A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Kérdés beküldése

Legfrissebb kérdések

D. Adrienn

állkapocsizületi diszfunkció kezelése

Tisztelt Doktor Úr/Doktornő!

2014-ben kaptam fogszabályozó kezelést torlódásos problémára, a készülék több, mint 3 évig volt rajtam. A kezelés alatt többször húzták előre majd tolták hátra az alsó fogsoromat. Ezt megunva egy másik orvos fejezte be a fogszabályozást, majd ezután nem sokkal vettem észre az állkapocs kattogást. Miskolcon belül voltam több helyen, ezt követte Debrecen és Budapest, eredménytelenül. Mondták, hogy ez "nem a hosszú élet titka", szájzárat kaphatok, vagy akár le is bénulhatok később. Különböző harapásemelő készülékek mellett egymásnak ellentmondó véleményeket kaptam. Úgy, mint ki kell szedni a bölcsesség fogaimat, lehetőleg egyszerre mind a 4-et és altatásban (retineált impaktált fogakról van szó, nem tudnak kinőni rendesen.) Máshol azt mondták nem szabad, mert arcüreg gyulladásom lehet egy életen át. Ezután következett, hogy teljes újraszabályozásra és műtétre van szükségem, amivel egy platina szerkezetet ültetnek az izülethez, hogy helyre álljon, máskor azt mondták, minek tennének tönkre egy jó izületet. Számtalan helyen jártam már, és nemhogy segíteni nem tudtak, inkább jobban összezavartak.
Legutóbbi látogatásom egy budapesti klinikán egy újabb verziót állított fel, miszerint genetikailag ferde az állcsontom, és műtét után ha nem is szűnik meg a kattogás, de az izület a helyén lesz. 2 hónap várakozási idő után viszont semmi válasz a továbbiakról, így tovabb kell keresnem, aki segít rajtam.
Lassan 4 éve húzódó izületi problémáimmal kérdésem lenne tehát, hogy érdemes kivetetnem a bölcsesség fogakat, illetve ki, és hogyan tudná helyre hozni az állkapocs izületemet?

Válaszukat előre is köszönöm, bízva egyszeri gyógyulásomban!

P. Judit

Krónikus arcüreggyulladás

Tisztelt Fogorvos, Szájsebész. .!
2019 novemberében bal arcba, állkapocsba és fülbe sugarzó tompa folyamatos fájdalommal kezdődtek a panaszaim. 2021 márciusában az arckoponya Ct. igazolta, hogy a bal 4-es (tömött) fog gyökere belóg az arcüregbe. Két év alatt 6 fogorvos és 3 fül-orr-gégész vizsgált meg. 6 fogászati beavatkozás történt, három ezen a fogon. Kiderült, hogy maga a fog elhalt és még a bal 5-is kérdéses. Sajnos az első mikroszkópos beavatkozás nem sikerült mert nagyon szűk és "meszes" a csatorna. Jövő héten megkísérlik újra megmenteni ezt a fogat és ezzel együtt megszüntetni a fájdalmat. Sok tömött fogam van és régiek, illetve fogpótlás is biztos szükséges lesz hamarosan. A kérdésem, hogy ha várhatóan komplikáltabb beavatkozásokra számíthatok milyen szakorvost célszerű keresni?
Köszönettel: P. Judit

F. Éva

Állkapocs

T. Drnő/Drúr Olyan problémám lenne már kb fél éve észlelem,h a bal fülem mögött, alatt van egy keményebb gumo. UH reaktív nyirokcsomókat láttak csak. Fogászatot jártam hónapokig és az össze vissza tompa nyilaló érzések, tányér villa csikorgatás érzásek megoldódtak. Pár fogam gyökérkezelve lett. Viszont bal oldalt kattog az állkapocs izületem és colt már,h nyitásra ásításnál óriásit belesajdult, nyilalt akkor fájt egy darabig. Ami nem múlik a kis gumó, torkomban mintha hajszál lenne érzés, állkapocs nyomásra fáj, fülemben, arcomban olykor nyomó, fájó érzések. A nyakizom feszülésemet jól kezelem már. Stresszes vagyok alapból, sokat játszom a nyelvemmel és van,h szorítom a fogaimat de próbálok figyelni rá. Gégészeten voltam többször, több dokinál minden rendben. Elvagyok keseredve ezektől a torokban hajszál érzés (olyankor nyelek mindig,h ne érezzem), van amikor több időre elmúlik. Fura érzések, kattogás, dudorka. Köszönöm válaszukat. Éva

CBCT

Kedves Uniklinik!

Sokszor fájnak a fogaim, gyakran egyszerre fájdul meg több gyökérkezelt is stb, de szinte meg se tudom pontosan mondani melyik. Sima RTG negatív szokott lenni.
Annál pontosabb, jobb módszerre lenne szükségem. CBCT-re gondoltam, de olyanra aminél a képanyagot is megkapom, meg mellé egy írásos leleltet hogy melyikek a rosszak.
Ez Önöknél megoldható, illetve kb mennyibe kerülne? Egy CBCT felvétel lemezen + lelet?
Évek óta ilyenek a fogaim, de most pl a 22-esen látszik a folt, de mégis a 21-es az érzékeny hidegre, édességre.. és a 22-21 között van egy kis lyuk amit egyszer asszem már kezeltek is.
http://keptarhely.eu/view.php?file=20210715v02wjmd5n.jpeg
Az ilyen anomáliák miatt kellene a CBCT.
A 16-os fogammal jártam még úgy hogy az egyik orvos azt mondta amelyik fáj azt fúrja. Más orvos szerint meg egyik fog kisugározhat másikba is. A mai napig rossz az is.
Illetve Önöknél a mikroszkópos technikán kívül dolgoznak még hagyományos technikával is? Sajnos nekem ez az új módszer túl drága.

Válaszukat előre is köszönöm!

G. Adrienn

Fülzúgás

Tisztelt Doktor úr/Doktornő!
2 és fél hónapja fülzúgásom van. Gyanakszom állkapocs problémára. A fülemben semmi elváltozás nincs mégis fülbe nyilaló fájdalmat vannak. Rágás közben pattogó-kattogó hangokat hallok. Esetenként a rágás is néha jobban néha kevésbé fáj. Illetve az arcom és az állkapcsom is néha zsibbad, fáj. Lehet, hogy ez okozza a fülzúgásom?
Előre is köszönöm válaszát!

N. Tamas

Szemfog fölötti fájdalom

Tisztelt Uniklinik!

Egy olyan kérdésem lenne hogy a szemfog felett, pont a gyökércsúcsnál de inkább fölötte nyomásra vagy arc mozgatásra fájdalmat illetve húzódást érzek, ami érinti a szemfogat és néha a szemfognál és az amelletti fogaknál az íny zsibbadni és néha lüktetni szokott.,főleg például lehajolásnál. Utóbbi időben azon az oldalon implantátumot csináltak, híddal,öt fogat, köztük a szemfogra is építettek mint az egyik tartó fog. Az implantátum berakásnál öt hónapot kellett várnom, illetve utána másfél hónapot még, mivel az orvos szerint mitha pár mm ert fordult volna mikor betekerte a csapot. Ott akkor fájdalmat éreztem, de azóta semmi, minden rendben van, a röntgen alapján is. A kérdéses szemfogat is megröntgenezte ami fölött a fajdalom van, sem a gyökércsúcs, sem a gyökér nem gyulladt, semmi rendellenesség. Mély tömés van, annyit mondott hogy lehet a tömés nyomja az ideget, de ez már jópár éve tömött fog és soha baj nem volt vele. Meg tudná mondani hogy ebben az esetben merre keresendő a probléma? Olvastam antibiotikum szedeserol is, mert lehet orrmellekureg gyulladás is lehet. Köszönöm a segítséget! Üdvözlettel

B. Antalné

állkapocs fájdalom

Tisztelt doktor Úr/Nő/!

