Nyitva: H - Szo 7:30 - 20:00

1148 Budapest, Örs vezér tere 2.

Tel.: +36 1 222 7250

+36 1 222 9150

Kapcsolat Időpontfoglalás Belépés

Összetett kérdés

S. Luca

Tisztelt Doktor Úr!
Fogászati CT felvételen nem lehet elég jól látni hogy egy hatos fognak szűk e a gyökércsatornája vagy sem? Vagyis alkalmas e gyökerkezelésre vagy sem?
Ez csak akkor derül ki ha belekezdenek a kezelésbe? Másik kérdésem: hetes fogat tudnak sikeresen gyökérkezelni? Annak céljából hogy hidat tartson?
Ha e hetes fog mögött egy elő nem tört bölcsességfog van melynek szuvas a koronarésze es majdnem hozzáér a hetes gyökeréhez, előbb célszerű volna eltávolíttatni a nyolcast mielőtt a hetes gyökerkezelesebe belekezdenének?
S ha esetleg ott maradna a nyolcas és a hetest kihúznák, a nyolcas maradhat ott nyugodtan? Hiszen egy műgyökeret már nem tudna elszuvasítani..
Utolsó kérdésem: három foghiány pótlását képes lenne megtartani egy szemfog és a hetes fog? Vagy legalább kellene egy implantátum is?
Köszönöm türelmét és válaszát!
Tisztelettel,
Luca

Válasz

Kedves Luca!

Egy jó minőségű CT felvételen általában látható, hogy a csatornák szűkek-e vagy sem. Ez azonban nem feltétlen akadálya a gyökérkezelésnek. A meglehetősen szűk csatornákat is szépen fel lehet tágítani, és amennyiben elérhető a gyökércsúcs, tökéletes gyökértömés készíthető. De igen, ehhez bele kell kezdeni a kezelésbe.

Nincs különbség gyökérkezelés szempontjából a fogak között. Ez alól kivételt képeznek a bölcsesség fogak. Nagyon eltérő anatómiával rendelkezhetnek, esetenként lehetetlen a gyökértömés kivitelezése.

Egy, az Ön által leírt bölcsességfog eltávolítása mielőbb szükséges. Nincs összefüggésben a hetes gyökérkezelésével, de bármikor elkezdhet fájni, illetve fogászati gócnak tekintjük. Ha a hetes fogat eltávolítják, nem ajánlatos egy ilyen fog mellé implantálni, mert veszélyezteti annak szájban maradását.

A híddal kapcsolatos kérdése pusztán leírás alapján nem megítélhető, ehhez látni kell a konkrét szituációt röntgenen, illetve szájban. Fontos a harapási forma, az occlusio.

Köszönöm kérdését, és türelmét!

Dr. Kovács KittiEsettanulmányok

Fogászati kezelések

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket! 

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

Megnézem

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 5 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk