A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Kérdés beküldése

Legfrissebb kérdések

K. Kriszta

Maradandó fog egy éves korban?

Tisztelt Uniklinik Csapat!

Kisfiam két hét múlva lesz egy éves és eddig 6 foga bújt ki (felül 4 metsző és alul is a két középső).
Azt vettük észre, hogy az egyik felső nagy metsző mögött valószínűleg a maradandó fog kezd kibújni.
Gondolom, hogy a tejfogat el kell távolítani, hogy normálisan fejlődésen a maradandó; de egyáltalán lehetséges, hogy már egy éves kor előtt valóban a maradandó kezd kibújni?
Ilyen kisbabát hol tudnak szakszerűen ellátni?
Válaszukat előre is köszönöm!
Üdvözlettel:
Kriszta

L. Katalin

Foghúzás

Tisztelt doktornő/úr?

Nekem most 01.8-án reggel húzták ki a hátsó lenti fogam. Ma, rá három napra a fogam helyén kocsonyás vér alakult ki ami eddig nem volt ott.
Nem gond, hogy az csak most alakult ki a harmadik napra?
Vagy ennek nem is szabadott volna kialakulnia?

C. Bettina

Bölcsességfog kihúzása

Sziasztok!
Tisztelt Dr úr /nő!

2nappal ezelőtt kihúztâk a bölcsességfogamat bal oldalt felül. 1kis gyökér darab maradt benne (az orvos megállapított röntgen alapján) azt mondta nekem hogy vagy kijön magától vagy el kell mennem szájsebèszre vele. Foghúzás óta be van gyulladva és azóta is iszonyúan fáj. Kérdésem az lenne hogy ha az a gyökér darab ki esne magától az mennyi idő lehet kB? Vagy èrdemes egyből szájsebèszre mennem?
Mit tegyek? Mit használjak rá hogy ne fájjon ennyire?! Nagyon szépen köszönöm a választ előre is.

J. Xénia

Fogászati ok?

Kedves Válaszadó!

Az lenne a kérdésem,hogy fogászati irányba menjek e kivizsgálásra az alábbi tünetekkel: az állam bal oldalán (kizárólag a középvonalától balra) érzésváltozásom van pár hónapja, ami abban nyilvánul meg, hogy ha valami ott hozzáér, akkor azt az alsó ajkam bal oldalán bizsergő érzésként is érzem. Fordítva is,tehát ha az alsó ajkam bal részéhez érek,az inger az állam legaljáig fut.
Ilketve ha ráharapok valamire az alsó metszőfogakkal,akkor egy enyhébb fájdalom fut le az állam aljáig.
Ezen a bal oldalon van egy gyökérkezelt hatos fogam ami érzékeny mostanában.

Mit javasolnak milyen irányba menjek ezt kivizsgáltatni?
Köszönöm szépen előre is!

D. Anita

Rezekció

Tisztelt Doktornő!

Szeptember 10-én volt a felső jobb 6-os fogamnál egy gyökér csúcs rezekció. Most pedig újra felfedeztem egy fehéres hólyagot az ínyemen ugyan annál a fogamnál. Továbbra is gyulladásban van a fog vagy mi lehet a probléma? Ugye még meg lehet menteni és nem kell fogat húzni? (Kitisztítva, újra tömve, újra gyökér tömve nem lett a fogam)

Előre is köszönöm válaszát!
Üdvözlettel:
Anita

A. Adri

Bölcsességfog mūtét

Szép napot.
Màsfél hónapja kimūtötték a gyulladt bölcsességfogam. 4 napja megfigyeltem hogy dagad az arcom azon az oldalt ahol mūtötték. Màra màr teljesen eldeformàlódott a jobb arcom és hatalmas a duzzanat.
Jegelés és gyulladàscsökkentõ csak enyhíti a tünetet de nem múlik el.
Nem szívesen megyek vissza ahoz az orvoshoz aki csinàlta.
Mit tetszenek javasolni?
Köszönöm szépen.
F.Adrienn

