A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Kérdés beküldése

Legfrissebb kérdések

Foghúzás utáni bajok

Üdvözlöm,

Másfél hónapja kihúzták egy fogam, ami teljesen elhalt, kiesett, de az allja bentmaradt. A húzás utántól pár napra kialakult izomfájdalom a lábaimban, később az egész testemben majd az arcomban is, leginkább a fülem tájékán. Eddig egy fogorvos sem tudta megválaszolni a panaszaimat. Azt a verziót mondták, hogy van esély rá hogy a kihúzott fog gócos volt, tekintve hogy teljesen elhalt és a húzással kiszabadultak a baktériumok ill toxinok a vérembe, amik panaszt okoznak. Ön szerint valóban megtörténhet ilyen? A CRP szintem nem emelkedett, de a fehérvérsejt konstans igen. Mennyi időbe telik míg egy kihúzott gócos fog okozta gondok helyreállnak a szervezetben? Lehet ezt esetleg valamilyen szerrel gyorsítani? Hallottam olyat is, hogy nem panaszos fog húzása után előjönnek a tünetek, majd pár hónap múlva elmúlnak. Nagyon meg vagyok ijedve hogy sosem jövök helyre. Önöknél van esetleg ilyenre specialista?

orrcsontban lévő dudor/cysta közvetlen az ez elülső front fog fölötti részben

Tisztel Doktor! Egy olyan kérdéssel fordulok Önhöz,hogy az elöl lévő fogaim fölött az orrcsontban lévő kemény csomó szerű dolgot azt a szájsebész kezeli vagy a fül orr gégész? cystára gyanakszom. Régebben resectiot kellet végre hajtani ott( 11,12) es fogak de nem vezetett sajnos eredményre izületi gyulladásaim vannak és a hajam is kihullott. későbbiekben kihuzattam a két fogat a hajam visszanőtt egy év alatt ,de az izületi gyulladás nem múlik, az orrcsontban meg érzek egy csomószerű daganatot ami nem fáj csak ha megnyomom.

T. Mónika

Másfél éve tartó fájdalom

Tisztelt Uniklinik!
A bal felső 2-es korona alatti fogam másfél évvel ezelőtt kezdett fájni. A foggyökér csúcsán akkor látható is volt egy kis gyulladás. Akkor az orvosom gyökérkezelte, majd mikor a fájdalom nem múlt. rezekálta. Ez is csak átmeneti enyhülést hozott, így tavaly decemberben egy szájsebész/fogorvos a fogat kettévágta(hogy a koronát ne kelljen levenni) és kiemelte az ínyből a maradék fogat. Annak a helye viszont azóta is fáj, pedig a műtét már több, mint 2 hónapja történt... Az orvosom tanácstalan, mert se a CT/se a rtg nem mutat semmit, a panasz viszont maradt. Egyre kellemetlenebb az egész, nekem az állandó fájdalom(ami az orrom felé sugároz ki), neki a tanácstalanság miatt. Most küreten és csontpótláson gondolkodik. Sajnos emellett a fog mellett egy implantom is van a bal 3-on, amit féltek.
Érdeklődni szeretnék az esetleges okokról illetve a megoldásokról.
Nagyon köszönöm a segítséget!
Üdvözlettel, M.

Á. Barna

Góc?

Tisztelt Uniklink központ!

A történetem a következő. A bal első frontfogam 2017-2018 tájékán hírtelen élesen elkezdett fájni, lüktetni. Ez az éles és nagyon fájdalmas roham egy szombati napra esett - irány az ügyelet. Az ügyeletek annyit mondtak, hogy ezt bizony gyökérkezelni kell, hétfőn menjek be a körzetemhez tartozó fogaszátra. Így is történt, az adott fogamra két antibiotikum kúrát és le kellett folytatnom, mielőbb végleg lezártuk volna az adott fogat. Problámám és a kérdése(i)m a következő lenne:
A mai napig fenn áll egy olyan jelenség, hogy reggelente teljesen véletlenszerűen és minimálisan, de lüktet. Hideg-melegre nem, de kocogtatásra és a fogam hátsó részénél lévő gyökértömés helye közepesen érzékeny... Nem fáj, de elég kellemetlenül érzékeny. Csináltattam 2x is panorámaröngtent és egy ct felvételt a két frontfogamról, de annyit mondott két különböző rendelő is, hogy tökéletes a gyökértömés nincs vele semmi probléma a felvétel szerint. Mitől lehet az,hogy ennyi idő után is az adott fog érzékeny? (A két mellette lévő fog úgyszintén gyökérkezelve van sajnos, problémamentesek. Ezek foga színei minimálisan fakóbb szürke, míg ezen problémás fogam ugyanolyan fehér, mint volt.) Okozhat-e az adott fog hullámokban érkező kisebb izületi fájdalmakat és folyamatos foltos bőr alatti allergiaszerű reakciókat? Válaszukat előre is köszönöm!