Tavaly december óta szenvedek állkapocs fájdalommal, sajnos nem jártam sikerrel egyik orvosnál sem , ahol jártam itt vidéken. Menet közben kiderült, hogy az első fogaimnál van 2 db ciszta amit kiszedek, de a helyzeten nem javított. Továbbra is fáj és úgy érzem zsibog és ég az arcom tőle. Olyan érzés mintha az egész állkapocs összébb lenne csúszva, és nyomás van rajta. Amikor rágok, elfárad az egész fogsor és állkapocs. Valahogy az egész állkapocs szorításban van..... Szeretnék egy alapos vizsgálaton már részt venni, ahol megtudják állapítani mi a baj....

M. Eszter

A fogam fájhat vagy a rágóizom gyulladt be? Mire számítsak?

Üdv!
A fogam fájhat vagy a rágóizom gyulladt be? Mire számíthatok? Azért is nem vagyok biztos benne, mert nem csak az egyik oldalon fáj mindig, hanem “vándorol” ez az érzés. Legtöbbet a bal oldalsó alsó felső fogaim fájnak, aztán elmúlik és átmegy a jobb oldalra. De nem érzékeny harapásra, hidegre/melegre, sem kocogtatásra. Viszont kívülről megnyomva a rágóizomnál fölöttébb érzékeny, jobban, mint normális lenne. Sajnos fogászatra sem tudok menni május 5-ig, akkorra van időpontom, szóval várnom kell, de megöl az ideg, hogy ez most mi? A fogaim külső ránézésre épek, be vannak tömve, ha ez számít. Belülről viszont az íny meg van zúzódva, egy tüsszentés során ráharaptam a rágóizomra(?) vagyis ott hátul ami szerintem az. Ami érdekes, hogy a bal fülem mintha enyhén zúgna, érzékeny kicsit. A jobb oldalról elment ez a fájdalom, egy ideje már csak a bal oldalon fáj. Az ínyem szép rózsaszín, nem gyulladt. Szombat óta a fájdalom egy Koldrex bevétele után jelentősen csökkent. Szerintem egy fogfájás egy Koldrextől nem csökkenne… Nem tudom. Mire számítsak ötödikén?

A. Annamária

Állkapocs kattogás

Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr!

Jó pár hónapja kattog az egyik oldali állkapcsom, fájdalommal nem jár de nagyon zavaró, illetve azt vettem észre, hogy nem szimmetrikusan nyitódik a két állkapocs.
A kattogó állkapocs jóval előbb nyitódik mint a másik oldali állkapcsom. A kattogó állkapocs oldalán lévő fülem is néha bedugul.

A kérdésem az lenne, hogy Önöknél a klinikán foglalkozik valaki állkapocs ízületi problémákkal, és ha igen akkor van esély a problémám orvoslására?

Válaszát előre is köszönöm!

Bölcsességfog okozta fájdalmak

Tisztelt Doktor Úr/ Nő!

