Nyitva: H - Szo 7:30 - 20:00

1148 Budapest, Örs vezér tere 2.

Tel.: +36 1 222 7250

+36 1 222 9150

Kapcsolat Időpontfoglalás Belépés

B.Á.

fogászati problémája

File 0001

Tisztelt Doktornő/Úr!
Jobb alsó fogaimmal van gondom mostanában. Szeretném megcsináltatni őket, mert már agyon vannak tömve amalgámmal és sajnos gyakran töredeznek. A 4-es fogam már 20 éves koromban kihúzták, az ötös fogam jó pár éve gyökérkezelték, de mivel fájdogált néha, még kétszer kitisztították. Bár a röntgenen nem látszik még, de azóta ujra kitisztították, mert az új orvosom szerint gócos és nem volt megfelelően gyökérkezelve sem gyökértömve. Most 3 hete gyógyszeres tömés van benne, nem sok panasz van rá, de évek óta nincs. Ha fájt, egy napig tette, aztán elmúlt. Ez sok éve így van, a gyulladt terület ellenére. A hatos fogam szinte tiszta amalgám, nem fáj de most is ki van esve egy darab belőle. A hetes fogam 3/4 része ezer éves amalgám, de gond azzal sincs. Több orvost felkerestem akik szerint az ötös fog nem alkalmas semmire, maximum koronát lehetne rá tenni és lecsiszolnák a tökéletes szemfogam is és e két fog együtt tartana egy hidat a 4-es pótlására. Volt aki a 4-es helyére implantátumot tenne. Az ötöst valahogy betömné ha elmúlik a gyulladás, aztán belülről kifehérítené. Valaki simán kihúzná, mert szerinte nem eri meg vele bajlódni meg rezekálni stb. A 6-os fogam egyértelmű korona és a hetes is, de ez utóbbi csappal.Azt viszont nem tudom hogy a csap behelyezése végett milyen sikeres lesz a gyökérkezelés egy 7-es fog esetében... A csapról pedig még annyit, hogy szerintem az nem olyan jó megoldás, mert már van egy ilyen fogam és ha sokat rágok rajta, kissé kellemetlen érzést produkál. Azt nem bírom egyébként megérteni hogy az ötös fogam miért van ennyi éve begyulladva és ahhoz képest miért nincs vele gondom. Most félek hogy az uj orvosom kihúzza. Én kértem hogy olyan megoldást válasszanak ami a legkevesebb fogveszteséggel jár. Sajnos nő létemre nagyok és erősek a foggyökerek, viszont a korona rész törékeny ezért már volt egy bölcsességfog vésésem is. Kicsit tartok a foghúzástól. Önök milyen kezelési tervet javasolnak e fogak esetében?
Ui.: A 4-es fogam azért kellett 20 eve kihúzni mert kinis volt alatta.
Köszönöm a válaszukat!
Tisztelettel: B.Á.

Diagnózis

decoration

Kezelési terv

Kedves Kérdező!


Megtekintve az Ön által küldött panoráma felvételt, a legjobb megoldásnak a következőket tartanám:

A jobb lent, mélyen a csontban található, de a koronai részén szuvas bölcsességfogat mindenképpen el kell távolítani. A hetes, illetve hatos fogakat szinte biztos, hogy koronával kell ellátni, kérdés, hogy szükséges-e ezt megelőzően gyökértömést készíteni, valószínűleg igen. Ez esetben csapot kell helyezni a fogakba, és arra menne a korona, a csap hivatott pótolni a fog koronai részét, ami csiszolásra kerül. ( A másik oldalon lévő csapos-koronás foggal azért lehet problémája, mert sajnos abban sem jó a gyökértömés, és ez okozza a panaszt. Jól kivitelezett gyökértömés és csap esetén nem szabad problémának fellépnie.)

Az ötös fogon valóban nagy gyulladás van, de nem gondolnám, hogy húzni kéne. Mikroszkópos gyökérkezelés esetén minden fogának megvan az esélye arra, hogy hosszú távon szájban maradjon,és teljesen panaszmentes legyen! Tehát az ötös fogba készítenék egy jó gyökértömést, tennék bele egy üvegszálas csapos megerősítést és kapna egy koronát.

A négyes fog pótlására a legjobb megoldásnak az implantátumot tartanám. Így minden fog egyénileg van ellátva, ha későbbiekben esetleg valahol valami gond lépne fel nem kell pl. egy egész hidat megbontani.

Köszönöm, hogy kérdésével hozzánk fordult, továbbiakban állunk szíve rendelkezésére!

Dr. Kovács Kitti

Névjegy

Dr. Kovács Kitti - mikroszkópos kezelések
Dr. Kovács Kitti

konzerváló fogászat és fogpótlástan szakorvosa, mikroszkópos kezelések

Tovább az adatlapra

Esettanulmányok

Fogászati kezelések

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket! 

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

Megnézem

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 5 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése