Nyitva: H - Szo 7:30 - 20:00

1148 Budapest, Örs vezér tere 2.

Tel.: +36 1 222 7250

+36 1 222 9150

Kapcsolat Időpontfoglalás Belépés

Maradandó contra tejfog

D. Diana

Tisztelt Fogászat!

6 éves kislányomnak még nem esett ki a tejfoga, de lent középen az alsó 2 fog mögött már látható a 2 maradandó fog. Ez esetben ki kell húzni a tejfogakat, amelyek egyáltalán nem mozognak? Hogy történik ez esetben az érzéstelenítés? Kell utána fogszabályozás? Képet tudnék csatolni, ha lehetne.

Előre is köszönöm a választ.

Üdvözlettel:

Diana

Válasz

Kedves Diana!

Aggodalomra semmi ok, minden rendben van! A gyermekeknél a fogváltás általában 6 éves kor környékén kezdődik. Az első maradandó fogunk, ami előbújik, az alsó hatos fog mindkét oldalon, tehát az első nagyőrlők. Ezeknek nincs tejfog párja, így nem is kell minek kiesnie. Ha ezek előbújtak, utána folytatódik úgy a fogváltás, hogy előbb kiesik egy tejfog, majd annak helyére kerül a maradó.

Amire ilyenkor nagyon oda kell figyelni, hogy a gyermeket lássa ebben az időszakban egy szakember. Az említett hatosok töltik a szájüregben a legtöbb időt, hiszen ők az elsők. Amennyiben ezeknek nagyon mélyek a barázdái, úgynevezett barázdazárást szoktunk csinálni, hogy a rágófelszín felől ne szuvasodjanak ezek a fogak. Kolléganőm, Dr. Antal Dóra tud Önöknek segíteni ebben. A Doktornő névjegyét alább megtalálja.

Fontos kihangsúlyozni, hogy a gyermekeknél 12 éves korig utána kell mosni, tehát ha a picúr fogat mosott, Önnek le kell azt ellenőriznie, és megtisztítani azokat a területeket, amit gyermekének nem sikerült. 12 éves koráig egy gyermek képtelen a helyes fogápolásra, pontosabban a helyes technikával kivitelezett fogmosásra (körkörös mozgás), ugyanis a kéztőcsontok fejletlensége miatt meg sem tudja még csinálni a mozdulatot. 12 éves kor környékén csontosodnak el annyira a kéztőcsontok, hogy a fent említett technikát képes legyen kivitelezni.

Köszönöm kérdését!

Dr. Kovács Kitti

Esettanulmányok

Fogászati kezelések

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket! 

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

Megnézem

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 5 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk