A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Kérdés beküldése

Legfrissebb kérdések

K. Enikő

Implantátum

Tisztelt Doktor Úr!

2020.. június 28-án implantátumot csináltak. Bal oldalt alul. Két implantátumot tettek be. Csontpótlásra is szükség volt. Mondták, hogy ha az arcom fel lesz dagadva ne ijedjek meg.
Kaptam antibiotikumot is. Mondták, hogy jeleljem is, amíg fel van dagadva, ödémás az arcom. Csak most kicsit beparáztam, mert az egyik ismerősom mondta, hogy csak egy-két napig lehet jegelni, mert a csont megfázhat, kihűlhet. Én péntekig jegeltem. Egyszerre vagy 3-4 percig. Napjában kétszer-háromszor.
Mi a vélemény erről Doktor Úrnak?

Köszönettel: Enikő

N. Ernőné

Fájdalom kideritése

Tisztelt Doktor Ur!
Az alábbiakra szeretnék választ kapni Önoktől.
Márciusban megfájdult a felső fogsorom 9 fogbol állo koronája alatt a fogam.A virus miatt senki hozzá nem
nyúlt.Mire levették és alatta kihuzták a fogam eltelt 1,5 honap.
Feltettek azota helyette az uj koronát, de a fájdalom nem mulott el.Nagyon sokszor égő érzes, es fájdalom jelentkezik.Fogorvos szerint nincs semmi gond.Neurologus szerint atipusos arcfajdalmam van, elkuldott ct-re, de
Az is negativ lett.De a fajdalom nem mulik.Mindig erzem a korona alatt a fogaimat.
Kerdeznem , mit tudna nekem javasolni, merre induljak hogy ez a problemam megszünjön.
Vagy egyaltalan miert van ez nekem?
Köszönettel

Kerámiakorona beragasztása

Tisztelt Dr-nő! A korona beragasztása előtt, még rápróbáltuk a koronát az előkészített ( gyökér kezelt, üvegszállal felépített, lecsiszolt) fogra. Innen érdekes a történet, mert nem jön le, illetve fel, mert egy alsó fogról van szó. Kényelmes, nem mozog, tudok vele normálisan enni. Kérdésem az lenne, hogy ez mindenképp probléma, vagy maradhat így?

Gyógyszeres fogtömés/ gyökérkezelés

Tisztel doktor úr/nő!
Múlthét pénteken jutottam el fogorvoshoz, egy szuvas foggal melyből sajnálatosan kitört egy darab. A doktornő orvosi meglátása szerint túlságosan előre haladott volt a szuvasodás így tudásának birtokában gyökérkezelés mellett döntött. Elvégezte az első fázisban szükséges lépéseket, majd elhelyezte a gyógyszeres és ideiglenes tömést. Azt tudni kell, hogy a fogam alkalmanként hol jobb hol rosszabb fájdalmat váltott ki, hideg érézkenységet és lüktető fájdalmat produkált, de konstans fájdalmat nem tapasztaltam vele. A tömés elhelyezése után ügyeltem, hogy kíméljem a fogat, illetve tüneteket sem tapasztaltam a hétvége folyamán. Viszont a mai nappal úgy vettem észre, hogy rágásra, illetve harapásra(nyomásra) érzékennyé vált néhol jobban, néhol kevésbé és feszítő érzetet kelt. A kérdésem a következő lenne, körülbelül hány napon belül keressem fel a fogorvosomat, ha az említett panaszok nem múlnak, illetve erősödnek?
Válaszukat előre is köszönöm!

Gyökértömés utáni nyilaló, éles fájdalom

Kedves Doktor Úr/Hölgy! Jelenleg 28 hetes kismama vagyok és ma gyökértöméssel látták el a fogam. Iszonyúan nyilaló, éles fájdalmam van. A bal alsó 6.fog érzékenysége kb 2 hónapja kezdődött, hideg-melegre, majd állandósult pár nap alatt fájdalmassá vált. Még közvetlenül a terhesség előtti röntgen alapján 2 orvos is állította, h már akkor kissebb gyulladás volt a gyökércsúcsnál és csak a gyökérkezelés segít. Mivel pont a 2.trimeszterben voltam belekezdtünk a gyökérkezelésbe. A 2.tisztítás és gyógytömés után egy pár nappal már semmit sem érztem, így a 3. Alkalommal már gyökértömést végzett. Ismételt tisztítás után gyökértömés. A tisztítás során még az egyik gyökércsatornát éreztem, melyet jeleztem is. A tömés fájdalommentes volt és egész nap nem éreztem semmit. Délután tompa fájdalom, majd mindenféle külső inger nélkül iszonyú éles, nyilaló hasogató fájdalom jelentkezett, csapott át. Azonnal jegeltem, fogmosás és fájdalomcsillapító-algopirin. Kb egy órával később egyre mérséklődött a fájdalom, de még most is fáj. Ez nem érzékenység hanem fájdalom. Mit tudok tenni, hogy jobb legyen? Mi lehet a baj? Mennyit várjak vele? Így kismamaként a röntgent nem lehet készíteni és már a 3.trimeszterben vagyok, a fájdalom a babának sem jó, valamint nem szeretnék koraszülést előidézni.

D. Szilvia

fog helyébe akadt ételmaradék

Üdvözlöm!

Már többen feltették a kérdést itt előttem, de nem láttam egyértelmű választ rájuk vonatkozóan.
A konkrét kérdésem az lenne, hogy a bölcsesség fog eltávolítása után, varratszedést követően megmaradt lukba jutott ételdarabka (ami kivédhetetlen) kijut, kitisztul onnan magától, vagy félő, hogy bennmarad és esetleg úgy zárul össze az íny, hogy ételmaradék marad a kráterben? Vagy egyszerűen a gyógyulás, összehúzódás során szépen minden kilökődik?

