A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Kérdés beküldése

Legfrissebb kérdések

T. Marina

Furcsa íz szájsebészeti műtét után

Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr!

Fél éve távolítottak el a szájpadlásomból egy gyerekkorom óta ott maradt szemfogat. Múlt héten beültettek egy csont darabot, a műtét során keletkezett hiány kitöltésére. Pár napja úgy érzem, mint ha valami furcsa ízű nedv / folyadék jönne a sebből . Ez a gyógyulási folyamat része, vagy inkább gyulladásra utalhat? Reggel este szedek még antibiotikumot és más problémám ezt leszámítva nincs.

Válaszukat előre is köszönöm!
Tisztelettel és üdvözlettel: T.Marina

É. Koós

Foghúzás utáni probléma

Tisztelt Uniklinik!

December közepén fogat húzattam (alsó fogsor 3 középső fog), ami rettenetesen
fájt, amikor húzták.
A mai napig kb 2-3 mm-rel kijjebb áll ( a többi fogam sajnos már ki van húzva régebb-
ről, ami nagyon szépen be is gyógyult).
Miért nem áll a többi fog ínyével egy szintben, miért türemkedik ki ez a 3 fog helye?
Sajnos emiatt az alsó fogsor protézise nem viselhető. Beragasztással sem marad meg
a protézis az ínyen. Gondolom a kitüremkedett íny miatt nem stabil a protézis, billeg.

Segítséget szeretnék kérni, hogy ilyen esetben mit tehetek? SZTK-s fogorvosomhoz
nem szeretnék vissza menni!

Tisztelettel: Éva

Gyökértű

Üdvözlöm,

Gyökérkezelés alkalmával betört tű minden esetben látható a röntgenfelvételen?
Köszönöm

K. Timea

Gyökértömött fog ismét fáj

Tisztelt Doktor Nő, Doktor Úr!

Pár napja elkezdett a leghátsó rágófogam fájni, lüktetett, nyomás hatására fájt, kicsit meg is emelkedett. Az egy régóta gyökértömött fog. Vettem be Advil ultra forte fájdalomcsillapítót, valamennyire jobb lett, de nem múlt el teljsen a fájdalom. Elmentem fogorvoshoz, röntgenezte, azt mondta, hogy a csont van begyulladva, ami vagy elmúlik vagy rosszabbodik. Felnyitotta a fogamat, és úgy hagyta, 1 hét múlva megyek gyógyszeres kezelésre. Kiment a zsibbadás és most jobban fáj mint valaha. (Nyilván fáj, mert gyulladt részt kezelt, de nem számítottam rá, hogy ennyire) A kérdésem, hogy van értelme felnyitni a fogat és úgy hagyni szabadon? Nem tudom, hogy ez így jól van-e... gyökérkezelésem volt, de még sosem gyulladt vissza egy fogam sem.

Köszönöm előre is a választ.

S. Veronika

Csiszolás

Kedves Fogorvos,
Tegnap egy másik fogászaton tömték a fogamat, ( bal felső 6-os) és miután a betömte , csiszolt le a tömésből a doktornő. Később, haza érve vettem észre, hogy kívül is a fogzománc érdesebb, barázdáltabb. ( A barázdát kívül érzem a fogamnál, a tömés a fog közepe-szélére került) A csiszolással csak a felesleges tömést, vagy esetleg a zomancot is meg lehet sérteni, csiszolni? Zománc felsértésénél mi a teendőm?

K. Emese

Fogszuvasodás

Tisztelt Uniklinik,

Januárban voltam fogászaton, ahol panoráma röntgent készítettek a fogaimról, kértem a kezelőorvost, hogyha van olyan fogam, ahol tömes szükséges akkor azt végezze el. Felső fogsoron, kettő fog között fekete folt látható, és az egyik fog iny melletti részén egy apró pont. Elvégezte a dental higiéniás kezelést, de szerinte nem lyukas a fog, mert hideg-melegre nem érzékeny. Mostanában érzek apró, szúró jellegű fájdalmat azon a részen, és kis fájdalmat, ha elektromos fogkefével mosom, igy váltottam sima fogkefére, ekkor a fájdalom nem jelentkezik.

Tudnak valamit javasolni, hogy mi lehet a probléma?

