A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Kérdés beküldése

Legfrissebb kérdések

Gyulladás a gyökércsúcsnál

Tisztelt Szakember!

Idén tavasszal egy 10 éves tömésem cseréjére került sor, mivel abból kitört egy darab. A cserét követően a fogam (egy jobb felső nagyőrlő) hetekig igen érzékeny volt rágáskor, majd a hidegre is időszakosan érzékeny lett! Néha a melegre is, de ez nem igazán jellemző. Miután visszamentem a fogorvoshoz a panaszaimmal, ő CT-t és RTG-t is készített, majd ezeket látva úgy magyarázta a problémám, hogy a gyökércsúcs körül állandó gyulladás van az érintett fognál, amit az okoz, hogy a tömés nagyon nagy, és gyakorlatilag a fogbélen ül. A panaszaim (hideg érzékenység, kemény étel rágása fájdalommal jár) néha pár napra eltűnnek, majd ismét megjelennek, és bár kellemetlenek, de kezelhetőek. A fogorvos azt mondta, hogy rámbízza, szeretnék-e gyökérkezelést vagy sem. Én nem a panaszaim, hanem inkább amiatt aggódom, hogy az állandó gyulladás a foggyökér körül okozhat-e egyéb egészségügyi problémákat, akár szisztémásat is, vagy ez nem jellemző és nincs okom aggódni.
Köszönettel, Linda

M. Valéria

Gyökér kezelt szemfog

Erős fájdalommal mentén fogorvoshoz. Romlott fog volt, többszöri gyökérkezelés után a fájdalom enyhült, de egy nyomó, szúró fájdalom folyamatosan fennáll, ami már a fogíny, illetve csontos rész felé terjed. Augmentin kúra után némi enyhülés volt, de visszatért, most megint rosszabb. Nyomásra érzékeny, fájdalmas. Röntgen is készült, állítólag nincs gyulladás. Viszont észrevette legutóbb a fogorvos, hogy kissé mozog a fog, előre-hátra. Ínyem nem fáj, nem vérzik.
Merre érdemes elindulni,hogy kiderítsék a fájdalom okát? Lehet ez a fog gócos? mert több mint fél éve erősen hullik a hajam, és eddig semmi elváltozást nem találtak (vérkép, hormonok rendben)
Köszönettel
M-H Valéria

Fogágybetegség

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!

Édesanyámnak fogágybetegsége van egy ideje. Néhány hónapja már fülcsengéstől szenved, amire sem a neurológián, sem fül-orr-gégészeten nem találtak magyarázatot.
Okozhatja-e a gyulladt, beteg fogínye?

Köszönettel:
Anett

Kiesett tömés alatt hólyag

Tisztelt Doktor úr/ Doktor nő!
Pár hete kiesett a teljes fogtömésem. Annyira,hogy csak a fog vékony pereme van meg ,ami körbefogja az ínyemet. Nem foglalkoztam vele, fájni nem fáj, nem jelent különösebb gondot a rágásban sem. Viszont pár napja fogvájóval megszúrtam és mint ha egy hólyag keletkezett volna az ínyemen, pontosan nem tudom mi. Nagyon enyhén érzékeny csak, fájdalom nem kíséri. Parodontaxot és szájvizet használok. Elmúlik és várjak vele, vagy mindenképp nézessem meg? Leírás alapján lehetne esetleg tudni, hogy mi lehet ez és hogy lehet kezelni? Várjak még pár napot, hátha elmúlik magától? Eddig halogattam a fogászatot,mert rossz tapasztalataim vannak, de végső esetben mindenképp elmegyek. Előre is köszönöm!

Z. Andrea

Dudor a szaj belső részen

Tisztelt Doktor Úr/Nő!
Tegnap reggel arra ébredtem hogy a jobb oldalon alul az arcom/állkapocsom meg van puffadva enyhén. Egy eleg nagy dudor van a számon belül a jobb oldalon ,az állkapocsom felett. Fájni nem fáj, csak nyomásra érzékeny és a nyirokcsomom is meg van nagyobbodva.
Azt hozzá kell tennem, hogy az also 6,7,8 as fogam hiányzik és ezekbelőtt érezhető a dudor. eleg rosszak a fogaim. Az 5ös fogam gyökérkezelve volt de ugy látom h az inynél mintha lenne egy kis rés a fogam és az innyem között és kicsit el van szinezödve.
Lehetséges h gyulladás okozza vagy esetleg valamilyen komolyabb probléma?
Köszönöm válaszát elöre is.

P. Vanda

gyökérkezelt fog

Üdv!

