Konzerváló fogászat

Fogtömés /

Fogtömés

A töméskészítés célja nemcsak a rágási funkció helyreállítása és az esetleg károsodott hangképzés korrigálása, hanem messzemenően ki kell elégítenie az esztétikai igényeket. A töméskészítés során az ép foganyag maximális kímélését tartjuk szem előtt, melyet az ún. adhezív töméstechnika alkalmazásával tudunk elérni.

A fogfúrás, fogszínű tömés kezelésének menete

Az érzéstelenítést követően a szuvas rész eltávolításra kerül megfelelő fúrók alkalmazásával. Ezután a tömés mélységbeli kiterjedésétől függően úgynevezett alábélelő anyag kerül az kifúrt üreg alapjára. Így a nagyon mély kavitások esetén az idegkamra, melyhez a mély üreg esetén közel kerül a tömés, védve van. Ezt követően kerül elkészítésre a fogszínű tömés. Ehhez a kifúrt üreget kondicionálni kell (37%-os ortofoszforsavval).

A kondicionáló zselé eltávolítását követően a bondanyag felvitele és LED-lámpával történő megvilágítása következik. A kondicionálásnak és bondozásnak köszönhető a tömés mikroretenciós rögzülése a fogszövethez, így nem kell felesleges ép fogszövetet eltávolítani a tömés elkészítéséhez, mint a korábban alkalmazott pl.: amalgámtömés esetében. A fogszínű tömőanyag felvitele rétegenként történik, melyeket külön-külön meg kell világítani. A töméskészítés zárófázisában megtörténik a tömésszélek lesimítása (finírozása), majd az antagonista foggal való érintkezés ellenőrzése. A tömés a fényesre polírozással készül el végleg.

A fogszínű tömés során a legmodernebb alapanyagokat használjuk: [1], [2], [3]

További információ a fogtömés technikájával kapcsolatban a linkre kattintva olvasható!

19 500 - 34 500 Ft

Fogszínű tömés

A fogszínű tömés jó megoldás azok számára, akiknek az egészségük mellett a megjelenés is fontos.

A töméskészítés során az ép foganyag maximális kímélését tartjuk szem előtt, melyet az ún. adhezív töméstechnika alkalmazásával tudunk elérni.