A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Kérdés beküldése

Legfrissebb kérdések

K. Enikő

Implantátum

Kedves Doktor Úr/Nő!
Bal oldalt alul az első kisőrlőfog és a második nagyőrlőfog helyén implantátum lesz behelyezve. Csontot is kellett pótolni. Június 28-án végezték el a műveletet. Szeptember 20-án voltam kontrollon. A csontosodás szépen alakul. Rátették 20-án a csavarrészt mind a két helyre. Egy kicsit be van ödémásodva a két helyen. Nem fáj, de érzem, hogy valami van ott. Ez ilyenkor elfogadható állapot, mivel az ínyt felnyitották. Az orvosom két hétig nem lesz, elment külföldre nyaralni. Ezért „bátorkodtam” Önnek írni.
Köszönettel: Enikő

B. Fanni

Ínyprobléma

Az lenne a kérdésem hogy észrevettem hogy begyulladt az ínyem és meglazultak a fogaim( tudom őket mozgatni) mit tegyek?

D. László

Húzás utáni állapot

Údvözlöm! Tegnap de Záhonyi doktornál voltam balalsó fogat huzot ki ami többgyökeres volt.Kérdésem az lenne...24 óra elteltével is bevan dagadva....ez természetes ilyen huzásnál vagy más gond lehet? Üdvözlettel! D. László

M. Milady

Felhúzódott, piros íny és gyökérkezelt fog

Kedves Uniklinik!

Köszönöm szépen mindenre kiterjedő válaszukat, szeretnék kérdezni még két aprót, hogy jól értettem e:

-4 fogamnál az íny fognyaki tömések után lett piros és húzódott fel majdnem a fog nyakáig, köztük szelel a levegő és át lehet látni, ennek már 3 hete. Ezen segít az otthoni szájápolás, vagy gyulladásgátló szedése szükséges, esetleg más beavatkozás? Indokolt a paradontológus, vagy legalább fogorvos beavatkozása? Azzal a tanáccsal látott el fogorvosom, hogy várjak még két hetet, de javulást ettől - az otthoni szájápolástól - nem érzek.

-A gyökérkezelt fogam 4 csatornáját megtalálták, kitisztították, most hosszútávú tömés van benne, azt mondták ennek fél évig kell benne lennie. Mivel panaszos szívesen elvégeztetném a mikroszkópos gyökérkezelést. Itt azt kérdezném, hogy a CT mutatni fogja e, ha van még benne ideg, vagy ehhez meg kell kezdeni a mikroszkópos gyökérkezelést? Lehetséges, hogy több, mint 4 idegcsatorna van? Vagy lehet elnézést, de laikus megfogalmazásban oldalági elágazás, amit szabad szemmel ugye nem látnak?

Köszönöm szépen!

M. Erika

Implantátum

Tisztelt Klinika!
Három hete fogbeültetésem volt, és a műgyökérbe behelyeztek egy kis csavart (azt mondták, hogy ínyformázó), és összevarták az ínyt. Tíz nappal utána a varratok el lettek távolítva. Most négy napja viszont ez a kis csavaros rész kiesett. A telefonos érdeklődésemre azt mondták, hogy nincs vele semmi tennivalóm, 4-5 hónap múlva menjek, és az íny felszabadítása lesz esedékes. Kérdésem az lenne, hogy valóban nem kell lezárni a gyökeret, nincs vele semmi tennivaló?
Válaszukat előre is köszönöm!

B. Brigi

Implantátum

Jó napot!
Szeretném megkérdezni,hogy înysorvadásnál milyen fogpótlást javasolnának? Ez esetben implantátumot lehet ?
Köszönöm a válaszukat.

M. Milady

Fogíny felhúzódása nyaki tömések és fogkőeltávolítás után

Tisztelt Uniklinik!

