A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Kérdés beküldése

Legfrissebb kérdések

B. Richárd

Fogfehérítés fehérítő tapaszokkal/matricákkal

Tisztelt Doktor Úr/ Doktornő!

Olyan kérdéssel fordulok Önhöz, hogy vajon mennyire megbízható használni itthon a megrendelt "Fogfehérítő tapaszokat/matricákat"?

Sokan nagyon jó örömmel számolnak be a 7 vagy 10 napos kezelés feltűnően jó eredményeiről.

Tudom ez mind személy és szokásfüggő, de mielőtt ilyet kipróbálnék, előtte megérdeklődöm:

Mennyire károsíthatja ez a fogzománcot , illetve , ha érzékenységet vagy fehér foltokat okoz a fogakon azok idővel elmúlnak/eltűnnek?

Esetleg , ha az ínyre rákerül és kifehéríti , akkor az nagy probléma vagy az is magától elmúlik?

Nem szeretnék maradandó károsodást okozni a fogak bármely részén , mert ugye az ilyen tapaszokban hidrogén-peroxid is van, bár úgy tudom nem káros százalékban.

Köszönöm előre is válaszukat!

Tisztelettel: Surján Judit

V. Mária

Csontelhalás

Tisztelt Doktor Úr/ Doktornő!
A fogorvosom elküldött egy specialistához, aki megállapította, hogy a bal alsó 7es fogam gyökere között csontelhalás történt. Borzasztóan begyulladt ennél a fognál a fogínyem, így derült erre fény. Valószínűleg korábbi (15 évvel ezelőtt) bölcsesség fog szájsebészeti műtéti úton való eltávolítása során serülhetett valami, ami ezt kiváltotta.
A doktornő 2 megoldást javasolt, de teljesen tanácstalan vagyok. 1, kihúzza, de akkor a felső fogaim maradnak alátámasztás nélkül - korona kell majd rájuk. 2, többlépcsős gyökérkezeles után ketté fűrészeli, így fele valószínűleg megmenthető és híddal pótolja a rést.
Implantátum valószínűleg nem ültethető be, mert rossz helyen van a pusztulás.
Minden fogam a sajátom, 35 éves vagyok, féltem a fogaimat. Fogalmam sincs, hogy számomra mi lenne a legjobb, szívem szerint kihuzatnám ezt a fogam. Válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelettel, Marcsi

Fogtomes utani erzekenyseg

Kedves Doktor úr/nő!Egy honapja voltam fogorvosnal tomes miatt,nem fajt a fogam pici lyuk volt rajta.Betomtek de amikor raharaptam nagyon fajt..mintha kette torne a fogam..visszamentem meg 2x ,h korrigaljak hatha magas..csiszoltak rola.Nem valtozott,ugyanugy fajt harapasnal az a fog. Most szerdan kicsereltek a tomest de sajnos most is fajt iszonyuan harapasnal..kiegeszites ,h amikor most masodjara csinalta fiatal doktorno szuri mellett ereztem ,h nagyon erzekeny volt mar ahogy vájta ki az uj tomes helyet. Lehet azert faj mert megserult egy ideg?ez mar vorzaszto es elszomorit ,h maganrendelesen ,h fordulhat elo,h faj es tobb mint egy honapja nem tudok bal oldalt enni..nagyon koszonom a segitseguket!!!

D. Diosi

Csík az ínyen

A szemfogam melletti fog felett az ínyen, egy piros egyenes csík van, pár napja vettem észre. Ez mi lehet? a fogtól 3-4 mm-re az ínyen és kb 5 mm hosszú. Egyenes mintha vonalzóval húzták volna is piros.

V. Valaki

Csiszolt fog

Tisztelt doktornő/ doktor úr!
A felső fogaimat lecsiszolták. Semmi baj nem volt vele, jött a vázpróba az orvos azt mondta egy kicsit csiszolni kell még,de az a kicsi nem is annyira kicsi lett. És most szerintem sikerült megtalálni az idegeket 4 fogamnál. Akármi hozzá ér nyilaló fájdalom ér.Az lenne a kérdésem haggyam így felragasztani a fogam vagy nem? Van arra esély hogy a felragasztás után érzékeny lesz?
Köszönöm a válaszát!

T. Tomi

foghúzás után

Tisztelt Uniklinik!

