A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Kérdés beküldése

Legfrissebb kérdések

K. Noémi

ciszta

Tisztelt Doktor Nő/ Doktor Úr!
Rendszeresen visszatérő fogfájás miatt, mely utóbbi időben fülfájással és fejfájással is társult, mentem el a fogorvosomhoz. Mivel rossz fogat nem talált, elküldött panoráma röntgenre, amely kimutatta, hogy a jobb alsó nagyőrlő fogamnál, amely korábban gyökérkezelve volt, valószínű ciszta található a gyökércsúcsnál. Az orvosom kapásból azt mondta, húzni kell, a szájsebészek nem vállalják el a ciszta eltávolítását, mert nehezen hozzáférhető a nagyőrlő. Valóban nincs esély megmenteni a fogat? Magánorvosok sem vállalnak ilyet? Köszönöm szépen a választ

K. Erika

Nyelvėgès,nyàlkahartyaėgės,tenyėrėgės(nem ideg)

Jo Estèt kìvanok!IĖrdeklodni szeretnėk.4eve implantatumokat kaptam csontpotlassal.Nemsokàra ra elkezdett ėgni a nyelvem es a szajnyalkahartyam.Fel eve mar egnek a kezeim is az ujakba sugarozo fajdalommal.Nem belső egezsegugyi problema nem ideg problema.Okozhatja a beėpitett csont?(Az implanratumokat mâr kiszedettem )Vagy hova merre induljak tovabb.?Udv es köszönöm a vàlaszt

P. Klaudia

Gócos fog

Jó napot kívánok!
Van egy gyökérkezelt gócos örlőfogam (jobb alsó 6), amit valószínüleg húzni kell, mivel nagyon hullik a hajam tőle! 21 éves vagyok..sajnos muszáj kihúzni..az újragyökérkezelés után is csak nagyobb lett a góc..
A kérdésem az lenne, hogy mivel hidat nem szeretnék, ezért az implantátumra esett a választásom.
Lehet gond abból ha egy gócos fog helyére implantátum kerül? Nincs nagyobb esély a kilökődésre? Persze a teljes gyógyulás után, mihelyst eltűnik a gyulladás

G. Mónika

tavaly gyökérkezelt fog

1 éve hidat készítettek porcelánból a bal alsó 3-5 fogra. Elhúzódó fájdalmak, duzzanat, miatt gyökérkezelték mindkét fogat a hídon átfúrva (ekkor derült ki, hogy az egyik fog kezdett elhalni). Később panoráma röntgent készült, mert enyhültek a panaszok, de nem múltak el. Röntgent a körzeti fogorvos megnézte, szerinte az 5-ös tömése mély, kicsit túlnyúlik, de egyebet nem lát, és az esetek 80%-ában ez nem okoz panaszt. Ha fáj, csak kihúzni tudja. Nyáron semmi baja nem volt. Az őszi hideg levegő hozhatta elő? Bal fülem, állcsontom alsó fele (főleg az 5-ös környékén), az izmok, inak rajta sajog, feszül, hol jobban hol kevésbé, van hogy duzzadtabb az állam alatt a bal oldalon. És néha olyan érzésem mintha kihúzott bal hátsó rágófogaim meglennének, és azok sajognának. Könyökölni sem tudok (államat alulról tenyérrel támasztva egy idő után nyom, tompa fájdalom megmarad utána). Harapásra nem fáj a fog, se kocogtatásra, csak a környezete a leírtak szerint. El vagyok keseredve. Nem tudok dolgozni menni. 2 hete összeszedtem egy őszi náthát, az már javul, de 1 hete fáj a fülem, állam környéke is, most gyulladt duzzadt az ínyem, délutánra felugrik 37,1-re a testhőm, akkor is ha csak pihenek. Ekkor fáj a fejem is. Most supraxot szedek, előtte sumamedet szedtem háziorvos írta a náthára és hőemelkedésre mivel asztmám van, a nagyobb problémák megelőzésére. Elég gyenge az immunrendszerem, könnyen megbetegszem, és lassan gyógyulok.
Lehet a kettőnek köze egymáshoz? Fellobbanhatott a náthától vagy hideg időtől a fogprobléma? Mi baja lehet a fogamnak? Egyáltalán azzal van e baj, és hogy lehet orvosolni a legkisebb tortúrával, megnyugtató módon? Tartok tőle, ha megbolygassák csak rosszabb lesz, még jobban fog fájni. Félek minden beavatkozástól.

V. Beáta

Karikás szem

Tisztelt Cím!

Érdeklődöm, hogy pár rossz (5 db) fogtok, lehet-e beesett és karikás szem mindkét oldalon?

Köszönöm előre is válaszát.

Varga Beáta

Allergia fogtól

Tisztelt Doktor Úr/Nő!

Egy olyan kérdéssel fordulnék Önökhöz, hogy egy esetlegesen gócos fog okozhat e szénanátha szerű tüneteket és szabálytalan szívverést? Van egy gyökérkezelt fogam, ami néha érzékeny és le is tört belőle nemrég egy kisebb darab. A héten kérek időpontot fogorvoshoz, de addig is rá szerettem volna erre kérdezni.

Előre is köszönöm.

.. Rita

Megelőzhető az arcüreg megynyílása

Tisztelt Fogorvos.
Elképzelhető, hogy ki kell húzni a bal felső bölcsességfogamat. Erősen szuvas volt, de teljes értékű fogként nőtt ki. Hajhullást okozott. Egy négyzetmiliméteren megnyílt a fogbél. Doktor Úr lezárta a megnyílást és betömte kb.két és fél hete. Azóta tünetmentes. A hajhullás szinte rögtön megállt, de pár napja ismételten erős hajhullás tapasztaltam. Más panaszom nincs rá. Emiatt mégis azon gondolkozom, hogy talán jobb lenne, ha kihúznák. Amikor beszéltünk erről a kezelőorvosommal, azt mondta, hogy közel van az arcüreg és megnyílhat. Súlyos krónikus beteg vagyok, ritka szénhidrát anyagcsere problêmám és más endokrin betegségem is van. Speciális diétát folytatok, ösztrogén-prograzteron kombót szedek.
Azt szeretném kérdezni, hogy megelőzhető valahogy, hogy ne nyíljon meg az arcüreg?
Két és fél héttel a tömés után normális még az erős hajhullás?
Minden esetben megnyílik az arcüreg?

Újbóli gyökérkezelés?

Tisztelt Válaszadó!

Bal felső 6-os fogam 3 éve gyökérkezelték (fogbélgyulladás miatt).
Már akkor szóltak, hogy a gyökértömő anyag túlment valamennyivel a gyökércsúcson, de ez -ahogy máshol is megerősítették- előfordul, nem biztos hogy problémát okoz.
Idén azonban készült egy CT felvétel az egész fogsoromról szájsebészeti műtét miatt, és ekkor szólt a szájsebészem, hogy a gyökérkezelt fog csúcsain "gombócok" vannak, vagyis nem sikerült a gyökérkezelés. Sajnos érzem is, hogy időnként forró ételekre érzékenyen reagál ez a fog, valamint van egy alapvető diszkmfort érzésem az utóbbi időben.
A szájsebész szerint úgy ment túl a gyökértömő anyag, hogy azt "visszahúzni" egy újbóli gyökérkezelés alkalmával nem lehetséges.
A kérdésem az lenne, hogy a mikroszkópos gyökérkezelés esetleg lehetőséget ad-e a fog megmentésére, van-e értelme egy esetleges konzultációnak? Vagy teljesen lehetetlen egy ilyen fog megmentése? Látatlanban nyilván nem tudnak nekem esélyeket mondani, ezért csak azt szeretném tudni, hogy vannak-e még lehetőségeim a húzáson kívül.

Köszönettel!

P. Klaudia

gyullad gyökércsúcs

Tisztelt Doktor úr/nő!
10 hónapja gyökérkezelték a jobb alsó 6-os fogamat. Készült egy röntgen miszerint a gyökércsúcs be van gyulladva, illetve a gyökértömés sem jó benne. Fáj, viszont tűrhetően. Fájdalomcsillapító sem kell. A hajam már egy hónapja nagyon hullik (nem foltokban).
Az lenne a kérdésem, hogy megoldaná-e a problémát ha újra gyökérkezelnék? Illetve lehet-e resectio-t végrehajtani többgyökerű hátsó fognál?
Kihúzatni csak végső esetben szeretném.
A válaszát előre is köszönöm!

P. Viktória

Betört fog gyökér

Üdv. Március 18-án kihúzták a jobb felső bölcsesség fogam ami vélhetőleg gyulladt volt mert nem hatott az érzéstelenítő. Ígyis kihúzta az orvos hogy mindent éreztem. Sajnos olyan erős volt a gyökér hogy beletört. Azt mondta a fogorvos ki fogja forrni magát(anyósomnak ki is forrt) de azóta is bent van. 1 hétig feszült a fogorvos azt mondta normális
Házi orvosom adott antibiotikumot mert azt sem kaptam. Pici apró valamik porlottak belőlle és 2db picike kemény sárgás valami is kijött.
Azóta 4 hónap telt el és ma el kezdett feszíteni enyhén és kicsit mintha csípné valami. A.seb még mindíg érzékeny tegnap fogmosásnál enyhén bevérzett. Hátulról csontos ha hozzáérek a nyelvemmel.viszont elől a mellette lévő fogamnál még van 1 horpadás. Kérdésem az lenne hogy ez a kilökődés miatt van vagy fantom fájdalom? Esetleg keressek fel szájsebészt és csináltassak fogröntgent? Válaszukat előre is köszönöm

N. Bernadett

Kihúzott fog/gyulladás

Tisztelt Doktor nő/úr!
A felső rágófogam ami már régóta gyökér kezelt pár hónappal ezelőtt leereszkedett egy fél cm-t, mivel alatta nincsen fog. Az ínyem már akkor fájt, így elmentem a fogorvoshoz, hogy húzzuk ki. Ő azt javasolta, hogy ne húzzuk ki, hanem csiszoljuk vissza és tegyünk rá egy koronát és az alsó részt majd pótoljuk. A csiszolás után illetve a korona felhúzása után is nagyon fájt az ínyem, de a fogorvos azt mondta, hogy ez természetes. Ez az íny után hol fájt hol nem. Aztán úgy láttam, hogy begyulladt, így elmentem fogorvoshoz, aki zárt küretet végzett, de nem lett jobb, sőt rosszulléteim lettek, aminek a tünetei heves/gyors szívdobogás illetve gyengeség érzés ami a nyakamtól kisugárzott a karjaimba, hátamba. A doktornő azt mondta, hogy ez nem lehet a fogtól. Pár nap múlva visszamentem és kihúzta a fogat, ami után látta, hogy egy 9mm-es tasak van. Kitisztította és írt fel antibiotikumot, mert azt mondta nagy a gyulladás. A gyógyszert beszedtem, ezalatt nem volt panaszom. Viszont az utolsó Augmentin bevétele után két nappal ezek a rosszullétek újra jelentkeztek még intenzívebben. Én úgy gondolom, hogy gyulladás lehet a szervezetemben az íny miatt. Szeretném kikérni a véleményét, mit tanácsol!
Előre is köszönöm a választ!
Berni

Foghúzás utáni bajok

Üdvözlöm,

Másfél hónapja kihúzták egy fogam, ami teljesen elhalt, kiesett, de az allja bentmaradt. A húzás utántól pár napra kialakult izomfájdalom a lábaimban, később az egész testemben majd az arcomban is, leginkább a fülem tájékán. Eddig egy fogorvos sem tudta megválaszolni a panaszaimat. Azt a verziót mondták, hogy van esély rá hogy a kihúzott fog gócos volt, tekintve hogy teljesen elhalt és a húzással kiszabadultak a baktériumok ill toxinok a vérembe, amik panaszt okoznak. Ön szerint valóban megtörténhet ilyen? A CRP szintem nem emelkedett, de a fehérvérsejt konstans igen. Mennyi időbe telik míg egy kihúzott gócos fog okozta gondok helyreállnak a szervezetben? Lehet ezt esetleg valamilyen szerrel gyorsítani? Hallottam olyat is, hogy nem panaszos fog húzása után előjönnek a tünetek, majd pár hónap múlva elmúlnak. Nagyon meg vagyok ijedve hogy sosem jövök helyre. Önöknél van esetleg ilyenre specialista?