A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Kérdés beküldése

Legfrissebb kérdések

S. Szilvia

Gyökérkezelt fog letört, fájdalmas

Tisztelt Doktornő!

Alsó 7-es fogamat 2 éve gyökérkezelte az orvosom. Az akkori tömés alatt szuvasodott tovább a fog, fájdalmas gyulladás alakult ki. Egy idő után a kezelt fog tünetmentessé vált, amíg egy évvel ezelőtt véletlenül rá nem haraptam egy kemény mogyoróra. Abban a pillanatban éreztem, hogy vmi baj történt a foggal. Be is gyulladt, magasnak éreztem, érintésre, rágásra érzékeny volt, fájdalmaim voltak. Gyulladáscsökkentőt kaptam amelyet beszedtem és kb.2-3 múlva azt éreztem, mintha viszketett volna a fog. Ezt követően tünetmentes lett, nagyon örültem neki. Két hete viszon ugyanez megtörtént mégegyszer, most viszont a 6-7es fogak találkozásánál a nyelv felé, hosszában letört egy pici darab fog. Sajnos orvoshoz nem tudtam elmenni, mert ugye nincs rendelés. Egy hét múlva a fogam begyulladt, erős fájdalmaim voltak, kellemetlen szagú volt a fog. Az orvosom annyit tudott segíteni, hogy felírt antibiotikumot és gyulladáscsökkentőt, mert kezelést nem végez. Hatodik napja szedem a gyógyszereket. Ezek valamennyire hatásosak, bár nem minden nap egyforma. Egyik nap azt hiszem, hogy minden rendben, elmúlt a fájdalom, lelohadt a gyulladás, aztán a következő napon megint rosszabb. Attól félek, hogyha elfogynak a gyógyszerek bajban leszek. A tanácsát szeretném kérni. Mi kellene tennem? Félek, hogy elveszítem a fogat, ha nem kezelik.
Válaszát előre is köszönöm!
Üdv.
S. Szilvia

E. Barcsik-Zsoldos

Vándorló fájdalom

Tisztelt Doktor Úr/Hölgy!

16 hetes kismama vagyok. A jobb alsó 7es fogam (ami 2 hónapja lett betömve,mert letört), annyira elkezdett fájni, hogy csak ha hideg vízzel öblögettem, akkor szűnt meg a fájfalom pár percre. A fogorvosom írt fel Augmentint. Ez másnap reggelre teljesen kiszűnt, de átvándorolt a fájdalom a felső valamelyik fogamra, ahol végig korona van. Ez csak harapásra fáj. 2019 októberben lett a korona felrakva. Ez mind a jobb oldalon van. Mi okozhatja?? Esetleg idegi alapon, stressz vagy huzat okozhat ilyet? Sajnos tudat alatt pont ettől féltem, hogy begyulladnak a fogaim, és nem kapok ellátást. :(
Válaszát előre is köszönöm.
B-Zs Emese

T. Veronika

Gyökérkezelés utan

Tisztelt Doktor/Nő!

2 hete gyökerkezeltek a felso hetes rago fogam. Muszaj volt mert fajt, vlszinu mikor gyokerkezeltek is valamennyire gyulladt volt.
Egy hete kellett volna vissza menjek tisztizasra viszont jeleztek h mar a virus miatt nem tudnak fogadni. Vagyis ket hete nyitva a fogam azota es egyszer se volt tisztitva, mivel biztos h gyulladt le se tudna zarni. Neha szivogatom , illetve oblogetek fogat mosok de nem tudom mi lesz, mert nem akarom h jobban beggyuladjon. Mar eszre vettem h mikor szivom h nem jo szagu , es a szam ph erteket se erzem olyannak, kicsit vizes fulpiszkaloval neztem es akkor picit veres is volt a fulpiszka, nem tudom igy meddig lehetek, vagy lesz e komolyabb baj ha nyitva marad. Sztem kikene tisztitani de arra meg nem fogadnak mar.koszonom valaszat

Fogkorona probléma?

Kedves Fogászat!

Tavaly nyáron a 2 frontfogamra cirkon koronákat rakattam. Az egyik frontfogam gyökere egy baleset során még 15 éve kitört, így elhalt a fog, viszont a 15 év alatt a gyökércsatorna elzáródott így nem tudták gyökérkezelni tavaly. A másik frontfog a balesetben letört, nem sérült a gyökere, nem gyökérkezelték. 29 éves lány vagyok, és nagyon megszendvedtem a fogaimmal a tavalyi évet. Nagyon nehezen sikerült olyan fogtechnikust találni, aki csodálatos koronákat készített. 1 hónapja azt veszem észre, hogy az egyik fogam az ínynél a kettes fog mellett egy kis pontban váladékozik. Ez az a frontfog, aminek kitört a gyökere korábban és el van halva. Szeptemberben még készült röntgen, semmit nem mutatott. Voltam 3 hete orvosnál is vele, azt mondta, hogy szépek, az ínyem is és nincs probléma. De most is váladékozik, és büdös. Nyomásra nem érzékeny sehol. Az ínyemen sincs elváltozás. Most nagyon megijedtem, mert tényleg nagyon megszenvedtem ezzel a tavalyi évet. Mi lehet ennek a váladékozásnak az oka? Sajnos el sem tudok menni senkihez a vírus miatt. Meg vagyok ijedve. :(
Várom válaszukat,
B.Fanni

J. Xénia

Fogászati ok?

Kedves Válaszadó!

Az lenne a kérdésem,hogy fogászati irányba menjek e kivizsgálásra az alábbi tünetekkel: az állam bal oldalán (kizárólag a középvonalától balra) érzésváltozásom van pár hónapja, ami abban nyilvánul meg, hogy ha valami ott hozzáér, akkor azt az alsó ajkam bal oldalán bizsergő érzésként is érzem. Fordítva is,tehát ha az alsó ajkam bal részéhez érek,az inger az állam legaljáig fut.
Ilketve ha ráharapok valamire az alsó metszőfogakkal,akkor egy enyhébb fájdalom fut le az állam aljáig.
Ezen a bal oldalon van egy gyökérkezelt hatos fogam ami érzékeny mostanában.

Mit javasolnak milyen irányba menjek ezt kivizsgáltatni?
Köszönöm szépen előre is!

D. Anita

Rezekció

Tisztelt Doktornő!

Szeptember 10-én volt a felső jobb 6-os fogamnál egy gyökér csúcs rezekció. Most pedig újra felfedeztem egy fehéres hólyagot az ínyemen ugyan annál a fogamnál. Továbbra is gyulladásban van a fog vagy mi lehet a probléma? Ugye még meg lehet menteni és nem kell fogat húzni? (Kitisztítva, újra tömve, újra gyökér tömve nem lett a fogam)

Előre is köszönöm válaszát!
Üdvözlettel:
Anita

Szájüregi betegség

Tisztelt Doktornő/ Doktor úr!

Körülbelül két hónapja szájüregi betegséget/elváltozást észleltem magamon. Az orcák belső falán ,a szájüregem mindkét oldalán fehér repedésszerű vonalak jelentek meg illetve a fogínyem világosodását ,a nyelvemen fehéres lepedéket és kellemetlen szájszagot tapasztalok. Korábban dohányoztam ,de ezzel a tünetek előtt körülbelül két hónappal felhagytam. Jelenleg sajnos korlátozott lehetőségem van magyar orvoshoz fordulni ,így szeretném segítségét kérni a betegség/elváltozás felismeréséhez és lehetséges okairól többet megtudni.

Hálás köszönettel
Szabó R.

K. Krisztina

Bizonytalan fogfájás

Kedves Doktornő!
Bizonytalanságomban fordulok Önhöz segítséget remélve problémámra.
Rendszeresen járok fogorvoshoz, 30 éve ugyanahhoz a doktornőhöz, évente biztos megjelenek nála egy ellenőrzésre, fogkő eltávolításra, ha pedig probléma van akkor megcsináltatom. Idén, év elején sem volt ez máshogy, elmentem az esedékes átvizsgálásra. Bár újabb problémát nem talált az orvos, megbeszéltük, hogy túl régiek már a fehér töméseim, ideje kicserélni őket, illetve van néhàny nagyobb tömés melyeket inlayval lenne jó helyettesíteni. Megbeszéltük a menetet, előtte elmentem panoráma rtg-re. Annak rendje és módja szerint ha jól emlékszem márciusra mindennel kész is voltunk, boldog voltam, hogy megint hosszú évekre rendben vannak a fogaim. Nyáron valamikor elkezdett fájni a bal alsó fogam közül valamelyik, nem tudtam beazonosítani, hogy melyik. Akkor visszamentem a doktornőhöz, készített rtg-t, megkocogtatta a fogaimat, de nem talált semmit, és ahogy jött a fájdalom úgy el is múlt pár nap alatt. Gondoltam, hogy biztos a front okozra. Aztán novemberben ugyanígy elkezdett fájogatni szintén a bal alsó fogaim közül valamelyik. Két héttel ezelőtt megint elmentem a doktornőhöz, ismét megröntgenezte, megnézte, és megint nem talált semmit. Mivel jöttek a karácsonyi ünnepek, és én féltem, hogy mi lesz, ezért beszedtem egy doboz Curam duo 1000-t ( ebben maradtunk a doktornővel), közben időnként Cataflamot is be kellett vennem. Most mégis úgy érzem, hogy ez se használt. Rejtélyes ez a fogfájás, mert hol érzem, hol nem. Nem egetverően elviselhetetlen, engem mégis idegesít, hogy mi lehet. Hidegre, melegre, harapásra nem fáj, de a mélyben mégis ott van egy tompa fájdalom időnként, ilyenkor a fülembe is sugárzik. Voltam fül-orr-gégészeten is, ott mindent rendben találtak. Az én doktornőm azt mondta, hogy várunk amíg egyértelművé nem válik, hogy melyik fogam fáj, de én nem tartom normálisnak, hogy Cataflamokat kapkodjak be. Elfelejtettem írni, hogy a bal alsó 6-os fogam gyökérkezelt.
Kíváncsi vagyok az Ön vélemènyére, mert úgy érzem, hogy az én doktornőm kicsit már belefáradt a hivatásába. Nyilvàn nem az a célom, hogy a nem kevés pénzembe került inlayt most el kelljen távolítani, és újra elkezdeni a kezeléseket, de így se jó, ahogy most van.
Várom válaszát!
Tisztelettel és köszönettel, Krisztina