Julius 20-án kihúzták a jobb alsó nagyörlőmet, sajnos két részben jött ki és a vérzés is nehez állt el, csak este. Az lenne a problémám, hogy az ínyemen nőtt egy kis pukli, be van gyulladva. Nem maga a fog helye fáj, hanem csak az ínyem, mikor nyelek és érzem, hogy van ott valami és egy kicsit be van dagadva. Voltam kedden a fogorvosnál egy hétre rá ezzel a problémával. Megnézte és azt mondta, hogy ezt a kis puklit (gyulladás az ínyről) nem szedi le, mert akkor befertőződhetne a csont, vagy csonthártya és, hogy szépen gyógyul. Aludni tudok tőle, fájdalomcsillapítót nem kell szednem, de mikor nyelek és hozzáérek akkor kicsit fáj és kellemetlen,mert a belső részen van. Vettem Corsodyl szájvizet, olvastam, hogy az fertőtlenítő hatású, viszont nem szabad sokáig használni. Nagyon aggódom, hogy ez mikor fog elmúlni, egyáltalán elmúlik-e ez a gyulladás és az a kis púp az ínyemről. Nem akarom, hogy esetleg ráterjedjen másik fogamra vagy bárhova. Húzták már korábban a fogamat és még ilyet nem tapasztaltam ezért kétségbe vagyok esve. Azt mondta a fogorvos, hogy akár két hónap is szokott lenni amíg helyrejön a foghúzás utáni terület, dehát szerintem ez nem normális, korábban egy hét után már el is feledkeztem a dologról. Most meg ott az a púp és be van dagadva :( Válaszát köszönöm

M. József

Foghúzás után a szomszédos implantátum mozog

Tisztelt Doktor Úr/Doktornő!

Érdeklődni szeretnék, hogy mennyire normális, hogy bal alsó 8-as bölcsességfog húzása után a bal alsó 6-os helyén lévő implantátum kicsit mozog?
2 napja lett kihúzva a bölcsességfog.

Köszönöm a választ.

V. Bence

FÉM ÁLLANDÓ FOGSZABÁLYOZÓ KÉSZÜLÉK (3M MINIUNI-TWIN) összköltsége

Szeretnék érdeklődni, hogy a tárgyban megjelölt fogszabályozás milyen költségekkel jár, beleértve az összes költséget?!

Köszönöm válaszát.

N. Erzsébet

Szájsebészet

Kedves Doktor Úr/Hölgy.
A kisfiamat ma vittem szájsebészetre 8 éves. Jobb alsó 6-os kellet volna kihúzni denem sikerült mert nagyon fájt neki. Félig roncsolt fájó foggal hazaküldtek minket kaptunk antibiotikumot ha beszedtük menjünk vissza mert a gyulladás miatt fáj ennyire neki. Ezekután benemtudom ültetni a fogászati székbe. De így nem maradhat az is csoda ha fog tudni inni - enni fomosásrol nem is beszélve.

D. István

fogpótlás terhesség előtt

Tisztelt Uniklinik! Kedves Orvosok!

A feleségem számára fogpótlásokat tervezünk - hidak, koronák formájában. Azonban két év múlva szeretnénk gyermeket is vállalni.

Azt hallottuk, hogy terhesség alatt gyakran romlik a hölgyek fogának állapota. Ezért nem vagyunk biztosan benne, hogy jó ötlet most hídat, körhidat készíteni a felső fogsorára. Hiszen ha allatt elkezd romlani a foga, akkor lehet, hogy el kell távolítani a koronát a terhesség során.

Kérdésünk, hogy mennyire ál lfenn ez a veszély, mi a tapasztalatunk szakemberként. Várjuk-e meg a gyermek születését, és utána csináltassuk meg a fogát, vagy kockázatmentes most megcsináltatni.

Köszönettel és üdvözlettel: Dr. Tasi István

D. Krisztián

Szanált fog - ínyfájdalom

13 hónapja - 7 gyökérkezelés és 1 rezekció sikertelensége után - szanálásra került a 4. és az 5. fog.

Azóta folyamatos, tompa, arcüregbe kisugárzó fájdalom van jelen, a fogíny nyomásra érzékeny.

Fül-orr-gégész eltérést nem lát, koponya és arcüreg CT semmi rendelleneset nem mutat, közgyógyellátás szájsebészete csak a karjait tárogatja, gócot vagy gyulladást nem észlel.

Engem viszont egyik sem vigasztal, a fájdalom folyamatos és semmire sem enyhül.

Mi állhat a háttérben, milyen beavatkozás érhető el ilyen helyzetben?

H. Fanni

Duzzadt, vérző íny

Tisztelt Doktor Úr/Doktornő!
Néhány hónapja gyökérkezelték jobb oldalon, felül az első kisőrlő fogamat. A végleges tömést januárban rakták be, azóta azonban a fog felett levő íny többször megduzzadt, a színe lila lett, valamint vérzett is. Egyik ilyen alkalommal az említett fog és az azt követő fog közötti ínydarab levált. Mi lehet ennek az oka, és érdemes lenne-e konzultálnom a fogorvosommal?
Válaszát előre köszönőm!