A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Kérdés beküldése

Legfrissebb kérdések

M. emese

Állkapocs fájdalom

Tisztelt Doktor Nő/ Úr,
Már lassan 2 hónapja szenvedek állkapocs fájdalomtól ,eleinte csak ritkábban nyillalt bele az egész alsó fogsoromba.Két hete állandó fájdalom van az egész alsó állkapcsomban,illetve kétoldalt az állkapocs izületnél.Panoráma röntgen készült Április 17 én,vannak kezelésre szoruló fogak ,amelyek rendbetétele elkezdődött.A röntgen alapján az állkapcson a szájsebész sem lát semmi rendelleneset.
A kérdésem,hogy röntgen alapján mi a véleménye erről a fájdalomról?
Köszönettel:Rebeka.

M. Balázs

Tömés utáni fájdalom

Üdvözlöm!

Három héttel ezelőtt egy rutin fogorvosi ellenőrzés során kiderült, hogy a bal felső 4-es fogamat be kell tömni, mert egy apró lyukat talált a fogorvos a két fog közötti részen. Kb. 40 percen át fúrta-tömte-kezelte. Volt már tömésem évekkel ezelőtt, de emlékeim szerint az rövidebb ideig tartott és valahogy egyszerűbbnek tűnt. A fogorvosom most annyit mondott a végén, hogy mély a tömés, így szinte biztos, hogy érzékeny lesz még és fájni fog. Ne ijedjek még, vegyek be fájdalomcsillapítót, ha szükséges, idővel el fog múlni.

A tömés után pár napig kicsit érzékenyebb volt valóban, viszont az 5. napon este már csak fájdalomcsillapító (fél Algopyrin) segítségével tudtam elaludni. A bal szemem alatti csontba sugárzott a fájdalom. A helyzet azóta javult, de még nem tökéletes. A legtöbbször nem is nevezném fájdalomnak, inkább csak érzem, hogy van ott egy fogam. Hidegre érzékeny, melegre nem. Rágásra nem fáj (bár még ösztönösen kímélem), de ha összekoccantom a fogaimat, akkor picit érzékeny.

Azt szeretném megkérdezni Öntől, hogy közel 3 hét elteltével ez még normális? Várjak még türelemmel? Tudom valahogy segíteni a gyógyulást? Bevallom, kicsit félek az esetleges gyökérkezeléstől, főleg mert egy olyan fogról van szó, amivel semmi problémám nem volt korábban.

Előre is nagyon szépen köszönöm a választ!

Marcsi

N. Gyöngyi

Bedagadt az arcom

Tisztelt Doktorúr/nő!
A problémám az lenne hogy egy hete voltam fogfájás miatt fogorvosnál. Gyökérkezelni szerette volna a jobb hátsó alsó fogamat, de nem hatott rendesen az érzéstelenítő. Irt fel nekem antibiotikumot (aktil duo-t) amit szedek viszont 2 napja elkezdett feldagadni az arcom. A fogam nem fáj. Az lenne a kérdésem hogy ez miért lehet? Mivel most 4 napos ünnep van ezért csak ugyeletre tudok csak elmenni de ott nagy valószínűséggel ki akarják húzni amit nem szeretnék. Mit tudok tenni? Nem szeretnék nagyobb bajt ebből.

Köszönettel:

Nyári Gyöngyi

T. Dalma

Bölcsességfog

Szép napot kívánok!
Azzal kapcsolatban érdeklődnék, hogy mi a teendő abban az esetben, ha alul jon a bölcsességfogam, ami iszonyú fájdalmat okoz. A fülem is fáj már, illetve nyelés közben is kellemetlen érzés fog el. A munkam része, hogy reggeltől délutánig telefonálok. Nem tudom mit tehetnék, hogy csökkentsem a fájdalmat, mert a munkám során nagyon zavaró.

Üdvözlettel,
Dalma

K. Anna

Fogtömés

1 hete szombaton elkezdett fura érzés lenni a fogamban mintha közé szorult volna valami. Ez a fog már egy tömött fog volt, de alá volt szuvasodva. Elmentem pénteken délután, panoráma röntgenezték a fogam, tesztelték kopogtatással és hideggel is. Ekkor az eredmények alapján a doktornő úgy látta h csak a szuvasodás lehet a probléma. Se gyökérkezelni nem kell, sem elhalva nincs a fog. Viszont az újratömés után mikor kiment az érzéstelenítő ugyan úgy érzem, bár tompábban és nyilalás nélkül azt a feszítő érzést mint előtte. Mi lehet a baj? El fog múlni, normális, vagy inkább keressek fel másik fogorvost?

M. Emőke

fogtömés

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Egy héttel ezelőtt fogorvosnál voltam, aki három fogamat is betömte. Apró felszíni tömések voltak két hátsó őrlőfog és egy kisőrlő szóval semmi komoly, viszont mivel én félek és nem is bírom annyira a fogászati kezeléseket szinte minden esetben kérek spray érzéstelenítőt majd injekciót. Ismerem ezeknek a szereknek a hatásait és már akkor éreztem hogy valami nincs rendben amikor a szokásosnál hosszabban és nagyobb felületen nem éreztem semmit. Másnap alig tudtam kinyitni a számat annyira fájt és ez a helyzet bár valamelyest javult még mindig gondot okoz, ha ásítók akkor a legrosszabb, nem tudom az izmokat vagy az idegeket sértette-e meg, de az biztos hogy valamit elszúrt (szó szerint). A kérdésem az lenne, hogy ha később sem szűnik meg ez az állapot kihez forduljak?
Válaszukat előre is köszönöm.

Idegen fekvő bölcsességfog

Kedves Doktor Úr/Nő!

Sajnos mind a két alsó bölcsességfogam vízszintesen van az ínyemben. Neki is futottam már a műtétnek, viszont a CT képek alapján eddig minden orvos lebeszélt róla az idegszálak közelsége miatt. A bal oldalon azt mondták, hogy konkrétan "rajta ül" a fog az idegen. Ezért amíg nem okoz panaszt, nem ajánlották a feltárást mondván kb. 50%, hogy idegsérülést okozna.

Épp ezen az oldalon, az alsó fogaim panaszosak annak ellenére, hogy rendbe vannak téve (1 hónapos a CT kép amin semmi kóros nem látszik). Főleg szájnyitáskor, enyhe fájdalmat érzek, hol a 4-es, hol a 6-os fogamban de igazán nem tudom lokalizálni. Néhanapján nyomásra is érzékenyek ezek a fogak.

A kérdésem az lenne, hogy ezt okozhatja e a fekvő bölcsességfogam? Lehetséges-e, hgy az ínyben "mocorog" és esetleg jobban nyomja az ideget ami ily módon panaszt okoz? Merre sugározhat még az emiatt kiváltott fájdalom?

Köszönettel!

V. Judit

Kihúzott fog

Üdvözlöm Önöket!

Ma kihúzták a fogam! A kérdésem, hogy előfordulhat, hogy a mellette lévő fog is megfájdul? Úgyérzem, hogy a seb nem, de a fogam igen, vagy ez csak csaló érzés a seb miatt!

Tisztelettel: Varga Judit

Mitől lehet nyomásra érzékeny egy gyökérkezelt fog?

Kedves Doktor Úr/Nő!

3 hónapja fejezték be az alsó hatos fogam gyökérkezelését (ráharapásra érzékeny volt és a röntgenen is gyulladás látszott). Probléma a gyökérkezelés alatt nem volt vele viszont utólag nem lett teljesen 100%-os.. evéskor és alapesetben sem fáj, viszont nyomásra érzékeny (oldalirányból ha a nyelvemmel vagy az ujjammal nyomom akkor határozottan érzem, hogy az a fog érzékeny valamint szájnyitáskor is néha kellemetlen).
Készült kontroll röntgen pár hete amin a gyulladás már nem látszik és csúcsig érő a gyökércsatornákat teljesen kitöltő a tömés.. tulajdonképpen tökéletesnek mondható.

A kérdésem az lenne, hogy mi okozhat ilyen jellegű fájdalmat? Idővel elmúlhat-e?

Köszönettel.

S. Éva

Idegsérülés

Tisztelt Klinika!
Bal hátsó hetes fogam gyökérkezelték, már hatszor átöblítették. Minden alkalommal kaptam injekciót, azonban egy hete a szúrás rettentően fájt, áramütésszerű érzés, aztán semmi. Másnap sem nem múlt el a zsibbadás a nyelvemen, rettentően zavaró, mert az ízeket sem érzem, csak a nyelvem jobb oldalán. Kevesebb nyál is termelődik. Egész nap égető, fémes, bizsergő érzésem van....B komplexet, cinket szedem. Van esélyem a gyógyulásra? Nagyon el vagyok keseredve.
Tisztelettel
Szabó Éva

K. Árpádné

Fogkorona

Szép Napot !
Nekem az elsö 9 fogon 2 tagból álló fogkorona van e jobb oldallal semmi gond nincs viszont a bal oldalon folyamatossan begyullad az iny es a 2 es 3as fognál érzékeny evés és ivásra pedig ki van idegelve :( valamint a nyál es üditö is át jön rajta szivogatasra lényegbem az érdekelne hogy cirkon koronát kaptam és félek a fogaim elromlanak alatta nem.jol zár vagy esetleg van rá.remény hogy ránö az inyem még novemberben tették fel ! Várom mielöbbi válaszukat ! Köszönettel ! Kata 34

K. Dávid

ideiglenes tömést követő fájdalom

Tisztelt Doktor Nő/Úr!

Másfél hónappal ezelőtt elmentem a fogorvosomhoz, mert fájt az egyik jobb alsó őrlő fogam. A fogorvosom megállapította, hogy a fogamat gyökérkezelni kell, de nem zárta le, mert annyira gyulladt volt a gyökércsatornája. Amikor legközelebb visszamentem, a gyógyszeres kezelés után már ideiglenes tömést is kaptam, de rövid időn belül elviselhetetlenül elkezdett fájni a fogam gyökércsatornája, illetve a fogam alatti lágy részek, ezért másnap visszamentem, és kiszedték az ideiglenes tömést. A fájdalom elkezdett csillapodni, és másfél nap alatt elmúlt. A következő alkalommal csak gyógyszeres kezelést kaptam, a fogam nem került ideiglenes töméssel lezárásra, és nem is jelentkezett újra a fájdalom. Majd legközelebb a gyógyszeres kezelést követően ideiglenes töméssel ismét lezárásra került a fogam, de pár óra múlva megint nagyon elkezdett fájni - bár egy kicsit már elviselhetőbb volt -, így másnap megint visszamentem, és kiszedték az ideiglenes tömést. A fogamról kétszer is készítettek röntgenfelvétel, melyek alapján nincs nagy baj, és antibiotikumot sem írtak fel nekem.
Azt szeretném kérdezni, hogy ez mennyire normális vagy mégis valami nagy gond van a probléma mögött? Illetve az ideiglenes tömés követő erős fájdalom mennyire mérséklődhet idővel?

Köszönöm válaszukat!