A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Kérdés beküldése

Legfrissebb kérdések

Nyitott arcüreg

Tisztelt Doktor Úr/Nő!
Kérdésem elég összetett illetve a történetem egy kicsit hosszadalmas fogåszati procedúra.
07.07 eltávolították a 26 fogat a fogorvos sajnos röntgent előtte nem csinált illetve kimaradt az orrfújási próba is.Hazaérve kivettem a gézt és szelelt sípolt,visdzamentem megpróbálta zárni sikertelenül,mert nem volt megfelelő eszköze cérna stb. Férjem aznap bevitt Debrecenbe a szájsebészetre ahol összevarrták zárták de teljesen szétszabdalta az ínyemet a fogorvos ezt a szájseben mondták.
Ez egy vasárnapi nap volt måsik hét csütörtökön kijött egy varrat és megint szelelt visszamnetem másik hét hétfőn Debrecenbe akkor adtak időpontot nyitva volt megint probålták összevarrni de sajnos nagy volt a hiány így nem sikerült jodoformos csíkcserére játam kiöblítették az arcüreget szedtem folyamatosan antibiotikumot,Luc Caldwelt javasoltak de féltem így felkerestem egy Miskolcon lévő szájsebeszt aki túl radikálisnak tartotta majd megpróbálta zårni......sajnos összesen 12x varrtåk az ínyemet ebben 3 zárås valamint 9 jodoformos csík varrásåt érte.
08.31 én eltávolítottåk a varratot a próbák nem mutattak szeleleést én sem érzem viszont folyamatosan kattog a fog helye amiben kiderült van egy pici lyuk még néha a kattogás eláll es érzem a levegőt...utánna bezául és megint kattog az orrom illetve a szám a hangom olyan mintha üregböl besznék ezt nem csak én hallom...ma 09.01jén egy varrat kijött és egy csomó kenőcs szerű fehér genny csorog belőle de a kattogás most is fenn åll.
Kérdėsem a következő lenne jó ez hogy a genny így jön ki illetve azt mondta a szqjsebesz hogy meg 6 hétig hallhatok ilyen kattogást még a szövetek összezárnak valóban így van e?
És bezarul e teljesen magától?
Nagyon tanåcstalan vagyok nem vilågosítanak fel,szinte én érzem magam rosszul hogy mindig megyek mert szelel stb..hozzateszem Debrecen,Miskolc,Budapest megjárva sokszor csak tanácsért.
Saját magamnak írattam antibiotikumot mert a szájseben nem kaptam,infralámpa,parajdi só,orrspray mert ezt sem mondta senki hogy használjak.
Válaszát köszónöm!
Tisztelettel
Szilvia 31 éves

Gyökérkezelés

Tisztelt Doktornő/Úr!

2 hete pénteken gyökérkezelték egy korona alatti fogamat,mert nagyon elkezdett fájni,gyulladásba volt.
A gyökérkezelés után csak egy vattát rakott az orvos a fogba,hogy ürülni tudjon.
Semmi problémám,fájdalmam nem volt. Csak annyi,hogy négy nappal ezelőtt enyhe ínyvérzést tapasztaltam.
Tegnapi nap visszamentem,még tisztogatott az orvosom de szükségem volt injekcióra,mert egy ponton nagyon fájt. Megkaptam a gyógyszeres tömést. Mondta,hogy előfordulhat érzékenység.
Semmi problémám nincs most sem. Csak szintén annyi,hogy vérezget az ínyem. Nem folyamatosan és nem sokat. Főleg ha megnyomom az részt az arcomon ahol a foggyökere van.
Ez mitől lehet? Normális dolog? Vagy visszamenjek a fogorvoshoz?

Köszönettel:
Zsanett

Cserélhető a fognyaki tömés?

Tiszteletem ! Fognyaki kopással fordultam a körzeti fogorvoshoz, aki fognyaki tömést alkalmazott . Az a baj, hogy a fognyaki érzékenység még mindig fennáll, és az íny feljebb is húzódott . Egy másik fogorvos szerint a fognyaki tömés teljesen jól fed és a röntgenen sem látszik szuvasodás / gyulladás . Mitől lehet , hogy még így is érzékeny a fognyak ? Talán cserélni kéne  a tömést ? Egyáltalán a fognyaki tömés kivitelezhető ?

Várom válaszát !

Mit lehet tenni a fogcsikorgatás ellen?

Kedves Doktornő!

Észre vettem, hogy a gyerek elég gyakran csikorgatja a fogait. Állandóan próbálom győzködni, hogy káros, hagyja abba, de nem hisz nekem, és nem tud róla leszokni. De akkor mit lehet tenni a fogcsikorgatás ellen? Van bármiféle leszoktató “praktika”, a fogcsikorgatára? Az ismerősök azt mondják, hogy idővel ki növi majd, ez igaz? Akkor feleslegesen aggódom? Köszönöm válaszát előre is.

