A kezelésekről

Altatásos fogászat: kezelések 100%-ig fájdalommentesen

Altatásos fogászat

Az altatásos fogászat igen népszerű manapság a fogászati kezelések között. Az altatásban végzett konzerváló fogászati és szájsebészeti beavatkozások egyik előnye, hogy a páciensek teljesen fájdalommentesen részesülhetnek kezelésben, így nem kell a félelem, vagy a stressz okozta további tünetekkel számolniuk.

Természetesen vannak olyan beavatkozások, amelyek kizárólag altatásban végezhetőek el. Klinikánkon ehhez csúcstechnológiát alkalmazó Dräger altatógépek állnak rendelkezésre. Az altatást megelőzően el kell készíteni egy laborvizsgálatot, ennek eredményével kell megjelenni a beavatkozás tervezett időpontjában.

Betegeinknek azt javasoljuk, hogy érkezzenek a műtét megbeszélt időpontjánál egy órával korábban, ekkor lehetőségünk van arra, hogy előkészítő tablettával segítsük az ellazulást, az altatóorvos pedig válaszolni tud az esetleg felmerülő kérdésekre. Az altatás legfeljebb 1,5-2.5 órán át tarthat, ha ennél bonyolultabb, hosszabb időt igénylő szájsebészeti beavatkozásról van szó, azt szoktuk javasolni, hogy több lépcsőben történjen a probléma megoldása.

Mikor alkalmazható az altatásos fogászat?

Vannak olyan fogászati beavatkozások, amelyek csak komoly szájsebészeti műtéttel végezhetők el. Ilyenkor javasolható a fogászat altatásban. Ilyen lehet egy komplikáltabb bölcsességfog-eltávolítás, az implantációs eljárások, a csontpótló műtétek, a ciszta-eltávolítások. Előfordul, hogy túlzott garatreflex-érzékenység indokolja az altatást. A fogszakorvos mérlegelheti az altatás szükségességét abban az esetben is, amikor a páciens szorongása a szokásos technikákkal nem enyhíthető.

Teendők egy altatásos fogászat előtt

Ha altatásban történő fogászati kezelésre vár, akkor fontos, hogy kezelőorvosa mindent pontosan elmagyarázzon Önnek. Ön pedig ennek megfelelően készüljön fel a műtétre. Egy alapos kivizsgálás szükséges a műtét előtt (EKG, labor vizsgálat, mellkasröntgen). Vegye komolyan kezelőorvosa kéréseit, tanácsait a műtéttel kapcsolatban: szükség lesz kísérőre, aki a műtét után hazaviszi, mivel az altatás után közvetlenül még nem 100%-osan biztonságos egyedül közlekednie. Még ha jól is érzi magát, egy váratlan gyengeség vagy szédülés balesetet okozhat!

Az altatás fajtái

Milyen fajtái vannak az altatásnak?

  • Éber szedáció
  • Intravénás altatás
  • mélyaltatás – ITN

Éber szedáció

Az éber szedációban végzett fogászati kezelés vagy fogászati beavatkozás bódításban nem is igazán altatás, hiszen a páciens végig tudatánál van. A kezelés során egy gázkeveréket lélegez be, amelyet közkedvelt nevén kéjgáznak neveznek. A fájdalomérzet csökken, a páciens kifejezetten jókedvűen érzi magát. A kezelés végén saját lábán távozhat a rendelőből. Az éber szedáció gázzal igazán közkedvelt módszer.

Az intravénás altatás

Ez már valódi altatásos művelet, a páciens intravénásan kapja az altatószert, de spontán légzése és nyelési reflexe megmarad. A kezelés végén egy kísérőre lesz szükség, mivel az altatószer csak fokozatosan ürül ki a vérből.

Mélyaltatás – ITN

A köznyelv az intratracheális narkózist nevezi altatásnak. Ilyenkor az aneszteziológus intravénásan adagolja az altatószert, ám közben egy speciális tubust is bevezet a páciens garatjába a lélegeztetéshez. Spontán légzés, nyelés tehát ilyenkor nincs, a páciens életfunkcióit egy speciális, csúcstechnológiás berendezésen monitorozza az altatóorvos. A műtét után többnyire néhány órás megfigyelést követően a páciens kísérővel távozhat.

Az altatásos fogászat előnyei: mélyaltatás

 

Csúcstechnológiás szájsebészeti műtő

Szeretnénk megnyugtatni Önt: ha altatásos beavatkozás vár Önre, az Uniklinik a lehető legjobb választás! High-tech felszereltségű műtőhelyiségünk modern altatógéppel, Mach-Tech lámpával és olyan szájsebészeti eszközparkkal rendelkezik, mely kiemelkedő színvonalú világviszonylatban is. Kiváló szájsebészeink a kórházi tapasztalattal bíró aneszteziológus és aneszteziológusassszisztens kollégákkal együttműködve dolgoznak, hogy Ön a lehető legjobb ellátást kapja.

fogászat altatásban

 

Fogászati altatás után

Hol és hogyan pihenheti ki az egy ilyen fogászati műtét fáradalmait?

A szájsebészeti műtéten frissen átesett pácienseink számára gondoskodtunk egy pihenőszobáról. A csendes, jól elkülönített helyiségben nyugodt körülmények között lábadozhat, és akár kísérője társaságát is élvezheti.

Fogászati altatás veszélyei

Minden komoly beavatkozás járhat nem várt következményekkel, így az altatásos fogászat is. Az intravénás altatásnak és a mélyaltatásnak lehetnek szövődményei. A kockázatok minimalizálásának érdekében minden páciensünknél alapos kivizsgálás előzi meg az altatást, azonban az emberi szervezet előre nem látható módon is reagálhat a kémiai szerekre.

A mellékhatások, szövődmények igen sokfélék lehetnek, de az altatás tünetek nélkül is megviseli az emberi szervezetet. Egy lelkiismeretes szakorvos abban az esetben fogja ajánlani egy beavatkozás altatásban történő elvégzését, ha gondos mérlegelés után is az érvek az altatás felé billentik a mérleg nyelvét az altatás előnyeit és veszélyeit is figyelembe véve.

Fogászat altatásban Budapesten

Ismerje meg tapasztalt és hozzáértő szájsebészeinket!

Az altatással járó beavatkozásokat az aneszteziológusok közreműködésével bármelyik fogászati terület specialistája végezheti. Az sem megy ritkaságszámba, hogy több szakterület képviselői is részt vesznek a műtétben. A leggyakrabban mégis szájsebészeink vannak jelen az ilyen jellegű műtéteknél.

Ismerje meg profi szájsebész csapatunkat!

DR. GILICZE ALEKSZANDRA

„Szorongó vagy erős garatreflexszel rendelkező pácienseinknek megnyugtató megoldást jelenthet, ha altatásban végezzük a bonyolult szájsebészeti beavatkozásokat.”

DR. JANCSECZ PÉTER

„A csúcstechnológiának és a felkészült fogorvosoknak köszönhetően ma már elképesztő hatékonysággal és maximális biztonsággal zajlanak altatásos műtétek.”

DR. KÁDÁR BENCE

„Az aneszteziológus megadja a lehetőséget, hogy a szájsebészek az összetettebb/bonyolultabb szájsebészeti beavatkozásokat egy ülésben elvégezhesse.”

DR. DR. SASS TAMÁS

Kollégánk orvosi és fogorvosi szájsebészeti vizsgával is rendelkezik. Az óriási kórházi tapasztalat birtokában még a legbonyolultabb szájsebészeti beavatkozások is rutin műtétnek számítanak nála. „Kiválóan felszerelt műtőhelyiség, csúcstechológiás berendezések, kórházi gyakorlattal rendelkező aneszteziológusok – az Unikliniken minden együtt van a sikeres műtétekhez.”

DR. ZÁHONYI BALÁZS

„A páciens tájékoztatása legalább annyira fontos, mint az altatás előtti vizsgálatok elvégzése. A szakorvost a leletek nyugtatják meg, a pácienst pedig az, hogy tudja, mi fog történni vele.”

Foglaljon időpontot ide kattintva!

Kiemelt cikkek