5 évvel ezelőtt a jobb felső 6-os fogam gyökérkezelték. hatalmas lyuk volt, a külső oldalát szinte csak tömés adja. Azóta nem volt gondom vele. Márciusban a bal oldalon bölcsességfog műtétem volt. Ezután a jobb oldalon rágtam csak, ekkor lett érzékeny a gyökérkezelt fog felett az ínyem, a belső oldalon. Egy kis pukli lett, emiatt rágáskor érzékeny volt az a fog. 2 hét után fogorvosom rtg-re küldött, gyulladás jelét nem lehetett látni. De továbbra is fájt az ínyem, és már a fogam is érzékeny volt akár fogmosás közben is..Dalacint kaptam, illetve granuloma miatt az ínyem ki lett tisztítva a fog felett. Egy hét után még mindig fájt, szájsebész is megnézte. Azt mondta várjak még egy hetet, javulni fog, csak lassan. Egy héttel késöbb az íny már nem fájt, de rágáskor a fog érzékeny nyomásra. Vártam még egy hetet, puhát már tudtam enni, nem volt fájdalom, de nem 100%-os az a fogam. Fogorvosom és a szájsebész azt mondta, gyökértömés csere se oldaná meg, ki kellene húzni.
2 és fél hónapja kezdődött a gond a fogammal, egy bölcsességfogam műtötték, egyet húztak. Már szeretném lezárni, nem minden héten fogorvoshoz menni. Nagyon idegeskedek emiatt, már a rendelőben rosszul vagyok.Ha más mód nincsen, kihúzatom, de nagyon tartok tőle. Ha biztosan nincs választásom, nem bajlódnék már vele, de sajnálom, mert már szinte teljesen helyre jött. Van még amit tehetek?
Ebben szeretnék tanácsot kérni.
Köszönöm!  

T. Fruzsina

gyökérkezelés várandósan

Kedves Klinika!

Szeretném szakmai tanácsukat kérni az alábbiakban.
Jelenleg várandós vagyok (21. hét). Sajnos gyökérkezelni kellett a bal alsó 6-os fogamat (nyilván röntgenfelvétel állapotom miatt nem készülhetett). A fogorvos pont egy hónapja rakta rá a végleges tömést a gyógyszeresek után, amely állítása szerint fél-egy évig is megfelelő lehet. Mostanáig semmilyen panaszom nem volt ezzel a töméssel, de az utóbbi két napban elkezdtem tompább fájdalmat érezni a szóban forgó fog környékén/alatta. Folyamatosan érzem, nem rágás, vagy hideg hatására. A fogorvos utolsó találkozásunkkor, mikor a mostani tömést rátette tájékoztatott (mivel ez az első gyökérkezelt fogam), hogy egy ilyen fog már nem olyan mint a többi, érzékenyebb, egyfajta gócpont stb., így előfordulhatnak olyan napok/hetek, amikor fájhat, emiatt még nem kell szólni, ilyen előfordulhat. Máshonnan viszont azt hallom, hogy ha tompán is, ennek már nem szabadna fájnia. Nagyon aggódom, hogy esetleg gyulladás/ciszta van alatta, amelynek kezelését semmiképp sem szeretném halogatni. Érdemes még halogatni az időpontkérést? Illetve ilyen esetben mit tud tenni egy hozzá értő fogorvos a továbbiakban? (Sajnos végig a várandósság alatt probléma volt ezzel a foggal, a sok stressz miatt így sokszor elgondolkozom a huzatáson is...)

Köszönöm megértő válaszukat!
Egy várandós kismama

K. Gábor

Foggyulladással kapcsolatban

Jónapot kívánok! Azt szeretném Öntől megkérdezni, hogy én kb. 2,5 éve járok azzal a problémával a fogorvoshoz hogy be van/volt gyulladva a fogam. És amikor ez elkezdodott azóta kattog az állkapcsom ha kinyitom a szám vagy ásitok. Kb 4 hónapja ki lett húzva ez a gyulladt fog és a gyökér tetején volt egy kis genyzacsko. Amikor még nem volt kihuzva ez a rossz fog be is volt egy kicsit dagadva az arcom de alig lacodott. Amikor ez elkezdodott utána tavaj óta van egy kis csomó a nyakamba. Voltunk evvel orvosnál aztmonta hogy nem kel vele semmit csinálni. Ez mi lehet most ami nekem van. A mai napig kattog az állkapcsom és ott a csomó a nyakamba. De a gyulladt fog eltűnt. Lehet tovább terjett a fertőzés? És olvastam hogy ezek a duzanatok elzárhatjak a légutakat is?

T. Tiborné

polineuropátia-neurológia

Tisztelt Doktor Úr/Nő!

