A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Fogkőeltávolítás és polírozás műfogaknál is lehet?

Üdvözletem!
Összesen már csak 7 saját kissé fogköves fogam van és felül körhíd, alul kerámia hídak.
Szeretnék fogkőeltávolítást és polírozást kérni.

Kérdéseim:
1. A felül teljes körhíddal, illetve alul koronákkal lefedett fogak esetén a körhíd alatt és a koronák melletti ínyszélek alatt is el tudják távolítani a fogkövet?

2. Ha igen, mennyibe kerülne ez a kezelés sópolírozással együtt?

3. Ha nem, akkor a 7 saját fog fogkőeltávolítása és sópolírozása mennyibe kerül?

5. Fogorvos végzi-e ezt a kezelést?

4. Kb. mikor lenne délelőtti időpont erre a kezelésre?

Köszönettel várom válaszukat.
Völgyes Ilona

.

Fogkezelés terhesség alatt

Tisztelt Doktor Úr/Nő!
A jobb alsó hatos fogam elhalt, a fogorvos gyógyszerrel kitisztította, ideiglenes tömést tett bele. Mondta, ha nem javul- mert szokott fájdogálni, illetve ha ráharapok, érzékeny-gyökérkezelni majd. Most kell visszamennem, viszont kiderült, hogy kB. 5 hetes terhes vagyok. Ebben az esetben is lehet gyökérkezelni? Vagy a tömést cserélni? Az érzéstelenítő injekció eljut a magzathoz? 41 éves vagyok, és régóta szeretnénk babát. Köszönöm válaszát, tisztelettel

A. Bere

Fogíny dudor

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr !
Csináltatni fogom a fogam ,jelenleg olyan problémám van hogy a metsző fogam melletti fogon a fog feletti innyen van egy pukli ,ami nyomásra kémény érzékeny!Igazából ez már régóta ott van szerintem, sose foglalkoztam vele mivel nem okozott problémát, most viszont elkezdet fájdogálni ,készült pamoráma röntgen ,ott semmi nem látszik a fog is èpp !Kèt hónapja lett kihúzva a 2 vel visszább fogam ami begyulladt ,kikaparni kellett,nehezen gyógyult.
Kérdésem hogy ez lehet egy csontkinővés ami már régi dolog és most a foghiány ès a nem normál rágás miatt megfàjdult?Készülni fog rá korona ès félek nehogy utána legyen vele valami !Fogorvos aki nèzte a röntgent semmi eltèrést nem látott rajta ,kimutata volna a panoráma 2 D röntgen ha valami van ott ?
Köszönöm szèpen !

B. Adrián

Fogszabályozás bölcsességfoggal

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!

Azzal a kérdéssel fordulnék Önökhöz,hogy bölcsességfogat lehet-e előre hozatni hiányzó bal alsó 7-es nagyőrlőm és jobb 6-os nagyőrlőm helyeire?

Előre is köszönöm a válaszukat!

T. Rozália

Arc feldagadt

Kedves dr nő. Sajnos a fogam fajt lüktetett tegnapra viszont be dagadt mára reggelre a szememnel is. Genny csomot nem látok viszont ha az arcomat nyomom erzek egy fura izt ami azutan erzem. Ahogy az arcomat nyomkodom. Sajnos fogaszatra idopont elore lathatolag virus miadt nehez kérni vagy hosszas varakozas. Dalacint a hazi orvos nem ír fel. Mar nem fáj ahogy fel dagadt. 2ejszaka nappalom nem volt vele. Mivel huzhatnam a gyulladast le? Felek hogy a szivemre vagy az agyamra megy. Elég panikos vagyok e téren. Tudom a jegeles mar az ilyenkor nem jo inkabb ugy tudom a meleg. De a duzzanatot hogyan lehet lehuzni? Sajnos a mai árak melett a magan fogaszatra pénzem nincs. Köszönöm a segítséget es a valaszt. Ui: balassagyarmaton lakom es ezert van szinte minden lezarva es hosszas időpont.

.

fogtömés

Tisztelettel szeretném megkérdezni, hogy , ha a fog a foghíny alatt lyukadt ki , akkor azt tényleg nem lehet betömni, mert nem marad meg benne a tömés???
És ilyenkor mi lehet pl. a megoldás?
Nagyon köszönöm a választ!
[email protected]
s.k.