O. Edina

Szemfog visszaragasztása történt

Tisztelt rendelő!
A barátomnak pár napja kilazult teljesen a foga, de nem esett ki, mivel nem is evett azon az oldalon. Mára kaptunk időpontot egy rendelőbe, ahol kihúzták a fogat (bal felső szemfog), majd megtisztították, és gyökér nélkül a két szomszédos foghoz ragasztották. Ez egy ideiglenes megoldás a doktor úr szerint. AZ a kérdésem, hogy mennyi ideig maradhat bent egy ilyen fog, mi történt egyáltalán, tönkre tehette -e a ragasztás a két szomszédos fogat. Nem lett volna jobb klipszet kérni ehelyett? A doktor úr a felső épp (!) fogak eltávolítását javasolta (röntgen nem történt), és egy hatos híd behelyezését. Ez az eljárás azért különös, mert a többi első fog épp, nem mozog. Önök szerintem nem lehet majd azt az egyet pótolni? És milyen eljárással? De leginkább az érdekelne, mit jelent ez a ragasztás és jó döntés volt-e. Köszönöm, Edina

V. Éva

Fogpótlás

Márciusban lesz egy éve ,hogy teljesen fogatlanná váltam ! Igaz van műfogam a felsőt megszoktam, de az alsót nem tudom !

Szeretném megkérdezni, hogy a Valplast fogsor alsó, fölső az én esetemben javasolt e? És mennyibe kerülne?

Köszönöm válaszát előre is !

O. Zsani

Gyökér kezelés

Tisztelt doktorúr/nő!

Csütörtökön voltam fogorvosnál, ahol kiderült, hogy egy gennyes-zsákkal bíró gyulladt fogom van. Az orvosom antibiotikumot irt fel, s kifúrta, kitakarította a fogam, majd a jövő héten kell vissza mennem egy újabb átmosásra. Most jelenleg egy hatalmas lyuk tátong a fogamba, a fájdalmam szinte majdnem megszűnt. Az arcom még kicsit dagadt, illetve a fogam felett lett egy hólyag. A kérdésem az lenne, hogy ez normális!? Nem a nyitott gyökér csatornán kéne távoznia a gennynek? Nem szeretném elveszíteni a fogam.

Válaszát előre is köszönöm.

N. Barbara

Bölcsességfog

Tisztelt Doktor úr /nő!

Szeptemberben kiműtötték a bölcsességfogam. Aztán varratszedés után kiszedtem egy újabb varratot belőle, ami után egy lyuk keletkezett, és folyadék távozott belőle. Visszamentünk az orvoshoz, azt mondta gyógyulnia kell. Betadine oldatot tett bele, a röntgen felvételen nem látott semmit. Eltelt 3 hónap, és a helye néhány helyzetben még mindig fáj. Az arcom egyik fele még mindig ducibb mint a másik. Ma reggel nagyon fájt, és mikor ki akartam nyitni a szám, úgymond "szájzárat" kaptam. Attól félek hogy mikor ott fúrt a doki, megsértette a csontomat, mert nehezen jött ki. Esetleg csonthártya gyulladást nem okozhat?

V. Enikő

Bölcsesség fog

Tisztelt Dr Nő/Dr Úr !

Nekem hetek óta vannak panaszaim,voltam gégeszeten nyaki ultrahangon de sehol sem találtak semmit.Tüneteim: fél oldali torok fájdalom,nyelési nehézségek, és a nyakba is lesugároz ez a feszítettség érzés,illetve ha sokat mozgok akkor enyhe légzési néhézseg és torok lüktetés a tünet,néha tompán nyilal a ball állkapcsom ,a fülem és a fültő valamint nyomásra fáj az ál alatti rész(van kettő íny alatti bölcsesseg fogam alul) .Ügyeleten voltam kaptam antibiotikumot de csak nahyon picit enyhítette a tüneteket.
Kérdésem a következő:Okozhatja e ezeket a tüneteket a böcsesseg fogam??
Köszönöm előre is a válaszukat !
Vas Enikő

Szájüregi betegség

Tisztelt Doktornő/ Doktor úr!

Körülbelül két hónapja szájüregi betegséget/elváltozást észleltem magamon. Az orcák belső falán ,a szájüregem mindkét oldalán fehér repedésszerű vonalak jelentek meg illetve a fogínyem világosodását ,a nyelvemen fehéres lepedéket és kellemetlen szájszagot tapasztalok. Korábban dohányoztam ,de ezzel a tünetek előtt körülbelül két hónappal felhagytam. Jelenleg sajnos korlátozott lehetőségem van magyar orvoshoz fordulni ,így szeretném segítségét kérni a betegség/elváltozás felismeréséhez és lehetséges okairól többet megtudni.

Hálás köszönettel
Szabó R.