A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Kérdés beküldése

Legfrissebb kérdések

J. Xénia

Fogászati ok?

Kedves Válaszadó!

Az lenne a kérdésem,hogy fogászati irányba menjek e kivizsgálásra az alábbi tünetekkel: az állam bal oldalán (kizárólag a középvonalától balra) érzésváltozásom van pár hónapja, ami abban nyilvánul meg, hogy ha valami ott hozzáér, akkor azt az alsó ajkam bal oldalán bizsergő érzésként is érzem. Fordítva is,tehát ha az alsó ajkam bal részéhez érek,az inger az állam legaljáig fut.
Ilketve ha ráharapok valamire az alsó metszőfogakkal,akkor egy enyhébb fájdalom fut le az állam aljáig.
Ezen a bal oldalon van egy gyökérkezelt hatos fogam ami érzékeny mostanában.

Mit javasolnak milyen irányba menjek ezt kivizsgáltatni?
Köszönöm szépen előre is!

D. Anita

Rezekció

Tisztelt Doktornő!

Szeptember 10-én volt a felső jobb 6-os fogamnál egy gyökér csúcs rezekció. Most pedig újra felfedeztem egy fehéres hólyagot az ínyemen ugyan annál a fogamnál. Továbbra is gyulladásban van a fog vagy mi lehet a probléma? Ugye még meg lehet menteni és nem kell fogat húzni? (Kitisztítva, újra tömve, újra gyökér tömve nem lett a fogam)

Előre is köszönöm válaszát!
Üdvözlettel:
Anita

Szájüregi betegség

Tisztelt Doktornő/ Doktor úr!

Körülbelül két hónapja szájüregi betegséget/elváltozást észleltem magamon. Az orcák belső falán ,a szájüregem mindkét oldalán fehér repedésszerű vonalak jelentek meg illetve a fogínyem világosodását ,a nyelvemen fehéres lepedéket és kellemetlen szájszagot tapasztalok. Korábban dohányoztam ,de ezzel a tünetek előtt körülbelül két hónappal felhagytam. Jelenleg sajnos korlátozott lehetőségem van magyar orvoshoz fordulni ,így szeretném segítségét kérni a betegség/elváltozás felismeréséhez és lehetséges okairól többet megtudni.

Hálás köszönettel
Szabó R.

K. Krisztina

Bizonytalan fogfájás

Kedves Doktornő!
Bizonytalanságomban fordulok Önhöz segítséget remélve problémámra.
Rendszeresen járok fogorvoshoz, 30 éve ugyanahhoz a doktornőhöz, évente biztos megjelenek nála egy ellenőrzésre, fogkő eltávolításra, ha pedig probléma van akkor megcsináltatom. Idén, év elején sem volt ez máshogy, elmentem az esedékes átvizsgálásra. Bár újabb problémát nem talált az orvos, megbeszéltük, hogy túl régiek már a fehér töméseim, ideje kicserélni őket, illetve van néhàny nagyobb tömés melyeket inlayval lenne jó helyettesíteni. Megbeszéltük a menetet, előtte elmentem panoráma rtg-re. Annak rendje és módja szerint ha jól emlékszem márciusra mindennel kész is voltunk, boldog voltam, hogy megint hosszú évekre rendben vannak a fogaim. Nyáron valamikor elkezdett fájni a bal alsó fogam közül valamelyik, nem tudtam beazonosítani, hogy melyik. Akkor visszamentem a doktornőhöz, készített rtg-t, megkocogtatta a fogaimat, de nem talált semmit, és ahogy jött a fájdalom úgy el is múlt pár nap alatt. Gondoltam, hogy biztos a front okozra. Aztán novemberben ugyanígy elkezdett fájogatni szintén a bal alsó fogaim közül valamelyik. Két héttel ezelőtt megint elmentem a doktornőhöz, ismét megröntgenezte, megnézte, és megint nem talált semmit. Mivel jöttek a karácsonyi ünnepek, és én féltem, hogy mi lesz, ezért beszedtem egy doboz Curam duo 1000-t ( ebben maradtunk a doktornővel), közben időnként Cataflamot is be kellett vennem. Most mégis úgy érzem, hogy ez se használt. Rejtélyes ez a fogfájás, mert hol érzem, hol nem. Nem egetverően elviselhetetlen, engem mégis idegesít, hogy mi lehet. Hidegre, melegre, harapásra nem fáj, de a mélyben mégis ott van egy tompa fájdalom időnként, ilyenkor a fülembe is sugárzik. Voltam fül-orr-gégészeten is, ott mindent rendben találtak. Az én doktornőm azt mondta, hogy várunk amíg egyértelművé nem válik, hogy melyik fogam fáj, de én nem tartom normálisnak, hogy Cataflamokat kapkodjak be. Elfelejtettem írni, hogy a bal alsó 6-os fogam gyökérkezelt.
Kíváncsi vagyok az Ön vélemènyére, mert úgy érzem, hogy az én doktornőm kicsit már belefáradt a hivatásába. Nyilvàn nem az a célom, hogy a nem kevés pénzembe került inlayt most el kelljen távolítani, és újra elkezdeni a kezeléseket, de így se jó, ahogy most van.
Várom válaszát!
Tisztelettel és köszönettel, Krisztina

Gyulladás a gyökércsúcsnál

Tisztelt Szakember!