Férjemnél tavaly júniusban kezdődtek a polineuropátiás tünetek. Étvágytalanság, bizsergés kézen, lábon stb, később égő érzés. Neurológus vasculitis polineuropátiát mondott, de a papírra nem írta rá a diagnózist, és semmilyen kezelést se kapott, de a kiváltó okot se volt hajlandó vizsgálni. Később kétszer volt purpura is a combján, ami rövid időn belül elmúlt. Februárban begyulladt nagyon a foga. Fogorvos megállapította, hogy a koronái alatt több gócos fog is van, ami már régóta ott lehetett. Az összes gócos fog el lett távolítva április elején és májusban, azóta a fejfájása és az izületi fájdalma és a szemgyulladása megszünt. Fogorvos szerint ezek a régóta ott levő gócos fogak okozhattak vasculitist, az pedig vasculitis polineuropátiát, ő erre gyanúzik.Nem cukorbeteg, nincs más ok, ami kiválthatott volna nála polineuropátiát. Februárban a CK értéke jó volt, de utána a gyulladt fogára szedett 3 doboz Dalacint a foghúzás előtt, ráadásul nagyon fájt a dereka is, és akkor néztek újabb CK-t, ami magas értéket mutatott (560). de a háziorvos szerint ezek is okozhattak magas CK értéket. Most lesz kedden megint CK érték nézve. Az lenne a kérdésem, hogy ilyen sok idő eltelte után is visszafordítható e a vasculitis polineuropátia, hogy meg lett a kiváltó ok és az meg is lett szüntetve??? Ha igen, akkor mennyi idő után javulhat az állapota?? A fogak kivétele után pár hétre lett étvágya, én ennek nagyon örültem, mert a tünetek kezdetétől semmi étvágya nem volt és az égő érzés is nagyon minimálisra lecsökkent a foghúzások utáni pár hét mulva, de a többi tünete megmaradt, zsibbadás, gyengeség stb. Nagyon szépen kérem, hogy őszintén írja meg, hogy visszafordul e a folyamat ennyi idő után úgy, hogy a kiváltó ok is meg lett szüntetve vagy el fognak sorvadni az izmai??? Bármi legyen is a válasz, elfogadom, de kérem, hogy őszintén válaszoljon. Előre is köszönöm. Tisztelettel: Éva

H. Karmen

Gyökérkezelt fog

Üdvözlöm!
A problémám az lenne,hogy 5 éve diffúz hajhullásom van,de újranő a hajam.

Voltak különböző vizsgálatok ezzel kapcsolatban:
  • bőrgyógyász
  • nőgyógyász
  • endokrinológus
  • immunológus
  • füll-orr gégészet
  • gasztroenterológus.

Nem is sorolom tovább, ahol senki nem talált olyan problémát,ami indokolná a hajhullást.

Azonban a bal alsó 6-os fogam gyökérkezelt, ami kb. 10 éves. Különösebb problémám nem volt vele,egy éve érzékeny lett,nem fáj,de érzem,hogy "van". Az orvos azt mondta,lehet a frontokat érzékeli.

Még annyi,hogy mikor gyökérkezelték,az orvos beletörte a tűt,ami bent is maradt,azt mondta,több orvos is megerősítette,hogy az nem okoz problémát. Az utóbbi időben,sőt,mióta hullik a hajam többször röntgenezték,CT-ték. Minden rendben van vele,nem gócos.

A kérdés ez a fog,ebben az állapotában okozhatja a hajhullásom?

Köszönettel: H. Karmen

M. Edit

foggyökérciszta

Tisztelt Dr. Nő/Úr!

Jelenleg gyökérkezelt metszőfogam többszöri gyógyszeres tömés után is gyulladásban van. A fogorvos 6mm-es cisztazsákot talált rajta. Néhány hónapja is ugyanilyen panaszaim voltak egy másik fogam miatt, amelynek gyulladása hosszas kezelés ellenére sem javult, így kihúzta. A kihúzást követően a fog teljesen ép volt, valamilyen más kórok következtében alakulnak ki ilyen tünetek? Milyen háttér betegségek okozhatnak cisztákat?
Üdvözlettel:
M. Edit

C. Zsuzsanna

Foghúzás vagy műtét

A fölső 6-os fogam gyökérkezelt, betét is van benne. A szájpadlás felőli gyökérnél van valami elváltozás, ami miatt begyulladt, bedagadt az arcom, antibiotikumot kaptam rá. Az orvos rám bízta a döntést, hogy kihúzatni szeretném vagy műttetni (felnyitják az ínyt és onnan tisztítják meg a területet), de azt mondta, hogy ilyen hátsó fognál a műtét elég bonyolult. A kérdésem az, hogy ha a műtétet választom, az mennyire macerás? Elérhető-e mindhárom gyökér? Elegendő-e egy beavatkozás? Lehet-e hogy a műtét után is húzni kell végül? A foghúzást vagy a műtétet javasolnák az eddigi tapasztalataik alapján?