A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Kérdés beküldése

Legfrissebb kérdések

N. H.D.

Nyelvégés

Tisztelt Cím!

Segítséget szeretnék kérni, hogy vajon miért ég a nyelvem.
Előzmények:
2,5 hete voltam fogorvosnál, ahol a jobb oldalon alul, hátulról a harmadik fogat tömték be fényre kötő fogtöméssel. Két-három napig fájt utána a fogam körül, nem pont a fogam, mindenhova sugárzott a jobb oldalon. Majd 5 nap után fehér lepedékes lett a nyelvem, és nagyon elkezdett égni. Főleg a nyelv eleje, alul illetve a jobb oldali széle. Valamint jobb oldalon a bölcsességfogaim helyén is érzem időnként ezt az égő érzést. A nyelvégésem mostanra már két hete állandósult.
A fogorvost felhívtam a tüneteimmel, aki azt mondta, hogy ilyen tünet nem tartozik a fogtömés utáni tünetekhez. Biztosan valami fertőzést összeszedtem.
Azóta a háziorvossal egyeztettem, volt laborvizsgálat. Ami nem mutat különösebb eltérést. Vashiányra gyanakodott a házi orvos, ez nem igazolódott. Cukor érték jó.
Savas reflux betegségem van, ezért gasztroenterológushoz javasolja az orvos, hogy menjek. Bár nem hiszi, hogy ez okozná a panaszaimat. Vagy szájsebészetre. Sajnos ebben a vírusos helyzetben ez nehezen megoldható.
Kérdésem, hogy fogtömés okozhat nyelvégést?
Mivel tudnám enyhíteni?

Megtisztelő válaszukat előre is köszönöm!
Üdvözlettel, Erzsébet

N. Eszter

Tömöttfog

Tisztelt Doktor Nő/Úr!

Azzal a kérdéssel fordulnék önhöz, hogy ha rendszeres fogászati vizsgálatokon részt vesz a spáciens akkor a nagyon nagy betömöt fog is eltud élni egy életet, ha az rendzseresen ellenőrizve van?
Válaszàt előre is köszönöm!

A. Éva

Fogzománc

Tisztelt Uniklinik! Lenne egy olyan kérdésem hogy a fog felszínéről letud válni a zománc és ha igen milyen anyag válik le(mire hasonlit az anyag?)
Köszönöm a választ.
A. Éva

K. Heni

Tasaktisztítás

Tisztelt Doktorúr/ Nő!

Korona alatt lehetséges zárt vagy nyitott kürettálás vagy a fogpótlást el kell távolítani ehhez az eljáráshoz?
Válaszát előre is köszönöm!

Fogíny és erzékeny fog

Tisztelt doktornő/úr! A Bal felső egyes fogamról nagyon kis mértékben mintha egy részen vissza lenne húzódva a fogínyem! Érzékeny melegre és hidegre egyaránt! Mas problémám nincs vele...hogy lehet kezeltetnem ezt a fogat h ne legyen erzékeny?

S. E

Injekció helyének elfertőződése

Kedves Uniklinik!
Februárban volt egy fogászati beavatkozásom, helynek során betömésre került a jobb felső quadránsban lévő első kisörlő fog. A kezelés után napokkal erős fájdalmat éreztem a jobb felső quadráns középső metszőfogam felett. Nagyon fájdalmas volt, folyamatosan azt éreztem, hogy az "orrom felől" fáj valami, ezért elmentem az egyik fogászati klinikára. Ott mindenféle vizsgálatot elvégeztek rajta (hideggel érintették, kicsit mozgatták, kopogtatták), illetve röntgenfelvételt is készítettek a fogaimról ( összesen kb. 6 felvételt, a középső metszőfogamról külön is). Nem tudtak rájönni a problémára, egészségesek voltak a gyökerek is, csak fogkőleszedésre küldtek el. A problémám ekkor csillapodott, én ezt a sok beszedett NSAID hatóanyagtartalmú gyógyszernek tudtam be. Ám a múlt hónapban megint előjött a duzzanat és a fájdalom is az ínyemen, aztán megtelt és kifakadt. Azóta elmentem az orvoshoz, aki antibiotikumot írt, de nem múlt el. Azóta váladékozik, termelődik benne a váladék, és szintén az orrom felől fáj. Nem lehet esetleg, hogy az érzéstelenítő injekció helye fertőződött el? Hogyan szüntethető meg véglegesen a problémám?

Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

M. Milady

Fogíny felhúzódása nyaki tömések és fogkőeltávolítás után

Tisztelt Uniklinik!