Egy összetettebb, két hónapja fennálló problémával fordulnék Önhöz, amivel kapcsolatban eddig egy fogorvos sem tudott tanácsot adni. Volt egy rágófogam, amit sajnos csúnyán elhanyagoltam, ideiglenes töméssel nem mentem vissza, el is halt a fog, egyszercsak kiesett a helyéről, de az allja benne maradt az ínyemben. Nem okozott ezen kívül panaszt, jópár hónappal később tudtam a vírushelyzet miatt elmenni vele fogorvoshoz, aki rögtön a szájsebészetre irányított. Ki is húzták, nagyon sokáig próbálták és széjjeltörték, mire kijött, nagyon mély gyökere volt és sokáig vérzett is. Rá két napra iszonyúan erős fülfájás és nyelési nehezítettség jött elő, ami a mai napig fennáll, olyan mintha fájna az egész arcom és a felső fogsorom is, ez a fájdalom szüntelen. Kaptam rá 3 antibiotikumot is, egyik se hatott. Majd ezután 3D CT vizsgálat is készült, ami viszont nem mutatott gyulladást vagy esetleg bent maradt foggyökeret. Viszont a jobb alsó bölcsességfogam csak részben tört elő egyenlőre (ezen kívül nincs vele panaszom csak ritkán, olyankor az íny kicsit fáj ott), épp növésben van, és nagyon közel van egy ideghez a CT alapján. A fejfájfalmaimhoz pár hete nagyon erős ízületi fájdalom/zsibbadás társul testszerte. Nagyon sok orvost bejártam már, koponya CT től a Lyme-kór teszten át minden készült, minden negatív, jelenleg szklerózis multiplex az amire még vizsgálnak, de a legtöbb orvos szerint tekintve hogy a foghúzással kezdődött a problémám, fogászati eredetű bajt lehet, a fogorvosok viszont azt mondják, nem ez a baj és elküldenek..Ön szerint lehetséges, hogy a húzott fogam nagyon gócos volt és annak a baktériuma okoz ilyesmiket a véráramba jutva és szétterjedve? Mert ilyet is mondtak már.. a vérképem jó, fehérvérselytem kicsit magasabb,süllyedésem viszont alacsonyabb, amiről olvastam hogy bölcsességfog problémákat jelezhet. Ön szerint esetleg van esély rá hogy a bölcsességfogammal van gond? Húzassuk ki? Az állkapcsom az előző húzás óta kattog, kicsit félek tőle. Illetve tud e bármit javasolni, esetleg szájüregi baktérium tenyésztést vagy bármit.. előre köszönöm a válaszát, a legjobbakat kívánva,
Enikő

N. Renáta

Bölcsességfog eltávolítás és fogérzékenység

Tisztelt Doktor Úr/Nő!

A négy bölcsesség fogam közül a korábbi években már a bal oldalon lévők kihúzásra kerültek, viszont a jobb oldalon lévők nem tudtak kinőni. A jobb alsó vízszintesen feküdt az ínyben, a jobb felső pedig nekidőlve az utolsó rágófognak. Február elején feszítő érzést éreztem a jobb alsó bölcsességfognál, majd érzékeny lett alól felül az fogsorom jobboldalt illetve elől. Elmentem fogorvoshoz (aki egyben szájsebész is) egészségesnek látta a fogaimat, nem értette az érzékenységet, viszont javasolta a jobb alsó bölcsességfog eltávolítását. Ezután pár napra iszonyat fejfájás kezdett gyötörni főként a tarkómnál, a fogérzékenység illetve a bölcsességfog körüli feszítő érzés mellett. (voltam számos vizsgálaton, vérvétel, neurológia, szemészet, nyaki röntgen, minden negativ eredményt hozott). Február 2-án kiműtötték a jobb alsó fekvő bölcsességfogamat, minden rendben ment, megszűnt a fejfájás és a fogérzékenység is szerencsére. Rá pár napra elkezdett feszíteni a jobb felső bölcsesség fog is, s így azt pedig a varratszedés után március 12én speciális fogóval kihúzta az ínyből a szájsebész (nem volt kinőve), s mivel nem kellett felvágni az ínyt így azt mondta nem kell varrni a sebet. A húzás után másnaptól fájt az egész felső állkapcsom, arccsontom, szedtem antibiotikumot is egy hétig, s visszatért a fogérzékenység jobban mint a fogeltávolítások előtt. A jobb felső oldalon illetve elől érzékenyek a fogaim, fájnak néha a fogaim íny részei ahol a gyökerek vannak főként a szemfogaknál, illetve érzékeny a seb körül. Enni azon az oldalon nem eszek. A húzás után jeleztem ezeket a szájsebésznek, nem tudja mire vélni, a változó időjárásra fogja az érzékenységet, mert a fogaknál továbbra se lát rendellenességet, a seb azt mondta szépen gyógyul, kb olyan 80%-os. Panoráma röntgen a jobb alsó fogműtét napján készült utoljára, ott se lehetett látni semmi rosszat. Mi okozhatja a fogérzékenységet, mely nagyon zavaró, illetve meddig normális hogy a húzott seb környéke fáj és érzékeny? Előre is köszönöm válaszát.

