A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Kérdés beküldése

Legfrissebb kérdések

V. Beáta

Kérdezni szeretnék

Üdvözlöm!
Olyan problémával fordulok önhöz, hogy 14 éves kis fiamnak egy nagy méretű ciszta van az ínén a bal alsó 4-5 fog között!Szeretném megtudni ha fel utaznánk Pestre megtudná e műteni??
Ha elküldeném a ct röntgen felvételt megtudná nézni??
Köszönöm előre is

P. Sándor

Hőre érzékeny gyökérkezelt fog

Tisztelt Doktor!

Egy felső jobboldali (elhalt, gyulladt, nem fájó, sipolyozó) nagyörlőfogamat húzni kellett kb 4 éve, mely háromtagú híddal lett pótolva (a hidat egy másik nagyörlő és egy kisörlő fog tartja). A csiszolást követő hetekben voltaképp használhatatlanok voltak a fogaim, nagyon erős folyamatos fájdalommal szenvedtem, napi 4-5 cataflamon éltem hetekig. Mivel ez nem akart múlni, a hidat tartó fogakat gyökérkezelték, majd csapos felépítést követően véglegesen rájuk került a fogpótlás. Sokáig az egyik tartó fog (talán a nagyörlő, de nem érzem biztosan) hőre nagyon érzékeny volt. Ezt többször is jeleztem akkori kezelőorvosomnak, ezt követően új panorámaröntgen és CT felvétel is készült az említett területről, de semmilyen rendellenességet nem véltek felfedezni. Kb 1 - másfél év után az érzékenység megszűnt. Azóta is rendszeresen (félévente) járok kontrollra, időközben kezelőorvost is váltottam. Kb 3 hónapja visszatért a hőre való érzékenység, ezúttal viszont a fájdalom elviselhetetlen. Ez csak és kizárólag meleg (nem forró) étel fogyasztásánál jelentkezik néhány pillanatra, hirtelen villámcsapászserűen, majd pár percig sajog még aztán elcsillapodik. Amikor ezzel orvoshoz fordultam, ismét készült panorámaröntgen, amin szintén nem találtak semmi bajra utaló jelt. A diagnózis végül az volt, hogy gyulladt az említett területen a fogínyem (valóban vérzett super floss használata közben 2-3 napig), kaptam egy kis fecskendőnyi fertőtlenítő kenőcsöt amivel 5 napi kenegetés után a panaszom megszűnt. Két héttel később újból visszatért az érzékenység, ezúttal szemmel láthatóan az íny mind alul és felül is egyaránt erőteljesen begyulladt, tűzpiros volt mindenhol és a fogmosásokat heves fájdalom és erős vérzés kísérte minden ponton, mindemellett a szájüregben is több helyen érzékeny hólyagok képződtek. Kb 2 hét után a gyulladás és a hólyagok úgy tűnik megszűntek, viszont a korábban említett érzékenység fent a jobb hátsó fognál még mindig megvan. A fájdalom amit érzek (amikor előjön) gyakorlatilag elviselhetetlen, bármit megtennék, hogy megszűnjön. Félek, hogy a probléma mögött valami más ok áll, melyre eddig nem sikerült valamiért rájönni. A fog húzásától kissé óckodom, mivel egy már hiányzó fogam pótlásában játszik szerepet és szeretnék erre végső eseti megoldásként tekinteni.
Mi állhat az érzékenység hátterében? Kihez érdemes fordulnom ezzel a panasszal?

Köszönöm

e. z

gyógyszer

Tisztelt Doktor!

31 éves vagyok, több letört foggal. Megelégeltem ezt az állapotot, ki szeretném őket huzatni ( több, mint tíz fogról van szó)
Pszichés beteg vagyok, mivel rettegek a fogorvostól a pszichiáterem nyugtatót írna fel, amit néha szoktam szedni, nagyon letompít, sokszor órákra el is alszom tőle (antipszichotikum)
A kérdésem az lenne, hogy a fogorvos így általában vállalja a kezelést?

Furcsa képződmény nyelv alatt

Tisztelt Fogászat,

az alábbi problémával kapcsolatban szeretnénk első körben előzetes konzultációt kérni Önöktől.
Fiunk (13 éves) a hétvégén jelezte, hogy valamit érez a nyelve alatt, megnéztük, és valóban látunk ott egy furcsa képződményt k.b. 5/5/5 mm. Nem aftának tűnik. Fényképet nem látom, hogy tudnék csátolni. Az Önök kompetenciájába tartozhat ennek a kezelése? Mi lehet a teendőnk ezzel?
Segítségüket előre is köszönjük.

Üdvözlettel:
D. V.

COVID helyzet - fogkő-levétel

T. Fogorvos!

Rendszeresen járok szájhigiénés kezelésre, fogkő-levételre, mert korábban voltak ínyproblémáim, ínyvérzés, tasak stb.
A COVID miatt a magam és a család egészsége miatt nem merek elmenni. Fogkőlevételen kb. 9 hónapja voltam, néha fogselymezésnél tapasztalok kisebb vérzést, de ez nem rendszeres.
Gond lesz belőle ha csak 1-2 hónap múlva keresem fel a fogorvosom, ha jobb lesz a járványhelyzet?

Köszönettel:
Lajos

B. Beata

foghúzás után

Tisztelt Doktor
Érdeklődni szeretnék, hogy felső gyökérkezelt kettes fog eltávolítása után mennyire normális, hogy úgy érzem mintha azóta a szomszédos egyes fog fájna?
A fog nem volt gyulladt. Esetleg létezik, hogy csak kisugárzó fájdalom? A szájsebész szerint azért fájdogálhat, mert eltávolításra került a támasza.
Válaszát előre is köszönöm.

R. Lívia

Fogíny

Tisztelt Doktor!
Kb.két hete elkezdett előtörni a bölcsességfogam és rá egy hétre begyulladt az ínyem. Egy pár fogamnál az ínyemen seb keletkezett. Szombaton ölögettem sós vízzel arra gyanakszom, hogy amiatt. Tegnap elkezdtem meridol szájvizet használni és vettem Vitinne Plusz tablettát. Esetleg tudna valamit ajánlani ami felgyorsítja a gyógyulást?

Válaszát előre is köszönöm!

orrcsontban lévő dudor/cysta közvetlen az ez elülső front fog fölötti részben

Tisztel Doktor! Egy olyan kérdéssel fordulok Önhöz,hogy az elöl lévő fogaim fölött az orrcsontban lévő kemény csomó szerű dolgot azt a szájsebész kezeli vagy a fül orr gégész? cystára gyanakszom. Régebben resectiot kellet végre hajtani ott( 11,12) es fogak de nem vezetett sajnos eredményre izületi gyulladásaim vannak és a hajam is kihullott. későbbiekben kihuzattam a két fogat a hajam visszanőtt egy év alatt ,de az izületi gyulladás nem múlik, az orrcsontban meg érzek egy csomószerű daganatot ami nem fáj csak ha megnyomom.

B. Annamária

Foghuzas utána szüni nemakaro fájdalom

Kedves Dr.
Olyan kérdésem lenne hogy kihuzták a jobbfelső 4 esem mer félbetört a fog. Azota visszont nagyon fáj az elöttelevő fog is a szemfog ami eddig nem fájt. A fejem is és az arcom is fáj ill lüktet is. A Huzzás Hétfőn történt, az érdekelne hogy ez normális?

C. Emilia

Rezekció

Tisztelt Doktornő!
3 héttel ezelőtt a 15-ös már régebben legyökérkezelt fogam megfàjdult. Elmentem egy doktornőhöz aki megrontgenezte és látta,hogy a gyökértömés nem tart végig és a gyökérvég be van gyulladva. Írt Augmentint amit felszedtem sde egy hét múlva megint fajt ekkor gyokercsucs rezekciót javasolt. Elmentem egy szájsebészhez aki megrontgenezte és nem látta semmi jelét a gyulladasnak és azt mondta hogy ilyen fájdalom csak ép fogbol jöhet de a mellette lévő is gyökérkezelt a másik oldalon pedig sajnos nincs fogam. Tehát nem érti miért fáj. De ha megnyomtam a nyelvemmel a 15. fogamat éreztem a feszitést. Lehetséges az hogy mégis fájhat egy régi gyökérkezelt fog? 2 napja megtörtént a rezekció is. Meddig fájhat rezekció után a fog és mikor lehet terhelni? Köszönöm szépen a segítséget előre is.

S. Csenge

Fáj az ínyem

Tisztelt Doktorok!
Pár napja elkezdett fájni bal oldalon leghátul az ínyem, minden nap egyre jobban fáj, ma már rágni is nehéz. Ezen a részen van egy félig kinőtt bölcsességfogam, egyébként más fogproblémám még sosem volt. A kérdésem tehát az lenne, hogy vajon mitől fájhat ennyire? Olyan érzés, mintha az ínyem belsejéből sugározna a fájdalom.
Köszönöm

K. Eszter

Hidas kérdés

Üdvözlöm!

4 tagú cirkon-kerámia híd van ideiglenesen beragasztva immár 3 hete. Profilax kezelésre vártunk, hátha kell a színen korrigálni ez után. Közben a kezdeti idegenkedésem sokat enyhült, sajnos az is kiderült ez idő alatt hogy a harapás/rágás fájdalmas. A fogorvos készséges volt és korrigált már a magasságon, de még mindig van gondom.
Ott a fogorvosi székben ülve a gondos keresés ellenére sem derült ki, csak idehaza evés közben érzem még, hogy ráharapásnál az alsó 3-as - ez a híd első tagja - érzékeny, olyan mintha mozdulna befelé. Ujjammal is érzem, picit, de mozdul. Aggódom, csak nem a csiszolt, de jó fogam kezdett el lötyögni a hidat ért terheléstől? 5 nap múlva tervezzük a végleges beragasztást, mit lehet tenni ha tényleg mozog a tartó fog?
Másik kérdésem:
Jobb felső 5-ös fogam kb 30 éve tömött, probléma mentes . A télen készült panoráma rtg képen (ill erről a fogról külön is készült felvétel) egy sötét folt látható a dentin-ben.
Az orvos elmondta, hogy egy ritka, nem kezelhető betegség, nem tudni mi okozza, de a fog menthetetlen, le fog törni, elsorvad. Konrtollra kell járnom, figyelik mikor jut abba a stádiumba amikor ki kell húzni. Sajnos a betegség nevét nem tudom, és nem is olvastam sehol hasonló betegségről.
Tudnak esetleg további információt adni, tényleg bele kell nyugodnom egy fájdalmatlan fogam elvesztésébe? (És egy újabb fogpótlásba?)

Köszönöm szíves válaszát