A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Kérdés beküldése

Legfrissebb kérdések

.. Rita

Bölcsességfog eltávolítása utáni héten

Tisztelt Fogorvos!

Egy hete eltávolították a bal felső bölcsességfogamat. Teljes értékű fog volt, simán ki tudták húzni. Azóta teljesen panaszmentes a seb. Nagyon vigyázok, pihentettem.
Azt szeretném kérdezni, hogy tüsszenteni, orrot fújni és egy kb. 5 kilogrammos táskát megemelni mikor lehet?
Válaszát előre is köszönöm.

P. Zsófia

Áll érzéketlensége

Tisztelt Doktor Úr/Nő!

Néhány évvel ezelőtt implantátumot ültettek be, aminek az állkapocs csont környezete begyulladt. Így ki kellett venni. De már a kivétel előtt 3-4 nappal az állam egy része érzéketlenné vált, - mint amikor fogászati kezelés alkalmával az érzéstelenítő hat. Ennek már kb. másfél hónapja. Sajnos ez az érzéketlenség az állam egy részén azóta sem szűnt meg, sem jobb, sem rosszabb nem lett. Fájni nem fáj, de kellemetlen. Mit lehet tenni annak érdekében, hogy ez az állapot megszűnjön, és a korábbi állapot helyreálljon.

Köszönettel: P-né K. Zsófia

V. Emilia

Erzekenyseg

Tisztelt Dr/Nő!
Kb 10 napja kerdeztem Onoktol, hogy a 15 eve gyokerkezelt fogam ujra tomve lett, mert lett rajt egy lyuk, mindenre erzekeny volt.De nekem ezaz erzekenyseg meg a tomes utan kb 3 hetre se nyugszik el.Melegre edessegre rettentoen erzekeny.Sokszor ugy erzem mintha a fog belsejeben vmi luktetne.On szerint ez miert van, es mit csinaljak?Ha a fogorvos nezi, semmit nem lat.Nem is ertem.Ha rafujat, semmi.Mi lehet ez?Koszonettel

Z. Szabó

Gyökérkezelés után

Udvozlom! Olyan panasszal fordulok Onhoz, hogy egy rosszul betomott fogamat 2 napja gyokerkezeltek. Gyokerkezeles elott igen nagy fajdalmaim voltak mar elotte 1 nappal, semmilyen fajdalomcsillapito (Cataflam,Flector) nem mulasztotta el, a gyokerkezeles napjan az allkapocs csontom vonalaban jobb oldalon aaz arcom fel is dagadt es ez a terulet es az allam el is zsibbadt. A kezeles utan ez a duzzanat megmaradt es a mai napig fenn all, tapintasra nagyon erzekeny es fajo, fajdalomcsillapito nelkul nagyon kellemetlen elviselni. A fogam az osszeharapasra faj es neha luktet is ha nem veszek be fajdalomcsillapitot. 3 nap mulva kell ujra vissza mennem az orvosomhoz, a kerdesem az lenne, hogy a fogam nem lett teljesen kikezelve vagy ez meg beletartozik a gyokerkezeles utani allapotban? Valaszat nagyon koszonom!

O. Terézia

Fogászat

Üdvözlöm ...lenne egy par kerdésem oktober 22 diken vagyis tegnap helyeztek fol az felső fogsorom első negy fogara cirkon koronakat sajnos ellege elkeseredetten jottem ki a rendelobol a korona szineit a doki valasztotta en nem tudtam mennyire feher lehet mivel ő a doki biztos jobban tudta a1 es szint valasztott kerdezte tolem hogy jo lesz en valaszoltam biztos nem tudom mindegy felrakta de nagyon elut mi a teendo ilyen esetbe melle a szemfogaimra ha rakatnek meg koronat nem volna annyira feltuno talan? Mar sirok 2 napja erre szeretnek megoldast talalni koszonom elore is...

V. Emilia

Tömés

Tisztelt Dr/Nő!
Kerdesem a következő lenne.Van egy 15 eve gyokerkezelt fogam, es egy 1;5 eve nyaktomott fogam.egymas mellett.
A ketto kozott keletkezett egy lyuk, ami nagyon erzekeny volt mindenre.Elmentem fogaszatra,rontgen utan eloszor attomte a regi gyokerkezelt fogamat, aztan a masikat.Csakhogy azota is erzem Hidegre melegre nagyon erzekeny.Kerdesem az lenne, mi lehet az oka, hogy meg mindig erzem.A fogorvos szerint nem latni semmit rajta.
Mit lehet tenni?Koszonom

H. Ramóna

Foghúzás után gennyes váladék

Tisztelt Dr Úr/Nő!

Mult hét Kedden huztak nagyon rossz fogam inkáb maradványát.Huzással semmi gondom nem volt gyökér felszivódót fogorvosom szerint.De akkor 4 fogam huzták ki mindnél foggyökér felszivodot.
Hátsónàl 1 hét elteltével gennyes váladékozást vettem észre.
Folyamatosan megtelik rés miután nyelvemmel eltávolitom gennyt.
Attól félek frissen huzot fog hely is problémás lessz ez miatt.
Mivel kezeljem v inkáb forduljak orvoshoz?
Mi lehet a gond?
Köszönöm válaszukat.

Azonnali terhelésű implantátum utáni fájdalom

Tisztelt Dr Úr/ Dr Nő!
Szeptember 30.-án eltávolították a rosszul gyökérkezelt (állutas) jobb felső 4 es fogam melyen egy állandó gyökércsúcs gyulladás volt. A kihúzott fog helyére egy azonnali terhelésű implantátumot helyzetek egy ideiglenes koronával melyet kivettek a harapásból. Az implantált fogat nem terheltem, vigyázok rá, talán jobban is mint kéne, mivel panaszos. A problémám a következő: sajnos a fájdalom, amit éreztem a gyulladt gyökércsúcson nem szűnt meg, pedig lassan 3 hete történt a beavatkozás, ugyan azt vagy nagyon hasonló fájdalmat érzek a műgyökér magasságában, mintha a gyulladás ugyan úgy ott lenne, mint régebben.
2 hét után visszamentem egy kontrollra mivel jeleztem, hogy panaszos a fog. A kontrollon csináltak egy panoráma röntgent és szemrevételezték a fogat, megnyugtattak hogy minden rendben a műgyökér már elkezdett csontosodni és az íny békés. Ennek ellenére még is erős fájdalmat érzek, ami már a szomszédos 3-as fogamra is kisugároz, aggódom mert a fájdalom már kezd rosszabb lenni mint az operáció előtt volt.
Valóban normális-e hogy ennyivel az operáció után panaszaim vannak? Érdemes lenne-e másik rendelőt keresnem?
Köszönettel és üdvözlettel: Kemenes Ádám

T. Fanni

Foghúzás után

Tisztelt Dortoknő/úr!

Október 11.-én kihúzták a jobb felső 6-osom. Ebből kiesett a vérdugó, bedagadt és fájt a fog helye, kaptam antibiotikumot és gézcsíkot, egyik sem hozott eredményt. Ma visszamentem, röntgen is volt. Nincs visszamaradt gyökér. Fertőtlenítette, szikével újabb vérdugót csinált. Azt mondta, most újraindul a dolog, olyan lesz, mintha megint kihúzta volna. A kérdésem az lenne, hogy ez a dagadás meddig normális még az ínyemen, illetve a vérdugónak be kell e lepni az egész sebet? Mert az enyém most nem lepi be az egészet.

Tisztelettel és köszönettel

Fanni

Allergia fogtól

Tisztelt Doktor Úr/Nő!

Egy olyan kérdéssel fordulnék Önökhöz, hogy egy esetlegesen gócos fog okozhat e szénanátha szerű tüneteket és szabálytalan szívverést? Van egy gyökérkezelt fogam, ami néha érzékeny és le is tört belőle nemrég egy kisebb darab. A héten kérek időpontot fogorvoshoz, de addig is rá szerettem volna erre kérdezni.

Előre is köszönöm.

H. Anikó

Fájdalom terhesség alatt végzett gyökérkezelés után

Tisztelt Uniklinik!

Szeptember 8-án hirtelen jelentkező, nyilalló fogfájással (bal felső hatos fog) kerestem fel a fogorvosomat. Eltávolította a több éves amalgám tömést, mely alatt perforált a fogbél. A gyökér azonnali tisztítása és tömése után ideiglenes tömés került a fogamba; mivel ekkor 15 hetes várandós voltam, RTG felvétel nem készült. A következő orvoslátogatáskor, október 4-én jeleztem, hogy továbbra is érzékeny a fogam. RTG felvétel ekkor sem készült, az ideiglenes tömés eltávolítása után állandó tömés került a fogba. Az érzékenység nem erősödött, de sajnos állandósult. Nyomásra és harapásra "nehéznek" érzem a fogam, mellette az ínyem is enyhén duzzadt és fájdalmas. Bár a nőgyógyászom szerint (szinte biztos, hogy) nem lenne ártalmas a babára nézve egy röntgen felvétel elkészítése, és ez esetben jóval nagyobb kockázata van egy esetlegesen fennmaradó gyulladásnak, a fogorvos továbbra sem egyezik bele az RTG-be, ha rosszabbodna a fogam állapota, húzást javasol. Ezt azonban, ha van rá mód, szeretném elkerülni.
Érdeklődni szeretnék, van-e rá esély, hogy még menthető a fogam, esetleg van-e bármi módja a pontos diagnózis felállításának és sikeres kezelésnek. Válaszukat előre is köszönöm.

A. Mátyásházi

Direkt héj

Üdvözlöm!Fél év alatt másodjára tört le a bál első fogam. Jelenleg még fel lehetett építeni, de az mondta a doktornő, hogy legközelebb korona kell már rá. Az lenne a kérdésem, hogy direkt héjjal is meg oldható a dolog? Hozzáteszem, azóta eléggé érzékeny ez a fogam. Ha megoldható direkt héjjal, azt érzékeny fogra is lehet tenni? Vagy jobb megoldás lenne tényleg a korona? Köszönöm szépen a válaszát előre is!