Egy aggódó anyuka.

M. Adrienn

Gyökérkezelt fog

Kedves Doktor Úr /Doktornő!

Olyan kérdésem lenne, hogy május 22 óta kezelik gyökérkezeléssel a fogamat.
Vannak napok, amikor nem fáj, de ez ritka, általában érzékeny.
Reggelente az esetek 90 %-ban fáj ha összeérnek a fogaim. Jobb oldalon alul a második kisörlő fogról van szó.
Minden egyes alkalommmal a Doktornő kezeli, kitisztítja a csatornákat, gyógyszeres vattát tesz a fogba.
De mindig van a csatornákban váladék.
Egy hete volt, hogy tiszta volt, mondta hogy a legközelebb alkalommal betömi, de mire vissza kellett mennem, újra váladék volt benne.
Kezd nagyon unalmas lenni, hogy 3 hónapja nem jött helyre.
Ez mitől lehet? Túl mélyre fúrt volna?

Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel:

Adrienn

Z. Zoltán

Tömés

Tisztelt Doktor Nő/Úr!

Sok hasznos tanácsot kaptam eddig ezért ismét Önökhöz fordulok. Tömést cseréltek az egyik fogamban. Szerdán este. Csütörtöktől Vasárnapig semmi baj nem volt de ma délelőtt elkezdett fájni. Aztán abbamaradt majd megint ugyanez többször. Ráadásul égő és nyílalló érzést okoz időnként. Tegnap este erősen sikáltam mert fogselymezés után nem jött ki vmi. Begyulladhatott? Vagy ez a töméssel függ össze? Válaszukat köszönöm, tisztelettel: Zoltán

Megoldható a fogzománc pótlás?

Tisztelt Klinika!

Egy kisebb “baleset” következtében megsérült az egyik fogam zománca, pontosabban kitört egy kis darab a fogból. Azt szeretném kérdezni, hogy könnyen megoldható-e a sérült fogzománc pótlás? Szeretnék mielőbb sort keríteni rá, hogy ne szuvasodjon el. Köszönöm tanácsát!

T. Tiborné

nyálkő

Tisztelt Doktor Úr/Nő!

Évekkel ezelőtt többször volt nyálmirigy gyulladásom, de az antibiotikumok lehúzták a gyulladást. Viszont később egy csomót észleltem az alsó állkapcsomon belül, kiderült, hogy nyálkő, de nekem még a szájsebészeti klinikán a professzor, aki megvizsgált se mondta soha, hogy ezt ki kell venni, ez a nyálkő továbbra is ott van, emiatt lehet száraz a szám? Sajnos emiatt rohamosan elkezdtek romlani a fogaim. Kérdésem az lenne, hogy a nyálkövet nem kell kivenni, mert én úgy olvastam, hogy azt a szájsebészeten ki szokták műteni. Válaszát előre is megköszönöm.

F. Beata

Tömött fog

Tisztelt doktor . Olyan kérdésem lenne hogy betömték a kis örlő fogam. Rágásra nem mindig fáj de hidegre melegre ugyan olyan érzékeny mint tömés előtt. Ez normális? 3 hónap mulva kell vissza mennem ezzel a fogammal kapcsolatba controlra . Köszonom válaszát

TB támogatás

Tisztelt címzett!
A napokban halottam ,hogy a TB bizonyos betegségek esetén támogatja,illetve teljes mértékben megtéríti a fogpótlás ,és a teljes műfogsor árát.Önök tudnának bővebb felvilágosítást adni?Mélyvénás thrombózis miatt folyamatosan vérhigitót szedek,minek következtében az ínyem enyhén be van gyulladva folyamatosan húzódik vissza,és ez miatt már sok fogamat elvesztettem (fogorvosom véleménye) .
Köszönettel
Gábor

T. Evelin

Fogfájdalom

Üdv! Olyan panasszal fordulnék önökhöz, hogy júliusban huzatot kapott a baloldali szemfogam. Augusztus elején már nem fájt, de a napokban újra elkezdett fájni, az álkapcsom baloldalánál is fáj már. Voltam vele másik orvosnál is, azt mondta, hogy a huzat miatt lett érzékeny. Ha már egy kicsit szél éri, már el kezd fájni. Itt-ott a nyakamba is bele sugárzik a fájdalom. Doktor Úr esetleg tudna ajánlani rá valamit, amitől elmúlik ez az érzékenység?
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel Evelin!

S. Henrik

Fogpótlás

Üdvözletem!

Fogpótlási lehetőségekről szeretnék érdeklődni. A metsző fogaktól bal oldalra szeretnék valamilyen pótlást,mivel ezen az oldalon nincsenek épp fogaim.
Milyen módszer közül lehet választani? Árban illetve időben hol állna meg a dolog? Személy szerint én a vallplast illetve a kivehető részleges fogsort tartom szem előtt.

Előre is köszönöm szépen a választ
Henrik