A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Kérdés beküldése

Legfrissebb kérdések

Nyelven lévő zőld lepedék

Jó napot a nyelvemet ellepi zőld lepedék ami alatt kis piros dudorok is vannak,mi lehet ez és mi okozza ezt?és mit tudok ellene tenni?

Nyelvem

Tisztelt klinika!Jàrtam gègèszhez mert mèg mindig fehèr a nyelvem teteje,kèszitett ny tenyèszetet negativ eredmènyel.Azota vagyok igy miota antiniotikumot elszedtem.Javasolta hogy keresek meg szàjsebèszetet.Mièrt?

N. József

Sárgásan csillogó fogak

Tisztelt Doktornő / Úr.

Sajnos az elmúlt időszakban nagyon komolyan vettem a fogmosást és úgy érzem túlzásba estem
A tükörben látva , sárgásan fénylik a fogam fájdalmaim még nincsenek ugyan de nagyon félek.
Nyelvemmel nem megszokott a tapintása. Lehet -e valamivel orvosolni a problémát és ha igen hogyan?

Válaszát tisztelettel köszönöm,
József

H. Vivien

Zsibadás

Kedves dr.úr/nő!
Par nappal ezelött irtam önöknek a problémámmal kapcsolatba ami a a bölcsesegfog húzása utánni zsibbadas a számon önök azt tanácsolták hogy forduljak a kezelö orvosomhoz idézem
Az alsó bölcsesség fog eltávolításnak lehet szövődménye az ajak zsibbadása. Rend szerint ez fél éven belül javulni szokott. Ezt a folyamatot számos vitaminnal/eszközzel lehet gyorsítani. Erről kezelőorvosa fogja majd tájékoztatni
Igy is tettem elmentem az orvoshoz és B vitamint irt fel azt mondta ennek idökell jó esetben elfog múlni(vannak esetek amikor nem ) de nekem semmit nem emlitetek az ún.”ezközökkről” ezert szeretném megkerdezni önöket milyen más gyógyulasi módot /ezközöket ajánlanak.
Köszönöm a választ

B. Viktória

Csontfog sérülése

Jó estét kívánok!
7 éves kisfiam testvérével játszott, amikor történt a 'baleset'..A húga ráesett popóval az arcára. Elől a bal felső 1-es foga, ami már csontfog és kb félig-3/4 részig van kinőve, elkezdett vérezni minimálisan..kb. 1-2 percig volt véres a szélénél és ahogy próbálgattam neki, mintha egy iciri-picirit mozogna. De annyira minimálisan, hogy nem is vagyok biztos benne. Egyébként nem fájlalja egyáltalán, de nagyon megijedtem.
Visszaáll ez a fog, ha mozog enyhén? Vagy el is halhat?
Nagyon köszönöm a választ!
Üdvözlettel: Viktória

H. Vivien

Zsibbadás

Kedves Dr.úr egy hétel ezelött kihúzták mind két bölcseségfogamat lent.A bal oldalamon a szám és az ajkam azóta is zsibbad illetve nem is érzem. Mit javasolna ilyen esetben ,fenn áll az a veszély,hogy igy maradhat?
Mit tudnék tenni azért ,hogy minné elöbb elmúljon?

K. Dzsenifer

gyökérkezelés, gyulladás

Tisztelt Doktor Úr!
Érdeklődni szeretnék, hogy mit tehetek, 11hetes terhes kismama vagyok.
Bal hátsó felső fogamat gyökérkezelték már több mint 1 éve azota ki esett a tömés és letört kb a fele, ebböl sajnos nem sokat vettem észre mert nem fájt. De most nagyon érzékeny sőt fáj nyomásra is, szerintem be van gyulladva is.
Előre is nagyon szépen köszönöm a válaszát!

G. Emese

Fogíny metszés

Üdvözlöm!
Két héttel ezelőtt begyulladt a fogam. Elmentem fogászatra és metszést csináltak az ínyemen,hogy a genny kijöjjön. 3napig jártam gézcserére az ügyeletre,majd hétfői napin elmentem a saját orvosomhoz,aki kihúzta a bölcsesség fogam. Azzal nincs is problémám,azt mondta az orvos,hogy nem kell visszamennem,de már egy hete a metszés helye még mindig ott van és egy fehér valami lóg ki belőle. Olyan,mintha nem szedték volna ki belőle a gézt. De mivel már nincs orvos és hétvégén nem is lesz,nem tudom mit tehetnék,mert azért érzékeny és nem is érzem jól magam,hogy ott lóg valami fehér cucc.
Az lenne a kérdésem,hogy én azt megpróbálhatom eltávolítani,vagy várnom kell keddig,hogy orvoshoz menjek? Lehet ebből bajom? Előre is köszönöm a válaszát!

M. Emese

Görcsöléshez hasonló érzés a nyelvem tövében

Kedves Doktor úr/nő!

Reggelizés közben egy görcsöléshez hasonlítható, néha szúró fájdalmat kezdtem hirtelen érezni a nyelvem bal tövében (legalábbis onnan érzem).

Megnehezíti a nyelést, a rágás pedig szinte lehetetlen. Kb egy fél óráig éreztem, ezután elmúlt, azonban mikor újra enni kezdtem megint belenyilalt. Mi lehet az oka, illetve kell-e orvost felkeresnem?

A választ előre is köszönöm.

ínygyulladás

Tisztelt Doktor úr/ Doktor nő!
Impalntáció után pár hónappal fogínygyulladásom lett (az egyik implantátum körül). ínypakolásnak, különböző szájvizeknek stb..nem lett eredménye, ezért a gyulladt részt felnyitották, kitisztították majd összevarrták.Az implantátum be van csontosodva a fogorvosom szerint, nincs vele probléma.Jövő héten varratszedés.Arra volnék kíváncsi, mennyire normális dolog az, hogy a műtét után még egy héttel is tapasztalok vérzést az ínyemnél fogmosáskor, bármilyen óvatosan is végzem azt.Illetve ha ez sem volt megoldás a problémára akkor milyen kezelés jöhet még számításba? Fájdalom egyáltalán nincs.
Köszönöm válaszát.

A. Sanya

Zsibadas

Jonapot ! Kb 2 napja a felso alkapcsom jobb oldalt faly es a fogaim is ha fekszem rajta zsibadni szokott es szedulok is utana milehet az oka?

Tejfog darabka bent maradt

Kisfiam alsó első metszőfiga foga 2 napja mozgott. Sajnos éjjelente sokszor csikorgatja és erősen összeszorítja a fogsorát valószínűleg ezért ma már ki is esett neki a foga. Kicsit vérzett az ínye. Este fogmosásnál vettem észre,hogy bent maradhatott egy darabka. Pici fehér körre hasonlító valami a középen egy sötétebb résszel és ahogy hozzáértem mozog előre-hátra. Ez a gyökere ? Vagy a fog egyik darabja ? A kiesett fogat megnéztem és csak az egyik ,,szára,, van meg... Ez kilökődik majd vagy felszívódik ? Vagy kikellene szedetni a fogorvosnál ? A csontfognak egyelőre nyoma sincs...az ínyén a seb pedig extra gyorsan húzódik össze. Mit tanácsoknak ? Előre is köszönöm a választ.