A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Kérdés beküldése

Legfrissebb kérdések

Bölcsességfog okozta fájdalmak

Tisztelt Doktor Úr/ Nő!

Egy összetettebb, két hónapja fennálló problémával fordulnék Önhöz, amivel kapcsolatban eddig egy fogorvos sem tudott tanácsot adni. Volt egy rágófogam, amit sajnos csúnyán elhanyagoltam, ideiglenes töméssel nem mentem vissza, el is halt a fog, egyszercsak kiesett a helyéről, de az allja benne maradt az ínyemben. Nem okozott ezen kívül panaszt, jópár hónappal később tudtam a vírushelyzet miatt elmenni vele fogorvoshoz, aki rögtön a szájsebészetre irányított. Ki is húzták, nagyon sokáig próbálták és széjjeltörték, mire kijött, nagyon mély gyökere volt és sokáig vérzett is. Rá két napra iszonyúan erős fülfájás és nyelési nehezítettség jött elő, ami a mai napig fennáll, olyan mintha fájna az egész arcom és a felső fogsorom is, ez a fájdalom szüntelen. Kaptam rá 3 antibiotikumot is, egyik se hatott. Majd ezután 3D CT vizsgálat is készült, ami viszont nem mutatott gyulladást vagy esetleg bent maradt foggyökeret. Viszont a jobb alsó bölcsességfogam csak részben tört elő egyenlőre (ezen kívül nincs vele panaszom csak ritkán, olyankor az íny kicsit fáj ott), épp növésben van, és nagyon közel van egy ideghez a CT alapján. A fejfájfalmaimhoz pár hete nagyon erős ízületi fájdalom/zsibbadás társul testszerte. Nagyon sok orvost bejártam már, koponya CT től a Lyme-kór teszten át minden készült, minden negatív, jelenleg szklerózis multiplex az amire még vizsgálnak, de a legtöbb orvos szerint tekintve hogy a foghúzással kezdődött a problémám, fogászati eredetű bajt lehet, a fogorvosok viszont azt mondják, nem ez a baj és elküldenek..Ön szerint lehetséges, hogy a húzott fogam nagyon gócos volt és annak a baktériuma okoz ilyesmiket a véráramba jutva és szétterjedve? Mert ilyet is mondtak már.. a vérképem jó, fehérvérselytem kicsit magasabb,süllyedésem viszont alacsonyabb, amiről olvastam hogy bölcsességfog problémákat jelezhet. Ön szerint esetleg van esély rá hogy a bölcsességfogammal van gond? Húzassuk ki? Az állkapcsom az előző húzás óta kattog, kicsit félek tőle. Illetve tud e bármit javasolni, esetleg szájüregi baktérium tenyésztést vagy bármit.. előre köszönöm a válaszát, a legjobbakat kívánva,
Enikő

N. Renáta

Bölcsességfog eltávolítás és fogérzékenység

Tisztelt Doktor Úr/Nő!

A négy bölcsesség fogam közül a korábbi években már a bal oldalon lévők kihúzásra kerültek, viszont a jobb oldalon lévők nem tudtak kinőni. A jobb alsó vízszintesen feküdt az ínyben, a jobb felső pedig nekidőlve az utolsó rágófognak. Február elején feszítő érzést éreztem a jobb alsó bölcsességfognál, majd érzékeny lett alól felül az fogsorom jobboldalt illetve elől. Elmentem fogorvoshoz (aki egyben szájsebész is) egészségesnek látta a fogaimat, nem értette az érzékenységet, viszont javasolta a jobb alsó bölcsességfog eltávolítását. Ezután pár napra iszonyat fejfájás kezdett gyötörni főként a tarkómnál, a fogérzékenység illetve a bölcsességfog körüli feszítő érzés mellett. (voltam számos vizsgálaton, vérvétel, neurológia, szemészet, nyaki röntgen, minden negativ eredményt hozott). Február 2-án kiműtötték a jobb alsó fekvő bölcsességfogamat, minden rendben ment, megszűnt a fejfájás és a fogérzékenység is szerencsére. Rá pár napra elkezdett feszíteni a jobb felső bölcsesség fog is, s így azt pedig a varratszedés után március 12én speciális fogóval kihúzta az ínyből a szájsebész (nem volt kinőve), s mivel nem kellett felvágni az ínyt így azt mondta nem kell varrni a sebet. A húzás után másnaptól fájt az egész felső állkapcsom, arccsontom, szedtem antibiotikumot is egy hétig, s visszatért a fogérzékenység jobban mint a fogeltávolítások előtt. A jobb felső oldalon illetve elől érzékenyek a fogaim, fájnak néha a fogaim íny részei ahol a gyökerek vannak főként a szemfogaknál, illetve érzékeny a seb körül. Enni azon az oldalon nem eszek. A húzás után jeleztem ezeket a szájsebésznek, nem tudja mire vélni, a változó időjárásra fogja az érzékenységet, mert a fogaknál továbbra se lát rendellenességet, a seb azt mondta szépen gyógyul, kb olyan 80%-os. Panoráma röntgen a jobb alsó fogműtét napján készült utoljára, ott se lehetett látni semmi rosszat. Mi okozhatja a fogérzékenységet, mely nagyon zavaró, illetve meddig normális hogy a húzott seb környéke fáj és érzékeny? Előre is köszönöm válaszát.

Állkapocsízületi/rágóizom probléma

Tisztelt Doktor Úr/Doktornő!

2017-ben jelentkezett először gnatológiai panaszom, amit elsősorban az arcom aszimmetriáján vettem észre, majd fokozatosan erőteljes, mára már állandó, jobb oldali arcfájdalom is kialakult. Abban az évben (február környékén) műtötték ki a jobb alsó bölcsességfogamat, ami a második ilyen műtétem volt, 1-2 évvel előtte a bal oldali alsót távolították el sebészeti úton, ami után semmi panaszom nem volt. A jobb oldali műtét helye viszont érzésre és látszatra is máshogy forrott be, hiszen míg a bal oldalon inkább homorú a helye, a jobb oldalon határozottan domború. Nem tudom, hogy ezzel összefüggésben lehet-e, csak azért említem, mert ugyanabban az évben kezdődtek a panaszaim is. Számos helyen jártam már, először a két felső bölcsességfog kihúzását javasolták, ami meg is történt (nem műtét útján), de a helyzet nem javult. Ezután rengeteg gyógytorna-gyakorlatsort kaptam, amelyeket alkalmaztam is, sajnos számottevő eredmény nélkül. Éjszakai harapásemelő sínt hordok, ami szintén csak minimálisan könnyít az éjszakai fogszorításon. Emellett szintén jobb oldali, felső, akut íngyulladást tapasztalok a szájpadlás felőli oldalon, a fogtöveknél, ami tapasztalataim szerint a fájdalom/feszülés mértékével van párhuzamban. Erre az ínygyulladásra sehol sem találtak megmagyarázható okot, az eddigi vélemények alapján nem függ össze az alap problémával, viszont én továbbra is úgy érzem, hogy van kapcsolat a kettő között.

Sajnos ahány helyen jártam, annyi véleményt hallottam. A különféle helyeken a következő megállapításokat kaptam:
- Mély a harapásom, fogszabályzóra van szükség
- Csak a rágóizommal van probléma, ezt okozhatja a stressz, harapásemelő sínnel és gyógytornával kezelhető
- Csak gyógytornával kezelhető rágóizom probléma
- Rágóízületi és rágóizom probléma egyaránt fennáll - szintén fogszabályzó + gyógytorna
- A rendszeres rágózás miatt alakult ki, azzal kell felhagyni (ez azonnal megtörtént, de semmilyen változást nem tapasztaltam)

Ez már sok éve húzódó, egyre zavaróbb és fájdalmasabb probléma (az arcom esztétikáját érintően is egyre romlik a helyzet, hiszen a problémás, jobb oldal már nagyon láthatóan eltér a baltól, sokkal nagyobb, duzzadtabb, "csapottabb", ami nagy önbizalomhiányt okoz), és kezdek tanácstalan lenni, nem tudom kihez fordulhatnék, mi lehet a valódi kiváltó ok, lehetséges-e gyógytornán kívül valami "határozottabb", véglegesebb megoldást találni rá, és egyáltalán kezelhető-e a probléma, illetve visszaállítható-e az állkapcsom/arcom az eredeti állapotába.
Ha ezen kérdéseim valamelyikére kaphatnék választ, nagyon hálás lennék.

Előre is köszönöm a segítséget!

F. Norbert

Állkapocs remegés

Tisztelt Uniklinik!

Pár hete vettem észre, hogy ha az alsó és felső állkapcsom majdnem összeér, akkor érzem, hogy az alsó állkapcsom remeg. Kívülről nem látszik, éppen csak érzem és hallom.

Ez fogászati probléma lehet? Korábban volt az álkapcsommal izomprobléma, annak lehet ehhez köze?

Előre is köszönöm a választ

E. Korper

korper@freemail.hu

Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr!

Október végén betömték az egyik hátsó fogam, csonkfelépítésre volt szükség, valamint gradia inlay /onlay -val történő tömésre. Gyökérkezelés nem volt. Miután megszoktam a pótlást a fogamban, nem is volt vele problémám, azonban pár napja mogyoró fogyasztása közben, ahogyan arra ráharaptam a fog egyik sarkába belehasított. Másnap mintha a mellette levő fogak is érzékenyek lettek volna, nem is tudtam volna biztosan melyik fogam érzékeny. De különösebb fájdalommal nem járt. Két nap után azonban már biztosan tudom, hogy ez a fogam fáj, ha már csak iszok, akár szobahőmérsékletűt is, attól is érzékeny, igazából kb. érintésre is az már. Nem elviselhetetlen a fájdalom, ha éppen fáj. Vannak napok,amikor kb nem érzem, van amikor igen, de nem vészesen. Ma reggelre duzzadtnak érzem kicsit ott az ínyem a fog felett. Hétvégén pedig a másik oldalt éreztem a fogamnál hasonlót, ahol sima tömés van. Időközben bölcsességfogam is eltávolításra került, már csak két darab van bal oldalt alul, s felül. Azokat is ki kell majd venni. Úgy érzem,mintha éjszaka szorítanám a fogam. Mondjuk ez stresszebb időszakban mindig jellemző volt rám, de mostanában ez újra elő jött. Mi lehet az oka. Jelenleg próbalkozni tervezek elmex geele, valamint gengigél használatával is. mivel fogászatra az év végi beosztás miatt már csupán januárban tudok eljutni. Válaszukat köszönöm.

J. Krisztina

Bölcsességfogak

Tisztelt Doktor Úr/ Doktornő!

Összetett problémával fordulok Önhöz!
32 éves Nő vagyok. Három hónappal ezelőtt a munkahelyemen addig ismeretlen fájdalmak törtek rám, mintha valami húzná, nyomná jobb oldalon a nyakamat, vállamat. Úgy éreztem mázsás súlyt pakoltak rám. Később a fájdalmak tovább terjedtek a másik oldalamra is. Gyakran jelentkeznek görcsös nyaki, illetve tarkón tájéki fájdalmak, melyek a karomra/kezemre, sőt a csípőmre is átterjednek. Később jobb oldalon állkapocs fájdalmak is jelentkeztek.
Nemrégen a fogászaton azt mondták, hogy három bölcsességfogam is be van gyulladva, ebből kettőt feltárásból kell kiműteni. Sajnos, anyagi okokból nem tudok magán rendelőbe elmenni, viszont ilyen műtétet nem merek bevállalni az ingyenes szájsebészeten. Ezek a fájdalmak nem igazán reagálnak a fájdalomcsillapítóra sem.

Az lenne a kérdésem, hogy ezeket a testi fájdalmakat okozhatják a bölcsességfogak, vagy valami más is állhat a háttérben? Illetve, mit tanácsol, hogyan enyhíthetnék a fájdalmakon?

Válaszát előre is köszönöm!
Üdv.: Krisztina

Időváltozáskor ínyfájdalom

Üdvözlöm!
Egy olyan problémám van, miszerint időváltozáskor fáj a felső fogínyem,illetve feszül a felső 2 első fogam között. Több orvosnál is voltam már és azt mondták,hogy nem látnak semmit nem tudnak vele mit csinálni. Nekem viszont nagyon kellemtelen,sokszor a fejemre és a bal szememre is kisugárzik a fájdalom, ekkor csak fájdaomcsillapító segít.

N. Eszter

Bölcsesség fog

Kedves Doktor Úr/Nő!

Az lenne a kérdésem, hogy nekem hátul alul nőnek a bölcsesség fogaim, a fele kint van. Több problémán akad, az egyik, hogy bal oldalon állandóan ki van sebesedve az ínyem ahogy nő és ott olyan szúrós a fog az része ami kinőtt, és az íny is rá van húzodvam és azt is észrevettem, hogy az állkapcsomat mozgatom akkor ugy akad és ropog.A másik az, hogy amikor megnyomom oldalt is fáj, maga az oldalt majdnem ott az ínynél, és az lehet, hogy ha hideget iszom kihat a többi fogamra az a éles fájdalom, vagy esetleg nyomja a többi fogam? Válaszukat előre is köszönöm.

