A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Kérdés beküldése

Legfrissebb kérdések

S. Adrienn

Fogfájás tömés után

Kedves Doktor Úr/Nő,
teljes elkeseredettségemben írok most. 2 hete cserélték a bal felső rágófogamban a tömést. Egy kicsit fájt, érzékeny volt hidegre melegre, ezért úgy döntöttem, kicseréltetem a tömésem. Az elmúlt két hétben fáj, igaz nem mindig, de most sokkal jobban, mint a töméscserélés előtt. Sokszor belenyilal, főleg lefekvés előtt. Fájdalomcsillapítót sem érdemes szednem, 10-15 perc alatt elmúlik, de az az idő maga a pokol. Egy szürkés színű anyaggal tömte be a fogam. Nem emlékszem a nevére sajnos. Elképzelhető, hogy allergiás lennék rá? Meddig normális ez a fájdalom? Nem merek visszamenni hozzá, a páromnak háromszor állt neki kihúzni a fogát, sikertelenül..
Köszönöm előre is a válaszukat,
Sz. A.

T. Veronika

Gyökérkezelés utan

Tisztelt Doktor/Nő!

2 hete gyökerkezeltek a felso hetes rago fogam. Muszaj volt mert fajt, vlszinu mikor gyokerkezeltek is valamennyire gyulladt volt.
Egy hete kellett volna vissza menjek tisztizasra viszont jeleztek h mar a virus miatt nem tudnak fogadni. Vagyis ket hete nyitva a fogam azota es egyszer se volt tisztitva, mivel biztos h gyulladt le se tudna zarni. Neha szivogatom , illetve oblogetek fogat mosok de nem tudom mi lesz, mert nem akarom h jobban beggyuladjon. Mar eszre vettem h mikor szivom h nem jo szagu , es a szam ph erteket se erzem olyannak, kicsit vizes fulpiszkaloval neztem es akkor picit veres is volt a fulpiszka, nem tudom igy meddig lehetek, vagy lesz e komolyabb baj ha nyitva marad. Sztem kikene tisztitani de arra meg nem fogadnak mar.koszonom valaszat

Fogkorona probléma?

Kedves Fogászat!

Tavaly nyáron a 2 frontfogamra cirkon koronákat rakattam. Az egyik frontfogam gyökere egy baleset során még 15 éve kitört, így elhalt a fog, viszont a 15 év alatt a gyökércsatorna elzáródott így nem tudták gyökérkezelni tavaly. A másik frontfog a balesetben letört, nem sérült a gyökere, nem gyökérkezelték. 29 éves lány vagyok, és nagyon megszendvedtem a fogaimmal a tavalyi évet. Nagyon nehezen sikerült olyan fogtechnikust találni, aki csodálatos koronákat készített. 1 hónapja azt veszem észre, hogy az egyik fogam az ínynél a kettes fog mellett egy kis pontban váladékozik. Ez az a frontfog, aminek kitört a gyökere korábban és el van halva. Szeptemberben még készült röntgen, semmit nem mutatott. Voltam 3 hete orvosnál is vele, azt mondta, hogy szépek, az ínyem is és nincs probléma. De most is váladékozik, és büdös. Nyomásra nem érzékeny sehol. Az ínyemen sincs elváltozás. Most nagyon megijedtem, mert tényleg nagyon megszenvedtem ezzel a tavalyi évet. Mi lehet ennek a váladékozásnak az oka? Sajnos el sem tudok menni senkihez a vírus miatt. Meg vagyok ijedve. :(
Várom válaszukat,
B.Fanni

M. Cintia

Torokfájás

Üdv!
3 nappal ezelőtt távolították el az egyik felső fogamat.
Duzzanat szépen lement.
Ránézésre szépen gyógyul is.
Kaptam Dalacint amit szedek becsülettel.
Viszont ma reggel arra keltem hogy cefetül fáj a torkom.
Nem tudom lehet e köze egyiknek a másikhoz, vagy csak így jött össze.
Illetve azt sem tudom mit tudok tenni hogy jobb legyen. Szedhetek valamit rá? Vagy mit tudnak javasolni?

J. Csilla

Afta szerűség az ínyen

Üdvözlöm!
A páromnak egy fehér gennyes "seb szerű" folt van az ínyén felül! Mivel a jelenlegi helyzetben nem ajánlatos felkeresni fogászatot, mivel nem fáj neki, de napról napra nagyobb lesz! Mi a teendő vele?

G. Barbara

Bölcsességfog, afta, terhesség

Tisztelt Doktornő/Úr!

23 hetes kismama vagyok. Kb 2 éve folyamatosan nőnek a bölcsességfogaim, sosem volt velük probléma. Viszont most a jobb felső kikezdte belül az számat/arcomat. Volt fogszabályozóm, tehát elméletileg el kellene, hogy férjenek a számban...
Nem fáj igazából, csak érzékeny evés közben leginkább. Anaftin géllel kenem, de nehéz elérni, úgyhogy most át fogok térni a spray-re. Ez a helyzet kb 2-3 hete fennáll. Nyilván nem szeretném most kihúzatni, ha nem muszáj, és gondolom röntgent sem szívesen csinálnak most.
Az lenne a kérdésem, hogy a babára lehet-e ez valamilyen negatív hatással? Vagy el lehet-e ezt húzni a terhesség végéig, hogy majd csak utána húzassam ki?

