A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Kérdés beküldése

Legfrissebb kérdések

C. Katalin

Gyökérkezelt rágófog

Tisztelt Címzett!

Egy évvel ezelőtt a bal alsó hatos rágófogamat gyökérkezelni volt szükséges, amelyet meg kellett ismételni, mert a fog érzékenysége nem múlt el. Ekkor már a várandós voltam, így röngten felvétel nem készült. A fog gyógytömést kapott, amelyet a terhességem végéig még kétszer cseréltek, mert az érzékenység továbbra is hektikusan jelentkezett. A szülésem után is fennállt a problémám, így az idén februárban ismételten cserélésre került a gyógytömésem, amely a jelenlegi tömésem.
Sajnos a helyzet azóta nem sokat változott - illetve más panaszom kivizsgálása miatt is -, így panoráma röngten felvétel készült egy héttel ezelőtt. A lelet alapján eltérő véleményeket/javaslatokat kaptam, továbbá szeretném kizárni, hogy bármilyen góc, vagy egyéb gyulladás állhat a háttérben. (feltáratlan csatorna miatt, vagy nem megfelelő idegelés miatt...)
Kérdésem az lenne, hogy mit takar a góckutatás, illetve, hogy érdemes lenne-e 3D CT felvétel vagy egyéb másfajta javasolt röngten felvétel elkészítése a kérdéses fogról?

A válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel:
Cs. Katalin

Érzékeny fog

Jó napot kívánok!

Márciusban kaptam az első fogamban egy ideiglenes gyógyszeres tömést, ami kiesett. A fogam az elmúlt napokban, nagyon érzékeny lett főleg harapásra, illetve néha olyan érzésem van, mintha feszítene a fogam. Harapni már alig merek vele, illetve fogmosásnál is okoz némi kellemetlenséget ez az érzékenység. Kipróbáltam már fogérzékenységre szájvizet, fogkrémet, de sajnos változást nem tapasztaltam.
Szeretném megkérdezni, hogy Ön szerint mi okozhatja, ezt az erős érzékenységet? Létezik, hogy ismét gyulladásban van a fogam?
Válaszát előre is köszönöm szépen!
További szép napot kívánok!

Gyökérkezelt fog tályog

Tisztelt Doktornő, Doktor Úr!

Az alábbi problémában kérném szíves segítségét:

Az alsó 1-es metszőfogamat másfél évtizede gyökérkezelték, azóta soha nem volt problémám vele. 4 hónapja egy átfogó fogászati kezelés keretében a fogorvosom az újratömést javasolta és végezte is el (ennek pontos oka nem volt világos számomra). Onnantól kezdve érzékennyé vált a fog, nyelvemmel enyhén kifele nyomva furcsa, kellemetlen feszülés jelentkezett, ami hónapokkal később sem múlt el. Néhány hete éreztem először lüktető kis-közepes mértékű fájdalmat és enyhe dudort az ínyemen az érintett fognál, de néhány nap alatt elmúlt a fájdalom. A húsvéti hétvége alatt viszont -bár kisebb rásegítésre- gennyes váladék ürült belőle. (Vélhetően keletkezett egy tályog, rajta egy sipolynak (?) nevezett pontocskával a szájüreg felé) Mindezt órákig tartó, lüktető, közepes mértékű fájdalom kísérte. A továbbiakban már nem nyúltam hozzá, azóta sós vízzel öblögetem naponta többször. A fájdalom, lüktetés elmúlt, viszont egy félbevágott borsónyi, sárgás duzzanat látható az ínyemen.
Az efféle tályogokról sok rosszat lehet hallani, kérdésem az lenne, mi a teendő ilyenkor, igénybe vehető a sürgősségi ellátás?

Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Péter

G. Iván

Gyulladás ?

Szép napot
A kérdésem a következő lenne
2019 szeptemberében figyeltünk fel egy meg-megjelenő piros folt mindig csak a bal szájpadlásomon és nem mindig ugyanott hanem pár milliméterrel vagy egy centivel mindig arrébb .
Nem fáj és ha elmúlt hamar előjön megint kicsit odébb .
Mivel nem ugyanott van mindig hanem határozottan ici picit arrébb ezért a fogász nem gyanakodott bármi rákra de a gégész mondta lehet góckutatás kellene
Létezik hogy rákos elváltozás piros foltja vándorol vagy ön mire gondolna ?
Kinagyított fotókat is tudok küldeni ha tudna segíteni
Köszönöm

S. Szilvia

Gyökérkezelt fog letört, fájdalmas

Tisztelt Doktornő!

