A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Fogpótlás All-on technológiával

Tisztelt Doktornő/Doktorúr!
Férjemnek sok éve krónikus fogágybetegsége van. Felső fogsora hiányos, illetve leköszörült fogakon ragasztott fogpótlás van. Az állandó gyulladás miatt felmerült a meglévő fogak eltávolítása. Szeretném megkérdezni, hogy az önök által végzett All-on technológiával elvegezhető-e végleges implantátum büntetése, egyidejűleg a fogak eltávolításával?
Köszönöm szépen!

Gyökérkezeléskor jódos tampon

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!
Gyökérkezeléskor jódos tampon lett betéve a lyukba. 1 hét múlva kell visszamennem. Meddig, hány napig érezhető az erős jód íz a számban? Öblögethetek-e valamivel, hogy csökkenjen ez az íz? Mentolra allergiás vagyok.
Köszönöm válaszukat.

Letört metszőfog

Tisztelt Doktorok!
Felső metszőfog félbetörés miatt mentem fogászatra. Kaptam időpontot jövő hétre a fogorvostól, akivel meg is beszéltem a teendőket, de nagyon fontos dolgot felejtettem el megkérdezni. Az orvos szerint a fog menthető, de csiszolni kell belőle, hogy koronát tudjon feltenni. Ezzel semmi probléma, viszont minden féle érzéstelenítőre érzékeny vagyok,amit nem említettem az orvosnak. Kérdésem, hogy egy félbetört metszőfogat leheséges érzéstelenítő nélkül csiszolni, hogy nagyon ne fájjon?? Nagyon régen is így csinálták, azt mesélte Édeasnyám, hogy emlékei szerint egyáltalán nem olyan vészes. Van Önöknek ezzel kapcsalatosan tapasztalatuk? Be lehet ezt vállalni érzéstelenítő nélkül?
Tisztelettel,
András

Góc?

Tisztelt Fogorvos!

Az utóbbi hónapokban 7 darab betört radix lett eltávolítva a számból, mind a 7 bevolt gyulladva, gócos gyökér volt.
Azt szeretném kérdezni, hogy a friss röntgenen mit lát, már nincsen gócos rész a számban? Sajnos tegnap elfelejtettem erre rákérdezni, és a következő alkalom 2 hónap mulva lesz.
Feltöltöttem egy képmegosztó oldalra a panoráma röntgenről a képet:

View post on imgur.com

Köszönettel!
Jüzsef

Étkezés

Tisztelt Doktornő / Doktor Úr!

A tegnapi napon a páromnak kihúzták 8 fogát (6 felülről, ott nem is maradt fog, 2 alulról), egyet tömtek, négyről fogkőeltávolítás történt. A kihúzott fogak helye össze lett varrva mindenhol. Az lenne a kérdésem, hogy miket ehet, ihat, tejterméket meddig nem fogyaszthat?

Segítségét megköszönve:
Tisztelettel:
Alexa

Szájban lévő idegen anyag

Tisztelt Fogászat!
A házban ahol élek a tetőtérből elporladt üveggyapot került a légtérbe (Az elhárítás folyamatban van), amit egy ideje szívok (kb egy hónapja), a számban folyamatosan érzem mintha homok lenne, főleg az első fogaknál, fogat is alig merek mosni. Az öblögetéssel se nagyon jön ki.
Kérdésem, hogy okozhat-e zománckárosodást?
Tisztelettel:
Éva

Fog konturálás, sztrippelés

Kedves Doktor Úr/ Doktornő!

21 éves lány vagyok, rengeteg időt és pénzt öltem már a fogszabályzókra, ám viszonylag kicsi szájüregemnek köszönhetően mégis visszarendeződtek, összetorlódtak az alsó fogsorom elülső fogai. Nem mondanám, hogy vészes a helyzet, viszont optikailag zavaró, hogy az egyik kicsit hátrébb tolódott, és jobban kiáll, mint a többi, emiatt beszéd közben látszik ahogyan kimagaslik pár mm-rel. Emellett még mindig recések a fogaim, ezért úgy döntöttem, hogy egy kis esztétikai korrekcióval feljavíttatnám az összképet. Fogszabályzót semmiképp sem szeretnék újra.
Azt szeretném kérdezni, hogy hol csiszolással, hol valamiféle kipótlással egy szintbe helyezhetőek lennének-e a fogaim az alsó fogsorban anélkül, hogy fogszabályzót kéne hordanom?
Tudom, kép nélkül nehéz elképzelni az esetemet, de érdekelne hogy Önöknél erre egyáltalán lenne e lehetőség.
Szívesen küldök illusztrációt is emailben vagy ahogy Önöknek megfelel, vagy inkább személyes konzultációt javasolna?

