Nyitva: H - Szo 7:30 - 20:00

1148 Budapest, Örs vezér tere 2.

Tel.: +36 1 222 7250

+36 1 222 9150

Kapcsolat Időpontfoglalás Belépés

fixed

fogászati problémája

Panorama Rontgen 201706

Tisztelt UniKlinik!

Egy fehér, borsó méretű duzzanat jelent meg az ínyemen a jobb alsó 6-os környékén, fogorvosnál tett látogatás után a következő tartalmú ambuláns lapot kaptam:
"A 46-os fognál sipolynyílás, melyből nyomásra kevés pus ürül. Szenzitivitásvizsg. negatív. Op felvételen kiterjedt periap. elváltozás.
Javasolt a 46-os fog mikroszkópos gyökérkezelése, amennyiben ez nem kivitelezhető, úgy a fog eltávolítása."

Kérdésem az lenne, hogy specialistával mikroszkópos gyökérkezelés megoldható-e, van-e értelme, vagy amúgy is helyet kéne adni a bölcsességfognak?

Köszönettel,
Nagy István

Diagnózis

decoration

Kezelési terv

Kedves István!

A panoráma rtg alapján valóban jelentős elváltozás található a 46-os fogon. Az elváltozás mérete önmagában nem indokolja a fog eltávolítását, azonban a hátsó (disztalis) gyökér a gyulladás hatására felszívódott. Ez jelentős elváltozásoknál sajnos előfordul. Pontosat egy periapicalis rtg után lehetne mondani, de ha megnézi, ez a gyökér fele olyan hosszú, mint a mögötte lévő fog hátsó gyökere, vagy akár ennek a fognak az elülső gyökere.

Ilyen esetekben is lehet megoldás a mikroszkópos gyökérkezelés, de sajnos ennek a fognak rosszabbak a hosszú távon szájban maradási esélyei, mint egy átlagos esetben. Ilyen esetekben viszonylag hosszú ideig cserélgetünk egy gyógyszert a fogban, és amikor záródik a sipolynyílás, és a csatorna szárítható lesz, genny nem ürül, egy speciális anyaggal (MTA) lezárjuk a csatornát. Ez az egy megoldás lehet, ha a fogat mindenképpen tartani akarjuk.

Köszönöm kérdését, a továbbiakban állok szíves rendelkezésére!

Dr. Kovács Kitti

Névjegy

Dr. Kovács Kitti - mikroszkópos kezelések
Dr. Kovács Kitti

konzerváló fogászat és fogpótlástan szakorvosa, mikroszkópos kezelések

Tovább az adatlapra

Esettanulmányok

Fogászati kezelések

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket! 

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

Megnézem

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 5 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése