A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Kérdés beküldése

Legfrissebb kérdések

Korona/híd megszokás, igazísát

Tisztelt Dr. Úr/Nő,

Lassan 4 héttel ezelőtt tettek fel egy 5 tagú hidat, ebből két fog a csiszolt, kettő között pedig 3 fog maga a híd ami alatt nincs saját fogam.
Még az elején kétszer mentem vissza igazításra mert belül a nyelvemnek borzasztóan kellemetlen volt és feszült is az egész.
Évek óta nem voltak ott fogak, az alsók ebből kifolyólag valamelyest terjeszkedtek felfelé, emiatt szűk volt a hely a pótlásra, ezért úgy tudták
megoldani, hogy a szemfog utáni két örlő belül rövidebb, kivülről normális fogaknak néznek ki de belül a szájpadlásom felől rövidebbek/laposabbak ha érhető amit írok, jobban belógnak a szájpadlás irányában stabilítás végett, legalábbis nekem ezt mondták, ezt nagyon nehéz szokni.
A korrekció után már egyébként sokkal jobb lett a helyzet bár még mindig nem az igazi de várok még a csodára hátha megszokom mert mégis csak ott évek óta nem voltak fogak. Az evés sem mindig egyszerű mert néha úgy érzem evésnél, hogy elől a szemfog melletti csiszolt mintha feszülne mozgásra, még várok, úgy éreztem már rájárok a nyakára a fogorvosnak azzal, hogy kétszer is visszamentem igazításra mert nem értette hol feszül, ez a része végül meg lett oldva.
A kérdésem az lenne, hogy a csiszolások során esetleg elmozdulhatott volna az egész mert több napja feltünt, hogy láthatóan nem érintkezik kívülről a fogam az ínyel, kb körömnyi rés van a híd és az íny között, korábban én ezt nem vettem észre. Ugyan figyelmesen kell nézni közelről de akkor látszik, hogy nem érintkezik. Tudom, hogy szoktak helyet hagyni a tisztításra, tisztítom is de egyre zavaróbb. Egyáltalán ezzel mit lehetne csinálni? Véglegesen lett sajnos felragasztva.
Gondolom ha mozdult volna az egész lefelé akkor máshol is érezném. Ugyan buta kérdés lehet de ezt lehet valahogy korrigálni? Pl ráépíteni a fogra?, mint amikor tömik...bár gondolom ott lenne szín különbség is. A megszokásra is azt olvastam pár nap, már hetek teltek el, ez egyáltalán normális, hogy még mindig ennyire érzem ezt az idegentest érzést?
Most várok még jövőhétig de valamelyest felkészülve szeretném felkeresni a fogorvost, ezért kérdezek vagy kérek tanácsot.
Van időpontom április elejére egy pótlásra bal oldalt is de mivel annyira nehezen szokom a jobb oldalt is szerintem lemondom és majd csak akkor csináltatom meg amikor már teljesen megszoktam jobb oldalt. Eddig sajnos semmilyen örömöm nem volt az új fogaktól, ugyan szebb a mosolyom de a kényelmetlenség miatt nem tudtam kiélvezni, most mire elviselhetőbb lenne meg az zavar, hogy ott az a pici rés :-( Gondolom levenni az egészet csak úgy lehetne ahogy mindenhol, hogy vágják a koronát stb... meg egyébként is semmi kedvem újra előről kezdeni ezt az egész megszokási periódust. Elég kétségbeejtő, hogy rosszabbul érzem magam a bőrömben szebb mosollyal mint előtte, már lassan bánom, hogy megcsináltattam.
Válaszukat előre is köszönöm és elnézést, hogy hosszúra nyúltam.

B. Katalin

Fogpótlás

Kedves Dr. Úr/Nő!
Egy olyan kérdéssel fordulnék önökhöz, hogy a tegnapi nap folyamán pótolták a bal alsó nagymetszo fogam élét. A doktor Úr a megmaradt fog és az esztétikai tömés közé egy kis csavar szerűséget rakott bele mert 4 hónapot bírt az előző esztétikai és újra letörött. A kérdésem az lenne, hogy normális, hogy nyomó érzést érzek a fogamban? Tulajdonképpen nem tudom mi került a fogamba. Illetve, ha újra letorik a fogam ez a kis fém szál nekem ki fog lógni majd a fogambol? Mit javasolna? A következő alkalommal biztosan koronát kérek, de említett egy héjas megoldást is.
Köszönettel

N. Szandra

Fogkorona

Üdvözlöm! Tegnap felhelyezésre került a 10 tagú fogkorona. 5 le csiszolt fogam van. Ez az 5 fog fáj de csak harapás és rágás közben. Ez ilyenkor még normális és majd idővel megszűnik vagy nem kellene fájnia? Hidegre melegre nem érzékeny, csak nyomásra. Köszönöm válaszát!