J. Krisztina

mozgó fogszilánk

Tisztelt Doktor Úr/ Doktornő!

Jobb oldalt alul van egy elhalt fogdarab az ínyemben, ami ünnepek alatt elkezdett mozogni, eddig nem volt vele problémám. Viszont most ha terhelés éri, fáj tőle az ínyem és az állkapcsom is. Lehetséges, hogy az állkapcsom begyulladt tőle, vagy csak kisugárzik oda a fájdalom?

Üdvözlettel: Krisztina

Cbct rtg

Tisztelt Uniklinik!

Van pár db már évek óta gyökérkezelt fogam (16os és 46os) de évek óta visszatérően problémás is. Valamikor hidegre vagy harapásra is érzékeny és fájdalommal jár, de fogorvosi vizsgálat során nem sikerül reprodukálni. Mire sorra kerülök megjavul.
de viszont szinte mindig ha például csokit eszek olyan mintha bele menne a fogba és fájdalmat vált ki, de az orvos szerint minden rendben és a röntgenen sem látszik szerinte semmi.
Nos ha a csokoládé kiváltja a fájdalmat akkor jól gondolom hogy az a fog valahol nyitva van, tehát repedt vagy lyukas stb valahol esetleg alászuvasodás van?
A fájdalom néha vándorol ugrál, tutira néha meg se tudom mondani melyik az.
A másik kérdésem az hogy egy conebeam röntgen mennyire mutatja ki a legapróbb problémákat is? Jelentkezek egy ilyenre tutira meglenne a gond?

Válaszukat előre is köszönöm!

Foggyökér reszekció

Tisztelt Cím!
A bal felső negyedik fogamnál, az ínyemen ami korábban gyökerkezelve volt, utólag csap is került bele, nyomásra érzékeny dudor nőtt. A fogon korona is van, egy teljes fogsor készült 2 évvel ezelőtt. Kb. 5-6 évvel ezelőttig csontritkulás miatt Aclasta zoledronoc tartalmú infúziót kaptam éveken keresztül. A dudorra kaptam antibiotikumot, nem használt. Az orvos szerint a gyökérrezekció a megoldás. Kérdésem az, hogy a Aclasta miatt szabad e ilyen csontot érintő műtétet végezni vagy fogat húzatni? Úgy tudom elhalhat a csont, amit nem szeretnék.
Válaszukat előre megköszönöm
Varga Adrienne

Időváltozáskor ínyfájdalom

Üdvözlöm!
Egy olyan problémám van, miszerint időváltozáskor fáj a felső fogínyem,illetve feszül a felső 2 első fogam között. Több orvosnál is voltam már és azt mondták,hogy nem látnak semmit nem tudnak vele mit csinálni. Nekem viszont nagyon kellemtelen,sokszor a fejemre és a bal szememre is kisugárzik a fájdalom, ekkor csak fájdaomcsillapító segít.

G. Kiss

Furcsa kinövés az ínyen egy nagyméretű ciszta/tályog alatt

Tisztelt Doktornő/Doktor úr!

Az egyik erősen szuvas 1-es frontfogam gyökércsúcsa környékén hónapokkal ezelőtt megjelent egy viszonylag nagy méretű (kb. 2-3 cm kiterjedésű, hol kisebb, hol nagyobb) ciszta vagy tályog, amit a 3 héttel ezelőtt végzett fogászati kisröntgen nem mutatott ki. Ugyanakkor ujjal tisztán kitapintható, kiemelkedik az állkapocscsontból. Nagyjából az említett fogászati kisröntgen előtt kicsivel megjelent az említett ciszta/tályog alatt egy kis kinövés, amit először a fogászaton fisztulának néztek (ők sem diagnosztizálták a nagyobb duzzanat természetét, még mindig kérdéses, hogy tályog/ciszta-e). Kezelés még nem történt, gyökérkezelésre voltam előjegyezve, amit végül halasztanom kellett egyéb okokból. Az említett "fisztula" mostanra ugyanakkor már jóval inkább egy szemölcsre hasonlít, meghosszabodott, és ténylegesen elkülönül az ínytől. Közelről lámpával megnézve sima, erezett felületű, néha picit vérzik, tegnap egy alkalommal nagyobb mennyiségű vér is távozott belőle hirtelen, de a mérete változatlan maradt, ahogy a fő duzzanaté is. Ez utóbbi mostanra fájdalmasabbá vált, erős húzó fájdalmat vált ki az alatta lévő 2 fogra, amit vény nélküli fájdalomcsillapítókkal nagyjából kordában tudok tartani.
Viszont aggódom, nehogy egy daganatról legyen szó...viszonylag szabályos formájú ez a kinövés, de mozgatható és tényleg némiképp szemölcs szerű (eltekintve a sima felülettől).
Kérem, adjon tanácsot.

Köszönettel, Gábor

L. Mária

Gyökérkezelt fog

Üdvözlöm!

Egy kis segítséget szeretnék kérni. Június hónapban betömték a jobb felső hatos nagyőrlő fogam, mert lukas volt, amiből korábbról kiesett a tömés. Ekkor már érzékeny is volt, de mivel nem voltak nagy fájdalmaim, időpontot kaptam a tömésre. Mire a tömésre sor került már folyamatosan fájt. A doktornő azt javasolta, mivel nem nagy területen kell a tömni, gyógyszeres alátöméssel próbáljuk meg gyökétkezelés nélkül a tömést. Egy hónap után már nem bírtam, a fájdalom nem szűnt meg, erősödött, így gyökérkezelte a fogam. Három gyökércsatornát tárt fel, amik igencsak be voltak szűkülve. Ekkor meg is jegyezte, be van gyulladva, mert vérzik. Ez egy pénteki napon volt. Hétfőn visszamentem, mert nagyon feszített az ideiglenes tömés alatt. Akkor egy napra nyitva hagyta. Majd a következő nap tisztította, amelyhez még mindig kellett injekció, és tűs röntgent is csinált. Majd megint tisztított rajta. Ekkor gyógyszeres ideiglenessel betömte, és augmentint írt fel. Egy hét múlva mentem vissza. A fájdalmam csillapodott, de a feszítő érzés megmaradt. Vêgül aug.31-én egy újabb tisztítás után végelges gyökértömést kaptam. Ekkor csinált hidegpróbát is, mert mondtam, hogy olyan, mintha az ínyem is érzékeny lenne, de ezzel a próbával nem éreztem semmit.Azt is mondta most már szép tiszták a gyökércsatornák. A gyökértömés készítésekor melegíteni is kellett a tömőanyagot, a gyökércsatornák kacskasága végett. Azóta sokat javult a helyzet, de sajnos a feszítő érzés, főleg fekvéskor még érezhető, illetve erős ráharapásra érzékeny a fogam belső fele, felfelé. Néha a nyelvemmel is, ha erősen megnyomom. Nem tudom máshogy ezt leírni. Neha még köhögéskor is érzem a fogam. Hozzáteszem, hogy mielőtt a gyökérkezelésre sor került még a hapcizás is rosszul esett a fogamnak. Elváláskor annyit mondott akár egy évbe is telhet, mire kiderül mennyire volt sikeres a kezelés. De utolsó alkalommal röntgen nem készült a végleges tömés után.
Az ínyem nem dagadt, nem fáj, még nyomásra sem. Belülről fentről érzem a belső fogrész nyomásánál az érzékenységet -szúró érzés? Kérdésem az lenne, hogy ez feszítés, harapási érzékenység, még normális masfel hónap után is?

Pénteken lesz a szemműtétem és kellett vérképet csináltatnom. Abban a vérsüllyedés (22) és a fehérvérsejszámom (12.5) emelkedett picikét, a többi érték rendben van. Megkaptam a javaslatot a műtétre, de azt mondta a doktorúr, hogy ez lehet rossz fogtól. Mondtam neki nemrég volt gyökérkezelésem.

A másik kérdésem, hogy Júniusban ugyanezen oldalon csak alul az alsó hatos nagyőrlőm lett betömve, mert az a fogam eltörött. A doktornő nem gyökérkezelte, mert fajni nem fájt, az eltörött résznél volt érzékeny, ha hozzáértem a nyelvemmel, arra azt mondta a doktornő, hogy a dentin sérülhetett. Azt a fogam felépítette szépen. Egy ideig érzékeny volt, de azt olvastam, hogy mely és esztétikus tömésnél 2-3 hónapig lehet a fog erzékeny. Most már harapásra sem érzékeny. Viszont azon a rész mellett, ahol a fogam volt érzékeny mikor eltörött, az ínyem vált érzékennyé. Mellette lévő fogam hiányzik, bölcsesség fogam nincs. Ez mitől lehet? Okozhatja esetleg ez a betömött nagyőrlő barmely gyulladása, problémája?

A többi fogam mind ép. Ez a kettő problémás, de megszenvedek velük eléggé.

Elnézést a hosszú leírásért, de rövidebben megfogalmazni ezt nem lehetett.

Várom megtisztelő válaszàt!

Magdi

B. Beatrix

Fogászati fémallergia lenne?

Üdvözlöm Önöket!

32 éves nő vagyok. Idén nyáron (11 fogból álló) fém-kerámia pótlás került felhelyezésre a felső fogaimra, leginkább esztétikai szempontból csináltattam meg. A lecsiszolás napján (július 15.) rögtön megkaptam az ideiglenes fogpótlást, ami a meglévő 8 fogra került fel. Másnap hőemelkedésem kezdődött, ami a mai napig tart, immár kilencedik hete.
Kicsit részletesebben: Egyszer már nekifutottam a koronák elkészíttetésének, akkor a bőrgyógyászaton készült allergia teszt 40 fogászati anyagra és fémre, a lelet teljesen negatív lett. Idén nyáron szántam rá magam a folytatásra, fogaimat lecsiszolták. Másnap hőemelkedésem kezdődött, ami általában 37,2. A nap bármely szakában mérem, ennyi, késő este megy le 37 alá. Mivel a lelet negatív lett, nem tulajdonítottam neki nagy jelentőséget. Kb. egy hét után elmentem a háziorvoshoz, aki góckutatásra küldött. Kisrutin labor rendben volt, egyedül az eosinophil granulocita mutatott kissé emelkedett értéket, 5,1 százalék lett (0 és 4 között normális), abszolút értéknél már a két megadott érték között volt, csak a százalékos megosztásnál nem. A crp is rendben volt (0.60). Más területeken sem találtak semmit. Fogorvosom megnyugtatott, hogy két éve negatív lett az allergia vizsgálat, és nem gondolná, hogy az állandó, tartós hőemelkedést ez a probléma okozza. Inkább a számban, ínyemen lennének látható és érezhető jelei, ott viszont semmi tünetem nincs. Már másnap, az ideiglenes műanyag pótlásnál is jelentkezett a hőemelkedés, ezt 2 hétig viseltem, pedig akkor még nem érintkeztem fémmel. Július 29-én került fel a végleges, fém-kerámia pótlás. (Visszaemlékezve, már júniusban is voltak pár napig hőemelkedések, ami akkor még elmúlt pár nap után, majd visszatért, újra elmúlt... Július 16-tól állandósult.)

Nagyon kellemetlen, hogy minden szakrendelésen a stresszre fognak mindent. A hőm előtte normális volt, tehát nem ennyi az alap hőm, megéreztem mindig már a 37-et is... Létezhet-e, hogy mégis fémalleria okozza a problémám annak ellenére, hogy a két éve készült teszt negatív lett? Vagy inkább más téren lehet probléma?

Válaszukat előre is köszönöm!

Üdvözlettel,
Bea

sugárterhelés kapcsán kérdés

Tisztelt Jancsecz Doktor Úr!

Arcüregi ciszta kapcsán szeretném felkeresni a rendelőjüket szájsebészeti konzultáció céljából, friss (4 hetes)arcüregi CBCT lelettel. 2017-es panoráma rtg, továbbá MR és CT felvételek is rendelkezésre állnak. Annyi kérdésem lenne, hogy az elmúlt 2 hónapban más okból is rtg felvételek készültek rólam, így szükséges-e a konzultációhoz az érkezéskori panoráma röntgen vagy sem.

Szíves válaszát előre is köszönöm, üdvözlettel:
Eleonóra