Idén tavasszal egy 10 éves tömésem cseréjére került sor, mivel abból kitört egy darab. A cserét követően a fogam (egy jobb felső nagyőrlő) hetekig igen érzékeny volt rágáskor, majd a hidegre is időszakosan érzékeny lett! Néha a melegre is, de ez nem igazán jellemző. Miután visszamentem a fogorvoshoz a panaszaimmal, ő CT-t és RTG-t is készített, majd ezeket látva úgy magyarázta a problémám, hogy a gyökércsúcs körül állandó gyulladás van az érintett fognál, amit az okoz, hogy a tömés nagyon nagy, és gyakorlatilag a fogbélen ül. A panaszaim (hideg érzékenység, kemény étel rágása fájdalommal jár) néha pár napra eltűnnek, majd ismét megjelennek, és bár kellemetlenek, de kezelhetőek. A fogorvos azt mondta, hogy rámbízza, szeretnék-e gyökérkezelést vagy sem. Én nem a panaszaim, hanem inkább amiatt aggódom, hogy az állandó gyulladás a foggyökér körül okozhat-e egyéb egészségügyi problémákat, akár szisztémásat is, vagy ez nem jellemző és nincs okom aggódni.
Köszönettel, Linda

M. Valéria

Gyökér kezelt szemfog

Erős fájdalommal mentén fogorvoshoz. Romlott fog volt, többszöri gyökérkezelés után a fájdalom enyhült, de egy nyomó, szúró fájdalom folyamatosan fennáll, ami már a fogíny, illetve csontos rész felé terjed. Augmentin kúra után némi enyhülés volt, de visszatért, most megint rosszabb. Nyomásra érzékeny, fájdalmas. Röntgen is készült, állítólag nincs gyulladás. Viszont észrevette legutóbb a fogorvos, hogy kissé mozog a fog, előre-hátra. Ínyem nem fáj, nem vérzik.
Merre érdemes elindulni,hogy kiderítsék a fájdalom okát? Lehet ez a fog gócos? mert több mint fél éve erősen hullik a hajam, és eddig semmi elváltozást nem találtak (vérkép, hormonok rendben)
Köszönettel
M-H Valéria

Fogágybetegség

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!

Édesanyámnak fogágybetegsége van egy ideje. Néhány hónapja már fülcsengéstől szenved, amire sem a neurológián, sem fül-orr-gégészeten nem találtak magyarázatot.
Okozhatja-e a gyulladt, beteg fogínye?

Köszönettel:
Anett

Kiesett tömés alatt hólyag

Tisztelt Doktor úr/ Doktor nő!
Pár hete kiesett a teljes fogtömésem. Annyira,hogy csak a fog vékony pereme van meg ,ami körbefogja az ínyemet. Nem foglalkoztam vele, fájni nem fáj, nem jelent különösebb gondot a rágásban sem. Viszont pár napja fogvájóval megszúrtam és mint ha egy hólyag keletkezett volna az ínyemen, pontosan nem tudom mi. Nagyon enyhén érzékeny csak, fájdalom nem kíséri. Parodontaxot és szájvizet használok. Elmúlik és várjak vele, vagy mindenképp nézessem meg? Leírás alapján lehetne esetleg tudni, hogy mi lehet ez és hogy lehet kezelni? Várjak még pár napot, hátha elmúlik magától? Eddig halogattam a fogászatot,mert rossz tapasztalataim vannak, de végső esetben mindenképp elmegyek. Előre is köszönöm!

Z. Andrea

Dudor a szaj belső részen

Tisztelt Doktor Úr/Nő!
Tegnap reggel arra ébredtem hogy a jobb oldalon alul az arcom/állkapocsom meg van puffadva enyhén. Egy eleg nagy dudor van a számon belül a jobb oldalon ,az állkapocsom felett. Fájni nem fáj, csak nyomásra érzékeny és a nyirokcsomom is meg van nagyobbodva.
Azt hozzá kell tennem, hogy az also 6,7,8 as fogam hiányzik és ezekbelőtt érezhető a dudor. eleg rosszak a fogaim. Az 5ös fogam gyökérkezelve volt de ugy látom h az inynél mintha lenne egy kis rés a fogam és az innyem között és kicsit el van szinezödve.
Lehetséges h gyulladás okozza vagy esetleg valamilyen komolyabb probléma?
Köszönöm válaszát elöre is.

P. Vanda

gyökérkezelt fog

Üdv!

5 évvel ezelőtt a jobb felső 6-os fogam gyökérkezelték. hatalmas lyuk volt, a külső oldalát szinte csak tömés adja. Azóta nem volt gondom vele. Márciusban a bal oldalon bölcsességfog műtétem volt. Ezután a jobb oldalon rágtam csak, ekkor lett érzékeny a gyökérkezelt fog felett az ínyem, a belső oldalon. Egy kis pukli lett, emiatt rágáskor érzékeny volt az a fog. 2 hét után fogorvosom rtg-re küldött, gyulladás jelét nem lehetett látni. De továbbra is fájt az ínyem, és már a fogam is érzékeny volt akár fogmosás közben is..Dalacint kaptam, illetve granuloma miatt az ínyem ki lett tisztítva a fog felett. Egy hét után még mindig fájt, szájsebész is megnézte. Azt mondta várjak még egy hetet, javulni fog, csak lassan. Egy héttel késöbb az íny már nem fájt, de rágáskor a fog érzékeny nyomásra. Vártam még egy hetet, puhát már tudtam enni, nem volt fájdalom, de nem 100%-os az a fogam. Fogorvosom és a szájsebész azt mondta, gyökértömés csere se oldaná meg, ki kellene húzni.
2 és fél hónapja kezdődött a gond a fogammal, egy bölcsességfogam műtötték, egyet húztak. Már szeretném lezárni, nem minden héten fogorvoshoz menni. Nagyon idegeskedek emiatt, már a rendelőben rosszul vagyok.Ha más mód nincsen, kihúzatom, de nagyon tartok tőle. Ha biztosan nincs választásom, nem bajlódnék már vele, de sajnálom, mert már szinte teljesen helyre jött. Van még amit tehetek?
Ebben szeretnék tanácsot kérni.
Köszönöm!  

T. Fruzsina

gyökérkezelés várandósan

Kedves Klinika!

Szeretném szakmai tanácsukat kérni az alábbiakban.
Jelenleg várandós vagyok (21. hét). Sajnos gyökérkezelni kellett a bal alsó 6-os fogamat (nyilván röntgenfelvétel állapotom miatt nem készülhetett). A fogorvos pont egy hónapja rakta rá a végleges tömést a gyógyszeresek után, amely állítása szerint fél-egy évig is megfelelő lehet. Mostanáig semmilyen panaszom nem volt ezzel a töméssel, de az utóbbi két napban elkezdtem tompább fájdalmat érezni a szóban forgó fog környékén/alatta. Folyamatosan érzem, nem rágás, vagy hideg hatására. A fogorvos utolsó találkozásunkkor, mikor a mostani tömést rátette tájékoztatott (mivel ez az első gyökérkezelt fogam), hogy egy ilyen fog már nem olyan mint a többi, érzékenyebb, egyfajta gócpont stb., így előfordulhatnak olyan napok/hetek, amikor fájhat, emiatt még nem kell szólni, ilyen előfordulhat. Máshonnan viszont azt hallom, hogy ha tompán is, ennek már nem szabadna fájnia. Nagyon aggódom, hogy esetleg gyulladás/ciszta van alatta, amelynek kezelését semmiképp sem szeretném halogatni. Érdemes még halogatni az időpontkérést? Illetve ilyen esetben mit tud tenni egy hozzá értő fogorvos a továbbiakban? (Sajnos végig a várandósság alatt probléma volt ezzel a foggal, a sok stressz miatt így sokszor elgondolkozom a huzatáson is...)

Köszönöm megértő válaszukat!
Egy várandós kismama

K. Gábor

Foggyulladással kapcsolatban

Jónapot kívánok! Azt szeretném Öntől megkérdezni, hogy én kb. 2,5 éve járok azzal a problémával a fogorvoshoz hogy be van/volt gyulladva a fogam. És amikor ez elkezdodott azóta kattog az állkapcsom ha kinyitom a szám vagy ásitok. Kb 4 hónapja ki lett húzva ez a gyulladt fog és a gyökér tetején volt egy kis genyzacsko. Amikor még nem volt kihuzva ez a rossz fog be is volt egy kicsit dagadva az arcom de alig lacodott. Amikor ez elkezdodott utána tavaj óta van egy kis csomó a nyakamba. Voltunk evvel orvosnál aztmonta hogy nem kel vele semmit csinálni. Ez mi lehet most ami nekem van. A mai napig kattog az állkapcsom és ott a csomó a nyakamba. De a gyulladt fog eltűnt. Lehet tovább terjett a fertőzés? És olvastam hogy ezek a duzanatok elzárhatjak a légutakat is?