A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Kérdés beküldése

Legfrissebb kérdések

K. Péter

Saját hibámból mozgó fog van még esély?

Tisztelt Dr Úr/Nő.

Szeretném a véleményét kikérni, van egy fogam ami egy rossz szokásom révén (összeszorongattam , nyomást gyakoroltam arra a fogra) meglazult a 2 év alatt. Maga a fog él, nem szuvas, nem fáj, csak most hogy be van gyulladva az iny körülötte, így mozgatásra fáj. Szeretném megmenteni a fogam, a kérdésem az lenne, van e még Ön szerint rá lehetőség, lehetséges e hogy felépül ez a fog, akár csontpótlással is rásegítve/paradontológust keresve/.
Feltöltötem egy képet a röntgenről, ezt juniusban csinálták róla. A képet nyugodtan megnyithatja, saját szerveremre töltöttem fel. (csak másolja ki a linket és illessze a böngésző címsorába, majd enter):

https://Asus85.cz.quickconnect.to/photo/share/lZ9ctpEV/photo_426f7269746f206c61677a69_37323039383639385f3538333730343437323338333430345f373333323330383134393835383230353639365f6e2e6a7067

Köszönöm előre is válazukat.

Gyökérkezelt fog nem javul?

Üdv!
Két hete volt Gyökérkezelésem lassan. Múlthéten kaptam rá antibiotikumot mert érzékeny volt a fogam nyomásra. A vége felé járok a gyógyszernek ugyan az erzékenység csökkent de nem teljesen. Ennek a gyógyszernek nem kellett volna teljesen kivenni az erzékenységet? Vagy a gyökérkezelés nem siekerült? Lehet tisztíttatni kell még?
Köszönöm a választ!

Gyökérkezelésre Dalacin?

Üdvözlöm!
Gyökérkezelésem volt másfél hete. Érzékeny volt az a fogam. Visszamentem a héten a fogorvoshoz és Dalacin antibiotikumot írt fel nekem.
Használ ez a gyógyszer? Jó gyógyszer?

N. Anita

Romlik a tejfog

Tisztelt Klinika!
Kislànyom 18 hónapos múlt sajnos alul a 2 foga màr feketedik pàr napja èszrevettem hogy felül is van egy kèt pötty. Minden este mosom a fogàt nem iszik cukrosat sem csak vizet. Kèrdèsem az lenne hogy van olyan gyermekfogorvos aki tudna segìteni hogy ne romoljon tovàbb a fogacskàja? Sajnos akiket próbaltam hivni nem vàlalta senki. Tudna esetleg segìteni hogy mit tegyek?
Köszönettel ; N.Anita

H. Marianna

Csontfog mögött csontfog

12 éves lányom foga mögé nött mégegy. Azt mondta neki az iskola fogorvosa hogy fogszabályzóval helyrelehet hozni. Csak akkor lehet ha az egyiket már kihúzták? Vagy anélkül is meglehet?

K. Jázmin

Ideiglenes gyökértömés

Üdvözlöm.
Mai napon fogorvosnál voltam ugyaniskiesett egy tömésem,gondoltam elég azt pótolni. Hidegre, melegre érzékeny volt a fog, de nyomásra, harapásra nem. A kezelés vége gyökérkezelés lett. Ma volt az első kezelés, aminek a végén ideiglenes tömést kaptam, ami egyrészt nagyon puha, másrészt nyomásra érintésre érzékeny a frissen kezelt fog. Nyelésnél, amikor a nyelven hozzáér kellemetlen, enyhe fájdalom jelentkezik. Jobb alsó 7-es fogról van szó. Ez jelen esetben még normális, a megbolygatott fog miatt? Egyébként nem fáj, nem is rágok azon az oldalon, mert annyira puha a tömés hogy félek, elporladna. Tehát semmilyen fájdalmat nem tapasztalok, csak ha ujjal megnyomkodom a fog tetejét, vagy ahogy korábban említettem,nyelésnél ha a nyelvem hozzá ér, nem kellemes érzés. Hangsúlyozom, ez a gyökérkezelés első kezelése volt.

Köszönöm szépen a válaszát.

S. Adrienn

Bölcsességfog

Tisztelt Doktornő, tisztelt Doktor Úr!

Férjemnek 2 hete távolították el 2 felső bölcsességfogát. Azóta fogmosáskor, előre hajláskor az orrán át (is) távozik öblítéskor a víz. Illetve orrot fújni sem tud, mert erős nyomást és feszítést érez az egyik seb helyén.

Szakmailag mit gondol erről, ez normális egy műtét után? Ha igen, meddig?

Köszönettel: Suba-Kis Adrienn

S. Anita

Fogszabalyzas

Tisztelt Doktornő(úr)!
Kérdésem... Komlón lakunk tehát korzetileg ide tartozunk fogszabalyzo ügyileg, itt viszont egyetlen orvos van. Sajnos negatív tapasztalatom és rossz érzésem van vele szemben,a gyermek sem szeretne hozza járni. El vittem magán orvoshoz egy szakvéleményt kérni aki csak megerősített ezzel a rossz érzéssel kapcsolatban.Sajnos miutan meg tudtam mennyibe kerülne magán orvosnál fel rakatni a fogszabalyzot rögtön tudtam hogy bármennyire szeretném én ezt egyedülálló anyaként nem tudom megfizetni. Szeretnék valamilyen úton-módon bejutni a gyermekkel Pécsre a szajsebeszeti klinikára és ott csinaltatni a fogszabalyzot mert ez szintén OEP által támogatott. De mivel korzetileg nem oda tartozunk nem tudom van-e erre lehetőség és hogyan!? Miért fizessek több százezer forintot egy olyan dologért ami egyébként a töredékéért megjarna? Segítséget előre is köszönöm!

Gyökérkezelés

Üdvözlöm!
Ezt a kérdést én tettem fel : https://www.uniklinik.hu/fogorvos-valaszol/gy%C3%B6k%C3%A9rkezelt-fog-84
Ideiglenes tömés van jelenleg benne még, ezt elfelejtettem irni! Akkor is normális az erzékenység?

B. Éva

végleges pótlás

Üdvözlöm!

A kérdésem az lenne,hogy végleges fogpótlás felragasztása után lehetséges-e foggyökércsúcs resekció.Nem sérülhet-e meg?Köszönöm előre is a válaszát

E. Légler

Foghuzás után

Tiszteletem. Másfél honapja húzták ki a gyökérkezelt, letört fogam. Utána afta jelent meg ami sok fájdalommal járt de lassan elmúlt. Utána gyulladasba volt ujra az ìnyem amit corsodyllal kezeltem majd egy 2 hétig tünetmentes volt. Örültem hogy végre vége majd ma megint egy kis pont van az ìnyemen es fáj és ugy látom gyulladásba lesz. Mi ilyenkor a teendo? Nem szivesen mennék vissza a dokihoz csak ha feltétlen muszáj. Normális hogy ennyi idő után is ujra probléma van vele? Koszonom a valaszat