Korábban volt már nagyőrlőkön nyaki tömésem, mindenféle panasz nélkül. Most kaptam több kisebb fogamra nyaki töméseket, amik után az ínyem drasztikusan felhúzódott. Pl 4 egymás meletti fogamnál kb 3 mm.t egészen biztosan. Eleinte el is vált a fogtól, de visszamentem es lefogkotelenítették ill.megpolírozták, az ínyem azóta is fent van de már tapad a fogra, viszont piros és beszédkor levegőáramlásra érzékeny és kb.3 mm.el még fentebb van húzódva, mint a kiinduló állapotkor. Szájvizet ajánlottak meg fogkrémet sensodynet, meg, hogy várjak. Ez elég? Ettől meg fog oldódni? Illetve ha megnyomom a fognyakat akár kívülről pl.pattanást nyomva is fáj. Van olyan fog ami az ételre az élét nyomva fáj. Ezek a panaszok egyáltalán nem álltak fent, csak a tömések után. Tehát ha eltekintek attól hogy csúnya barna vagy narancssárga nyaki szuvasodásaim voltak amik még nem okoztak panaszt ez a helyzet rosszabb most nekem. A tömések 2 és 3 hete készültek. Mit kellene tennem? Elég a szájvíz és várni? Illetve ez után a teljes fogsoromon megtörtént a fogkőeltávolítás. Elég piros mindenhol az ínyem, ez normális? Van olyan fog ahol kb.az íny felszínén hámsérüléshez hasonló keletkezett, mintha az ínyből egy pici darabot kikaptak volna. Nem mély, inkább olyan, mint amikor valaki kirágja a körme melett a bőrt és az beszakad. Ez velejárója lehet a fogkőtelenítésnek? Mi a teendő, ha a fognyakak a tömött fogakon nyomásra érzékenyek maradnak? A többi nem tömött fogam vagy 2 éve tömött fogaimnál nincs panasz, csak ezeknél, amik nyaki tömést kaptak. Ez valóban elmúlik otthoni fogápolással?
Harmadik kérdésem ha gyökérkezelt fog ráharapásra még fáj, és nem érzem panaszmentesnek, ott már a húzás jöhet csak szóba?
Illetve kihúzott bölcsességfog helye szépen gyógyul de külső nyomásra 3 hét után is érzékeny, az még normális? Összevarrva nem lett és lefelé halad a seb, még nem ért össze a két ínyrész teljesen. Ez normális? Össze kell, hogy forrjon vagy ez egyéni? Eddig csak összevarrott húzott fogam volt, nem tudom, hogy a nem varrottnak hogyan kell gyógyulnia.
Megtisztelő válaszaikat előre is köszönöm!

Nyelven lévő zőld lepedék

Jó napot a nyelvemet ellepi zőld lepedék ami alatt kis piros dudorok is vannak,mi lehet ez és mi okozza ezt?és mit tudok ellene tenni?

ínygyulladás

Tisztelt Doktor úr/ Doktor nő!
Impalntáció után pár hónappal fogínygyulladásom lett (az egyik implantátum körül). ínypakolásnak, különböző szájvizeknek stb..nem lett eredménye, ezért a gyulladt részt felnyitották, kitisztították majd összevarrták.Az implantátum be van csontosodva a fogorvosom szerint, nincs vele probléma.Jövő héten varratszedés.Arra volnék kíváncsi, mennyire normális dolog az, hogy a műtét után még egy héttel is tapasztalok vérzést az ínyemnél fogmosáskor, bármilyen óvatosan is végzem azt.Illetve ha ez sem volt megoldás a problémára akkor milyen kezelés jöhet még számításba? Fájdalom egyáltalán nincs.
Köszönöm válaszát.

K. Szilvia

Antibiotikum

Üdvözlöm!
A fogorvosom fogkő eltávolítást fog csinálni, de mivel nagyon gyulladt az ínyem, előbb antibiotikumot írt fel.
10 nap múlva kell mennem viszont a gyógyszer csak 5 napra elegendő. (2x1 augmentin duo) A kérdésem az lenne, hogy mikor kezdjem el szedni? Most, de akkor a kezelés előtt 5 nappal már elfogy? Vagy a kezelés előtt úgy hogy pont a kezelésre fogyjon el? Nem szeretném, hogy azért ne múljon el a gyulladás addigra, mert nem a megfelelő időben kezdtem el szedni. Sajnos nem tudom megkérdezni az orvosomat mert szabadságon van. Köszönöm a válaszát.

V. Zozo

Fogszuvasodás kezelésére alkalmas Elmex gél 25g

Tisztelt Doktor Úr/ Nő!
Ajánlja ezt a fogkrémet, melyet hetente egyszer kell a fogzománcra felvinni?
Elmex gél 25g
Az aminfluoridot tartalmazó Elmex gél a fogzománc fluoridtartalmának növelésére és a fogszuvasodás megelőzésére szolgáló gyógyszer.
Intenzív fogászati gél a fogszuvasodás megelőzésére, kezdődő szuvas felületek kezelésére. Intenzív fluoridos védelmet biztosít, elősegíti a fogzománc elveszett ásványianyag-tartalmának visszaépítését, erősíti a fogzománcot. Az elmex® fogászati gél fluoridréteggel vonja be a fogzománcot, amely mineralizálja és erősíti a fogakat.
Köszönöm szépen.
Válaszát várom.

K. László

Fehér göb az ajakon

Tisztelt doktor úr/nő. Egy hete egyik napról a másikra az alsó ajak belső oldalán megjelent egy gombostűfejnyi fehér göb. Nem fáj,nem gyulladt,de azóta semmit nem változott. Az lenne a kérdésem,hogy várható e magától változás,vagy beavatkozás szükséges? Válaszát előre is köszönöm.