A. Balázs

Fogygyulladás miatt feldagadt arc

Tisztelt Doktornő/Doktorúr,

Két napja begyulladt a fogam ami miatt feldagadt az arcom bal oldala. Másnap elmentem fogorvoshoz, aki azt mondta, hogy ebben az állapotában nem tud vele mit kezdeni. Írt rá antibiotikumot 7 napra, illetve mondta, hogy ha lázasodok, vagy fáj, akkor vegyek be láz és fájdalomcsillapítót. Ha elmúlt a gyulladás akkor egy röntgen után megbeszéljük hogyan tovább.
A gondom és a kérdésem viszont az, hogy normális dolog, vagy problémát okozhat, ha a duzzanat az arcomról elkezdett lefelé “vándorolni”? Előbb csak az államig, majd mostanra az arcom szinte alig, viszont helyette a nyakam van feldagadva a kulcscsontomig. Gondolom a szövetek közt felgyűlt váladék elindult lefelé. Lehet ebből valami gond és foglalkozom kéne vele, vagy ez egy normális folyamat?
Előre is köszönöm a választ.

D. Diána

Fogíny

Tisztelt Orvosok!
Május végén június elején a jobb felső 6os fogamnál ami egy kb 12 éve gyökérkezelt fog gyulladás alakult ki. A fogorvos javaslatára dalacin majd amokil szedtem 2hétig. A fogínyen a duzzanat kifakadt genny formájában távozott a fájdalom elmúlt. Az ínyemen a kifakadt seb viszont azóta is megmaradt és mostanában volt, hogy újra egy kis gennyes kupac alakult ki amit fülpálcikával kibírtam tísztítani. Rendszeresen mosok azóta is reggel este paradontax fogkrémmel fogat,lysterin vagy odol med szájvízet használva mellé. Illetve szegfűszeg olajos vizes öblögetést szoktam még végezni. A kérdésem az volna, miért gyógyul ilyen lassan az ínyem? Mit hasznalhatnék még a szájápolásnál? Illetve az újra előforduló genny miatt esetleg újabb kezelés szükséges? Köszönöm előre is!

T. Mária Mercédesz

Foggyulladás

Tisztelt Doktor Úr/Nő!!
Olyan problémám lenne , februárban elkezdett fájni a fogam de mivel 9hónapos terhes voltam mindenhonnan el küldtek mondták majd szülés után Szülés után elmúlt a fájdalom szóval úgy döntöttem,hogy nem megyek el orvoshoz de rá pár hétre megint vissza jött viszont a környéken sehol sem adnak időpontot mostanában a legközelebbi időpont amit most mondtak nekem szeptember vége
Viszont nincs olyan nap hogy ne fájna és ki van lyukadva és le van törve attól félek,hogy ha sokáig váratnak egyéb problémák is lesznek
Tanácsot szeretnék kérni,hogy mit tudnék csinálni esetleg enyhíteni a fájdalmat ,mert a fájdalom csillapítók nem használnak ?.

O. Rafi

Gyermekem fogai

Tisztelt doktor nő/úr
Kisfiam 3 éves kisfiú tavaj nyáron elesett felszakad belűl a szája és letőrt a fogacskajábol vittem is az ügyeletre és semmit sem tettek.. MONTAm a fogatis hogy letőrt de montak semmi baj nem lesz. Elkezdet neki kirohad i olyan hirtelen leis rohadt csak a gyökere maradt bent aztán sorba a többi is így kirohat voltam vele töbször fogorvosnal sosem ajánlották semit mit tehetnek hogy megaljon mostanra ot tartunk hogy 2 foga marat és fogat is húztak neki folyamatosan járjuk a fogorvos begyulad neki valami mindig… Kérdésem az lenne miatt tegyek hogy azok. Amik még még maradtak felül fogacskai és gyökerek ne legyenek olyan puhák és ne gyulagyon be neki.. És milesz így enni sem tud. Rágni se tud keményen etelt.?? Alul egyenrolre szépek a fogai.. Kérem valami biztatott írjon elvagyok keseredve

K. Bianka

Daganat vagy fogszorítás?