Állkapocsízületi/rágóizom probléma

Tisztelt Doktor Úr/Doktornő!

2017-ben jelentkezett először gnatológiai panaszom, amit elsősorban az arcom aszimmetriáján vettem észre, majd fokozatosan erőteljes, mára már állandó, jobb oldali arcfájdalom is kialakult. Abban az évben (február környékén) műtötték ki a jobb alsó bölcsességfogamat, ami a második ilyen műtétem volt, 1-2 évvel előtte a bal oldali alsót távolították el sebészeti úton, ami után semmi panaszom nem volt. A jobb oldali műtét helye viszont érzésre és látszatra is máshogy forrott be, hiszen míg a bal oldalon inkább homorú a helye, a jobb oldalon határozottan domború. Nem tudom, hogy ezzel összefüggésben lehet-e, csak azért említem, mert ugyanabban az évben kezdődtek a panaszaim is. Számos helyen jártam már, először a két felső bölcsességfog kihúzását javasolták, ami meg is történt (nem műtét útján), de a helyzet nem javult. Ezután rengeteg gyógytorna-gyakorlatsort kaptam, amelyeket alkalmaztam is, sajnos számottevő eredmény nélkül. Éjszakai harapásemelő sínt hordok, ami szintén csak minimálisan könnyít az éjszakai fogszorításon. Emellett szintén jobb oldali, felső, akut íngyulladást tapasztalok a szájpadlás felőli oldalon, a fogtöveknél, ami tapasztalataim szerint a fájdalom/feszülés mértékével van párhuzamban. Erre az ínygyulladásra sehol sem találtak megmagyarázható okot, az eddigi vélemények alapján nem függ össze az alap problémával, viszont én továbbra is úgy érzem, hogy van kapcsolat a kettő között.

Sajnos ahány helyen jártam, annyi véleményt hallottam. A különféle helyeken a következő megállapításokat kaptam:
- Mély a harapásom, fogszabályzóra van szükség
- Csak a rágóizommal van probléma, ezt okozhatja a stressz, harapásemelő sínnel és gyógytornával kezelhető
- Csak gyógytornával kezelhető rágóizom probléma
- Rágóízületi és rágóizom probléma egyaránt fennáll - szintén fogszabályzó + gyógytorna
- A rendszeres rágózás miatt alakult ki, azzal kell felhagyni (ez azonnal megtörtént, de semmilyen változást nem tapasztaltam)

Ez már sok éve húzódó, egyre zavaróbb és fájdalmasabb probléma (az arcom esztétikáját érintően is egyre romlik a helyzet, hiszen a problémás, jobb oldal már nagyon láthatóan eltér a baltól, sokkal nagyobb, duzzadtabb, "csapottabb", ami nagy önbizalomhiányt okoz), és kezdek tanácstalan lenni, nem tudom kihez fordulhatnék, mi lehet a valódi kiváltó ok, lehetséges-e gyógytornán kívül valami "határozottabb", véglegesebb megoldást találni rá, és egyáltalán kezelhető-e a probléma, illetve visszaállítható-e az állkapcsom/arcom az eredeti állapotába.
Ha ezen kérdéseim valamelyikére kaphatnék választ, nagyon hálás lennék.

Előre is köszönöm a segítséget!