A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Kérdés beküldése

Legfrissebb kérdések

K. Jázmin

Ideiglenes gyökértömés

Üdvözlöm.
Mai napon fogorvosnál voltam ugyaniskiesett egy tömésem,gondoltam elég azt pótolni. Hidegre, melegre érzékeny volt a fog, de nyomásra, harapásra nem. A kezelés vége gyökérkezelés lett. Ma volt az első kezelés, aminek a végén ideiglenes tömést kaptam, ami egyrészt nagyon puha, másrészt nyomásra érintésre érzékeny a frissen kezelt fog. Nyelésnél, amikor a nyelven hozzáér kellemetlen, enyhe fájdalom jelentkezik. Jobb alsó 7-es fogról van szó. Ez jelen esetben még normális, a megbolygatott fog miatt? Egyébként nem fáj, nem is rágok azon az oldalon, mert annyira puha a tömés hogy félek, elporladna. Tehát semmilyen fájdalmat nem tapasztalok, csak ha ujjal megnyomkodom a fog tetejét, vagy ahogy korábban említettem,nyelésnél ha a nyelvem hozzá ér, nem kellemes érzés. Hangsúlyozom, ez a gyökérkezelés első kezelése volt.

Köszönöm szépen a válaszát.

S. Adrienn

Bölcsességfog

Tisztelt Doktornő, tisztelt Doktor Úr!

Férjemnek 2 hete távolították el 2 felső bölcsességfogát. Azóta fogmosáskor, előre hajláskor az orrán át (is) távozik öblítéskor a víz. Illetve orrot fújni sem tud, mert erős nyomást és feszítést érez az egyik seb helyén.

Szakmailag mit gondol erről, ez normális egy műtét után? Ha igen, meddig?

Köszönettel: Suba-Kis Adrienn

S. Anita

Fogszabalyzas

Tisztelt Doktornő(úr)!
Kérdésem... Komlón lakunk tehát korzetileg ide tartozunk fogszabalyzo ügyileg, itt viszont egyetlen orvos van. Sajnos negatív tapasztalatom és rossz érzésem van vele szemben,a gyermek sem szeretne hozza járni. El vittem magán orvoshoz egy szakvéleményt kérni aki csak megerősített ezzel a rossz érzéssel kapcsolatban.Sajnos miutan meg tudtam mennyibe kerülne magán orvosnál fel rakatni a fogszabalyzot rögtön tudtam hogy bármennyire szeretném én ezt egyedülálló anyaként nem tudom megfizetni. Szeretnék valamilyen úton-módon bejutni a gyermekkel Pécsre a szajsebeszeti klinikára és ott csinaltatni a fogszabalyzot mert ez szintén OEP által támogatott. De mivel korzetileg nem oda tartozunk nem tudom van-e erre lehetőség és hogyan!? Miért fizessek több százezer forintot egy olyan dologért ami egyébként a töredékéért megjarna? Segítséget előre is köszönöm!

Gyökérkezelés

Üdvözlöm!
Ezt a kérdést én tettem fel : https://www.uniklinik.hu/fogorvos-valaszol/gy%C3%B6k%C3%A9rkezelt-fog-84
Ideiglenes tömés van jelenleg benne még, ezt elfelejtettem irni! Akkor is normális az erzékenység?

B. Éva

végleges pótlás

Üdvözlöm!

A kérdésem az lenne,hogy végleges fogpótlás felragasztása után lehetséges-e foggyökércsúcs resekció.Nem sérülhet-e meg?Köszönöm előre is a válaszát

E. Légler

Foghuzás után

Tiszteletem. Másfél honapja húzták ki a gyökérkezelt, letört fogam. Utána afta jelent meg ami sok fájdalommal járt de lassan elmúlt. Utána gyulladasba volt ujra az ìnyem amit corsodyllal kezeltem majd egy 2 hétig tünetmentes volt. Örültem hogy végre vége majd ma megint egy kis pont van az ìnyemen es fáj és ugy látom gyulladásba lesz. Mi ilyenkor a teendo? Nem szivesen mennék vissza a dokihoz csak ha feltétlen muszáj. Normális hogy ennyi idő után is ujra probléma van vele? Koszonom a valaszat

N. András

Fog húzása

Üdvözlöm.
Szeretném megkérdezni van e lehetőség egyszerre több fog kihúzására ?
Jelenleg 23 fogam van és mindet ki szeretném húzatni hogy fogsort csináltassak. A fogaim nagyon rossz állapotban vannak,hiába mostam elkezdett mind rohadni és töredezni. Kiflibe is bele törik néha.
Néhányat kihuzattam és nagyon megviselt,alkalmanként minimum 2 hétig lábadoztam. Fájdalom küszöböm minimális és pánik beteg vagyok. Altatásos módszerre gondoltam de sajnos sehol nem találtam egyértelmű választ a problémámra. Képes vagyok elájulni attól ha meglátok egy tűt.
Arra lenné kíváncsi van e olyan megoldás erre önöknél ami számomra megfelelő lehet.
Tisztelettel : Nagy András

Gyökérkezelt fog

Üdv!
Egy gyökérkezelt fog meddig lehet érzékeny? Meddig nem birok azon az oldalon enni?
Ha összeér az alsó és felső fogsorom érzem hogy érzékeny nagyon.

Gyulladás a gyökércsúcsnál

Tisztelt Szakember!

Idén tavasszal egy 10 éves tömésem cseréjére került sor, mivel abból kitört egy darab. A cserét követően a fogam (egy jobb felső nagyőrlő) hetekig igen érzékeny volt rágáskor, majd a hidegre is időszakosan érzékeny lett! Néha a melegre is, de ez nem igazán jellemző. Miután visszamentem a fogorvoshoz a panaszaimmal, ő CT-t és RTG-t is készített, majd ezeket látva úgy magyarázta a problémám, hogy a gyökércsúcs körül állandó gyulladás van az érintett fognál, amit az okoz, hogy a tömés nagyon nagy, és gyakorlatilag a fogbélen ül. A panaszaim (hideg érzékenység, kemény étel rágása fájdalommal jár) néha pár napra eltűnnek, majd ismét megjelennek, és bár kellemetlenek, de kezelhetőek. A fogorvos azt mondta, hogy rámbízza, szeretnék-e gyökérkezelést vagy sem. Én nem a panaszaim, hanem inkább amiatt aggódom, hogy az állandó gyulladás a foggyökér körül okozhat-e egyéb egészségügyi problémákat, akár szisztémásat is, vagy ez nem jellemző és nincs okom aggódni.
Köszönettel, Linda

M. Valéria

Gyökér kezelt szemfog

Erős fájdalommal mentén fogorvoshoz. Romlott fog volt, többszöri gyökérkezelés után a fájdalom enyhült, de egy nyomó, szúró fájdalom folyamatosan fennáll, ami már a fogíny, illetve csontos rész felé terjed. Augmentin kúra után némi enyhülés volt, de visszatért, most megint rosszabb. Nyomásra érzékeny, fájdalmas. Röntgen is készült, állítólag nincs gyulladás. Viszont észrevette legutóbb a fogorvos, hogy kissé mozog a fog, előre-hátra. Ínyem nem fáj, nem vérzik.
Merre érdemes elindulni,hogy kiderítsék a fájdalom okát? Lehet ez a fog gócos? mert több mint fél éve erősen hullik a hajam, és eddig semmi elváltozást nem találtak (vérkép, hormonok rendben)
Köszönettel
M-H Valéria

Gyökérkezelés

Üdv!
Olyan problémám lenne hogy múlthéten kedden a bal alsó leghátsó fogamban tömést cserélték aztán rá pár napra elkezdett iszonyatosan fájni. Visszementem levett a tömésből az orvos mert lehet attól fáj. Sajnos nem az volt a gond szerdán megint visszamentem, gyökérkezelte a fogamat, gyógytömést rakott bele és ugyanúgy fáj annyira h összecsukni sem tudom a fogsoromat. Fájdalomcsillapítón élek. Normális dolog ez hogy gyökérkezelés után fáj?