Gyakori kérdések

Vissza a kezelések listájához /

Hagyományos fogpótlás

Esztétikai érvek

Talán ezt érzik át legmélyebben az emberek, mert senki sem szeret úgy rámosolyogni beszélgetőpartnerére, hogy közben itt-ott hiányzik néhány foga. Több fog hiánya az arc beesését, az arckontúr megváltozását is maga után vonhatja. 

fogpótlás


A szépészeti okok nemcsak azért fontosak, mert a magunk vagy partnerünk számára szeretnénk vonzóak lenni. Manapság sok szakmában alapkövetelmény a jó megjelenés, amelynek fontos része az esztétikus fogsor. Ilyenek a magas pozíciók, a középvezetői, felső vezetői foglalkozások, a reprezentatív elemeket is tartalmazó munkakörök (titkárnő, légi kísérő, hosztesz), az olyan szakmák, amelyekben gyakran kell emberekkel találkozni vagy foglalkozni (tanár, eladó, értékesítő, előadó, moderátor), valamint azok a szakmák , amelyekben a megjelenés elsődleges fontosságú (színész, politikus).

Fogászati érvek

Már egy fog hiánya is változást hoz a fogsor számára. A rágási technika is változik, a hiányzó fog helyén a csontszövet sorvadásnak indulhat, visszahúzódhat, és nem kellemes érzés a lyukba folyton beleragadó ételdarab sem. Ez utóbbi megnövelheti a szomszédos fogak szuvasodási, később elvesztésének esélyét is, még gondos fogápolás mellett is.

Beszédképzési érvek

Az úgynevezett dentális hangok képzéséhez szükség van az elülső fogakra. A felső fogak és a nyelv találkozásakor képződik az ’n’, ’d’, ’t’, ’l’, az alsó fogak és a nyelv pedig a ’z’ és ’sz’ hangok megszólaltatásához szükségesek. Ha ezen a részen hiányzik egy vagy több fog, ez jelentősen befolyásolja beszédünket. Gondoljunk csak a gyerekekre, amikor elülső tejfogaik kiesnek – kedvesen mókás, ahogy ilyenkor selypegnek. Na de felnőttkorban az ilyesmi nem hat mulatságosan.

Önbizalmat építő érvek

Bármi legyen egy fog (vagy több) elvesztésének oka, a legtöbb ember ezt a veszteséget komolyan szívére veszi. Ha meg is tanul élni a foga nélkül, kevesebbnek érzi magát, mint előtte. A szép és tartós fogpótlás segít visszanyerni korábbi önbizalmunkat, így életkedvünk és lendületünk is fokozódhat.

A fogpótlás fajtái

A fogpótlásnak ma már megkülönböztetjük a hagyományos módszereit (híd, korona, kivehető fogpótlások) és az implantációt, amely az állkapocs csontozatába beépülő műgyökérre helyezett műfogat jelenti.

A hagyományos módszerek előnye, hogy az új fog vagy fogak aránylag gyorsan, egy-két hét alatt elkészíthetők és elhelyezhetők, valamint az eljárás olcsóbb, mint az implantáció. Ám vannak esetek, amikor nem alkalmazhatók a hagyományos módszerek, vagy az implantáció sokkal stabilabb megoldást hoz A műgyökérre erősített korona feleslegessé teszi a hidat, ami a két szomszédos fog lecsiszolását vonja maga után. Így az implantátum „megmenti” az amúgy egészséges szomszédos fogakat az eljárástól.

fogpótlás menete


Azokban az esetekben, amikor nem 2 egymás melletti fog pótlásáról beszélünk, hanem 4-5 egymás mellett levő fog is hiányzik, a hagyományos eljárást nem javasoljuk, hiszen a híd nem lenne stabil, a kivehető elemek viszont sok kellemetlenséget okozhatnak a mindennapok során. Az implantáció ilyenkor hathatós és kényelmetlenségektől mentes megoldást kínál. Az egész alsó vagy felső állkapocs foghiánya esetén pedig szinte az egyetlen módja annak, hogy életünket ne a műfogsor okozta gondok kössék le.


A hagyományos fogpótlás típusai

A hagyományos fogpótlásnak két fajtája van. Az egyik a kivehető, a másik a fix fogpótlás.

A kivehető fogpótlásokat is két részre szoktuk osztani. Az egyik a teljes fogsor, ami a köznyelvben mint műfogsor honosodott meg, a másik a részleges fogsor.

A kivehető pótlásokkal lehet együtt élni, de szem előtt kell tartani, hogy sok kellemetlenséget okoznak. Rögzítésük, bár egyre rafináltabb megoldások jelennek meg a piacon, egyre jobban megoldható, de még mindig távol áll az ideálistól. Sok páciensünk panaszkodott arra, hogy amíg műfogsort viselt, nem mert egy jót nevetni, illetve minden étkezéskor kétszer is meggondolta, mire harap rá és mire nem. A tisztítás és ki-behelyezés állandó napi rutinja szintén megerőltető a legtöbb ember számára. Persze, amíg nincs jobb, ennek is lehet örülni, mert fogak nélkül nem teljes az élet.

A fix fogpótlások két fő fajtája a korona és a híd

Koronát akkor alkalmazunk, ha a fogból maradtak ép részek. Erre rögzítjük a koronát, amelyet így a saját fogunk tart. A híd esetén a fog teljes hiánya miatt a szomszédos fogakat használjuk arra, hogy megtartsák a hiányzó fogat pótló műfogat. Ennek érdekében a két szomszédos fogat lecsiszoljuk, és rájuk rögzítjük a koronákat, amelyek egyben a hídtagot is tartják. Ezeket a pótlásokat implantátumra is lehet rögzíteni. Érdemes megfontolni az implantátum alkalmazását, mert nemcsak sérült gyökér esetében lehet alkalmazni, hanem egészséges fogak esetén is. Az implantáció rendkívül stabil és megbízható, nem kell attól tartani például egy felső fogsor híd esetén, hogy egy keményebb falat összeroppantása közben letörik vagy elmozdul.


A hagyományos fogpótlás menete

A hagyományos fogpótlásnak általában kevesebb fázisa van, mint az implantációnak.

1. Konzultáció

Az állapotfelmérés után a fogorvos elmondja, milyen eljárást javasol és miért. Elmagyarázza, hogyan zajlik a kezelés.

2. Felvétel

Sima röntgen vagy panorámaröntgen elkészítése mindenképpen javasolt, sőt, CT-felvétel is szóba jöhet. Mindenképpen fontos felmérni, hogy a meglévő fogakat mennyire lehet felhasználni a hagyományos koronához vagy hídhoz. Ezeket a felvételi eljárásokat az Uniklinik tőszomszédságában található saját röntgen- és CT-laborunkban végezzük, vagyis a páciensnek nem kell egy távoli röntgenlabort felkeresnie.

3. Kezelés

Attól függően, hogy koronát, hidat vagy fix, illetve kivehető pótlást kell alkalmazni, változhat a kezelés első fázisa. Korona és híd esetében a fog(ak) előkészítése – csiszolás -, a lenyomat- és színmintavétel és az ideiglenes korona/híd behelyezése ilyenkor történik.

4. Próba

Többnyire egy bő hét alatt elkészül a korona vagy a híd, bár ez több időt is igénybe vehet. Mikor ez az idő letelt, jöhet a próba. Ha a korona vagy a híd tökéletesen illeszkedik, és a színe is megfelel a meglévő fogakénak, a fogtechnikusnak még egy-két napra szüksége lehet a végletesítésre. Ha ez megvan, a koronát vagy hidat a helyére rögzítjük.

5. Kontroll

Bár szigorúan nem szükséges, szeretjük látni, hogyan működik a fogpótlás. Általában beragasztás után egy héttel, de legkésőbb akkor, amikor a páciens amúgy is eljön a félévente javasolt fogászati ellenőrzésre, megvizsgáljuk az újonnan kapott fogpótlását is.


Gyakori kérdések és válaszok a hagyományos fogpótlással kapcsolatban

Összegyűjtöttük a pácienseink által leggyakrabban feltett kérdéseket a hagyományos fogpótlással kapcsolatban. Amennyiben további kérdése van, kérjük, forduljon bizalommal munkatársainkhoz!

1. Milyen típusú fogpótlások vannak?

A hagyományos fogpótlás (korona, híd, kivehető fogpótlások) mellett pár évtizede megjelent az implantációs fogpótlás is. Koronát és hidat implantációval is lehet készíteni, a különbség az, hogy ebben az esetben egy a csontszövetbe beépült műgyökér tartja azokat.

2. Mennyi ideig tart egy fog pótlása?

A hiányzó részt (korona) vagy fogakat (híd, stb.) el kell készíteni, mégpedig a páciens fogsorához legjobban illeszkedő módon. Ehhez lenyomatot kell venni, és ki kell választani a fogpótlás színét. Ezután 1-3 hétig készül a pótlás. A kérdésre, hogy "a fogpótlás mennyi idő?" a válasz tehát az, hogy mindenképpen több hét szükséges. A pontos időtartamot a fogorvos fogja megmondani Önnek, miután alaposan megvizsgálta.

3. Fáj-e a fogpótlás?

Az Uniklinik minden munkatársa a fájdalommentes fogászat híve. Minden eljárást úgy végzünk, hogy Önnek ne fájjon. Munkatársaink nagy gondot fordítanak arra, hogy lépést tartsanak a technika fejlődésével, és megismerjék a legújabb anyagokat, technikákat, hogy a kezelések minimál invazív módon, teljesen fájdalommentesen, a lehető legkevesebb mellékhatással vagy szövődménnyel járjanak. Ha tudni szeretné, Önnek milyen fájdalomcsillapító eljárásokra lesz szüksége, konzultáljon szakembereinkkel – ők megnyugtató választ fognak adni Önnek!

4. Mennyire tartós a fogpótlás?

A fogpótlás tartóssága egyénileg változhat. Ha mégis meg kellene határoznunk egy átlagos időtartamot, tapasztalataink alapján azt mondhatjuk, hogy 5-8 évig nem lesz problémája a szakszerűen felhelyezett és szakszerűen ápolt fogpótlással. A hagyományos fogpótlás mellett az implantátumok is rendkívül stabilak. Ha minőségi alapanyagokból készül az implantátum, szakértő kezek végzik az eljárást, és Ön is gondosan tisztítja új fogát, az implantátum akár élete végéig kitarthat.

5. Mennyibe kerül a fogpótlás?

A fogpótlásról a tájékoztató árainkat megtalálhatja itt, ám érdemes inkább személyesen felkeresnie bennünket. Fogorvosaink egy alapos vizsgálat után tudnak pontos árat mondani – hiszen nem vagyunk egyformák, így a fogaink állapota is esetleg más eljárást kívánnak meg, mint másoknak.

6. Hány fogat lehet pótolni fogpótlással?

Hagyományos eljárással egy vagy akár az összes fogat is lehet pótolni. Ám egy vagy két fog hiánya esetén még érdemes azon gondolkodnia, hogy a hagyományos koronát vagy hidat válassza vagy az implantációt. Több fog pótlása vagy egész állkapocsnyi hiány esetén már nagyon tanácsoljuk, hogy a kivehető fogsor helyett az implantációs eljárás mellett döntsön. Lehet, hogy pillanatnyilag úgy érzi, nem dől össze a világ, ha minden nap ki- és berakosgatja a műfogait, de pár év alatt már érezni fogja, mennyivel kényelmesebb lenne úgy élni, mintha ismét saját fogai lennének!

7. Kell-e tisztítani a fogpótlást?

Hogyne, ugyanolyan, sőt gondosabb tisztítást igényel, mint az eredeti fogak. A híd és a kivehető pótlások speciális ápolási eszközeit fogorvosaink megmutatják, és elmagyarázzák, hogyan kell őket használni. Kérjük, vegye ezeket a tanácsokat nagyon komolyan, mert a fogpótlás tartósságát csak úgy tudjuk garantálni, ha betartja az ápolási utasításokat!

Kapcsolódó cikk

Kapcsolódó cikk