Köszönöm

T. Netti

Gyulladt góc/terhesség

Tisztelt Fogorvos!
Az alsó két bölcsességfogam csak részben nőtt ki. Az egyik néha be is gyullad (vagyis inkább a mellette lévő terület). Van valami, ami miatt nagyon aggódok. 5 hetes kismama vagyok. Utánaolvastam ezeknek a gyulladásos folyamatoknak, és azt olvastam, hogy az ilyen fog körül tasak alakul ki, illetve gócos gyulladás. Ezek miatt baktériumok jutnak a véráramba, ami vetélést és koraszülést okozhat. Nem tudom emiatt-e, de néha mintha meglenne nagyobbodva a pajzsmirigyem, szóval biztos van valami gyulladás. Mit lehet ilyenkor tenni? Nagyon sajnálom, hogy nem szedettem ki ezeket a fogakat. Később mindenféleképpen szeretném, de most kismamaként nem lesz rá lehetőségem, mert véralvadásgátlót kell szúrni. Van más megoldás, amivel megszüntethető a góc? Azért is aggódok, mert már vesztettem el kisbabát a terhesség első harmadában...

M. Róbert

Fogfájás

Jó napot 1 hete voltam az orvosnál fájdalom miatt egy gyökérkezelt fogam fájt felül. Újra ki lett futva de semmi baja antibiotikumot kaptam! Ma újra elkezdet fajni és észre vettem hogy párhuzamosan vele van egy lyukas fogam alul! Létezhet hogy az miatt fáj a gyökérkezelt fogam?

N. Gabriella

kezelés időpontja

Nagyon tetszett a Klinika, január végén jártam Önöknél panoráma röntgenen és kezelési terv összeállításon.. Végig fogom csinálni a kezeléseket, ami sajnos 6 fog eltávolításával kezdődik nálam. Márciusban kezdődnek az időpontjaim a kezelésekre, de időközbe egy fenti fogam is letörött. Két külföldi utazás előtt állok, jövő hétvégén és március elején, érdemes lenne még előtte elmennem és tudunk azért tenni, hogy biztonságosan elutazhassak, nehogy ott legyen probléma vagy így nyugodtan elindulhatok és utána végigcsinálom a kezeléseket. A letört fogamra most viaszt kell tennem, mert sérti az ínyemet. Köszönöm előre is a tanácsot!

P. László

Gyökérkezelt fog.

Jónapot Doktornő/Úr
Azzal a kérdéssel fordulnék önhöz, hogy az egyik alsó fogam gyökérkezelték!
Egyik reggel nagyon elkezdett fájni, és fel is dagadt az arcom!
Ezt kezelték, már nem fáj, de azóta ahol a fogam van, ott az ínyemnél belül maradt egy duzzanat!
Ez mitől lehet ?
El fog múlni ?

A válaszát előre is köszönöm!

M. Melinda

Fogkorona

Kedves Doktornő!
Nemrég kérdeztem,hogy mi a teendő ha fáj a fog a korona alatt.Köszi a választ.Voltam az orvosomnál.,csinált röntgent,de semmi elváltozás nincs.Kitisztította a korona alatt,és ezzel kapcsolatban szeretném kérdezni,hogy a fogat a korona nem teljesen zárja le?Lehet ,hogy alatta érzékeny a fog?Nekem mindíg érzékenyek voltak a fogaim,kint volt a fognyak.És hát mondanom sem kell a fájdalom most is megvan.Nem is nagyon tudok enni olyan érzékeny.Használok curasept gélt,selymet .Mit tehetnék?Persze gyökérkezelnék,de azt se tudom melyiket kellene.Örülnék ha tudna segíteni.köszönöm.

C. Marianna

implantátum

Tisztelt Doktor Nő, Doktorúr!
Véleményét szeretném kérni azzal kapcsolatban, hogy feltétlen szükséges-e illetve javasolt implantátum beültetése. Jelenleg fémkerámia körhíd van a felső állkapcsomon, tervezem cirkóniumra cseréltetni. Ha már cserélem, szeretném tudni mik a lehetőségeim. Jobb oldalon 5 fogon korona, az utolsó előtti egy pótlás, a bal oldalon 3 saját fog, egy pótlás és egy üvegcsonk. Ez az oldal a kérdéses, elegendő lenne-a korona cseréje, az utolsó két korona továbbra is stabil maradna? Vagy ha az üvegcsonk helyére implantátum kerülne meg lehetne-e ezt még egy koronával toldani, így szimmetrikus lenne a két oldal. Esetleg van valamilyen más lehetőség a fix rögzítésre implantátum helyett?
Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel:
Marianna