Előre is köszönöm a választ.😊

Foghúzás után

Üdvözlöm ,

1 hete húzták ki az egyik őrlőfogam. Az első 2-3 pár napban nem éreztem fájdalmat, viszont azóta egy szomszédos fogam érzékeny lett és fájdalomcsillapító szedése nélkül sajog is. A húzott fog nem volt gyulladt, csak a gyökér töve, ami egy röntgen felvétel készítésekor vett észre a kezelőorvos. Az ő tanácsára távolítottuk el a fogat, hogy ez később ne okozzon bajt. Ez a fájdalom normális? Tanácstalan vagyok, mert a kezelőorvosom szabadságon van, és nem tudom , hogy van-e értelme ezért másik fogorvost keresnem.

Válaszát előre is köszönöm!

Gyökérkezelt fog érzékeny

Kedves Doktorúr, Doktornő!

Pár hónappal ezelőtt kezelve lett egy fogam, tulajdonképpen nem amiatt a fog miatt kerestem fel a fogorvost, de végül azt is be kellett tömni, mert mély lyuk volt rajta, de nem fájt akkor.
Amikor kezdett kimenni az érzéstelenítés, picit nagynak éreztem a tömést, de nem foglalkoztam vele. Viszont utána elkezdett érzékeny lenni rágásra, hidegre és melegre és néhány alkalommal soha sem érzett kínzó fájdalmam volt miatta.
Később visszamentem a fogorvoshoz, gyökérkezelni kellett, de kiderült, hogy görbe foggyökerekkel rendelkezik, de valahogy megoldotta. Gyökérkezelte, kaptam egy ideiglenes gyógytömést.
Pár hétig nem fájt egyáltalán, örültem, hogy rendeződött a helyzet. De a napokban újra érzékeny lett rágásra, megint fáj.
Sajnos eddig erre az egy fogamra nagyon sok pénzt és időt költöttem és még mindig fáj, pedig volt tömve, gyökérkezelve.
Ez miért van? Mi lesz a megoldás erre és mire kell készülnöm? Miért fáj, ha gyokerkezelve lett? Előre is köszönöm.

Fogtömés után

Tisztelt Uniklinik!
Szeretném megkérdezni hogy 2 hónapja volt egy alsó rágófogamba amalgám tömés csere, aminél volt egy kis szuvasodás is, a fog panaszmentes volt, viszont fúrásnál több érzéstelenítő injekció után is fájt, a problémàm hogy kemény dolgok rágásakor fáj vagy inkább belenyilal, egyébként semmi más panasz nincs vele de ez is kellemetlen nem szívesen ragok rajta így ilyen ételeket. Sima rágásnál nincs gond, olvastam hogy várni kell vele, voltam vissza a fogorvosnál, szerinte nem magas bár nem nézte meg mégegyszer.Félek a gyökérkezelés lehetőségétől, remélhetem hogy nem kellesz?Mennyi idő még várható a javulàs? Köszönöm a tanácsukat.
Tünde

Hídtag probléma

Üdvözlöm!

A felső fogaim mind fel vannak építve híddal. Az utolsó 4 hídtag úgy érzem, mintha nem rögzülne stabilan és egy rés van a tetején, ezt érintéssel érzem, illetve kellemetlen szag jön ki belőle mosáskor, vagy csak érintéskor.
Olyan furcsa, cuppogó hangot ad ki a tag, ha picit megpiszkálom az ujjammal. Olyan mintha alá menne valami egy résen keresztül. Ez már jó ideje így van, de mivel fogorvos fóbiám van, ezért csak most szántam rá magam arra, hogy időpontot kérjek a dokimhoz, aki szabadságon van, így ismét húzódik a fogorvos látogatás.
Attól tartok, hogy ha ilyen hangokat ad ki, félek, hogy nem rögzíti rendesen a ragasztó és egy idő után le fog esni magától. Vagy ezek nem bírnak leesni? Két éve lett csináltatva.
Előre is köszönöm a választ.

Foghúzás

Jó reggelt kívánok. Egy 20 éves lány vagyok. Ma vagyok a harmadik napomon,hogy egy hátsó fogam eltávolítására került sor. Elég sok panasszal érkezem és nagy segítségre lenne szükségem. A fogam helye konkrétabban nem fáj annyira viszyelvemen,meg a fog alatti bőr résznél fehér,olyan mintha gennyes foltok lennének ott amik nagyon fájnak,a nyirokcsomóm meg van duzzadva annyira beszélni is néha nehezemre esik. Ez a zsbbasztó miatt alakult ki vagy mennyire normális ez? Pánikbeteg is vagyok,halálfélelemmel is küzdök. Rengetek olyan cikket olvastam,hogy bele is lehet halni egy fog gyulladásba és napok óta ezen rágom magam,nehogy esetleg pont velem történjen meg. Nem vagyok szívbeteg és semmi egészségügyi problémám nincs. Mindig kivizsgáltatok mindent de azért tartok és félek nagyon. Reggelente szoktak lenni a legerősebb fájdalmaim és éjjel 2x is megébredek 3 és 5 óra környékén. Nincs nyugodt alvásom és nagyon nagy fájdalommal kelek mindig. Nyelni nehezen tudok a nyirokcsomó miatt és beszélni alig megy a belső fehér folt miatt. Miután kihúzták a fogam,tettek varratot és jelenleg is benne van a varrat.