Gyakori kérdések

Vissza a kezelések listájához /

PROCERA szkenner a még precízebb fogpótlásért

Az Uniklinik  Fogászat az innováció jegyében saját PROCERA lézerszkennerrel is rendelkezik. Az új technológia még biztonságosabb és még szebb végeredményt biztosít az implantációs és hagyományos fogpótlási eljárásoknál.

Hogyan működik ez a forradalmian új technológia?

Az eljárás azon lépéseiben, amelyekben Ön is részt vesz, nem fog felfedezni semmi újat. A fontos dolgok a háttérben zajlanak, fogtechnikusok, egy különleges lézerszkenner, számítógépes robotok és egy svédországi gyár közreműködésével.

A Nobel Biocare által szabadalmaztatott eljárás filozófiáját maga az angol elnevezés hordozza:

CAD/CAM technológia

Ez a kifejezés körülbelül úgy fordítható, hogy „számítógépes tervezés, számítógépes kivitelezés”. A rendszer komoly előnye, hogy az elkészült fogpótlás sokkal pontosabban illeszkedik a fogsorba, és összhatásában sokkal esztétikusabb, vagyis szinte lehetetlen megkülönböztetni az eredeti fogtól.

Melyek a CAD/CAM technológia legfontosabb lépései?

  • Az Ön fogorvosa a rendelőben lenyomatot vesz az előkészített fogról.
  • A fogtechnikus a laboratóriumban pontos gipszmintát készít a lenyomat alapján.
  • A technikus ezután a modellt egy speciális szkennerbe teszi, ahol a lézerletapogató a minta minden egyes pontját számítógépes képponttá alakítja. Ez a különleges szerkezet a PROCERA lézerszkenner, amely az Uniklinik Fogászatban azonnal rendelkezésére áll a klinika pácienseinek.
  • A fogtechnikus a számítógépben egy erre a célra kifejlesztett szoftver segítségével megtervezi a kívánt fogpótlás vázát.
  • A tervet interneten elküldi a svédországi PROCERA frézközpontba.
  • A kapott információk alapján egy számítógép által vezérelt robot mikrométeres pontossággal kifaragja a kért vázat a választott cirkóniumoxid, kobalt-króm vagy speciális műanyag tömbből. Műanyagból csak ideiglenes koronák és hidak készülnek, ilyenkor nemcsak a vázat, hanem az egész ideiglenes fogat faragják ki.
  • A göteborgi gyár csomagszállító szolgálattal visszajuttatja a precízen előállított vázat a fogtechnikusnak.
  • Ismét a fogtechnikus kerül középpontba, aki a vázra felépíti a leplező kerámiát. A „leplező” kifejezés a fogpótlás külső rétegét jelenti. Ez megint fontos lépés, hiszen a kész fogpótlásnak nemcsak pontosan kell illeszkedni az Ön fogsorába, de szépen is. A szépség itt az élethű kinézetet jelenti, vagyis a cél az, hogy a fogpótlás színben és formában az eredeti fogat idézze fel.
  • A teljesen élethű és pontosan illeszkedő fogpótlást a fogorvos a lecsiszolt fogcsonkra ragasztja.

Mi az ily módon elkészített fogpótlás előnye?

A CAD/CAM technológiának számos előnye van.

Elsőként talán azt a legfontosabb megemlíteni, hogy a göteborgi gyár 5 éves garanciát vállal az általa szállított korona- és hídvázakra. Ez mindenképpen annak a jele, hogy a rendszer kivételesen magas minőségi szintet céloz meg.

A korona- és hídváz anyaga többféle lehet. A leginkább ajánlott a cirkónium, amely nem tartalmaz fémet, így a fémallergiások is bátran használhatják. Ezenkívül a cirkónium sajátos tulajdonsága, hogy a fény a korona majdnem összes rétegén áthaladhat, és az eredeti fogak anyagához hasonló színhatást érhetünk el vele. Természetesen választhatja a kobalt-króm fémötvözetből készített vázat is. Ez az anyag sokkal kedvezőbb áron elérhető, ám optikai tulajdonságai nem mérhetők össze a cirkóniuméval.

A CAD/CAM technológia minden eddiginél pontosabb tervezést és kivitelezést tesz lehetővé. A fogpótlás élettartama kitolódik, az esztétikai élmény jóval kedvezőbb. A pontosan illeszkedő pótlás a megfelelő fogápolás betartása mellett az ún. másodlagos szuvasodás esélyét a minimálisra csökkenti. A hagyományos fogpótlások (korona, híd) és az implantációs eljárások során is alkalmazható technológia többek között bizonyos kivehető fogpótlások területén is segítséget nyújthat Önnek.

Milyen egyedi előnyt nyújt Önnek az Uniklinik Fogászat azzal, hogy itt helyben rendelkezésére áll egy PROCERA lézerszkenner?

A saját PROCERA lézerszkenner elsődleges előnye az Ön számára, hogy a CAD/CAM technológia az Uniklinik Fogászaton jóval kedvezőbb áron elérhetővé válik, mintha magát a szkennelést is külföldről vagy egy külső cégtől kellene megrendelnünk.