A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Kérdés beküldése

Legfrissebb kérdések

M. Martin

Rohamos fogromlás

21 éves vagyok és rohamosan romlanak a fogaim.
Rendszeresen mosom a fogaimat mindig.
A fogaim belső részei sárgulnak , a mosolyal nincsen probléma az az oldala kivűl fehér.
Az a legnagyobb problémám hogy úgy érzem hogy gyengék a fogaim , mindig letörik valamelyik és úgx néz ki hogy mind elakarna idővel romlani.
Nincsen valami fajta fogkrém vagy bármi szer ami erősíti és fehéríti a fogaimat? Nem szeretnék már több fogat kihúzatni... Kérem segítsen !

H. Dániel

Fájdalom és panasz nélküli rossz fog

Üdvözletem.
29 éves vagyok eddig teljesen panaszmentesek voltak a fogaim. Elmentem egy kontroll vizsgálatra, síma tükrös vizsgálattal nem találtak panaszos fogat, de mondták, hogy a biztonság kedvéért csinálnak egy röntgen képet is. A röntgen felvételen állítólag 5 rossz fogat véltek felfedezni, ami a mai napon 5-öt be is tömtek. De kérdeztem is, hogy hogy lehetséges az, hogy teljesen panaszmentes fog is tud rossz lenni, erre olyan választ kaptam, hogy belülről rohadt meg, hogy a kettő között. Se büdös nem volt a szám, sem foginyvérzésem nem volt, és tükörrel megvizsgaltam otthon magamnak, és a fogaim is teljesen fehérek és épnek tűnnek,de még elvileg három fogam rossz, de külsőleg nem látszik annak egyátalán. Most azon tűnődöm, lehet a pénz miatt elrontják a jó fogaimat? Vissza menjek, hogy még azt a három fogamat betömjék amit én nem látok sőt az orvos sem látta csak röntgennel, vagy inkább ne? Mert 16 évesen már tömni akarta egy orvos az alsó fogaimat amit nem hagytam elmentem egy masik orvoshoz, és az meg azt mondta, hogy nem érti, mert teljesen épek! Lassan már nem tudom, hogy lehet e bízni a fogorvosokban vagy sem, olyan ez mint az autóknál az olajcsere... Röviden a kérdésem az az, hogy lehet e az, hogy teljesen panaszmentes fog is tud rossz lenni, semmilyen jellegű panasz nélkül?

G. Bence

Állandó ínygyulladás

Kedves Doktornő/Doktor Úr!

Már pár éve küzdök a fogínygyulladásommal, több fogorvost is megjártam (államit és magánt egyaránt), de még mindig nem sikerült megoldani a problémát.
Kb. az összes fogam között gyulladt az ínyem, reggel este mosom érzékeny fogínyre való fogkrémmel (Sensodyne) és elektromos fogkefével, használok fogselymet és fogköztisztító kefét egyaránt.
Fogköztisztító kefe esetében kellemes masszírozó érzésem van, persze fáj is utána vérzik. Külsőleg nem látom pirosnak a fogam töveit.
Csináltam C-vitamin kúrát, használtam ízesítetlen kamilla teát öblögetésre, de mind hiábavaló volt.
Az egész gyulladás igen kellemetlen szájszaggal jár, ami csak evés következtében kb 15 percre szűnik meg.
Nem érzem úgy, hogy egészségtelenek lennének a fogaim, mégsem látom okát, hogy ilyen szinten gyulladtnak kellene lennie az ínyemnek.
Egyszer még az eleje fele leszedték a fogkövem és akkor talán mintha jobb lett volna, de azóta semelyik fogorvos sem javasolta (Volt amelyiktől kifejezetten kértem és mégsem csinálta meg).

T. Klaudia

Fogíny

Tisztelt Doktorúr/Doktornő!
Olyan problémával fordulnék Önhöz, hogy alul az ínyem elválik a fogamtól kisebb nyomásra is (pl.:harapás) enyhén fáj is. Többször voltam fogorvosnál fogeltávolítás miatt, kérdeztem, hogy mi lehet ez és hogy milyen kezelési lehetőségek vannak, az volt a válasz, hogy “majd következő alkalommal megnézzük.” Természetesen azóta sem sikerült ebben az ügyben haladnunk. Az lenne a kérdésem, hogy hogyan tudom ezt kezelni addig itthon, amíg nem kapok időpontot fogászatra?

K. Nóra

porcelán

Tisztelt Doktor Nő/Úr!

A páromnak felül az egyik foga fehér porcelán fog, és zavarja, hogy a többitől nagyon eltér. Lehet sötétíteni vagy tud ajánlani valami kezelést?

Köszönöm Válaszát!

Tisztelettel K. Nóra

túlzásba vitt fogápolás?

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!

Az elmúlt pár napban több fogamnál az íny közelében érzékenységet kezdtem érezni. (A fogak nem egymás mellettiek)
A múlt héten jártam fogászati ellenőrzésen, akkor készült panoráma röntgen és CT felvétel is, a fogorvosom nem talált semmi komolyat, néhány fogamról azt mondta apró lyukakat lát, amik tömhetőek lehetnének, de semmi más gond nincs; nincs fogkövem, teljesen megfelelő a szám higiéniás állapota (fogkőeltávolításon júliusban voltam utoljára)
Körülbelül két és fél hete a számban kezdődő ismeretlen fájdalom miatt (erről később kiderült, hogy csak a bölcsességfogam kezdett el nőni, ez a fájdalom azóta már megszűnt) rájöttem, hogy az utóbbi időben nem fektettem túl nagy hangsúlyt a fogaim ápolására, emiatt az ezzel kapcsolatos szokásaimon változtattam, amelyek a következőek:
- Korábban csak hébe-hóba használtam fogselymet, ez most napi szinten rendszeressé vált, fogínyvérzést nem tapasztaltam, maximum egyszer, amikor túl mélyre csúszott a fogselyem (elég szűkek a fogközeim).
- Reggel és este fogmosás után Listerine alkoholmentes szájvizet kezdtem el használni kb. egy hete, előtte Corsodyl szájöblögetőt alkalmaztam a bölcsességfog fájdalom megjelenésétől kezdve
- Beszereztem egy nyelvkaparót, amelyet este alkalmazok
- Szigorúan tartom a napi kétszeri fogmosást Oral B elektromos fogkefével, Sensitive fogkefefejjel (ebből aktuális volt, hogy kicseréljem a használt fejet egy újra), Elmex Sensitive Whitening fogkrémmel, ezen termékeket használtam korábban is, valamint nagyon ügyelek arra, hogy az étkezés és a fogmosás között minimum 30 perc elteljen
- Heti egyszer Elmex géllel mosok fogat este
- A helyes fogkefe használatról nézett ismertetők után elkezdtem jobban figyelni arra, hogy az ínyt és a fognyakakat is rendesen megtisztítsam, de túl erősen biztos nem nyomom oda, a fogkefémben van ilyen célt szolgáló jelzőfény
- Amikor jelenlegi fog/ínyérzékenységgel kapcsolatos panaszaim elkezdődtek átváltottam Sensodyne Rapid fogkrémre

A kérdésem:
Lehetséges, hogy a jelenlegi panaszaimat az okozza, hogy ennyire hirtelen egy csomó mindenen változtattam a szájápolási szokásaimban? Ha igen, mit tudok tenni, hogy jelen panaszaim elmúljanak? Nem szeretném egyik új szokásomat sem elhagyni, de félek attól, hogy ártok velük a fogaimnak.
A fenn említett termékek kombinációja okozhat ilyen problémát?
Esetleg arra van esély, hogy ennyi idő alatt kárt tettem a fogzománcomban és attól alakult ki az érzékenység? Ha igen, erre van esetleg valamilyen megoldás?
Ha nem ezek okozzák az új panaszaimat, akkor van esetleg ötlete, hogy mi más lehet a probléma forrása?

Segítségét előre is nagyon szépen köszönöm

P. Nagel

Ìnygyulladàs ?

Tisztelt Doktorùr!

Voltam többször is fogàszaton , mert fàj a fogam de nem tudjàk pontosan melyik sajnos én sem igazàn így még nem merték kezelni bal oldalon felül azt latom kicsit duzzadt az ìnyem. És ha rà harapok,vagy ha az ujjammal megnyomom két fogam es közte vagy az ínyem akkor fàj.Enni nem nagyon merek ott csak a màsik oldalon.Nem tudom hogy a fog hibàja e vagy az ínyemé jövöhetre egy fog tisztítàsra idöpontom van nem tudom hogy ez jò ötlet e lehet segít de lehet azon a részen fàjni fog Ön szerint mi lehet a baj ? Vàlaszàt elöre is köszönöm! Petra

N. H.D.

Nyelvégés

Tisztelt Cím!

Segítséget szeretnék kérni, hogy vajon miért ég a nyelvem.
Előzmények:
2,5 hete voltam fogorvosnál, ahol a jobb oldalon alul, hátulról a harmadik fogat tömték be fényre kötő fogtöméssel. Két-három napig fájt utána a fogam körül, nem pont a fogam, mindenhova sugárzott a jobb oldalon. Majd 5 nap után fehér lepedékes lett a nyelvem, és nagyon elkezdett égni. Főleg a nyelv eleje, alul illetve a jobb oldali széle. Valamint jobb oldalon a bölcsességfogaim helyén is érzem időnként ezt az égő érzést. A nyelvégésem mostanra már két hete állandósult.
A fogorvost felhívtam a tüneteimmel, aki azt mondta, hogy ilyen tünet nem tartozik a fogtömés utáni tünetekhez. Biztosan valami fertőzést összeszedtem.
Azóta a háziorvossal egyeztettem, volt laborvizsgálat. Ami nem mutat különösebb eltérést. Vashiányra gyanakodott a házi orvos, ez nem igazolódott. Cukor érték jó.
Savas reflux betegségem van, ezért gasztroenterológushoz javasolja az orvos, hogy menjek. Bár nem hiszi, hogy ez okozná a panaszaimat. Vagy szájsebészetre. Sajnos ebben a vírusos helyzetben ez nehezen megoldható.
Kérdésem, hogy fogtömés okozhat nyelvégést?
Mivel tudnám enyhíteni?

Megtisztelő válaszukat előre is köszönöm!
Üdvözlettel, Erzsébet

N. Eszter

Tömöttfog

Tisztelt Doktor Nő/Úr!

Azzal a kérdéssel fordulnék önhöz, hogy ha rendszeres fogászati vizsgálatokon részt vesz a spáciens akkor a nagyon nagy betömöt fog is eltud élni egy életet, ha az rendzseresen ellenőrizve van?
Válaszàt előre is köszönöm!

A. Éva

Fogzománc

Tisztelt Uniklinik! Lenne egy olyan kérdésem hogy a fog felszínéről letud válni a zománc és ha igen milyen anyag válik le(mire hasonlit az anyag?)
Köszönöm a választ.
A. Éva

K. Heni

Tasaktisztítás

Tisztelt Doktorúr/ Nő!

Korona alatt lehetséges zárt vagy nyitott kürettálás vagy a fogpótlást el kell távolítani ehhez az eljáráshoz?
Válaszát előre is köszönöm!

Fogíny és erzékeny fog

Tisztelt doktornő/úr! A Bal felső egyes fogamról nagyon kis mértékben mintha egy részen vissza lenne húzódva a fogínyem! Érzékeny melegre és hidegre egyaránt! Mas problémám nincs vele...hogy lehet kezeltetnem ezt a fogat h ne legyen erzékeny?