Nyitva: H - Szo 7:30 - 20:00

1148 Budapest, Örs vezér tere 2.

Tel.: +36 1 222 7250

+36 1 222 9150

Kapcsolat Időpontfoglalás Belépés

Felső fogak hirtelen kialakuló fájdalma

Tisztelt Válaszadó!

Másfél hete felnyitották 10 éve gyökérkezelt jobb felső hatos fogam, ugyanis bizonytalan panaszokat okozott (nagyon enyhe de állandó fájdalom 2 hónapja) és röntgenkép alapján a gyökértömés rövid volt.

A fog belsejének átmosásakor a fertőtlenítőszer (a fogorvos szerint) átjuthatott a gyökércsúcson, ugyanis hirtelen égő/csípő érzést éreztem, majd a kezelést követő napokban barnás-sárgás vízszerű folyadék ürült a jobb orromból. Antibiotikum kúra alatt álltam ekkor(10 napos kúra 6. napján), amit ugyanúgy tovább folytattam. A felnyitott fog ezután egy hétig, egészen tegnapig nyitva lett hagyva, nagyon ügyeltem rá, hogy ne menjen bele semmi.

A problémám az, hogy kb. a fog megnyitása utáni negyedik napon, ugyanazon az oldalon az orrom alatt és a felső 3-astól egészen az 5-ösig a fogaim nyomásra érzékenyek lettek, tehát ha a nyelvemet alulról hozzájuk nyomom az egészen furcsa érzetet vált ki: legjobban úgy tudnám kifejezni, mintha idegentestek lennének nem is az én fogaim lennének, és feszültség uralkodna bennük. Este fogselymezéskor is amikor a fogselyem hozzájuk ér egészen más érzés mint eddig.

A kinyitott fogba tegnap gyógyszeres gyökértömés került, azóta az panaszmentes a fent leírt probléma azonban mintha csak fokozódott volna.

A kérdésem az lenne, hogy az arcüreg vagy annak nyálkahártyájának esetleges gyulladása okozhat-e ilyen tüneteket a 3-astól az 5-ös fogig? Esetleg rájuk húzódott a kinyitott fogam gyulladása? Vagy szerencsétlen véletlen folytán épp most adnak tüneteket a már rossz fogaim? Utóbbit azért tartom valószínűtlennek, mert kis töméssel rendelkező, röntgenfelvételen normális jeleket mutató fogakról van szó és majdnem mind a háromban ugyanazt érzem (talán a 3-as metszőfogban jobban). A fogorvosom elég tanácstalannak tűnt, nem tudom hogyan tovább.

Nagyon szépen köszönöm!

Válasz

Kedves Kérdező!

Valószínűleg a gyökérkezelt fogának egy, vagy több csatornája belelóg az arcüregbe. Így, amikor a fogat átöblítették, a folyadék az arcüregbe került. A fog nyitva hagyása sajnos csak ronthatott ezen az állapoton, és ma már elég elavult nézetnek is számít. Hiába vigyázott Ön arra, hogy ne menjen a fogba étel, a szájüregi baktériumoknak még a legszűkebb csatorna is 7 sávos autópálya a nyitva hagyott fogon keresztül. 

A fogak fájdalma  arcüreg gyulladásra utal, ami a leírtak alapján összefüggésben lehet a kezelt foggal.

Véleményem szerint egy CT felvétel elengedhetetlen a továbbiakban, ugyanis, ha a fogon lévő gyulladás tényleg kapcsolatban van az arcüreggel, bizonyos esetekben mérlegelendő a fog megtartása az arcüreg védelmében, illetve megtartás esetén gondos gyökértömést igényel.

Hasonló esetekben mi mikroszkópos gyökérkezelést javaslunk, ugyanis ennek az eljárásnak vannak meg a feltételei egy arcüregbe lógó gyökér megfelelő töméséhez. Szükségessé válhat a továbbiakban szájsebészeti konzultáció is.

Köszönöm kérdését!

Dr. Kovács Kitti


Névjegy

doc.employeeImage[0].title
Dr. Kovács Kitti

konzerváló fogászat és fogpótlástan szakorvosa, mikroszkópos kezelések

Tovább az adatlapra

Esettanulmányok

Fogászati kezelések

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket! 

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

Megnézem

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 5 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk