A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Kérdés beküldése

Legfrissebb kérdések

M. Ildikó

Korona híd

Üdvözlöm!
Teljes korona hidat készítenek esztétikai okok és pótlás miatt, a felső 7 és 8-as fogak nagyon csúnyán kiálltak amire azt mondták nem segít semmi csak a húzás így kihúzták és most idèglenes korona van rajta és a mellette lévő két fogakon mind két oldalt, viszont vastagnak érzem a koronát és úgy érzem ez a fog jobban ki nyomja a szám mint a rendes fogam tette. Kérdésem az lenne, hogy a végleges híd is ugyanilyen vastag lesz e? Mert a doktornő azt mondta hogy nem lehet vékony mert akkor törne az alatta lévő fog. Így viszont úgy érzem szabályos fogaim vannak és szépek viszont semmivel nem lettem előrébb.
A másik kérdésem, hogy cirkón porcelán körhid kerül fel az mennyire fog látszani hogy mű, mert most azt látom nagyok a fogaim ki is nyomja és még mű is.
Válaszát előre is köszönöm

L. Erzsébet

Elhúzódó gyulladás

Üdvözlöm!
Az alábbi kérdéssel fordulok önökhöz.
Gyerekkoromban eltört a bal felső 1-es fogam, amit akkor gyökérkezeltek és egy korona került rá. Ez egy idő után elszineződött ezért cserére került. Később kiderült, hogy nikkel allergiás vagyok és a korona alá szuvasodott a fog, ezért leszedték. A fém alap elszinezte a csonkot szürkére, ami miatt nagyon magasra került az új korona az íny alá. Emiatt az íny folyamatosan hol begyulladt, hol javult. Ez így ment elég sokáig, évekig. Próbálta az orvos az íny szélénél csiszolgatni a koronát hátha segít. Közben már nyomásra is fájt és a röntgen a gyökerénél gyulladást mutatott. Leszedték a koronát, gyökérkezelték újra, de továbbra is fájt. Kaptam Dalacint a múlt hét pénteken, beszedtem tegnap reggel az utolsót, jobb lett de nyomásra az íny érzékeny és az arcom is. Az orvos azt mondta ez majd elmúlik, hiszen nagyon sokáig volt gyulladásban. Jövő héten koronát tenne rá. Kérdésem, hogy ez ilyenkor tényleg ilyen lassan múlik? Biztosan elmúlik és nem jön vissza? Nem szeretnék egy hónap múlva is ugyanolyan problémával szembesülni, hogy újra visszatér a gyulladás.
Megtisztelő válaszát nagyon köszönöm!
Erzsébet

M. Anikó

Protézis készítés

T. Klinika! Érdeklődöm, hogy protézis készítenek-e? Alsó állkapocs 3 foghúzással!
Köszönöm szépen! Üdvözlettel Mihalik Tiborné

V. Csilla

Korona

Tisztelt Uniiklinik

46 éves vagyok, minden fogam megvan. Összesen 10 fogamban van tömés, ebből 2 gyökérkezelt örlőfogam van, és az egyik gyökérkezelt fogra mindenképpen kellene egy korona. Mivel nincs még ilyen beavatkozásról tapasztalatom, szeretném kérdezni, hogy a korona élettartama mellett, mire lehet még számítani? A tömés a korona alatt nem fog zsugorodni, ahogy az esztétikus tömések, és amelyeket néhány évente cserélni kell? Ha a fogban változás lenne, töméscsere, szuvasodás, akkor a korona visszatehető, vagy ez esetben új koronára lenne szükség? Középtávon a fog mentése érdekében mindenképp a korona a megoldás? Még soha ne húztak fogat és implantátumom sincs, se héj, se más, a töméseken kívül? Hosszú távon miben érdemes gondolkodnom, ha fogvesztésre kerülne sor? Köszönettel. Tisztelettel.

V. Rózsa

Van megoldás?

Tisztelt Fogklinika!

Azért írok Önöknek, hogy a jelenlegi /speciális ?/ problémámom tudnak e segíteni,mielőtt felkeresném Önöket.

Nekem 2014 óta implantátumokkal beültetett fogaim vannak az összes /ragasztásos/Sajnos az utóbbi időkben nem mentem el kontrollokra és meglett a baj. Az alsó fogsorom fogínye begyulladt az implantátumok alatt és úgy tűnik "csontpótlás" szükséges.

Két variációt javasoltak ahol ezt műtötték.