Alsó 7-es fogamat 2 éve gyökérkezelte az orvosom. Az akkori tömés alatt szuvasodott tovább a fog, fájdalmas gyulladás alakult ki. Egy idő után a kezelt fog tünetmentessé vált, amíg egy évvel ezelőtt véletlenül rá nem haraptam egy kemény mogyoróra. Abban a pillanatban éreztem, hogy vmi baj történt a foggal. Be is gyulladt, magasnak éreztem, érintésre, rágásra érzékeny volt, fájdalmaim voltak. Gyulladáscsökkentőt kaptam amelyet beszedtem és kb.2-3 múlva azt éreztem, mintha viszketett volna a fog. Ezt követően tünetmentes lett, nagyon örültem neki. Két hete viszon ugyanez megtörtént mégegyszer, most viszont a 6-7es fogak találkozásánál a nyelv felé, hosszában letört egy pici darab fog. Sajnos orvoshoz nem tudtam elmenni, mert ugye nincs rendelés. Egy hét múlva a fogam begyulladt, erős fájdalmaim voltak, kellemetlen szagú volt a fog. Az orvosom annyit tudott segíteni, hogy felírt antibiotikumot és gyulladáscsökkentőt, mert kezelést nem végez. Hatodik napja szedem a gyógyszereket. Ezek valamennyire hatásosak, bár nem minden nap egyforma. Egyik nap azt hiszem, hogy minden rendben, elmúlt a fájdalom, lelohadt a gyulladás, aztán a következő napon megint rosszabb. Attól félek, hogyha elfogynak a gyógyszerek bajban leszek. A tanácsát szeretném kérni. Mi kellene tennem? Félek, hogy elveszítem a fogat, ha nem kezelik.
Válaszát előre is köszönöm!
Üdv.
S. Szilvia

E. Barcsik-Zsoldos

Vándorló fájdalom

Tisztelt Doktor Úr/Hölgy!

16 hetes kismama vagyok. A jobb alsó 7es fogam (ami 2 hónapja lett betömve,mert letört), annyira elkezdett fájni, hogy csak ha hideg vízzel öblögettem, akkor szűnt meg a fájfalom pár percre. A fogorvosom írt fel Augmentint. Ez másnap reggelre teljesen kiszűnt, de átvándorolt a fájdalom a felső valamelyik fogamra, ahol végig korona van. Ez csak harapásra fáj. 2019 októberben lett a korona felrakva. Ez mind a jobb oldalon van. Mi okozhatja?? Esetleg idegi alapon, stressz vagy huzat okozhat ilyet? Sajnos tudat alatt pont ettől féltem, hogy begyulladnak a fogaim, és nem kapok ellátást. :(
Válaszát előre is köszönöm.
B-Zs Emese

T. Veronika

Gyökérkezelés utan

Tisztelt Doktor/Nő!

2 hete gyökerkezeltek a felso hetes rago fogam. Muszaj volt mert fajt, vlszinu mikor gyokerkezeltek is valamennyire gyulladt volt.
Egy hete kellett volna vissza menjek tisztizasra viszont jeleztek h mar a virus miatt nem tudnak fogadni. Vagyis ket hete nyitva a fogam azota es egyszer se volt tisztitva, mivel biztos h gyulladt le se tudna zarni. Neha szivogatom , illetve oblogetek fogat mosok de nem tudom mi lesz, mert nem akarom h jobban beggyuladjon. Mar eszre vettem h mikor szivom h nem jo szagu , es a szam ph erteket se erzem olyannak, kicsit vizes fulpiszkaloval neztem es akkor picit veres is volt a fulpiszka, nem tudom igy meddig lehetek, vagy lesz e komolyabb baj ha nyitva marad. Sztem kikene tisztitani de arra meg nem fogadnak mar.koszonom valaszat

Fogkorona probléma?

Kedves Fogászat!

Tavaly nyáron a 2 frontfogamra cirkon koronákat rakattam. Az egyik frontfogam gyökere egy baleset során még 15 éve kitört, így elhalt a fog, viszont a 15 év alatt a gyökércsatorna elzáródott így nem tudták gyökérkezelni tavaly. A másik frontfog a balesetben letört, nem sérült a gyökere, nem gyökérkezelték. 29 éves lány vagyok, és nagyon megszendvedtem a fogaimmal a tavalyi évet. Nagyon nehezen sikerült olyan fogtechnikust találni, aki csodálatos koronákat készített. 1 hónapja azt veszem észre, hogy az egyik fogam az ínynél a kettes fog mellett egy kis pontban váladékozik. Ez az a frontfog, aminek kitört a gyökere korábban és el van halva. Szeptemberben még készült röntgen, semmit nem mutatott. Voltam 3 hete orvosnál is vele, azt mondta, hogy szépek, az ínyem is és nincs probléma. De most is váladékozik, és büdös. Nyomásra nem érzékeny sehol. Az ínyemen sincs elváltozás. Most nagyon megijedtem, mert tényleg nagyon megszenvedtem ezzel a tavalyi évet. Mi lehet ennek a váladékozásnak az oka? Sajnos el sem tudok menni senkihez a vírus miatt. Meg vagyok ijedve. :(
Várom válaszukat,
B.Fanni

J. Xénia

Fogászati ok?

Kedves Válaszadó!

Az lenne a kérdésem,hogy fogászati irányba menjek e kivizsgálásra az alábbi tünetekkel: az állam bal oldalán (kizárólag a középvonalától balra) érzésváltozásom van pár hónapja, ami abban nyilvánul meg, hogy ha valami ott hozzáér, akkor azt az alsó ajkam bal oldalán bizsergő érzésként is érzem. Fordítva is,tehát ha az alsó ajkam bal részéhez érek,az inger az állam legaljáig fut.
Ilketve ha ráharapok valamire az alsó metszőfogakkal,akkor egy enyhébb fájdalom fut le az állam aljáig.
Ezen a bal oldalon van egy gyökérkezelt hatos fogam ami érzékeny mostanában.

Mit javasolnak milyen irányba menjek ezt kivizsgáltatni?
Köszönöm szépen előre is!

D. Anita

Rezekció

Tisztelt Doktornő!

Szeptember 10-én volt a felső jobb 6-os fogamnál egy gyökér csúcs rezekció. Most pedig újra felfedeztem egy fehéres hólyagot az ínyemen ugyan annál a fogamnál. Továbbra is gyulladásban van a fog vagy mi lehet a probléma? Ugye még meg lehet menteni és nem kell fogat húzni? (Kitisztítva, újra tömve, újra gyökér tömve nem lett a fogam)

Előre is köszönöm válaszát!
Üdvözlettel:
Anita

Szájüregi betegség

Tisztelt Doktornő/ Doktor úr!

Körülbelül két hónapja szájüregi betegséget/elváltozást észleltem magamon. Az orcák belső falán ,a szájüregem mindkét oldalán fehér repedésszerű vonalak jelentek meg illetve a fogínyem világosodását ,a nyelvemen fehéres lepedéket és kellemetlen szájszagot tapasztalok. Korábban dohányoztam ,de ezzel a tünetek előtt körülbelül két hónappal felhagytam. Jelenleg sajnos korlátozott lehetőségem van magyar orvoshoz fordulni ,így szeretném segítségét kérni a betegség/elváltozás felismeréséhez és lehetséges okairól többet megtudni.

Hálás köszönettel
Szabó R.

K. Krisztina

Bizonytalan fogfájás

Kedves Doktornő!
Bizonytalanságomban fordulok Önhöz segítséget remélve problémámra.
Rendszeresen járok fogorvoshoz, 30 éve ugyanahhoz a doktornőhöz, évente biztos megjelenek nála egy ellenőrzésre, fogkő eltávolításra, ha pedig probléma van akkor megcsináltatom. Idén, év elején sem volt ez máshogy, elmentem az esedékes átvizsgálásra. Bár újabb problémát nem talált az orvos, megbeszéltük, hogy túl régiek már a fehér töméseim, ideje kicserélni őket, illetve van néhàny nagyobb tömés melyeket inlayval lenne jó helyettesíteni. Megbeszéltük a menetet, előtte elmentem panoráma rtg-re. Annak rendje és módja szerint ha jól emlékszem márciusra mindennel kész is voltunk, boldog voltam, hogy megint hosszú évekre rendben vannak a fogaim. Nyáron valamikor elkezdett fájni a bal alsó fogam közül valamelyik, nem tudtam beazonosítani, hogy melyik. Akkor visszamentem a doktornőhöz, készített rtg-t, megkocogtatta a fogaimat, de nem talált semmit, és ahogy jött a fájdalom úgy el is múlt pár nap alatt. Gondoltam, hogy biztos a front okozra. Aztán novemberben ugyanígy elkezdett fájogatni szintén a bal alsó fogaim közül valamelyik. Két héttel ezelőtt megint elmentem a doktornőhöz, ismét megröntgenezte, megnézte, és megint nem talált semmit. Mivel jöttek a karácsonyi ünnepek, és én féltem, hogy mi lesz, ezért beszedtem egy doboz Curam duo 1000-t ( ebben maradtunk a doktornővel), közben időnként Cataflamot is be kellett vennem. Most mégis úgy érzem, hogy ez se használt. Rejtélyes ez a fogfájás, mert hol érzem, hol nem. Nem egetverően elviselhetetlen, engem mégis idegesít, hogy mi lehet. Hidegre, melegre, harapásra nem fáj, de a mélyben mégis ott van egy tompa fájdalom időnként, ilyenkor a fülembe is sugárzik. Voltam fül-orr-gégészeten is, ott mindent rendben találtak. Az én doktornőm azt mondta, hogy várunk amíg egyértelművé nem válik, hogy melyik fogam fáj, de én nem tartom normálisnak, hogy Cataflamokat kapkodjak be. Elfelejtettem írni, hogy a bal alsó 6-os fogam gyökérkezelt.
Kíváncsi vagyok az Ön vélemènyére, mert úgy érzem, hogy az én doktornőm kicsit már belefáradt a hivatásába. Nyilvàn nem az a célom, hogy a nem kevés pénzembe került inlayt most el kelljen távolítani, és újra elkezdeni a kezeléseket, de így se jó, ahogy most van.
Várom válaszát!
Tisztelettel és köszönettel, Krisztina