Tisztelt Dr Úr/Nő!

28 éves vagyok(nem dohányzom, nem iszom alkoholt) , külföldön élek, nyelvet nem beszélem még olyan jól, azonban van egy problémàm. 10 éve letörtem az egyik alsó rágófogam, ez ki lett gyökérkezelve, majd kaptam rá koronát. Ez a korona az első covid hullàmban kiesett, akkor nem fogadott az orvos. Teltek a hónapok, mire eljutottam oda, hogy a fog az màr kezdett gyennyesedni és gennytasak is nőtt rà, így idén áprilisban kihúztàk még itthon. Májusban költöztem ki a pàrommal angliába és innentől kezdődtek a gondok, hogy sokkal idegesebb vagyok, kb minden miatt szorongok ami miatt éjjel szorítom a fogam ez eleinte nem okozott problémát. Pár napja éppen néztem a telefonomon egy videót és az arcom a kezembe tettem és éreztem, hogy az arcom vagy arccsontom és a felső rágófogam fáj, nem foglalkoztam vele, de màsnap megint fàjt a fogam, de akkor màr jobban, az arcomat is nyomkodtam, hogy fàj e, az is fájt picit. Sajnos hipohonder lány vagyok és egyből az interneten kerestem, hogy mi a baj, és bàrmit néztem szinte mindenhol a daganatot írtàk elsőnek. Nagyon megijedtem és kértem a pàrom, hogy menjünk haza,megcsináltatni a fogam de erre csak októberben kerül sor a leghamarabb. Sajnos itt még nem tudok elmenni semmilyen dokihoz sem, mert még a beteg biztosítás meg az ehhez kapcsolatos dolgokat még nem tudtuk elintézni sajnos. Anyukámnak is mondtam ezt az esetet skypeon, aki azt mondta, hogy biztos csak az idegeskedés meg a fogszorítás miatt van ez és ha meg van csináltatva a fogam és megnyugszom akkor elmúlik. Rubofent szedek rà, de az se jó hosszútávon. Nagyon rettegek, hogy valamilyen arccsontdaganat vagy arcüregdaganatom van. 2 nagyszülőm is daganatban hunyt el és ezért is félek a daganattól ennyire.

A kérdésem az az, hogy a fent leírtak utalhatnak e bàrmilyen daganatra vagy csak a fogam miatt fáj az arcom esetleg az arcizmom, fogam?

Köszönöm a segítségét

Bianka

K. Adrienn

Gyökérkezelés/betőrt tű

Kedves Dr Úr/Nő!

Az egész úgy kezdődött, hogy elkezdett fájni a jobb alsó fogam(6-os azt hiszem),betömték de ugyan úgy fájt elmentem egy másik kollégához és kértem egy töméscserét. Itt kiderült hogy maradt még alatta szuvasodás…a fájdalom megmaradt ezért nekiláttunk a gyökérkezelésnek.
A gyökérkezelés után a fájdalom még mindig fenn állt( ez volt az ideiglenes tömés), beszedtem 1doboz augmentint. Most hogy tágította az orvos és tovább piszkálta beletőrte a tűt amit csak a rtgn után közölt. Mutatta hogy állítólag sikeresen végigtömte a fogcsatornát és gondot nem okoz( nagyon görbe a csatorna),ilyen előfordul. Jelzésként írom, másnap hajolni nem tudtam mert úgy éreztem kiszakad a fogam a helyéről…kb 2napig.A gondom az hogy ez a tömés hétfőn volt…ma péntek van és még mindig fáj,de a sok tátogástól vagy a kezeléstől úgy érzem az állkapcsom jobb oldalon sincs rendben,fáj…ahogy alulról megnyomom a fognál is fáj, a fog kocogtatásra továbbra is fáj, egész nap sajog.
Attól félek túltolt valamit vagy begyullad az állkapcsom és a “méregdrága” kezelések a fogammal együtt kuka.

( Egy egyéb kérdésem lenne,normális hogy az injekciótól a szememig bezsibbadtam,még a fülem porc részét se éreztem legutóbb?)

Mit tudok még tenni? Vagy húzassam ki?( Erre épült volna később 1híd.

Előre is köszönöm a válaszát!