Az egyik a csontpótlás /kb 1 évig nem lenne alsó fogsorom/ és utána még egy ínyműtét is.
A második variáció pedig az alsó fogsorom újboli műtétje számomra mindkettő megfizethetetlen és létbiztonságot okozva mindez./nem vagyok már fiatal/

A kérdésem az, hogy egy költségmentesebb megoldás lehetséges e? Mondjuk ha ez kicserélődne mini implantátumos kivehető fogsorra?Csak az alsó fogsorral van gond.
Ez a variáció megoldható lenne és körülbelül mennyibe kerülne ez a műtét?
Nem hiszem, hogy nincs erre megfelelő megoldás.
Bízom a pozitív válaszában,segítségében.
Tisztelettel

K. Eszter

Hidas kérdés

Üdvözlöm!

4 tagú cirkon-kerámia híd van ideiglenesen beragasztva immár 3 hete. Profilax kezelésre vártunk, hátha kell a színen korrigálni ez után. Közben a kezdeti idegenkedésem sokat enyhült, sajnos az is kiderült ez idő alatt hogy a harapás/rágás fájdalmas. A fogorvos készséges volt és korrigált már a magasságon, de még mindig van gondom.
Ott a fogorvosi székben ülve a gondos keresés ellenére sem derült ki, csak idehaza evés közben érzem még, hogy ráharapásnál az alsó 3-as - ez a híd első tagja - érzékeny, olyan mintha mozdulna befelé. Ujjammal is érzem, picit, de mozdul. Aggódom, csak nem a csiszolt, de jó fogam kezdett el lötyögni a hidat ért terheléstől? 5 nap múlva tervezzük a végleges beragasztást, mit lehet tenni ha tényleg mozog a tartó fog?
Másik kérdésem:
Jobb felső 5-ös fogam kb 30 éve tömött, probléma mentes . A télen készült panoráma rtg képen (ill erről a fogról külön is készült felvétel) egy sötét folt látható a dentin-ben.
Az orvos elmondta, hogy egy ritka, nem kezelhető betegség, nem tudni mi okozza, de a fog menthetetlen, le fog törni, elsorvad. Konrtollra kell járnom, figyelik mikor jut abba a stádiumba amikor ki kell húzni. Sajnos a betegség nevét nem tudom, és nem is olvastam sehol hasonló betegségről.
Tudnak esetleg további információt adni, tényleg bele kell nyugodnom egy fájdalmatlan fogam elvesztésébe? (És egy újabb fogpótlásba?)

Köszönöm szíves válaszát

E. Attila

Préskerámia konzolhíd (Maryland híd) alkalmazása frontfog pótlására

Tisztelt Fogaszat.

Kulfoldon tartozkodom, igy szemelyes konzultaciora valo idopont foglalasa jelen pillanatban nem aktualis reszemrol.
Szeretnem megkerdezni hogy panorama rontgen ill fotok elkuldesevel egy bizonyos segitseget kaphatok e illetve elorebb lehetne e mozditani a kezelest.
Maryland hid tunik a legjobb megoldasnak az esetemben es ez ugyben kernek a segitseguket. Hozzavetoleg mennyi idobe telik ennek kivitelezese stb stb
Termeszetesen reszletes informaciot tudok kuldeni az ezt megelozo kezelesekrol is.

Koszonom valaszukat.
Udv
Attila

H. Győrfi Franciska

Elengedte a ragasztó a fogcsonkot

Tisztelt Doktor nő/Doktor úr!

Az lenne a kérdésem,hogy egy 8 tagú híd van a felső részen.Bal 5-östől jobb 3-asig.A jobb 5-ös alatt van csonk,aztán 3 híd,a jobb 1,bal 1 és 2 alatt csonk,a bal 3 híd.A bal 2-est elengedte a ragasztó és egy picit lejebb is jött a koronahíd azon a részen,kérdésem az lenne,hogy azt vissza lehet-e ragasztani,úgy hogy nem kell levenni,hajolásnál,köhögésnél,evésnél picit érzékeny a csonk.Előre is köszönöm a válaszát!

