Nyitva: H - Szo 7:30 - 20:00

1148 Budapest, Örs vezér tere 2.

Tel.: +36 1 222 7250

+36 1 222 9150

Kapcsolat Időpontfoglalás Belépés

Fogaszati problemak

Tisztelt Doktor Úr/Nő!
Két kérdésem is lenne.December óta fogszabályzós vagyok és a fogaim vegen feher foltok jelentek meg(szerencsere meg nem tul eszreveheto), ez elott semmi ilyen problema nem volt a fogaimmal,az orvosom azt mondta, nem kell emiatt aggodnom ha lepolirozza el fog tunni.Azt olvastam, hogy az ilyen jellegu problemat ozon kezelessel el lehet tuntetni. Ez mennyire igaz? A masik lehetoseg a fogfeherites amit egesz biztosan szeretnek majd csinaltatni a fogszabalyzo levetele utan.
A masik problemam, hogy a jobb felso 2-es es a bal felso 2-es fogam(fokent) nem egyforma, az egyik jo, de a masik rovidebb es mas a formaja is(hegyesebb kicsit), azt szeretnem kerdezni, hogy ezt a problemat, hogyan lehet orvosolni? Ugy hallottam, hogy a direkt vagy a porcelan hejjat javasoljak.De mivel en eleg fiatal vagyok meg ehhez(18) nem szeretnek ehhez folyamodni es tonkretenni az epp fogaimat, valamint ugy tudom, hogy a hej feltetele utan feherites se lehetseges.Tudna esetleg valami mas megoldast javasolni? A differencia nagyon minimalis!
Koszonettel:Kinga

Válasz

Kedves Kinga!

A pontos diagnózishoz a "fehér foltokkal" kapcsolatban, mindenképpen szükség lenne egy személyes konzultációra/vizsgálatra is, de ezek általában a fog demineralizációját jelzik. Valószínűleg a fogszabályzó kezelés hatására romlott a szájhigiénia, mely a zománc meggyengüléséhez vezetett, ennek eredménye az úgynevezett "white spot"-ok kialakulása. 

A jó hír, hogy ez reverzibilis, tehát visszafordítható folyamat, figyeljen a fogai és a fogszabályozó készülék megfelelő tisztítására, illetve ajánlom magas "ppm" fluorid tartalmú szerek (pl. Elmex gél, GC MI Paste) használatát az említett foltokon. Fogfehérítést csak ezen foltok eltűntével, illetve a fogszabályozó készülék eltávolítása után minimum fél év elteltével ajánlom a zománc meggyengülése miatt. 

Amennyiben a kismetszők hosszúsága nem egyforma azon minimálisan a fogszabályozó kezeléssel is lehet alakítani. A formán esetlegesen kompozit kiegészítéssel alakíthatunk: ez adott esetben azt is jelentheti, hogy a fogon nem kell invazív beavatkozást végezni, csak úgymond "ráragasztani a tömőanyagot".Héj készítésénél minimális preparálás mindenképpen szükséges, és jól tudja a pótlásokat nem tudjuk fogfehérítéssel világosítani és a kompozit töméseket sem. Ezen beavatkozásokat az optimális eredmény elérése érdekében csak a fehérítés után ajánlanám.

Üdvözlettel: Dr. Sápi Béla

Esettanulmányok

Fogászati kezelések

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket! 

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

Megnézem

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 5 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk