A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Kérdés beküldése

Legfrissebb kérdések

Időváltozáskor ínyfájdalom

Üdvözlöm!
Egy olyan problémám van, miszerint időváltozáskor fáj a felső fogínyem,illetve feszül a felső 2 első fogam között. Több orvosnál is voltam már és azt mondták,hogy nem látnak semmit nem tudnak vele mit csinálni. Nekem viszont nagyon kellemtelen,sokszor a fejemre és a bal szememre is kisugárzik a fájdalom, ekkor csak fájdaomcsillapító segít.

G. Kiss

Furcsa kinövés az ínyen egy nagyméretű ciszta/tályog alatt

Tisztelt Doktornő/Doktor úr!

Az egyik erősen szuvas 1-es frontfogam gyökércsúcsa környékén hónapokkal ezelőtt megjelent egy viszonylag nagy méretű (kb. 2-3 cm kiterjedésű, hol kisebb, hol nagyobb) ciszta vagy tályog, amit a 3 héttel ezelőtt végzett fogászati kisröntgen nem mutatott ki. Ugyanakkor ujjal tisztán kitapintható, kiemelkedik az állkapocscsontból. Nagyjából az említett fogászati kisröntgen előtt kicsivel megjelent az említett ciszta/tályog alatt egy kis kinövés, amit először a fogászaton fisztulának néztek (ők sem diagnosztizálták a nagyobb duzzanat természetét, még mindig kérdéses, hogy tályog/ciszta-e). Kezelés még nem történt, gyökérkezelésre voltam előjegyezve, amit végül halasztanom kellett egyéb okokból. Az említett "fisztula" mostanra ugyanakkor már jóval inkább egy szemölcsre hasonlít, meghosszabodott, és ténylegesen elkülönül az ínytől. Közelről lámpával megnézve sima, erezett felületű, néha picit vérzik, tegnap egy alkalommal nagyobb mennyiségű vér is távozott belőle hirtelen, de a mérete változatlan maradt, ahogy a fő duzzanaté is. Ez utóbbi mostanra fájdalmasabbá vált, erős húzó fájdalmat vált ki az alatta lévő 2 fogra, amit vény nélküli fájdalomcsillapítókkal nagyjából kordában tudok tartani.
Viszont aggódom, nehogy egy daganatról legyen szó...viszonylag szabályos formájú ez a kinövés, de mozgatható és tényleg némiképp szemölcs szerű (eltekintve a sima felülettől).
Kérem, adjon tanácsot.

Köszönettel, Gábor

L. Mária

Gyökérkezelt fog

Üdvözlöm!

Egy kis segítséget szeretnék kérni. Június hónapban betömték a jobb felső hatos nagyőrlő fogam, mert lukas volt, amiből korábbról kiesett a tömés. Ekkor már érzékeny is volt, de mivel nem voltak nagy fájdalmaim, időpontot kaptam a tömésre. Mire a tömésre sor került már folyamatosan fájt. A doktornő azt javasolta, mivel nem nagy területen kell a tömni, gyógyszeres alátöméssel próbáljuk meg gyökétkezelés nélkül a tömést. Egy hónap után már nem bírtam, a fájdalom nem szűnt meg, erősödött, így gyökérkezelte a fogam. Három gyökércsatornát tárt fel, amik igencsak be voltak szűkülve. Ekkor meg is jegyezte, be van gyulladva, mert vérzik. Ez egy pénteki napon volt. Hétfőn visszamentem, mert nagyon feszített az ideiglenes tömés alatt. Akkor egy napra nyitva hagyta. Majd a következő nap tisztította, amelyhez még mindig kellett injekció, és tűs röntgent is csinált. Majd megint tisztított rajta. Ekkor gyógyszeres ideiglenessel betömte, és augmentint írt fel. Egy hét múlva mentem vissza. A fájdalmam csillapodott, de a feszítő érzés megmaradt. Vêgül aug.31-én egy újabb tisztítás után végelges gyökértömést kaptam. Ekkor csinált hidegpróbát is, mert mondtam, hogy olyan, mintha az ínyem is érzékeny lenne, de ezzel a próbával nem éreztem semmit.Azt is mondta most már szép tiszták a gyökércsatornák. A gyökértömés készítésekor melegíteni is kellett a tömőanyagot, a gyökércsatornák kacskasága végett. Azóta sokat javult a helyzet, de sajnos a feszítő érzés, főleg fekvéskor még érezhető, illetve erős ráharapásra érzékeny a fogam belső fele, felfelé. Néha a nyelvemmel is, ha erősen megnyomom. Nem tudom máshogy ezt leírni. Neha még köhögéskor is érzem a fogam. Hozzáteszem, hogy mielőtt a gyökérkezelésre sor került még a hapcizás is rosszul esett a fogamnak. Elváláskor annyit mondott akár egy évbe is telhet, mire kiderül mennyire volt sikeres a kezelés. De utolsó alkalommal röntgen nem készült a végleges tömés után.
Az ínyem nem dagadt, nem fáj, még nyomásra sem. Belülről fentről érzem a belső fogrész nyomásánál az érzékenységet -szúró érzés? Kérdésem az lenne, hogy ez feszítés, harapási érzékenység, még normális masfel hónap után is?

Pénteken lesz a szemműtétem és kellett vérképet csináltatnom. Abban a vérsüllyedés (22) és a fehérvérsejszámom (12.5) emelkedett picikét, a többi érték rendben van. Megkaptam a javaslatot a műtétre, de azt mondta a doktorúr, hogy ez lehet rossz fogtól. Mondtam neki nemrég volt gyökérkezelésem.

A másik kérdésem, hogy Júniusban ugyanezen oldalon csak alul az alsó hatos nagyőrlőm lett betömve, mert az a fogam eltörött. A doktornő nem gyökérkezelte, mert fajni nem fájt, az eltörött résznél volt érzékeny, ha hozzáértem a nyelvemmel, arra azt mondta a doktornő, hogy a dentin sérülhetett. Azt a fogam felépítette szépen. Egy ideig érzékeny volt, de azt olvastam, hogy mely és esztétikus tömésnél 2-3 hónapig lehet a fog erzékeny. Most már harapásra sem érzékeny. Viszont azon a rész mellett, ahol a fogam volt érzékeny mikor eltörött, az ínyem vált érzékennyé. Mellette lévő fogam hiányzik, bölcsesség fogam nincs. Ez mitől lehet? Okozhatja esetleg ez a betömött nagyőrlő barmely gyulladása, problémája?

A többi fogam mind ép. Ez a kettő problémás, de megszenvedek velük eléggé.

Elnézést a hosszú leírásért, de rövidebben megfogalmazni ezt nem lehetett.

Várom megtisztelő válaszàt!

Magdi

B. Beatrix

Fogászati fémallergia lenne?

Üdvözlöm Önöket!

32 éves nő vagyok. Idén nyáron (11 fogból álló) fém-kerámia pótlás került felhelyezésre a felső fogaimra, leginkább esztétikai szempontból csináltattam meg. A lecsiszolás napján (július 15.) rögtön megkaptam az ideiglenes fogpótlást, ami a meglévő 8 fogra került fel. Másnap hőemelkedésem kezdődött, ami a mai napig tart, immár kilencedik hete.
Kicsit részletesebben: Egyszer már nekifutottam a koronák elkészíttetésének, akkor a bőrgyógyászaton készült allergia teszt 40 fogászati anyagra és fémre, a lelet teljesen negatív lett. Idén nyáron szántam rá magam a folytatásra, fogaimat lecsiszolták. Másnap hőemelkedésem kezdődött, ami általában 37,2. A nap bármely szakában mérem, ennyi, késő este megy le 37 alá. Mivel a lelet negatív lett, nem tulajdonítottam neki nagy jelentőséget. Kb. egy hét után elmentem a háziorvoshoz, aki góckutatásra küldött. Kisrutin labor rendben volt, egyedül az eosinophil granulocita mutatott kissé emelkedett értéket, 5,1 százalék lett (0 és 4 között normális), abszolút értéknél már a két megadott érték között volt, csak a százalékos megosztásnál nem. A crp is rendben volt (0.60). Más területeken sem találtak semmit. Fogorvosom megnyugtatott, hogy két éve negatív lett az allergia vizsgálat, és nem gondolná, hogy az állandó, tartós hőemelkedést ez a probléma okozza. Inkább a számban, ínyemen lennének látható és érezhető jelei, ott viszont semmi tünetem nincs. Már másnap, az ideiglenes műanyag pótlásnál is jelentkezett a hőemelkedés, ezt 2 hétig viseltem, pedig akkor még nem érintkeztem fémmel. Július 29-én került fel a végleges, fém-kerámia pótlás. (Visszaemlékezve, már júniusban is voltak pár napig hőemelkedések, ami akkor még elmúlt pár nap után, majd visszatért, újra elmúlt... Július 16-tól állandósult.)

Nagyon kellemetlen, hogy minden szakrendelésen a stresszre fognak mindent. A hőm előtte normális volt, tehát nem ennyi az alap hőm, megéreztem mindig már a 37-et is... Létezhet-e, hogy mégis fémalleria okozza a problémám annak ellenére, hogy a két éve készült teszt negatív lett? Vagy inkább más téren lehet probléma?

Válaszukat előre is köszönöm!

Üdvözlettel,
Bea

sugárterhelés kapcsán kérdés

Tisztelt Jancsecz Doktor Úr!

Arcüregi ciszta kapcsán szeretném felkeresni a rendelőjüket szájsebészeti konzultáció céljából, friss (4 hetes)arcüregi CBCT lelettel. 2017-es panoráma rtg, továbbá MR és CT felvételek is rendelkezésre állnak. Annyi kérdésem lenne, hogy az elmúlt 2 hónapban más okból is rtg felvételek készültek rólam, így szükséges-e a konzultációhoz az érkezéskori panoráma röntgen vagy sem.

Szíves válaszát előre is köszönöm, üdvözlettel:
Eleonóra

Góc

Tisztelt doktor úr!
Panaszaim jelenleg már nagyon összetettek,az izomfájdalomtól a szédülésig.Panaszaim februárban kezdődtek.Azóta szédelgek,állandó ájulásérzetem van,fájnak az izületeim,sokszor majd kiugrik a szívem.Eddig amit találtak,az egy kétoldali rostasejt gyulladás,arcüreggyulladás,ami elvileg mjnimális.A fülem folyton bedugul vagy zúg.A fejem vagy fáj vagy úgy érzem,mintha a halántékomtól a fejtetőmig folyadék lenne a bőröm alatt.A szemem folyton folyik.Gerincproblémáim vannak,de a gerincklinikán és a fülészeten is azt mondták fogászati góc okozhatja a bajokat.Tényleg nagyon rosszak a fogaim,de létezik,hogy fogászati góc ilyen borzalmas tüneteket okozhat?március óta 10 kg fogytam,alig van étvágyam.Nagyon gyenge vagyok.Válaszát előre is köszöszöm.Üdvözlettel:Zsuzsa

C. Katalin

Gyökérkezelt rágófog

Tisztelt Címzett!

Egy évvel ezelőtt a bal alsó hatos rágófogamat gyökérkezelni volt szükséges, amelyet meg kellett ismételni, mert a fog érzékenysége nem múlt el. Ekkor már a várandós voltam, így röngten felvétel nem készült. A fog gyógytömést kapott, amelyet a terhességem végéig még kétszer cseréltek, mert az érzékenység továbbra is hektikusan jelentkezett. A szülésem után is fennállt a problémám, így az idén februárban ismételten cserélésre került a gyógytömésem, amely a jelenlegi tömésem.
Sajnos a helyzet azóta nem sokat változott - illetve más panaszom kivizsgálása miatt is -, így panoráma röngten felvétel készült egy héttel ezelőtt. A lelet alapján eltérő véleményeket/javaslatokat kaptam, továbbá szeretném kizárni, hogy bármilyen góc, vagy egyéb gyulladás állhat a háttérben. (feltáratlan csatorna miatt, vagy nem megfelelő idegelés miatt...)
Kérdésem az lenne, hogy mit takar a góckutatás, illetve, hogy érdemes lenne-e 3D CT felvétel vagy egyéb másfajta javasolt röngten felvétel elkészítése a kérdéses fogról?

A válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel:
Cs. Katalin

Érzékeny fog

Jó napot kívánok!

Márciusban kaptam az első fogamban egy ideiglenes gyógyszeres tömést, ami kiesett. A fogam az elmúlt napokban, nagyon érzékeny lett főleg harapásra, illetve néha olyan érzésem van, mintha feszítene a fogam. Harapni már alig merek vele, illetve fogmosásnál is okoz némi kellemetlenséget ez az érzékenység. Kipróbáltam már fogérzékenységre szájvizet, fogkrémet, de sajnos változást nem tapasztaltam.
Szeretném megkérdezni, hogy Ön szerint mi okozhatja, ezt az erős érzékenységet? Létezik, hogy ismét gyulladásban van a fogam?
Válaszát előre is köszönöm szépen!
További szép napot kívánok!

Gyökérkezelt fog tályog

Tisztelt Doktornő, Doktor Úr!

Az alábbi problémában kérném szíves segítségét:

Az alsó 1-es metszőfogamat másfél évtizede gyökérkezelték, azóta soha nem volt problémám vele. 4 hónapja egy átfogó fogászati kezelés keretében a fogorvosom az újratömést javasolta és végezte is el (ennek pontos oka nem volt világos számomra). Onnantól kezdve érzékennyé vált a fog, nyelvemmel enyhén kifele nyomva furcsa, kellemetlen feszülés jelentkezett, ami hónapokkal később sem múlt el. Néhány hete éreztem először lüktető kis-közepes mértékű fájdalmat és enyhe dudort az ínyemen az érintett fognál, de néhány nap alatt elmúlt a fájdalom. A húsvéti hétvége alatt viszont -bár kisebb rásegítésre- gennyes váladék ürült belőle. (Vélhetően keletkezett egy tályog, rajta egy sipolynak (?) nevezett pontocskával a szájüreg felé) Mindezt órákig tartó, lüktető, közepes mértékű fájdalom kísérte. A továbbiakban már nem nyúltam hozzá, azóta sós vízzel öblögetem naponta többször. A fájdalom, lüktetés elmúlt, viszont egy félbevágott borsónyi, sárgás duzzanat látható az ínyemen.
Az efféle tályogokról sok rosszat lehet hallani, kérdésem az lenne, mi a teendő ilyenkor, igénybe vehető a sürgősségi ellátás?

Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Péter

G. Iván

Gyulladás ?

Szép napot
A kérdésem a következő lenne
2019 szeptemberében figyeltünk fel egy meg-megjelenő piros folt mindig csak a bal szájpadlásomon és nem mindig ugyanott hanem pár milliméterrel vagy egy centivel mindig arrébb .
Nem fáj és ha elmúlt hamar előjön megint kicsit odébb .
Mivel nem ugyanott van mindig hanem határozottan ici picit arrébb ezért a fogász nem gyanakodott bármi rákra de a gégész mondta lehet góckutatás kellene
Létezik hogy rákos elváltozás piros foltja vándorol vagy ön mire gondolna ?
Kinagyított fotókat is tudok küldeni ha tudna segíteni
Köszönöm

S. Szilvia

Gyökérkezelt fog letört, fájdalmas

Tisztelt Doktornő!

Alsó 7-es fogamat 2 éve gyökérkezelte az orvosom. Az akkori tömés alatt szuvasodott tovább a fog, fájdalmas gyulladás alakult ki. Egy idő után a kezelt fog tünetmentessé vált, amíg egy évvel ezelőtt véletlenül rá nem haraptam egy kemény mogyoróra. Abban a pillanatban éreztem, hogy vmi baj történt a foggal. Be is gyulladt, magasnak éreztem, érintésre, rágásra érzékeny volt, fájdalmaim voltak. Gyulladáscsökkentőt kaptam amelyet beszedtem és kb.2-3 múlva azt éreztem, mintha viszketett volna a fog. Ezt követően tünetmentes lett, nagyon örültem neki. Két hete viszon ugyanez megtörtént mégegyszer, most viszont a 6-7es fogak találkozásánál a nyelv felé, hosszában letört egy pici darab fog. Sajnos orvoshoz nem tudtam elmenni, mert ugye nincs rendelés. Egy hét múlva a fogam begyulladt, erős fájdalmaim voltak, kellemetlen szagú volt a fog. Az orvosom annyit tudott segíteni, hogy felírt antibiotikumot és gyulladáscsökkentőt, mert kezelést nem végez. Hatodik napja szedem a gyógyszereket. Ezek valamennyire hatásosak, bár nem minden nap egyforma. Egyik nap azt hiszem, hogy minden rendben, elmúlt a fájdalom, lelohadt a gyulladás, aztán a következő napon megint rosszabb. Attól félek, hogyha elfogynak a gyógyszerek bajban leszek. A tanácsát szeretném kérni. Mi kellene tennem? Félek, hogy elveszítem a fogat, ha nem kezelik.
Válaszát előre is köszönöm!
Üdv.
S. Szilvia

E. Barcsik-Zsoldos

Vándorló fájdalom

Tisztelt Doktor Úr/Hölgy!

16 hetes kismama vagyok. A jobb alsó 7es fogam (ami 2 hónapja lett betömve,mert letört), annyira elkezdett fájni, hogy csak ha hideg vízzel öblögettem, akkor szűnt meg a fájfalom pár percre. A fogorvosom írt fel Augmentint. Ez másnap reggelre teljesen kiszűnt, de átvándorolt a fájdalom a felső valamelyik fogamra, ahol végig korona van. Ez csak harapásra fáj. 2019 októberben lett a korona felrakva. Ez mind a jobb oldalon van. Mi okozhatja?? Esetleg idegi alapon, stressz vagy huzat okozhat ilyet? Sajnos tudat alatt pont ettől féltem, hogy begyulladnak a fogaim, és nem kapok ellátást. :(
Válaszát előre is köszönöm.
B-Zs Emese