Korona/híd megszokás, igazísát

Tisztelt Dr. Úr/Nő,

Lassan 4 héttel ezelőtt tettek fel egy 5 tagú hidat, ebből két fog a csiszolt, kettő között pedig 3 fog maga a híd ami alatt nincs saját fogam.
Még az elején kétszer mentem vissza igazításra mert belül a nyelvemnek borzasztóan kellemetlen volt és feszült is az egész.
Évek óta nem voltak ott fogak, az alsók ebből kifolyólag valamelyest terjeszkedtek felfelé, emiatt szűk volt a hely a pótlásra, ezért úgy tudták
megoldani, hogy a szemfog utáni két örlő belül rövidebb, kivülről normális fogaknak néznek ki de belül a szájpadlásom felől rövidebbek/laposabbak ha érhető amit írok, jobban belógnak a szájpadlás irányában stabilítás végett, legalábbis nekem ezt mondták, ezt nagyon nehéz szokni.
A korrekció után már egyébként sokkal jobb lett a helyzet bár még mindig nem az igazi de várok még a csodára hátha megszokom mert mégis csak ott évek óta nem voltak fogak. Az evés sem mindig egyszerű mert néha úgy érzem evésnél, hogy elől a szemfog melletti csiszolt mintha feszülne mozgásra, még várok, úgy éreztem már rájárok a nyakára a fogorvosnak azzal, hogy kétszer is visszamentem igazításra mert nem értette hol feszül, ez a része végül meg lett oldva.
A kérdésem az lenne, hogy a csiszolások során esetleg elmozdulhatott volna az egész mert több napja feltünt, hogy láthatóan nem érintkezik kívülről a fogam az ínyel, kb körömnyi rés van a híd és az íny között, korábban én ezt nem vettem észre. Ugyan figyelmesen kell nézni közelről de akkor látszik, hogy nem érintkezik. Tudom, hogy szoktak helyet hagyni a tisztításra, tisztítom is de egyre zavaróbb. Egyáltalán ezzel mit lehetne csinálni? Véglegesen lett sajnos felragasztva.
Gondolom ha mozdult volna az egész lefelé akkor máshol is érezném. Ugyan buta kérdés lehet de ezt lehet valahogy korrigálni? Pl ráépíteni a fogra?, mint amikor tömik...bár gondolom ott lenne szín különbség is. A megszokásra is azt olvastam pár nap, már hetek teltek el, ez egyáltalán normális, hogy még mindig ennyire érzem ezt az idegentest érzést?
Most várok még jövőhétig de valamelyest felkészülve szeretném felkeresni a fogorvost, ezért kérdezek vagy kérek tanácsot.
Van időpontom április elejére egy pótlásra bal oldalt is de mivel annyira nehezen szokom a jobb oldalt is szerintem lemondom és majd csak akkor csináltatom meg amikor már teljesen megszoktam jobb oldalt. Eddig sajnos semmilyen örömöm nem volt az új fogaktól, ugyan szebb a mosolyom de a kényelmetlenség miatt nem tudtam kiélvezni, most mire elviselhetőbb lenne meg az zavar, hogy ott az a pici rés :-( Gondolom levenni az egészet csak úgy lehetne ahogy mindenhol, hogy vágják a koronát stb... meg egyébként is semmi kedvem újra előről kezdeni ezt az egész megszokási periódust. Elég kétségbeejtő, hogy rosszabbul érzem magam a bőrömben szebb mosollyal mint előtte, már lassan bánom, hogy megcsináltattam.
Válaszukat előre is köszönöm és elnézést, hogy hosszúra nyúltam.

B. Katalin

Fogpótlás

Kedves Dr. Úr/Nő!
Egy olyan kérdéssel fordulnék önökhöz, hogy a tegnapi nap folyamán pótolták a bal alsó nagymetszo fogam élét. A doktor Úr a megmaradt fog és az esztétikai tömés közé egy kis csavar szerűséget rakott bele mert 4 hónapot bírt az előző esztétikai és újra letörött. A kérdésem az lenne, hogy normális, hogy nyomó érzést érzek a fogamban? Tulajdonképpen nem tudom mi került a fogamba. Illetve, ha újra letorik a fogam ez a kis fém szál nekem ki fog lógni majd a fogambol? Mit javasolna? A következő alkalommal biztosan koronát kérek, de említett egy héjas megoldást is.
Köszönettel

N. Szandra

Fogkorona

Üdvözlöm! Tegnap felhelyezésre került a 10 tagú fogkorona. 5 le csiszolt fogam van. Ez az 5 fog fáj de csak harapás és rágás közben. Ez ilyenkor még normális és majd idővel megszűnik vagy nem kellene fájnia? Hidegre melegre nem érzékeny, csak nyomásra. Köszönöm válaszát!

J. Farkas

protézis keszitese

Férjem 81 éves , fogai nagyon elhasználtak !
Nagy valószínűséggel protézisre van szüksége!
Ezért érdeklődöm Önöknél hogy van e lehetőség a vizsgálatokra és a munka elvégzésére ?