A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Kérdés beküldése

Legfrissebb kérdések

Csontvesztéses fog

Tisztelt Doktor Úr!
66 éves, Hashimoto-pajzsmirgy-alulműködéses nő vagyok. Rendszeresen jártam/járok fogorvoshoz. Ennek ellenére sajnos a bal alsó hátsó hidamat kb. egy éve elvesztettem, azóta ott foghiányom van. A panoráma röntgen semmilyen elérést, problémát nem mutatott idáig. Egyetlen bölcsességfogam nőtt csak ki kb. 55 évesen, a bal felső, persze nem túl jó állapotban. Mivel azonban semmi panaszt nem okoz, az én döntésem alapján eddig nem nyúltunk hozzá. A fogászatnál, ahova járok, eddig csak panoráma röntgent lehetett kérni, de most már CT-készülék is rendelkezésükre áll. A CT-röntgennél azonban kiderült, hogy a felső bölcsességfogam mellett lévő hátsó fogam három gyökerénél csontvesztés látható, lényegében egy gyökér tartja, ennek ellenére az szilárdan áll, meg se mozdul.
Eléggé elkeseredtem, hogy hiába jártam rendszeresen negyed-fél évente fogorvoshoz, bekövetkezett az, ami az öregségben legjobban zavar: fogaim romlása. Már kaptam időpontot a gyökér közti "elfolyósodott" (bocs a laikus megfogalmazásért) szövetállomány kipucolására, kikaparására, hátha a tisztítás után újra beindul egy csontosodás, de egyre jobban úgy érzem, feleslegesen teszem ki magam ennek a "kínzásnak".
Félretéve azt az indokot, hogy a fogbeültetés költségeit sem tudnám állni, kiderült az is, annyira vékony az ínyem, hogy csontbeültetés után lehetne csak szó implantátumokról, viszont a csontvesztés miatt kérdéses, hogy ez egyáltalán hosszú távon működne-e. Sajnos pont hasonló problémával szembesült egy ismerősöm, akinek két év után szépen kidobta az implantátumait a szervezete.
Őszinte véleményét kérem, hogy ha én szépen békén hagyom ott a fogamat, azon kívül, hogy előbb-utóbb elvesztem, jár-e valamilyen szövődménnyel (gyulladásos góccal) ez a csontvesztéses állapot. Jelenleg nem fáj, sőt, mióta az alsó hátsó fogaim hiányzanak, tehát nem terhelem rágással, semmilyen tünetet nem produkál (régebben néha vérzett, s kicsit gyulladt volt az ínyem). Úgy érzem, nincs garancia arra, hogy egy ilyen beavatkozás után évekig kitart a fogam, vagy pedig visszafordíthatatlan folyamatnak nézek elébe, aminek a vége végül is teljes protézis készítése.
Elnézését a hosszú esetleírás miatt.
Köszönettel várom a válaszát.
Üdv
Kriszta

G. Elvira

hid javitasa

Tisztelt Doktorno/Ur
bal also 7654-es fogaimon van egy egybefuggo negy porcelen korona (hid?), ami 4 lecsiszolt fogra van rahuzva. Az 5-os fogamon levo koronan levo porcelan fele fuggolegesen letort. Az alatta levo fem sisak epen maradt.
Leghet-e ezt megjavitani anelkul, hogy az egeszet le kellene venni es javitani ?
Ha le kell venni az egesz szerkezetet es ugy megoldani a helyzetet az kb. mennyibe kerul?
Udvozlettel
GE

K. Brigitta

fogzománc helyreállitása

Üdvözlöm.

Azzal a kérdéssel fordulnék önhöz hogy a fogam elején félig le jött a zománc .
Ilyen esetben mit érdemes csinálni vagy mit tudna nekem ajánlani . ? ..
Válaszát előre is köszönöm.

K. Edit

fogpótlás

Nagyon félek a fogorvostól ezért halogattam a felkeresést.Tudnak fájdalom mentesen húzni,csiszolni? Lehet,hogy buta kérdés,de én ezért nem mentem eddig.

M. Gabor

Csontpótlás megtartott fogak körül

Tisztelt Doktor,

Azt a kérdést járom éppen körül, hogy élő fog körüli csontpusztulás regenerálható-e valamilyen módon a fog megtartásával.
Az internet tele van olvasnivalóval az eleve hiányzó vagy menthetetlen fog helyén végezhető implantáció előtti csontpótlásról,
de ilyen összefüggésben, hogy "csontpótlás megtartott fogak körül" csak egy szegedi klinika weboldala hoz tartalmat.

