A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Kérdés beküldése

Legfrissebb kérdések

P. Ricsi

Fogváltás

Tisztelt Fogorvos Úr/Hölgy!

Az problémám a következő!
6 éves a középső kisfiam, váltja a fogait szépen sorban nincs is vele baj, kivéve egyet. Bölcsis korában letörött az első két foga felül, az egyik már kiesett jön a másik, rendben, viszont ma vettem észre, hogy a másik letörött fog nem esett ki, de már jön alatta a csontfog. A fogból már nem áll ki annyi hogy fogóval hozzá lehetne férni, ilyenkor szájsebészetem kell kiműteni vagy előfordulhat hogy kiesik magától.
Köszönettel, Piroska

S. Zsófi

Fogfehérítés - fogérzékenység

Tisztelt Doktor úr!
Régóta gondolkozom fogfehérítésen, azonban az egyetlen dolog ami visszatart, az a fogaim érzékenysége. Alapvetően érzékeny fogaim vannak, amiket ennek megfelelő fogkrémmel mosok, de rendszeresen előfordul így is, hogy érzékenyek egy-egy dologra. Olvasni néhány fórumon, hogy a fogfehérítés alapból okozhat érzékenységet. A szakmai véleményére lennék kíváncsi, tudja ajánlani Ön így is bátran a fogfehérítést, vagy okozhat bármilyen károsodást, további érzékenységet?
Köszönöm szépen a válaszát,
Zsófia

M. Laura

Gyulladt fog, duzzadt arc

Jó napot!
Anyukámnak 3 napja fáj a foga, az arca nagyon feldagadt és fél, hogy ráhúzódik a torkára. Viszont nincsen Társadalom Biztosítása és most nem igazán tudja kifizetni. Nem tudja, hogy mit csináljon. Tudna valamit tanácsolni? Válaszát előre is köszönöm.

Fog pótlás

Tisztelt doktor úr /nő! Köszönöm a múltkori választ! Egy olyan kérdésem lenne, hogy gyökér csapos korona esetén a korona cserélhető vagy olyankor már a fog él törne és csak húzni lehet?

D. Attila

Fog érzékenység

Tisztelt Uniklinik!

A jobb alsó 7-es fogamat be tömték kb 35 évvel ezelőtt amalgán töméssel és egy hónapja azt tapasztalom,hogy nagyon érzékeny mint a hidegre mint a melegre és a szoba hőmérsékletű ételekre és italokra is. Rágásra nem fáj a fogam.Voltam fogorvosnál aki leszedett a tömés tetejéből ami teljesen zárt és épp ,készült panoráma röntgen is a fogamról ,de azon sem található elváltozás .Sajnos a fogorvos nem tudta meg mondani,hogy mi lehet a baj. Az egyik ismerősöm Önöket ajánlotta. Azzal a kérdéssel fordulnék Önökhöz,hogy mi lehet a probléma?
Előre is köszönöm a válaszukat. Attila.

M. Kerekes

sarga fogak

Jo napot kivanok,
A kisfiamat elvittuk egy gyerekfogorvoshoz 2 eves koraban, mert a felso tejfogai felso reszein sarga szinu lepedek rakodott ra es az egyik foga szele le is tort es egy kis lyuk keletkezett a ket foga kozott. Az orvos azt mondta a tejtol van ez es nem tud vele mit csinalni. Azt gondoltam ha nem is tud vele mit csinalni, akkor felir nekem valami ecsetolot vagy valami jo fogkremet ajal ami segit, de semmit nem ajanlott azon kivul, hogy fejezzem be a szoptatast es mossam renszeresen a fogat. Azota eltelt egy ev es attol fuggetlenul,hogy mosom a fogat rendszeresen a sarga lepedeket nem tudom eltuntetni a fogmosassal. Es sajnos a kis lyukbol ami volt neki egy nagyobb keletkezett,de a tobbi felso fogai kozott is hezagok keletkeztek ami nem volt elotte...Nem tudom mi tevo legyek?
Elore is koszonom a valaszat.

Fog pótlás

Tisztelt doktor úr /nő! 4 éve készült gyökérkezelt 1-es fogamra fém kerámia korona. Tavaly a két mellette lévő fogra is korona került egy másik rendelőben. A pótlások lényegében jók nem fáj alatta semmi, nem magas semmi ilyesmi. Viszont ami gyökérkezelt fogon van korona néha kattog, ha fogselymezek a probléma még szűnik. Ez a pótlás mozgását jelenti vagy nincs okom aggodalomra. Köszönöm a segítséget

Mozgó korona sor

T. Fogorvos! 2019. szept.ben készült 6 egymás melletti felső cirkon korona egyben. November óta, fenti 3 as fogam, gyökerétől elmúlt,, azóta átterjedhetett az 1 es foghoz a pukli, valószínű gyök. csúcs gyulladás. Jelenleg mozog a drága
8hónapos sor.EZ kinek a hibája,, ÖN szerint még menthető??? ⁉️Mind gyök. kezelt (Rágófog nincs.) Köszönöm Üdv.

K. Enikő

Kapcsos fog

Tisztelt Doktor Úr!

Érdeklődnék, hogy a kapcsos fogpótlásról mi a véleménye? Nekem bal oldalt alul a szemfog és a bölcsesség fog között nincs sajnos fogam. Ezt kellene pótolni.
A kapcsos fogpótlást minden este ki kell venni, vagy csak akkor mikor megtisztítom?
Ezt lehet cirkóniumból készíteni? Ha nem milyen anyagból?

Köszönettel: Koncz Enikő

H. Bettina

arc duzzanat

Jó napot! Szerdán voltam szájsebészeten, ahol kivették a még ki nem nőtt bölcsességfogam. Utána szépen javult is, de egyre nagyobb lesz a duzzanat.. Tegnap elkezdett keményebb lenni, ma meg már egy szinte teljesen kemény csomó van az arcomon. Alig bírom kinyitni a számat, mert annyira feszít. Baj lehet? Vagy el fog múlni? Ma 4 napos.

K. Enikő

Implantátum

Tisztelt Doktor Nő/Úr!

A második nagyőrlő fogamon és a szemfogamon korona van (bal oldaltalul). Közte három fog “műfog”.

Sajnos a második nagyőrlő fogamat ki kellett húzni, mert nem lehetett megmenteni. Már sajnos el volt halva, nem lehetett gyökérkezelni.

Az lenne a kérdésem, hogy a NET-et böngészve találtam rá, hogy van rejtett elhorgonyzású kivehető fogpótlás. Ez nekem megoldható lenne a fogakat pótolni?

A bölcsességfogam még meg van. Rögzített fogpótlást nem célszerű készíteni a szemfog és a bölcsesség fog között, mert nagyon nagy a hézag. Az implantátum pedig elég drága lenne nekem.
Ha ez nem jöhet szóba, akkor esetleg implantátumból 1 db elég lenne?

Köszönettel: Enikő

T. Ivánka

Gyerekfog

Jo napot kívánok. Kisfiam 7 éves és van egy tömött hátsó foga. Kb 1 éve tömtek be.Most fájdogál neki,de ha kocogtatom a fogát az nem,inkább a fog alatt az ínnyé. Nem piros,nem látom gyulladtnak. Mi a teendő ilyenkor?