A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Kérdés beküldése

Legfrissebb kérdések

K. Dominika

Tejfog

Kedves Uniiiklinik!
Kisfiam 11 hónapos és a középső-oldalsó tejfog most nő neki de sajnos egybe van nőve neki a 2 foga.Kérdésem az lenne ,hogy a csontfoga is így fog neki kinőni?
Esetleg ha lehet képet tudok küldeni.
Köszönöm szépen
Szép napot ☀️

S. Szilvia

Ínyprobléma

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!
Szeretnék segítséget kérni az alábbi problémám kapcsán. Három éve fogszabályozást kaptam, ami szépen helyrehozta a fogaimat, pedig akkor már elmúltam 40 éves. Viszont akkor a felső bal oldalon lévő 6/7 fog között az ínyem kívül és hátul feldagadt, fogmosáskor sokszor vérzett (vérzik). A fogszabályzó doktornő azt mondta, hogy ez egy ínygyulladás, ami azért alakult ki, mert nehezebben tudtam a fogszabályozó miatt tisztítani a fogamat. Sosem fáj, ugyanolyan színű, mint a környezete. Azóta több fogorvos is látta (kb. 4), mondták rá azt, hogy gingivitis, azt, hogy szövetszaporulat, azt, hogy vadhús. Két éve az egyik fogorvos szikével eltávolította, ami után újra visszanőtt, majd tavaly szeptemberben egy másik fogorvos szintén eltávolítást javasolt, leégette. Egy darabig szép volt, aztán újra visszanőtt... Tegnap voltam nála, javasolta, hogy nézessem meg egy specialistával, de 99%, hogy jóindulatú...
Azt szeretném megkérdezni, hogy van-e okom aggódni, illetve ha tényleg ínygyulladás és el lett távolítva, valóban visszanőhet?
Köszönöm szépen,
üdvözlettel:
S.Szilvia

K. Gergő

Gyökérkezelés után

Kedves olvasó, túl vagyok a második beülésen, tömés alatt elhalt fog miatt lett gyökér kezelve a fogam, borzasztó fajdalmak után felszabadultam az első kezelés után, megszűnt a panasz, boldog voltam, tegnap volt a második és estére ugyan úgy fájt mint régen, állítólag hat a fertőtlenítő ami benne van, de ez normális hogy ennyire érzékeny egy úgymond halott fog? Köszönöm szépen előre is a választ!

Ínyen lévő hólyag

Kedves Uniklinik!
Érdeklődni szeretnék, hogy az 5 és fél éves kisfiam tejfogának a fogtövében, ilyen kicsike hólyagszerű pötty látszik. Olyan, mintha az ínyéből egy kinövés lenne. Nincs benne folyadék, nem fehér. Ugyanolyan a színe, mint maga az ínye. Kb 1-2 mm. 8 hónapja van neki ott.
Egyszer fordult elő, hogy fájlalta, azóta számára szinte észrevétlen. Nem igazán változott a nagysága eddig. Háziorvosunk szerint megsérthette, belekaphatott, amiatt nőhetett neki oda, szerinte semmilyen teendőnk nincs vele, magától elmúlik. A gyógyszertárban Anaftint ajánlottak rá, semmi nem változott. De nem is aftának néz ki.
Mit tehetünk, tudnának segíteni? Nem igazán múlik el. Nagyon köszönöm.

Üdvözlettel Farkasné Anett

Nyitvahagyás

Tisztelt Uniklinik!

Volt egy fájós fogam amit kiidegeltek majd nyitva hagytak 2 hétig. A fájdalom az idegelés ellenére sem szűnt meg, erre úgynevezett gyógytömést rakott be a fogorvos. Doxyciklint is szedtem de az sem oldotta meg. A fájdalom még mindig jelentkezik 3 hét után is, sőt ha édeset eszek olyan mintha tömés ellenére mégis bejutna a fogba és fájdalmat vált ki. Nem volt feldagadva, nem volt gennyes, Ön szerint akkor indokolt volt a fog nyitva hagyása? Gondolom a végleges tömés sem fogja megoldani a gondot. Mikroszkópos kezelés az ilyen esetekben mennyire szokott eredményt hozni? Illetve adnak-e rá garanciát hogyha nem válna be esetleg?

Válaszukat előre is köszönöm!

J. Krisztina

mozgó fogszilánk

Tisztelt Doktor Úr/ Doktornő!

Jobb oldalt alul van egy elhalt fogdarab az ínyemben, ami ünnepek alatt elkezdett mozogni, eddig nem volt vele problémám. Viszont most ha terhelés éri, fáj tőle az ínyem és az állkapcsom is. Lehetséges, hogy az állkapcsom begyulladt tőle, vagy csak kisugárzik oda a fájdalom?

Üdvözlettel: Krisztina

Dalacin szirup

Kedves Dr. Úr/Nő!
Gyulladásra kaptam Dalacin tablettát. Viszont én nem tudom lenyelni ezeket a nagy gyógyszereket.
Kérdésem az lenne, hogy helyettesítésnek kerhetek e DALACIN 15MG/ML GRANULÁTUM Szirupot?
Vagy abban már nem annyi a ható anyag?
Másik kérdésem pedig az lenne, hogy van egy egy hetes kisfiam akit szoptatok. Mennyire kockázatos szoptatás alatt az Antibiotikum szedése?
Köszönöm válaszát előre is.

T. Klaudia

Fogíny

Tisztelt Doktorúr/Doktornő!
Olyan problémával fordulnék Önhöz, hogy alul az ínyem elválik a fogamtól kisebb nyomásra is (pl.:harapás) enyhén fáj is. Többször voltam fogorvosnál fogeltávolítás miatt, kérdeztem, hogy mi lehet ez és hogy milyen kezelési lehetőségek vannak, az volt a válasz, hogy “majd következő alkalommal megnézzük.” Természetesen azóta sem sikerült ebben az ügyben haladnunk. Az lenne a kérdésem, hogy hogyan tudom ezt kezelni addig itthon, amíg nem kapok időpontot fogászatra?

Cbct rtg

Tisztelt Uniklinik!

Van pár db már évek óta gyökérkezelt fogam (16os és 46os) de évek óta visszatérően problémás is. Valamikor hidegre vagy harapásra is érzékeny és fájdalommal jár, de fogorvosi vizsgálat során nem sikerül reprodukálni. Mire sorra kerülök megjavul.
de viszont szinte mindig ha például csokit eszek olyan mintha bele menne a fogba és fájdalmat vált ki, de az orvos szerint minden rendben és a röntgenen sem látszik szerinte semmi.
Nos ha a csokoládé kiváltja a fájdalmat akkor jól gondolom hogy az a fog valahol nyitva van, tehát repedt vagy lyukas stb valahol esetleg alászuvasodás van?
A fájdalom néha vándorol ugrál, tutira néha meg se tudom mondani melyik az.
A másik kérdésem az hogy egy conebeam röntgen mennyire mutatja ki a legapróbb problémákat is? Jelentkezek egy ilyenre tutira meglenne a gond?

Válaszukat előre is köszönöm!

I. Sándor

Gyulladt foggyökér

Tisztelt doktor Úr/Nő!

Sajnos elég rosszak a fogaim, tervben van kezelés, de egyenlőre a munka miatt még nem tudom megoldani.
A probléma az, hogy elől fenn kb a szemfog mellett van egy foggyökér, ami most karácsonykor begyulladt. A fájdalom már enyhült, az arcom viszont feldagadt. Sajnos óvatosan tapogatva a nyelvemmel én nem érzem, hogy kialakult volna sipoly az ínemen. Ez így hogy fog ki ürülni? Mert sajnos januárnál hamarabb nem tudok orvoshoz menni vele. Volt már ilyen régen is, de akkor az kiürült a keletkezett dudoron keresztül. Tegnap kezdett el feldagadni.

Szép napot!

H. B.

Mozgó fog

Jó napot!
Júniusban eltört az alsó állkapcsom 2 helyen és az államnál lévő törésnél azóta mozog az egyik metsző fogam ami a törés vonalánál van. Nem fáj meg az ínyemnél se látok semmit hogy azzal lenne valami. Maximum 0,5-1 mm a mozgathatósága de elég könnyen mozgatható nem kell hozzá nagy erőt kifejteni. Ezzel vissza kell menni a szájsebészetre vagy lehet ezzel csinálni valamit?

K. Réka

Gyökérkezelt fog feltárása

Üdvözlöm!
December 22-én el mentem a fogorvosomhoz a bal felső fogaimmal mivel megfájdult az egész fogsorom. Kiderült hogy szerinte a bal felső ötös fogammal lesz a probléma mivel gyökérkezelt fog és el szürkült és ütögetésre fájdalmas volt a körülötte lévő rész is. A doktornő fel tárta ki szedte a régi gyökér tömést és egy gyógyszeres ideiglenes tömést kaptam. Január 4-én folytatja a kezelést. Közben vissza mentem másnap egy másik fogammal is ami szuvas hogy fáj nagyon. Kaptam dalacin antibiotikumot, szerda óta szedem. A másik fogamon le is ment a gyulladás. Viszont a fel tárt bal felső ötös fogam azóta is folyamatosan sajog. Valószínűleg a szövet mivel a gyökérkezelt fog ugye már nem fáj.. De így négy nappal a fog megnyitása után és antibiotikumos kúra mellett normális ez a fájdalom? Leghamarabb ugye hétfőn tudom fel hívni az orvost.... Maga szerint mi lehet a probléma?

Köszönettel.