A kérdésem ez lenne, hogy ez vajon kuriózum, ezért jellemzően nem csinálják máshol, vagy annyira triviális,
hogy ezért nem térnek ki rá a Budapesti fogászatok ismertetői?

Nem várok diagnózis-előzményt meg semmi ilyesmit, látatlanban nyilván nem lehet, csak hogy ilyen esetben érdemes-e Szegedre elzarándokolni,
vagy egyszerűen válasszak valakit Budapesten, mondjuk Önöket?

Kiesett tejfog

Üdvözlöm!
Ma a 10 hónapos kisfiam magára rántotta a széket. Az egyik alsó tejfoga teljesen kitört. Mi ilyenkor a teendőm? Lesz a maradandó fogaknál károsodás vagy ez ilynkor még korai?
Köszönöm a választ!

K. Béla

Fogtömés dörzsöli a nyelvet

Tisztelt Doktor Úr!
Fogtömésem volt és azóta a tömés karcolja, dörzsöli a nyelvem annyira hogy folyton vérzik. Ez csak ideiglenes tömés egy hét múlva mehetek újra és kapom meg a maradandót. Addig tehetek valamit? Ez így normális?
Köszönöm válaszát

B. Attila

száraz a szám.

Jo napot! Nagyon nagy segitseget kérek öntöld dr Úr. Több éve használom. A listerine lila legerösebb szájvizet.antibakteriális alkoholosat. 5 éve használom. Minden nap többször. És egyszer csak elkezdet száradni a szám. A szám mindenhol száraz volt. Akár menyit ittam nem javult beszélni sem tudtam anyira ki volt száradva meg amit ettem benne maradt az enni valónak a szaga ennek már 2 éve hogy szenvedek. 4 honapja supradin multivitamin drazsét szedek. És attol ugy érzem jobban vagyok ? Nem tudom az segitett volna? a szám körül már nyelvemmel érzékelem hogy nyálasabb. De még mindig van bajom. Nem érzek anyi nyálat amenyi kellene. És mostanaba olyat is érzek hogy ég a szám vagy a nyelvem. Voltam full orr gegészeten hazi orvos se tudja mar mit mondjon nagyon kétségbe vagyok esve mit javasol mit tegyek?

G. Roland

Fogtömès

Jó napot!
Az lenne a kérdésem, hogy az, amalgám tömések helyére, fehér tömèst szeretnék!
Erre van lehetőség?
Köszönöm megtisztelő válaszukat!

Apró fehér elváltozás

Tisztelt Doktor Nő/Doktor Úr!

33 éves nő vagyok. Lassan egy hónapja fedeztem fel az ínyemen egy apró (gombostű fejénél is kisebb) fehér pöttyöt, mely kicsit kiemelkedik az íny felszínéből.
Teljesen fájdalmatlan, nem nő, de nem is múlik.
A fogsorom egészséges, fog nem hiányzik, amennyire tudom jelenleg nincs szuvas fogam se.

Kérdésem az lenne, hogy várjak még, vagy menjek el vele fogorvoshoz?
Őszintén nem szívesen megyek egy ilyen ki semmiséggel, de közben mégis aggódom kicsit, hogy mi lehet ez....

Előre is köszönöm válaszát!

T. Klaudia

Fogkő eltávolítás

Kedves UNIIKLINIK!

Olyan kérdésem lenne, ha nem rég költöztem fel Budapestre és nem rendelkezem Társadalom Biztosítással( TB) akkor is mehetek Önökhöz, csak fizetek a szolgálatásért, jól tudom?
Fogkő eltávolításra lenne szükségem és az oldalukon láttam, hogy van részleges és van teljes. Mi a kettő közötti különbség?
Kell-e ilyen esetben külön röntgen felvételt készíteni és ha igen,mennyibe kerülne?
A vírus miatt lázat is mérnek vagy mit várhatok, ha Önökhöz megyek?

Köszönöm a válaszait és segítségét!

Tisztelttel:
Tóth-Wunderli Klaudia

állkapocs fájdalom

Tisztelt Doktor Úr/ Doktornő!

Két hete elkezdett fájni az állkapcsom a jobb oldalon, ha kinyitom "kattog". Eddig vártam, reméltem, hogy csak megerőltethettem, de nem szűnik, sőt, mintha rosszabb lenne.
Esetleg valami enyhítő megoldást tudna nekem javasolni?

Köszönettel,
S. Vivien.