Köszönöm a választ!

B. Jenő

Fog.íny piros

joestet 28.honapos.kisfiam.fog ínye az also es felső is vér piros .ez.mit jelent??Orvoshoz kelene vinni?

Foghúzás/ Implantátum

Üdvözlöm!

Érdeklődni szeretnék, hogy szeretnek implantatum beultetest szeretnek az also es felso fogsorom helyere. Rossz allapotu az osszes fogam, igy azt mondtak hogy 1 alkalommal kihuznak az osszeset (kb 26 fog). Majd este vissza kell mennem az implantatum behelyezese miatt. Ez igy normalis eljárás?
Valaszat elore is koszonom!

K. Anna

foghúzás után fájdalom

Tisztelt Doktor Úr/Doktornő!
Kb 2 hete elkezdett fájni az arcom jobb oldala, rágni sem tudtam. Panoráma röntgenen a felső 6-os és 7-es fogam között a fogorvosom apró foltot látott az íny alatt, de a két fog takarásban volt, így bizonytalan volt, melyikkel van a probléma. Mivel a 7-es fog rossz helyen és szögben nőtt ki a bölcsességfog miatt, amit korábban már kiműtöttek, kihúzta. A két fog gyökere nagyon közel volt egymáshoz a szög miatt, valószínűsítette, hogy nyomták egymást, és ez okozhatta a fájdalmat. Sajnos a húzás 2 órán keresztül tartott, nagyon sokat kellett feszegetni, végül ketté kellett vágni a fogat, látszott rajta egy kis szuvasodás. A 6-os fogam még mindig fáj, ha ráharapok. Szeretném megkérdezni, hogy ez normálisnak tekinthető-e 1 héttel a húzás után, vagy esetleg megsérülhetett-e ez a fog, és ez okozza a fájdalmat? Elkezdtem aggódni, mert egyetlen ismerősömnek fájt csak a szomszédos foga húzás után, neki kilazult, és ki kellett húzni. A fogorvosom azt javasolta, hogy ha nem múlik el a fájdalom, szeptemberben menjek el szájsebészhez, hogy a 6-os fogat betömje az íny alatt. Ehhez valóban szájsebészre van szükség, vagy egy "sima" fogorvos is be tudná tömni, ha valóban ezen is van lyuk?
Válaszát előre is köszönöm!

C. Gábor Andor

Fogátültetés

Tisztelt Cím!

Külföldön élek, ahol egy nagyon érdekes fogászati kezelést végeztek rajtam, fogátültetést. A bal alsó hatos fogam egy gyökérkezelést követően kettértört, ki kellett húzni, a fogorvos implantátum helyett azt találta ki, hogy a kettővel mellette lévő, egészséges, de a nehezen tisztíthatóság miatt kihúzandónak ítélt bölcsességfogat ülteti át. Másfél hete volt a kezelés, magyar szakirodalma nemigazán van a témának, amely neten fellelhető, ezért nem tudom, hogy a fájdalom és a duzzanat ennyi idő után normális-e. Minden tanácsot és előírást betartottam, egyedül az antibiotikumot nem tudtam szedni, ugyanis a két fajta lehetséges antibiotikum közül az egyikre születésem óta allergiás vagyok, a másik pedig nagyon megviseli a gyomrot (Dalacin), két fajta probiotikummal is, és félő volt komolyabb mellékhatás kialakulása is. A fájdalom és a duzzanat "enyhén csökkenő" tendenciát mutat.

Segítségét köszönöm!

ÜDvözlettel:
G.

T. Mária

Fogak kattogása

Kedves Doktornő/ Doktor Úr,
azzal fordulnék önhöz, hogy egy ideje már, pár hete a jobb metszőfogam melletti fogam kattogó hangot ad ki, ahogy a nyelvemmel megmozgatom, érzem, hogy mintha be és ki kattanna. Jártam fogorvosnál ugyanis nőnek a bölcsességfogaim, ott azt mondták, hogy nem mozog, illetve a szájsebészeten tegnap vették ki a bal oldali bölcsességfogamat. A jobb oldali bölcsességfogra pedig azt mondták, nem látják értelmét azt kivenni. Nem tudom a kattogás mitől lehet, de engem nagyoj kétségbeejt ~s zavar. A tükörben nem látok semmit ha megmozgatom a fogat, nem is fáj illetve az ínyem sem piros vagy érzékeny, soba nem vérzik, viszont a mai napon egy alsó bal oldali fogamon és éreztem a kattogás, kézzel megmozgatva kattogó habgot ad ki. A szájsebész azt mondta, ezzel inkább a fogszabályzásra kéne elmenni. Nem tudom, miért van ez, remélem, a fogaim nem moozognak, mert tényleg nem látszik úgy semmi.
Köszönöm előre is a válaszát.
Üdv. T. Mária

T. Roland

Részleges kivehető fogsor csak evéshez?

Tisztelt Doktor Úr/Doktornő!

Használható-e csak evéshez a részleges kivehető fogsor?
A beszéd és az esztétikai szempont nem teszi szükségessé számomra a viselését, csak az evésnél veszem hasznát, egyébként nélküle sokkal kényelmesebb lenne az élet.
Ha csak evésnél teszem be, annak lenne valamilyen hátránya?

Köszönöm a segítségét!

Tisztelettel,

Domi K.