Gyulladás a gyökércsúcsnál

Tisztelt Szakember!

Idén tavasszal egy 10 éves tömésem cseréjére került sor, mivel abból kitört egy darab. A cserét követően a fogam (egy jobb felső nagyőrlő) hetekig igen érzékeny volt rágáskor, majd a hidegre is időszakosan érzékeny lett! Néha a melegre is, de ez nem igazán jellemző. Miután visszamentem a fogorvoshoz a panaszaimmal, ő CT-t és RTG-t is készített, majd ezeket látva úgy magyarázta a problémám, hogy a gyökércsúcs körül állandó gyulladás van az érintett fognál, amit az okoz, hogy a tömés nagyon nagy, és gyakorlatilag a fogbélen ül. A panaszaim (hideg érzékenység, kemény étel rágása fájdalommal jár) néha pár napra eltűnnek, majd ismét megjelennek, és bár kellemetlenek, de kezelhetőek. A fogorvos azt mondta, hogy rámbízza, szeretnék-e gyökérkezelést vagy sem. Én nem a panaszaim, hanem inkább amiatt aggódom, hogy az állandó gyulladás a foggyökér körül okozhat-e egyéb egészségügyi problémákat, akár szisztémásat is, vagy ez nem jellemző és nincs okom aggódni.
Köszönettel, Linda

M. Valéria

Gyökér kezelt szemfog

Erős fájdalommal mentén fogorvoshoz. Romlott fog volt, többszöri gyökérkezelés után a fájdalom enyhült, de egy nyomó, szúró fájdalom folyamatosan fennáll, ami már a fogíny, illetve csontos rész felé terjed. Augmentin kúra után némi enyhülés volt, de visszatért, most megint rosszabb. Nyomásra érzékeny, fájdalmas. Röntgen is készült, állítólag nincs gyulladás. Viszont észrevette legutóbb a fogorvos, hogy kissé mozog a fog, előre-hátra. Ínyem nem fáj, nem vérzik.
Merre érdemes elindulni,hogy kiderítsék a fájdalom okát? Lehet ez a fog gócos? mert több mint fél éve erősen hullik a hajam, és eddig semmi elváltozást nem találtak (vérkép, hormonok rendben)
Köszönettel
M-H Valéria

Fogágybetegség

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!

Édesanyámnak fogágybetegsége van egy ideje. Néhány hónapja már fülcsengéstől szenved, amire sem a neurológián, sem fül-orr-gégészeten nem találtak magyarázatot.
Okozhatja-e a gyulladt, beteg fogínye?

Köszönettel:
Anett

Kiesett tömés alatt hólyag

Tisztelt Doktor úr/ Doktor nő!
Pár hete kiesett a teljes fogtömésem. Annyira,hogy csak a fog vékony pereme van meg ,ami körbefogja az ínyemet. Nem foglalkoztam vele, fájni nem fáj, nem jelent különösebb gondot a rágásban sem. Viszont pár napja fogvájóval megszúrtam és mint ha egy hólyag keletkezett volna az ínyemen, pontosan nem tudom mi. Nagyon enyhén érzékeny csak, fájdalom nem kíséri. Parodontaxot és szájvizet használok. Elmúlik és várjak vele, vagy mindenképp nézessem meg? Leírás alapján lehetne esetleg tudni, hogy mi lehet ez és hogy lehet kezelni? Várjak még pár napot, hátha elmúlik magától? Eddig halogattam a fogászatot,mert rossz tapasztalataim vannak, de végső esetben mindenképp elmegyek. Előre is köszönöm!