A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Kérdés beküldése

Legfrissebb kérdések

.. Rita

Megelőzhető az arcüreg megynyílása

Tisztelt Fogorvos.
Elképzelhető, hogy ki kell húzni a bal felső bölcsességfogamat. Erősen szuvas volt, de teljes értékű fogként nőtt ki. Hajhullást okozott. Egy négyzetmiliméteren megnyílt a fogbél. Doktor Úr lezárta a megnyílást és betömte kb.két és fél hete. Azóta tünetmentes. A hajhullás szinte rögtön megállt, de pár napja ismételten erős hajhullás tapasztaltam. Más panaszom nincs rá. Emiatt mégis azon gondolkozom, hogy talán jobb lenne, ha kihúznák. Amikor beszéltünk erről a kezelőorvosommal, azt mondta, hogy közel van az arcüreg és megnyílhat. Súlyos krónikus beteg vagyok, ritka szénhidrát anyagcsere problêmám és más endokrin betegségem is van. Speciális diétát folytatok, ösztrogén-prograzteron kombót szedek.
Azt szeretném kérdezni, hogy megelőzhető valahogy, hogy ne nyíljon meg az arcüreg?
Két és fél héttel a tömés után normális még az erős hajhullás?
Minden esetben megnyílik az arcüreg?

Újbóli gyökérkezelés?

Tisztelt Válaszadó!

Bal felső 6-os fogam 3 éve gyökérkezelték (fogbélgyulladás miatt).
Már akkor szóltak, hogy a gyökértömő anyag túlment valamennyivel a gyökércsúcson, de ez -ahogy máshol is megerősítették- előfordul, nem biztos hogy problémát okoz.
Idén azonban készült egy CT felvétel az egész fogsoromról szájsebészeti műtét miatt, és ekkor szólt a szájsebészem, hogy a gyökérkezelt fog csúcsain "gombócok" vannak, vagyis nem sikerült a gyökérkezelés. Sajnos érzem is, hogy időnként forró ételekre érzékenyen reagál ez a fog, valamint van egy alapvető diszkmfort érzésem az utóbbi időben.
A szájsebész szerint úgy ment túl a gyökértömő anyag, hogy azt "visszahúzni" egy újbóli gyökérkezelés alkalmával nem lehetséges.
A kérdésem az lenne, hogy a mikroszkópos gyökérkezelés esetleg lehetőséget ad-e a fog megmentésére, van-e értelme egy esetleges konzultációnak? Vagy teljesen lehetetlen egy ilyen fog megmentése? Látatlanban nyilván nem tudnak nekem esélyeket mondani, ezért csak azt szeretném tudni, hogy vannak-e még lehetőségeim a húzáson kívül.

Köszönettel!

P. Klaudia

gyullad gyökércsúcs

Tisztelt Doktor úr/nő!
10 hónapja gyökérkezelték a jobb alsó 6-os fogamat. Készült egy röntgen miszerint a gyökércsúcs be van gyulladva, illetve a gyökértömés sem jó benne. Fáj, viszont tűrhetően. Fájdalomcsillapító sem kell. A hajam már egy hónapja nagyon hullik (nem foltokban).
Az lenne a kérdésem, hogy megoldaná-e a problémát ha újra gyökérkezelnék? Illetve lehet-e resectio-t végrehajtani többgyökerű hátsó fognál?
Kihúzatni csak végső esetben szeretném.
A válaszát előre is köszönöm!

P. Viktória

Betört fog gyökér

Üdv. Március 18-án kihúzták a jobb felső bölcsesség fogam ami vélhetőleg gyulladt volt mert nem hatott az érzéstelenítő. Ígyis kihúzta az orvos hogy mindent éreztem. Sajnos olyan erős volt a gyökér hogy beletört. Azt mondta a fogorvos ki fogja forrni magát(anyósomnak ki is forrt) de azóta is bent van. 1 hétig feszült a fogorvos azt mondta normális
Házi orvosom adott antibiotikumot mert azt sem kaptam. Pici apró valamik porlottak belőlle és 2db picike kemény sárgás valami is kijött.
Azóta 4 hónap telt el és ma el kezdett feszíteni enyhén és kicsit mintha csípné valami. A.seb még mindíg érzékeny tegnap fogmosásnál enyhén bevérzett. Hátulról csontos ha hozzáérek a nyelvemmel.viszont elől a mellette lévő fogamnál még van 1 horpadás. Kérdésem az lenne hogy ez a kilökődés miatt van vagy fantom fájdalom? Esetleg keressek fel szájsebészt és csináltassak fogröntgent? Válaszukat előre is köszönöm

N. Bernadett

Kihúzott fog/gyulladás

Tisztelt Doktor nő/úr!
A felső rágófogam ami már régóta gyökér kezelt pár hónappal ezelőtt leereszkedett egy fél cm-t, mivel alatta nincsen fog. Az ínyem már akkor fájt, így elmentem a fogorvoshoz, hogy húzzuk ki. Ő azt javasolta, hogy ne húzzuk ki, hanem csiszoljuk vissza és tegyünk rá egy koronát és az alsó részt majd pótoljuk. A csiszolás után illetve a korona felhúzása után is nagyon fájt az ínyem, de a fogorvos azt mondta, hogy ez természetes. Ez az íny után hol fájt hol nem. Aztán úgy láttam, hogy begyulladt, így elmentem fogorvoshoz, aki zárt küretet végzett, de nem lett jobb, sőt rosszulléteim lettek, aminek a tünetei heves/gyors szívdobogás illetve gyengeség érzés ami a nyakamtól kisugárzott a karjaimba, hátamba. A doktornő azt mondta, hogy ez nem lehet a fogtól. Pár nap múlva visszamentem és kihúzta a fogat, ami után látta, hogy egy 9mm-es tasak van. Kitisztította és írt fel antibiotikumot, mert azt mondta nagy a gyulladás. A gyógyszert beszedtem, ezalatt nem volt panaszom. Viszont az utolsó Augmentin bevétele után két nappal ezek a rosszullétek újra jelentkeztek még intenzívebben. Én úgy gondolom, hogy gyulladás lehet a szervezetemben az íny miatt. Szeretném kikérni a véleményét, mit tanácsol!
Előre is köszönöm a választ!
Berni

Foghúzás utáni bajok

Üdvözlöm,

Másfél hónapja kihúzták egy fogam, ami teljesen elhalt, kiesett, de az allja bentmaradt. A húzás utántól pár napra kialakult izomfájdalom a lábaimban, később az egész testemben majd az arcomban is, leginkább a fülem tájékán. Eddig egy fogorvos sem tudta megválaszolni a panaszaimat. Azt a verziót mondták, hogy van esély rá hogy a kihúzott fog gócos volt, tekintve hogy teljesen elhalt és a húzással kiszabadultak a baktériumok ill toxinok a vérembe, amik panaszt okoznak. Ön szerint valóban megtörténhet ilyen? A CRP szintem nem emelkedett, de a fehérvérsejt konstans igen. Mennyi időbe telik míg egy kihúzott gócos fog okozta gondok helyreállnak a szervezetben? Lehet ezt esetleg valamilyen szerrel gyorsítani? Hallottam olyat is, hogy nem panaszos fog húzása után előjönnek a tünetek, majd pár hónap múlva elmúlnak. Nagyon meg vagyok ijedve hogy sosem jövök helyre. Önöknél van esetleg ilyenre specialista?

orrcsontban lévő dudor/cysta közvetlen az ez elülső front fog fölötti részben

Tisztel Doktor! Egy olyan kérdéssel fordulok Önhöz,hogy az elöl lévő fogaim fölött az orrcsontban lévő kemény csomó szerű dolgot azt a szájsebész kezeli vagy a fül orr gégész? cystára gyanakszom. Régebben resectiot kellet végre hajtani ott( 11,12) es fogak de nem vezetett sajnos eredményre izületi gyulladásaim vannak és a hajam is kihullott. későbbiekben kihuzattam a két fogat a hajam visszanőtt egy év alatt ,de az izületi gyulladás nem múlik, az orrcsontban meg érzek egy csomószerű daganatot ami nem fáj csak ha megnyomom.

T. Mónika

Másfél éve tartó fájdalom

Tisztelt Uniklinik!
A bal felső 2-es korona alatti fogam másfél évvel ezelőtt kezdett fájni. A foggyökér csúcsán akkor látható is volt egy kis gyulladás. Akkor az orvosom gyökérkezelte, majd mikor a fájdalom nem múlt. rezekálta. Ez is csak átmeneti enyhülést hozott, így tavaly decemberben egy szájsebész/fogorvos a fogat kettévágta(hogy a koronát ne kelljen levenni) és kiemelte az ínyből a maradék fogat. Annak a helye viszont azóta is fáj, pedig a műtét már több, mint 2 hónapja történt... Az orvosom tanácstalan, mert se a CT/se a rtg nem mutat semmit, a panasz viszont maradt. Egyre kellemetlenebb az egész, nekem az állandó fájdalom(ami az orrom felé sugároz ki), neki a tanácstalanság miatt. Most küreten és csontpótláson gondolkodik. Sajnos emellett a fog mellett egy implantom is van a bal 3-on, amit féltek.
Érdeklődni szeretnék az esetleges okokról illetve a megoldásokról.
Nagyon köszönöm a segítséget!
Üdvözlettel, M.

Á. Barna

Góc?

Tisztelt Uniklink központ!

A történetem a következő. A bal első frontfogam 2017-2018 tájékán hírtelen élesen elkezdett fájni, lüktetni. Ez az éles és nagyon fájdalmas roham egy szombati napra esett - irány az ügyelet. Az ügyeletek annyit mondtak, hogy ezt bizony gyökérkezelni kell, hétfőn menjek be a körzetemhez tartozó fogaszátra. Így is történt, az adott fogamra két antibiotikum kúrát és le kellett folytatnom, mielőbb végleg lezártuk volna az adott fogat. Problámám és a kérdése(i)m a következő lenne:
A mai napig fenn áll egy olyan jelenség, hogy reggelente teljesen véletlenszerűen és minimálisan, de lüktet. Hideg-melegre nem, de kocogtatásra és a fogam hátsó részénél lévő gyökértömés helye közepesen érzékeny... Nem fáj, de elég kellemetlenül érzékeny. Csináltattam 2x is panorámaröngtent és egy ct felvételt a két frontfogamról, de annyit mondott két különböző rendelő is, hogy tökéletes a gyökértömés nincs vele semmi probléma a felvétel szerint. Mitől lehet az,hogy ennyi idő után is az adott fog érzékeny? (A két mellette lévő fog úgyszintén gyökérkezelve van sajnos, problémamentesek. Ezek foga színei minimálisan fakóbb szürke, míg ezen problémás fogam ugyanolyan fehér, mint volt.) Okozhat-e az adott fog hullámokban érkező kisebb izületi fájdalmakat és folyamatos foltos bőr alatti allergiaszerű reakciókat? Válaszukat előre is köszönöm!

J. Krisztina

mozgó fogszilánk

Tisztelt Doktor Úr/ Doktornő!

Jobb oldalt alul van egy elhalt fogdarab az ínyemben, ami ünnepek alatt elkezdett mozogni, eddig nem volt vele problémám. Viszont most ha terhelés éri, fáj tőle az ínyem és az állkapcsom is. Lehetséges, hogy az állkapcsom begyulladt tőle, vagy csak kisugárzik oda a fájdalom?

Üdvözlettel: Krisztina

Cbct rtg

Tisztelt Uniklinik!

Van pár db már évek óta gyökérkezelt fogam (16os és 46os) de évek óta visszatérően problémás is. Valamikor hidegre vagy harapásra is érzékeny és fájdalommal jár, de fogorvosi vizsgálat során nem sikerül reprodukálni. Mire sorra kerülök megjavul.
de viszont szinte mindig ha például csokit eszek olyan mintha bele menne a fogba és fájdalmat vált ki, de az orvos szerint minden rendben és a röntgenen sem látszik szerinte semmi.
Nos ha a csokoládé kiváltja a fájdalmat akkor jól gondolom hogy az a fog valahol nyitva van, tehát repedt vagy lyukas stb valahol esetleg alászuvasodás van?
A fájdalom néha vándorol ugrál, tutira néha meg se tudom mondani melyik az.
A másik kérdésem az hogy egy conebeam röntgen mennyire mutatja ki a legapróbb problémákat is? Jelentkezek egy ilyenre tutira meglenne a gond?

Válaszukat előre is köszönöm!

Foggyökér reszekció

Tisztelt Cím!
A bal felső negyedik fogamnál, az ínyemen ami korábban gyökerkezelve volt, utólag csap is került bele, nyomásra érzékeny dudor nőtt. A fogon korona is van, egy teljes fogsor készült 2 évvel ezelőtt. Kb. 5-6 évvel ezelőttig csontritkulás miatt Aclasta zoledronoc tartalmú infúziót kaptam éveken keresztül. A dudorra kaptam antibiotikumot, nem használt. Az orvos szerint a gyökérrezekció a megoldás. Kérdésem az, hogy a Aclasta miatt szabad e ilyen csontot érintő műtétet végezni vagy fogat húzatni? Úgy tudom elhalhat a csont, amit nem szeretnék.
Válaszukat előre megköszönöm
Varga Adrienne