állkapocs fájdalom

Tisztelt Doktor Úr/ Doktornő!

Két hete elkezdett fájni az állkapcsom a jobb oldalon, ha kinyitom "kattog". Eddig vártam, reméltem, hogy csak megerőltethettem, de nem szűnik, sőt, mintha rosszabb lenne.
Esetleg valami enyhítő megoldást tudna nekem javasolni?

Köszönettel,
S. Vivien.

B. Georgina

bruxizmus, implantátum, fogszabályozás

Üdvözlöm!
Egy picit összetett a problémám, de remélem, sikerül rá választ kapnom. Gyerekkorom óta bruxizmussal küzdöm, ez pár éve már fizikai tüneteket is okoz az arcom (illetve az egész testem jobb oldalában). Csontkovács és fizioterapeuta rendszeres látogatásával kordában tarthatóak a tünetek. Illetve van egy éjszakai harapásemelő sínem, amit rendszeresen használok.
Jobb felső fogsoromban hiányzik 2 egymás melletti fog. A pótlás híddal lett megoldva kb. 6 évvel ezelőtt. A mai napig zavar, mert a híd alá könnyen beszorul étel. Felmerült bennem az implantátum gondolata. Gondolom ennyi idő elteltével szükséges lenne a csontpótlás, illetve a rendszeres éjjeli fogszorítás mellett nem tudom, hogy kivitelezhető lenne-e egyáltalán. Másik nagy dilemmám, hogy az én esetemben megoldható lenne-e fogszabályozás. Alapvetően nem állnak nagyon kuszán a fogaim, de a felső állcsont metsző és szemfogai torlódnak. Gyerekkoromban sajnos nem volt lehetőségem erre. Most szívesen bevállalnám (33 évesen), de ugye a foghiány/híd miatt ez nem is tudom, hogy lehetséges lenne-e. Alsó fogsorban is van egy foghiányom a bal oldalon. Gyerekkoromban lett kihúzva a fog, a bölcsességfog eltolta a hiány melletti fogat, így csak egy pici rés maradt, viszont az eltolt fog erősen bedőlt. Úgy gondolom, ezzel is jó lenne végre kezdeni valamit. Észrevettem, hogy szinte mindig a jobb oldalon rágok, mert amikor a bal oldalon, akkor nagyon zavaró, hogy abba a kis résbe beszorul az étel. Talán ez is lehet az oka a jobb oldali rágóizom problémának... Elnézést a hosszú levélért, kíváncsian várom a véleményüket.

P. Sándor

Szemfog hossz.

Üdvözlöm!
Úgy 18 éves koromig össze vissza álltak a fogaim és ez érvényes volt a szemfogaimra is. Fogszabályzóbal ez szépen helyre lett hozva, viszont az egyik szemfogam 18 évig gyakorlatilag nem volt használva így nem kopott picikét sem. Kb 1 milimeterrel hosszabb. Kérdésem az lenne hogy ezt esetleg le lehet csiszolni vagy mindenképp csakis héjas illetve koronás megoldás jöhet szóba?

Válaszukat köszönöm.

K. Klarissza

Bölcsességfog tömés után

Szeretnék érdeklődni, hogy előfordulhat-e, hogy a bölcsességfogam elmozdul tömés után?
4 évig volt fogszabályzóm eléggé szembetűnően előreálltak a fogaim, amit a kezelés végére sikerült is helyreállítani, kezelés közben kinőttek a bölcsességfogaim is amire mondta a fogorvos hogy teljesen szabályosan nőnek. Ez már több éve volt és semmilyen probléma nem volt a fogaimmal pár hónappal ezelőttig. Ekkor nem Önöknél hanem másik fogorvosnál betömettem a bölcsességfogam. Pár hét után azt vettem észre hogy a két metszőfogam között rés kezd kialakulni és ahogy jobban megfigyeltem szemmel látható hogy a bölcsességfogam elkezdett kitolódni hátrafelé, tehát nem illeszkedik bele a felső fogívembe mint eddig. Mit gondol, a bölcsességfogamnak lehet ehhez köze és mit tegyek ebben a helyzetben jobb lett volna ha kihuzatom?