J. Farkas

protézis keszitese

Férjem 81 éves , fogai nagyon elhasználtak !
Nagy valószínűséggel protézisre van szüksége!
Ezért érdeklődöm Önöknél hogy van e lehetőség a vizsgálatokra és a munka elvégzésére ?

N. Szófia

Ideiglenes korona

Tisztelt Uniklinik!

Érdeklődni szeretnék, hogy implantátum behelyezése után lehetséges-e ideiglenesen pótolni a foghiányt (csak egy fogról lenne szó) és ha igen, milyen módon illetve mennyi idővel utána?

Köszönettel:
Szófia

K. Réka

Fogszuvasodás

Tisztelt Doktornő/ Úr!

Abban szeretném a segítségüket kérni, hogy az alsó bal illetve jobb második őrlőfogam elkezdett még régebben szuvasodni és sajnos addig fajult míg mind a kettőt be kellett tömni. Idővel sajnos mind a kettő tömés ki is esett. :( Mind a kettő esetben addig romlott mind a kettő fogam állapota, hogy már körülbelül ínyig hatolt a szuvasodás, így a két fogamnak már csak töredéke van meg. Nagyon megijedtem, hogy mi okozhatja ezt a problémát. Hozzáteszem ezen két fogamon kívül mindegyik teljesen egészséges. Azt szeretném ezzel a problémával kapcsolatban kérdezni, hogy úgy olvastam hogy erre már nem érdemes koronát helyezni, akkor mi lehet rá a megoldás ? A fog gyökere még meg van.

Előre is köszönöm a segítségüket!

K. Enikő

Hid kiegészítés

Híd jeligére válaszolva írták, hogy alapvetően lehetséges a híd átfúrásával kezelni a fogat. De ha mégsem, akkor a hidat gondolom le kell venni. Akkor gondolom a híd akkor tönkremegy, majd újat kell csinálni.
Üdvözlettel: Enikő

T. Éva

Implantátum beültetése

Sajnos hosszú idő óta fogíny sorvadásos fogágy betegséggel küzdök. Most érkezett el az idő, hogy lassan nincs tovább saját foggal. Árajánlatra lenne szükségem a megoldás megtalálására. Érdeklődni szeretnék a lehetőségekről! H. Éva

V. Olah

Fogpótlás

Olyan kérdesem lenne,hogy mennyire fájdalmas a fogpótlás én sajnos a nagyon félősök közzé tartozok de 2 napja kihuza a fogorvosom előről a fogam és semmk önbizalmam nem maradt.szeretnék újbból mosolyogni és nem szégyelve beszelni.

C. Timea

Korona alatti fogérzékenység

3 éve kerűlt fel a fémkerámia híd eddig semmi panasz most hirtelen nagyon érzékeny lett harapásnál a fogam 2 napra rá tapintasra fáj a győkere. Attól félek hogy elkell távolítani a hidat.
Kérdésem vajon a fogorvors híd csere nélkül is megtudja oldani a problémát?

A. Mátyásházi

Kényelmetlen korona.

Üdvözlöm. Tegnap készültek el hidak a számban. Mind a négy oldalra került hátulra fogpótlás híddal megoldva. A jobb oldalon azt érzem folyamatosan, hogy valahol magas. Olyan érzésem van, ha ott próbálok enni, mintha az étellel együtt egy kődarabot is ennék. Ha össze zárom a szám, akkor valamelyik fogak, alul felül nem férnének el kényelmesen. Ezt megfogom szokni? Vagy lehetséges, hogy tényleg magas valahol a pótlás? Ha igen, akkor abból utólag lehet csiszolni? Porcelán koronákról van szó. Köszönöm szépen a válaszukat.

H. Tamás

Ideiglenesen felragasztott híd

Kérdésem az lenne, hogy egy ideiglenesen felragasztott hídra került egy kis műíny, de utólag már ez nem igazán tetszik rajta. Van e lehetőség a végleges hídon még módosítani, (pontosan a műínyt eltávolítani) ha még nincs véglegesen felragasztva a híd.