Korábban volt már nagyőrlőkön nyaki tömésem, mindenféle panasz nélkül. Most kaptam több kisebb fogamra nyaki töméseket, amik után az ínyem drasztikusan felhúzódott. Pl 4 egymás meletti fogamnál kb 3 mm.t egészen biztosan. Eleinte el is vált a fogtól, de visszamentem es lefogkotelenítették ill.megpolírozták, az ínyem azóta is fent van de már tapad a fogra, viszont piros és beszédkor levegőáramlásra érzékeny és kb.3 mm.el még fentebb van húzódva, mint a kiinduló állapotkor. Szájvizet ajánlottak meg fogkrémet sensodynet, meg, hogy várjak. Ez elég? Ettől meg fog oldódni? Illetve ha megnyomom a fognyakat akár kívülről pl.pattanást nyomva is fáj. Van olyan fog ami az ételre az élét nyomva fáj. Ezek a panaszok egyáltalán nem álltak fent, csak a tömések után. Tehát ha eltekintek attól hogy csúnya barna vagy narancssárga nyaki szuvasodásaim voltak amik még nem okoztak panaszt ez a helyzet rosszabb most nekem. A tömések 2 és 3 hete készültek. Mit kellene tennem? Elég a szájvíz és várni? Illetve ez után a teljes fogsoromon megtörtént a fogkőeltávolítás. Elég piros mindenhol az ínyem, ez normális? Van olyan fog ahol kb.az íny felszínén hámsérüléshez hasonló keletkezett, mintha az ínyből egy pici darabot kikaptak volna. Nem mély, inkább olyan, mint amikor valaki kirágja a körme melett a bőrt és az beszakad. Ez velejárója lehet a fogkőtelenítésnek? Mi a teendő, ha a fognyakak a tömött fogakon nyomásra érzékenyek maradnak? A többi nem tömött fogam vagy 2 éve tömött fogaimnál nincs panasz, csak ezeknél, amik nyaki tömést kaptak. Ez valóban elmúlik otthoni fogápolással?
Harmadik kérdésem ha gyökérkezelt fog ráharapásra még fáj, és nem érzem panaszmentesnek, ott már a húzás jöhet csak szóba?
Illetve kihúzott bölcsességfog helye szépen gyógyul de külső nyomásra 3 hét után is érzékeny, az még normális? Összevarrva nem lett és lefelé halad a seb, még nem ért össze a két ínyrész teljesen. Ez normális? Össze kell, hogy forrjon vagy ez egyéni? Eddig csak összevarrott húzott fogam volt, nem tudom, hogy a nem varrottnak hogyan kell gyógyulnia.
Megtisztelő válaszaikat előre is köszönöm!

Bölcsességfog műtét utáni nyelvzsibbadás

Üdvözlöm! 9 napja volt Jobb alsó bölcsességfog műtétem , 2 napja vette ki a Főorvos a varratokat , de zsibbad a nyelvem és még mindig meg van dagadva az arcom olyan kemény mintha egy kisebb dió lenne az arcomba. A főorvos azt mondta, hogy az ödéma miatt zsibbad a nyelvem és azt mondta, hogy ideget nem érintett a műtét. Mivel tudnám felgyorsítani a gyógyulás folyamatát , mert ez a nyelvzsibbadás eléggé idegörlő , egy pillanatra sem szűnik , a beszédemre is figyelnem kell , hogy ne sejpítsek, viszont ha egy kicsi megtornáztatom az arcom vagy ásítok akkor akkor inkább bizsergés érződik de az is csak egy pár pillanatig . Ha lemegy a duzzanat akkor valószínű, hogy elmúlik mennyire van ennek esélye, illetve valami tanácsot praktikát szívesen megfogadnék . Mi a gyakorlat mikorra megy le a duzzanat , illetve mi okozza? Esetleg a antibiotikum segítene rajta. Köszönöm megtisztelő válaszát.

rejtélyes fogfájás

Tisztelt Doktornő!

A problémám két hete kezdődött. Egyik este észleltem, hogy a jobb felső fogsorom fölött egy kis ponton fáj az arcom, kb. ott. ahol az 5-ös fogam gyökere van. Először azt hittem, talán pattanásom lesz, de aztán ahogy nyomogattam, éreztem, hogy az alatta lévő csont is érzékeny, de csak egy pontban. Nem foglalkoztam vele, de aztán elkezdtem egy enyhe feszülést is érezni a felső fogaim fölött.
A felső 6-os fogamban egy 2,5 éves esztétikai tömés van, ez nagy tömés, anno gyógyszeres alábélelést is kapott, eddig semmi gondom nem volt vele. Arra gondoltam, hogy lehet, hogy az kezd begyulladni, és majd gyökérkezelni kell, ezért elmentem a fogorvosomhoz, hogy nézze meg, mert ebben a fogamban elkezdtem nem fájdalmat, de enyhe, viszont kellemetlen és idegesítő zsiborgást is érezni. Az érzést sajnos máshogy nem tudom körülírni, az biztos, hogy nem konkrét fájdalom volt A doktornő nagyon alaposan megvizsgálta a kérdéses fogat, alulról, oldalról megkocogtatta, megnyomogatta, felette is jól végignyomogatta az ínyemet, de semmi fájdalmat nem tapasztaltam. Hidegpróbát is csinált, a fogam érzékeny volt rá, de az azonnal el is múlt. A doktornő azt mondta, hogy szerinte nincs begyulladva a fogam, az él, így nem szükséges röntgent készíteni róla, mert úgysem látnánk rajta semmit, várjak vele, majd elmúlik.
Ebbe bele is nyugodtam, talán ennek hatására is másnapra már nem éreztem semmit. Ez így volt még 4 napig, boldog voltam, hogy elmúlt magától, közben már a fog feletti csont sem fájt azon az egy ponton, ha megnyomtam, az is elmúlt. Aztán pár nap múlva újra elkezdtem érezni azt a bizonyos érdekes, zsiborgó érzést a 6-os fogam mélyéről. Olyan mintha csiklandoznák belülről és viszketne. Nem tudom mire vélni ezt az érzést. Továbbra sem fájdalom, de kellemetlen diszkomfort érzés, főleg a bizonytalanság rossz, hogy nem tudom, mi okozza. Egyszerűen érzem ott a fogamat. A mellette és az alatta lévő fogaim teljesen egészségesek, ez biztos, még csak nem is tömöttek, bölcsességfogaim nincsenek, ki sem nőttek, a csírájuk sincs meg, úgyhogy azzal sem lehet gond. Ezt a zsiborgást és enyhe feszítő, húzó érzést csak napközben érzem, néha már a 6-os és 5-os fogaim között is, de estére, éjjelre teljesen megnyugszik a fogam, akkor elmúlik az érzés. Egyébként hidegre-melegre nem érzékeny, és harapásra, rágásra sem, minden nap tesztelem, direkt ott rágom az ételt és a rágót is, de semmi. Nem értem, mi lehet ez. Ha elmennék egy kis fog röntgenre, tényleg nem mutatna ki semmit? Lehet, hogy most hal el a fog, és így jelez, ezért nem érzek még komolyabb fájdalmat? Vagy esetleg lehet, hogy nem is fogprobléma van, hanem inkább ínygyulladás, ez lehet úgyis, hogy közben vérzést, ínyduzzanatot egyáltalán nem tapasztalok? Önök szerint mi kellene még tennem, hogy kiderüljön, mi okozza a fogamban ezt az érzést? Szedjek rá esetleg Algofelxet, hátha lehúzza az esetleges gyulladást?
Előre is nagyon köszönöm a válaszukat, tisztelettel:
Ildi

K. Évi

Gyökércsúcs Rezekció

Jó napot kívánok! Szeptember 9 én 6 darab fogamon gyökércsúcs műtétet hajtottak végre.
A tegnapi napon 16 án a varratszedés megtörtént. A mai nap csütörtök délután, fent, bal oldalon egy fogamnál szétnyilt a sebem. Hívtam a szájsebészetet és holnap reggel tudnak megvizsgálni. Kérdésem, hogy veszélyes e ha szétnyílik a seb, és mennyire gyakori hogy 6 fogat egyszerre rezekállnak? Köszönöm ha válaszol a kérdésemre! Üdvözlettel: FÉ

F. Dániel

fogzománc

A fogszabályozómat pár napja vették le és azt vettem észre, hogy két fogamról a zománc részben hiányzik (kb 2 mm-es átmérőjű kör). A hiányzó zománc részek kicsit sárgásak. Mit tehetek, hogy ne romoljanak el a fogaim?

B. Beatrix

Fogászati fémallergia lenne?

Üdvözlöm Önöket!

32 éves nő vagyok. Idén nyáron (11 fogból álló) fém-kerámia pótlás került felhelyezésre a felső fogaimra, leginkább esztétikai szempontból csináltattam meg. A lecsiszolás napján (július 15.) rögtön megkaptam az ideiglenes fogpótlást, ami a meglévő 8 fogra került fel. Másnap hőemelkedésem kezdődött, ami a mai napig tart, immár kilencedik hete.
Kicsit részletesebben: Egyszer már nekifutottam a koronák elkészíttetésének, akkor a bőrgyógyászaton készült allergia teszt 40 fogászati anyagra és fémre, a lelet teljesen negatív lett. Idén nyáron szántam rá magam a folytatásra, fogaimat lecsiszolták. Másnap hőemelkedésem kezdődött, ami általában 37,2. A nap bármely szakában mérem, ennyi, késő este megy le 37 alá. Mivel a lelet negatív lett, nem tulajdonítottam neki nagy jelentőséget. Kb. egy hét után elmentem a háziorvoshoz, aki góckutatásra küldött. Kisrutin labor rendben volt, egyedül az eosinophil granulocita mutatott kissé emelkedett értéket, 5,1 százalék lett (0 és 4 között normális), abszolút értéknél már a két megadott érték között volt, csak a százalékos megosztásnál nem. A crp is rendben volt (0.60). Más területeken sem találtak semmit. Fogorvosom megnyugtatott, hogy két éve negatív lett az allergia vizsgálat, és nem gondolná, hogy az állandó, tartós hőemelkedést ez a probléma okozza. Inkább a számban, ínyemen lennének látható és érezhető jelei, ott viszont semmi tünetem nincs. Már másnap, az ideiglenes műanyag pótlásnál is jelentkezett a hőemelkedés, ezt 2 hétig viseltem, pedig akkor még nem érintkeztem fémmel. Július 29-én került fel a végleges, fém-kerámia pótlás. (Visszaemlékezve, már júniusban is voltak pár napig hőemelkedések, ami akkor még elmúlt pár nap után, majd visszatért, újra elmúlt... Július 16-tól állandósult.)

Nagyon kellemetlen, hogy minden szakrendelésen a stresszre fognak mindent. A hőm előtte normális volt, tehát nem ennyi az alap hőm, megéreztem mindig már a 37-et is... Létezhet-e, hogy mégis fémalleria okozza a problémám annak ellenére, hogy a két éve készült teszt negatív lett? Vagy inkább más téren lehet probléma?

Válaszukat előre is köszönöm!

Üdvözlettel,
Bea