Köszönöm a válaszát!
Barbara

nem múló fájdalom

Tisztelt Doktornő/úr!
Testvéremnek (28 éves) évek óta visszatérő fájdalmai vannak arcának egyik oldalán, melyet a mai napig nem sikerült diagnosztizálni. Eddig 3 fül-orr-gégésznél és 3 fogorvosnál járt. Az arcüregében egyik alkalommal sem találtak váladékot, enyhe orrsövényferdülésen kívül semmiféle elváltozást nem láttak. Szteroidos orrsprayt kapott, és azt mondták neki, fogászati probléma.
A fogorvosok szerint fül-orr-gégészeti probléma, mivel a fogai nem fájnak. Egyetlen tömött foga van a másik oldalon, bölcsességfogait kiműtötték sok éve. Harapásemelő sínt használ éjjelente. Most már olyan erős fájdalmai vannak, hogy nem tud aludni, hiába szed Cataflamot. A kezén pár hónapja megjelent semmire nem javuló ekcéma, ezért felmerült bennünk a gócbetegség lehetősége. Lett volna góckutatási időpontja a hétre, de az új intézkedések miatt lemondták, nem ítélték sürgős esetnek.
Szeretném megkérdezni, Ön szerint milyen fogászati probléma okozhat ilyen erős fájdalmakat, vagy milyen vizsgálatot lehetne a jelenlegi helyzetben végezni, segíthetne-e valamilyen gyógyszer?
Előre is köszönöm a segítségét!

harapásemelő

Az előző kérdésemhez még annyit hozzátennék, hogy a harapásemelőmet megkapva azt vettem észre, hogy csak a 7. fogamig ér a sín, a bölcsességfogaimat nem éri el a szilikon. Ez normális?
Valamint megoldás lehet, ha a felső fogsor után az alsó fogsorra is csináltatok harapásemelőt?
Köszönöm

Z. Erika

Fogtályog

Tisztelt Uniklinik,
A jobb 6-os és 7- es fogam között kicsi feszülést éreztem de nem tulajdonítottam neki nagyobb jelentőséget arra gondoltam hogy szorosan vannak a fogaim.
Viszont egy pár napja tompa fájást érzek az arcom jobb oldalán és felső jobb 6-os fogam felett egy fehér dudorra lettem figyelmes.
Lehetséges hogy fogtályog alakult ki.
Amennyiben ilyen betegség merülne fel mi a teendő ilyen helyzetben?
És milyen anyagi vonzata lehet egy ilyen beavatkozásnak, és mennyi időt vesz igénybe?
Olvastam ,hogy a gyökérkezelés attól is függ hogy hány gyökere van egy fognak pontosan nem tudom hogy a felső hatos fognak mennyi gyökere van.
Szükséges- e antibiotikumot szedni a kezelés alatt.
Súlyosabb esetben esetleg a fog eltávolítása is szóba jöhet?
Válaszukat előre is köszönöm.
Üdvözlettel: Zeke Erika

V. Rebeka

Fog fájás

Tisztelt Doktornő/Úr!

Kb 2 hónapja jelentkezett nálam egy nagyon furcsa dolog, ami leírva nevetséges is lehet akár... elkezdett nagyon száradni a szám, aztán pedig úgy fájt a fogam állandóan, mint amikor érzékeny valamire a fog, vagy például az a fájdalom, amikor valaki erősen a villára harap... ugyebár ez a fajta fogfájdalom eléggé kellemetlen gondolatokat ébreszt bennem, mint pl. Ez a villás, ezért állandóan olyan gondolatok kísértenek, amitől borsozik a hátam és nem sajdul bele a gondolatba még jobban a fogam. (Generális szorongásom volt, szóval simán rátudok kattani valamire sajnos)😅
Dohányzok 9 éve, nem mondanám magam láncdohányosnak, de pl. A napokban elszívtam napi fél dobozzal, azóta ugyanez a tünet együttes jelentkezett nálam, de csak úgy a’ la nature semmilyen borzongató gondolat nélkül, amibe úgy bele sajog az ember foga...Illetve szedtem 3 hónapig antibiotikumot aknéra (Tenutan a neve) amit a napokban hagytam abba, kb azóta van ez a problémám mióta nem szedem... totál zavaros gondolom. Olvastam, hogy a dohányzás lehet a szájszárazság és a fogfájás oka is, illetve hogy gyógyszer is okoz szájszárazságot. Mi lehet az oka?
...lehet ez pszichés is akkor vagy maga a fogfájás kellemetlensége vált ki belőlem ennyi hülyeséget?
Illetve kb 3 hónapja nyitva van egy fogam, rosszul gyökérkezelték, begyulladt a csont, nem tudták kitisztítani a gyökércsatornát, nem mertem Ki huzatni és ott van lyukason, viszont az a fogam nem fáj. Ez a fogam alul van hátrébb, de általában ez a kellemetlen fogfájás felül az első fogaimban érzem.

Előre is köszönöm a válaszát!

Plica fimbriata duzzanat és fajdalom

Kedves Doktor úr/nő!

4 napja a nyelvem alatti szálacska fel van dagadva és kellemetlen fájdalmat okoz. Szükséges vele orvoshoz menni vagy magától elmúlik, mit tehetnék ellene? Illetve, másfél hete az alsó 6os fogam (tömött fog) oldaláról lepattant zománcot pótolták, azóta élesen, tűszúrás szerűen fáj harapásra egy ponton (a töméshez nem nyúltak), ezért másképp kell harapnom nehogy az adott ponthoz érjen a felső fog és a fülem is azóta lüktet. Összefügghet a kettő? Normális hogy még fáj a fogam?

Köszönöm a válaszát!