Köszönöm előre is válaszát.

Varga Beáta

Gyógyszeres gyökértömés 2 hónapig a fogban nem probléma?

Tisztelt Válaszadó!

Egyik frontfogam gyökérkezelés alatt áll, az utolsó gyógyszeres csere 10.09-én történt.
Ez után sajnos lebetegedtem. Csak most a teljes felépülésem után tudtam újból időpontot kérni a fogorvosomhoz (most már a végleges gyökértömés következne). Sajnos csak 12.01-re sikerült időpontot találni.

Rákérdeztem, hogy nem-e lesz probléma, hogy a gyógyszeres gyökértömés majd 2 hónapig lesz így a fogban, a fogorvos azt mondta nem gond, de szeretnék egy másodvélemnényt erről. Nem rontja a fog gyökértömésének a siekrességét ez? (A fog egyébként panaszmentes).

Köszönöm szépen!

szuvasodás fognyaknál

Üdvözlöm !

A véleményét szeretném megkérdezni, bár gondolom így látatlanban ez nehéz.
A felső fogsoromban az utolsó fog a fognyaknál (ínyemnél )kívül is belül is el van színeződve,lyukas.Jártam vele fogorvoshoz,aki többször ecsetelte,de most már a húzást látja megoldásnak. Kérdeztem,hogy gyökérkezelni, betömni nem lehetne-e?Azt a választ kaptam,hogy nem, mert úgyis letörne a fog.
Én úgy emlékszem,hogy nekem már tömtek be ilyen fognyaknál levő lyukat.
Ön szerint érdemes lenne esetleg egy másik fogorvosnak megmutatni,hátha ő tudna kezdeni vele valamit.
Üdvözlettel
Bné Magdi

Kifúrt tejfogban "vadhús"

Tisztelt Fogorvosok!

6 éves gyermekemnek gyökerkezelni próbálták egy kisőrlőjét, de begyulladt, újra fel akarták tárni. Viszont elképesztően retteg a tűtől, így csak azt engedte, hogy egy másik fogászaton kifúrják, újbóli betömés nem történt meg (az utolsó kifúrást végző doktor szerint nem is szükséges ennél több). A nyitott tejfogat azóta szajzuhannyal tisztitjuk, pár hét után viszont egyik napról a másikra elburjánzott ínyszövet nőtt a lyukba. Egyelőre nem fájdalma, de nem tudom mi a teendő, ha elvisszük fogorvoshoz, mire számíthatunk? Lehet ezzel kezdeni bármit?
Köszönettel:
Egy aggódó anyuka

Foghúzás után-tej

Tisztelt Orvosok!

4 napja távolították el a 27-es fogamat.Nem volt egyszerű húzás,varrni kellett,de semmilyen panaszom nincsen az érzéstelenítő injekció óta.Nincsen fájdalom,duzzanat,a fog helye szép.Kaptam antibitokumot,melyet 7 napig kell szednem.A varratot a 14.napon veszik ki.Kérdésem,hogy sajtot,joghurtot illetve tojást,rántottát mikor fogyaszthatok?Meg kell várnom a varrat kiszedését?Illetve érdeklődnék,hogy a varrat kiszedése fáj e,akkor is kapok e majd injekciót,kell e utána bármire figyelni,hogyan készüljek?Köszönöm szépen válaszukat!