Szájsebészeti műtét után meddig lehet "normális" az arc duzzanata?

B. Istvánné

Üdvözletem!
Ma egy hete volt egy elég komplikált és elhúzódó szájsebészeti kisműtétem ambulánsan,egy korábbi foghúzás vagy gyulladás képe látszott a röntgenen,ez lett (remélhetőleg) eltávolítva,jobb oldalt alul Több mint 50 percig fúróval és fogó-véső stb eszközökkel próbálta a szájsebész eltávolítani azt a valamit,elvileg sikerült.
Írt fel antibiotikumot( Augmentint duo,mivel a Dalacinra allergiás vagyok),melyet ma fejeztem be.Az arcom másnaptól a harmadik napig egyre jobban dagadt,mérsékelten fájt,gennyesedés nincs,a sebem "gyönyörű.(jobb alsó 4-től 8 ig volt a műtéti terület és ez varrva) A duzzanat még mindig megvan,bár sokkal kisebb,kb nagyobb cseresznyényi,az állkapocs csont körül,nagyon kemény,nem meleg. Természetesen voltam azóta kontrollon(varratszedés is),mindent rendben talált,azt mondta, nincs szükség további antibiotikumra a még fennálló duzzanat okán sem, ez lehet,hogy hetekig tart,mire lehúzódik.Félve kérdeztem,nem e tályog,vagy miért ilyen kemény?Azt a választ kaptam,hogy mivel jelentősen sérült a csonthártya,így ez szinte természetes velejárója egy ilyen nagyobb beavatkozásnak.Fájdalmam szinte egyáltalán nincs,gyógyszert sem szedek már(fájdalomcsillapítót sem),néha enyhe húzódó jellegű érzésen kívül minden rendben van vele,a sebem is szép. A duzzanat érintésre minimálisan érzékeny,mintha szájba vágtak volna és kicsi szájnyitási korlátozottsággal jár. Az arcomon egyébként egyre kevéssé észrevehető,tapintásra érződik a kemény,csontszerű duzzanat.
Megbízom a szájsebészemben,1,5 éve járok hozzá(több foggyökér stb húzáson túl),sosem volt semmi gond,mindig igaza lett szerencsére.Érdeklődnék,hogy önnek mi a véleménye az általa elmondottakról?
Valóban hetekig tarthat mire lehúzódik teljesen ez a csontszerű kemény duzzanat? Illetve ez valóban meg is maradhat kisebb duzzanatként,ha a csonthártya okozza/ta a duzzanatot? Lehet valahogy segíteni a mielőbbi lemenjen?
Köszönöm megtisztelő válaszát: Bihariné

Válasz

Kedves Bihariné!

Fentiekben elég részletesen leírta, hogy mi történt a műtétet követően, és hogy szájsebésze mindent rendben is talált. Ő csinálta a beavatkozást, végezte a kontrollt, az esetnek minden részletével tisztában van, valamint megállapításra került, hogy a beavatkozást követően Ön szépen gyógyul. A leírtak alapján nem szed fájdalomcsillapítót, és panaszai megfelelnek annak a képnek, amit egy ilyen nagy műtét után megszoktunk.

Mivel én a levélben leírtakon kívül semmit nem tudok az esetről, nem láttam Önről röntgen felvételt, nem láttam Önt a kontrollon, a műtét után közvetlenül stb.. így részletesebb információt sajnos nem tudok mondani. Kérdések esetén keresse kezelőorvosát bizalommal!

Üdvözlettel:

Dr. Kovács Kitti


Esettanulmányok

Fogászati kezelések

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket! 

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

Megnézem

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 5 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk