A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Kérdés beküldése

Legfrissebb kérdések

E. Timea

Fog letörés

Joestet! Azt szeretném kérdezni hogy 2hete letört a fogam alul majdnem a fele viszont ma este eszrevettem az inyemen egy piros pöttyöt ahol a fog letört és véreset követem párszor hogy ez mi lehet?megyek majd szájsebeszetre mert ezt már megmenteni úgysem lehet!Koszononszepen🙏

V. Anna

Cumi mérete

Üdv!
1 éves a kislányom, még mindig csak a 0-3 hósoknak való cumit hajlandó használni. Mindenfélét próbáltam már, de a vigasztalhatatlan visítós hisztin nem jutottunk túl, vagy előrébb. Védőnő azt mondta deformitáshoz vezethet a nem megfelelő cumi méret.
Szeretném szakember véleményét kikérni.
Essünk túl valahogy a lelki traumán, vagy engedjem el, és majd a gyerek úgy is vált, ha idejét érzi?
(12 foga van már egyébként, most bújik épp a 4 őrlő foga.)
Napközben keveset van a szájában, altatásokhoz viszont nem tudja nélkülözni.
Segítségüket előre is köszönöm!

S. Zsolt

Gennykitörés a fog fölött ( fisztula)

Tisztelt Doktorúr/ Doktornö!

Kb. másfél évvel ezelött a bal felsö oldalon hátulról a harmadik fogamat ki kellett húzni, mert elfertözödött. Foghúzást követö napon a leghátsó fog mögött egy erös forró érzés öntött el és nagyon gyorsan egy óriási fájdalmas fehér folt jelent meg a fogam mögött. A fogorvos nem tulajdonitott neki jelentösebb szerepet. Ez a fehér folt 2 héten belül elmúlt. Fél évvel késöbb kezdtek el különbözö problémák megjelenni. A leghátsó fogam és az amögötti rész ( foghús) folyamatosan gyulladt állapotban volt. Ezek a gyulladások egész magasra kb. 1-1,5 cm-re a fogfelszin fölé tehetöek. Többször kitört gennyes váladék ( fisztula) és ezek a kitörések mindig nagyon fájdalmasak voltak. Több fogorvos, fül-orr-gégész és szájsebész is megvizsgált, készült koponya és nyaki MRT, feji CT panoráma röntgen és nyálminta is. Minden negativ. Kb. 2-3 hete elkezdtem ujjal a hátsó fog mögötti részt egészen a nyálmirigyig mélyen nyomogatni, aminek hatására egy minden eddiginél erösebb kitörés történt, az arcom bal felét elzsibbasztotta, nehezemre esett a számat összezárni és egy förtelmes aroma-szájiz társult ehhez a kitöréshez. Feltételezhezöen egy ciszta lehetett, de sajnos ezzel a probléma nem oldódott meg teljesen, mert azóta napi szinten többször fellángoló zsibbadás és enyhe belsö fájdalom jelentkezik a bal hátsó fog fölötti részen. Nagyon úgy néz ki, hogy magától nem fog megszünni a panasz. Elképzelhezö, hogy az utolsó fog gyökere okozza ezt a panaszt vagy a csontszövet fertözödhetett meg? Mely orvoshoz fordulhatnék, aki segìtségemre lenne? Fogorvos vagy szájsebész? Milyen vizsgálat mutatja ki a fogcsontok és az ìny részletes állapotát? Elöre is köszönöm a segìtségét. Üdvözlettel, Zsolt

Fogtechnikus

Jó napot!

Az lenne a kérdésem, hogy az legális, ha falun egy fogtechnikus kivehető protézist, fogpótlásokat, koronákat és fogszabályzást végez FOGORVOS nélkül otthon. Mikor számon kértem, azt mondta a felesége, hogy legális, mert a mintát fogorvos veszi. Mikor megkérdeztem, ki, akkor elzavartak. Az Úr veszi a mintát ugyanúgy, nem állnak kapcsolatban fogorvossal... Meg ilyenkor a csiszolást stb. ki csinálja... Neten több ilyen hirdetést találtam, ezért elbizonytalanodtam. Az Úrnak nincs orvosi végzettsége, nem az orvosi kamara tagja. A fogszabályzást átlátszó sínekkel csinálja, amihez csak mintát kell vennie kb. Nem dolgozik egy fogorvosnak sem. Én úgy tudtam, fogszabályozást csak fogszabályozó szakorvos végezhet, melyhez a fogorvosnak szakvizsgát kell tennie. Meg azt gondolom tudjuk, hogy ezeket minden fogorvosnak fogtechnikus készíti el, de szerintem ez nem legális így... Kihez lehetne fordulni, nem szeretném, ha feljelentene rágalmazásért. A falun dokinak hívják, mert azt hazudta fogorvos, meg mit számít, ha "segíteni akar"...

Válaszukat nagyon szépen köszönöm, tudom, hogy nem az Önök cége, de nem tudtam, kihez forduljak.

Néhai fájdalmak

Tisztelt Uniklinik!

Gyakran fájnak a fogaim, hol édességtől, hol érzékenyek a hidegre, nyomásra, de van amikor semmi bajuk. Ezek többsége gyakran gyökérkezelt fog ahol vélhetően kifelejtettek egy-két gyökeret évekkel ezelőtt.

A kérdésem hogy amíg minimális, elviselhető a fájdalom érdemes ezeket meghagyni, vagy jobb ha kihúzatom őket?

Pénzem nincs a pótlásra, tehát ha kihúzatom akkor üresek maradnak a helyeik és a többi fogra hárul nagyobb teher.

Melyikel járok jobban?

Válaszukat előre is köszönöm!

Elváltozások a nyálkahártyán

Tisztelt Doktor Úr/ Doktornő!

3 napja a felső ajkam fogaim felőli belső részén észrevettem 2 fehér foltot, mindkettő szabályos kör alakú. Ebből mára 3 lett, illetve alul és oldalt is megjelent egy-egy fehér folt, ezeknek már nincs meghatározható alakjuk. Nem lekaparható, szárazabb területnek érzem. Nem fáj, de az interneten olvasottak alapján aggódom.
Mi lehet ez? Mit tudok tenni vele?

Előre is köszönöm válaszát!
Üdvözlettel: Sz. Réka

P. Tibor

Gyökérkezelés után nyomás érzékenység

Tisztelt Doktornő/úr!

3 hete gyökérkezelték az egyik (jobb felső) kisörlő fogamat, és nyomásra azóta is érzékeny. Magától nem fáj egyáltalán, életvitelemben nem zavar, éjszaka se kelek fel tőle, de nyomásra érzékeny, tehát rágni jobb oldalon csak nagyon minimálisan tudok (tésztát, tojást pl.).
A kérdésem az, hogy normális ez, 3 hét után is? Gyógyszeres tömés van benne, nincs még gyökértömés/felszíni sem. Mennyi ideig szoktak ilyenkor várni? Nem lenne érdemesebb egy röntgent kérni? Július 13-án van a köv. időpontom, és félek, hogy addigra jobban elromlik - bár a húzást kibírnám, nagyon nem örülnék, ha egy olyan fogat kéne kiszedni, ami egyébként menthető lett volna.

Válaszát előre is köszönöm!

M. Barbara

Begyulladt fog

Tisztelt DoktorNő/Úr!

Olyan kérdésem lenne,hogy szerda délután begyulladt a fogam jobb oldalt felül,annyira hogy ráment az arcomra és a szememre is. Beszéltem a fogorvossal,írt fel Dalacint,3x1-et. A háziorvosom pedig szemcseppet meg olyan gyógyszert ami leviszi állítólag a duzzanatot a szemről/arcról. A fogam nem fáj,csak érzékeny, viszont felette az arcom nagyon fáj,ég és tapintásra kemény.
Olyan kérdésem lenne,hogy jegeljem, vagy pedig kamillatea felett gőzölögjek-e?
Mennyi idő mire hat a dalacin? Valószínű hogy az arc üregembe genny van. A fogamnál megindul majd,vagy mi a teendő vele? A fogorvosomhoz 2 hét múlva kell mennem.
Köszönöm előre is válaszukat!
Tisztelettel:
Barbara

M. Milady

Állkapocsizületi vizsgálat okozhat maradandó szédülést?

Jó napot kívánok!

Alapos megmozgatással járó állkapocs-ízületi vizsgálat után közvetlenül jelentkező fájdalmam valóban múlik, viszont 1 nappal a vizsgálat után erős szédülés jelentkezett, ami azóta is tart. Korábban nem volt ilyen panaszom sem, meg vagyok ijedve, nem e a szédülést az okozza, hogy a vizsgálat maradandóan elmozdította az ízületet és az nyomja azt a részt, ami az egyensúlyért felel? Olvastam, hogy vannak, akiknek az elmozdult izületi pozíció egyéb tüneteket is okoz ( hátfájás, nyakfájás, fejfájás és szédülés), hangsúlyozom nekem ezek sosem voltak, egyedül a kattanást/kattogást tapasztalom. Létezhet olyan, hogy a vizsgálat hoz létre még rosszabb ízületi pozíciót, ami további beavatkozás nélkül már tartós lenne és nyom valamit, ami szédülést okoz?
Persze, a szédülésnek gondolom nagyon sok oka lehet, csak látom milyen komplex ez az állkapocs-ízületi kérdéskör annak, akit érint, és megnyugodnék, ha ki lehetne zárni ezt. Még meglehetősen fiatal vagyok így mondhatom sokkolt a diagnózis.

Köszönöm szépen!

Implantátum dőlésszög?

Szeretnék segítséget kérni mert van két db implantátumom elől és az egyiknél fájdalmat érzek ,nem tudom hogy az ínyem vagy implantátum fáj ,ct alapján én a dőlésszöget nem látom azonosnak, és kijött a furat végén implantátumból kb 2 menet .Okozhat problémát csonton átfúródás esetleg nyomhat ott valamit ?Volt csontpótlásom is .Köszönettel .K Attila

D. Bianka

Ideiglenes fogtömés

Tisztelt Doktor Úr/Nő!

Csütörtökön kifúrták az egyik nagyörlő fogamat. (lyukas volt)
Az orvos kitisztította és gyógyszeres tömés került bele.
(Úgy fogalmazott az doktornő, hogy ennek a gyógyszeres tömésnek az a feladata, hogy a dentint megerősítse.)
Az első nap kellemetlen volt, egy picit fájt az ínyem és a fogam is érzékeny volt. A mai napra ezek majdnem teljesen elmúltak.
A kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben nincs szükség gyökérkezelésre, és csak simán befogják tömni?
Illetve ha kérek érzéstelenítést, akkor fognak adni?
Nagyon pánikolok, ezért lenne mindenképp jó az érzéstelenítés.

Köszönettel,
D. Bianka

M. Milady

Állkapocs ízület fájdalom megjelenése gnatológiai vizsgálat után

Jó napot kívánok!

Néhány éve már észre vettem, hogy kopottak a fogaim, szinte valamennyi. Több fogra, főleg a felső metszőkre és az alsó nagyőrlőkre tömés is készült. Ennek oka tisztázatlan, mivel a savhatásokat igyekszem kizárni így fogcsikorgatásra gyanakszom, vagy rossz fogelhelyezkedésre. Fél éve, egy éve észrevettem, hogy kattog a bal, majd időnként a jobb állkapcsom is nyitáskor, fájni eddig nem fájt. Emiatt gnatológusnál voltam, ahol minden irányban mozgatnom kellett az állam, jobbra, balra, előre. Kicsit ő is segítette a kezével, ez néha kellemetlen volt, de nem éreztem, hogy fájt volna. Méréseket végzett egy hideg fémmel, nem fájt, de kellemetlen volt kinyitni olyan nagyra a számat. Hangsúlyozom, eddig nem fájt az ízület. Miután hazaértem észleltem, hogy valami megváltozott, ez már 2 napja. Érzékeny, kicsit mintha fájna az ízület. Önmagában, nyugalmi helyzetben. Azt.mondtak lehet hogy izomláz. Félek, valamit elállíthattak, túlságosan megmozgatták az ízületet, mi okozhatja a panaszt?
A kezelés amit javasoltak nem csupán csillagászati összeg, de szürreális így elsőre. 0-24 órás alsó fogsorra fixen rögzített sínt javasoltak, abban enni, inni élni, majd fogszabályzást és végül visszaépítést. Nehéznek tűnik. A kérdésem, hogy gnatológiai vizsgálat előidézheti az izület fájdalmát? Nagyon meg vagyok ijedve, előtte igaz, hogy kattogott, de nem fájt. Ez már mindig így marad?
Azt mondták a vizsgálat után, hogy az egyik oldalon lejöhetett a porc azért kattog, lehet hogy a vizsgálattal rontottak ezen? Mitől fájhat az ízület, létezik, hogy valóban csak izomláz? Köszönöm szépen, ha tudnak reagálni.