A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Gyökérkezelés után fogmosáskor fájdalom

Jó napot, érdeklődni szeretnék, hogy 6 nappal gyökérkezelés után normális-e, ha fáj a fog, de csak amikor mosom (elektromos fogkefével). Nem durván fáj, de kellemetlen, ahogy hozzáér a kefe. Illetve utána az íny picit érzékeny marad mellette (ott nincs már fog, korábban kihúzták). Nagyon gyulladt volt már ez a fog, mire eljutottam orvoshoz, 4 alkalommal kezelte, múlt héten lett kész. Eleinte nem éreztem ezt, csak 1-2 napja, és csak mosásnál.
Előre is köszönöm szépen!

Góc

Kedves Doktor nő/Doktor úr

Előfordulhat e hogy egy gócos, gennyes fog kihúzása után a góc megmaradjon és továbbra is hajhullást okozzon ha a sebet nem tisztítják ki húzás után, a helye már begyógyúlt, röntgenen sem látszik gyulladás, antibiotikum szedése alatt a hajhullás megszűnik.
4 hónapja húzták.A hajhullás a húzás előtt egy héttel kezdődött amikor már gennyes volt.

Mini implantátum

Tisztelt UNIKLINIK,

5 foghúzás és híd eltávolítás után ( felső fogsor ) végül középen 4 fogam + bal szemfog maradt.
Kérdésem, hogy ezen meglévő fogak mellé mini implantátum bal és jobb oldalra ( + arra fogsor) beültethető-e a saját fogak megtartásával ?

Másik kérdésem, hogy a kihúzott fogak eltávolítása után mennyi időnek kell min. eltelnie, hogy megbízható 3D- CT felvételt lehessen készíteni, amit a szájsebész már tud értékelni.

Köszönettel.

Tilla

Kisvarga Zoltán

testmozgás szájsebészeti beavatkozás után

Tisztelt Klinika!

Érdeklődni szeretnék, hogy fekvő bölcsességfog szájsebészeti eltávolítását követően az alábbi mozgásformákkal szükséges-e elővigyázatosság, illetve mikor végezhetők:
– futás,
– beltéri úszás,
– TRX.
Szíves válaszukat előre is köszönöm!

Fogágybetegség

Rendszeresen jártam fogorvoshoz, de mivel évekig nem csináltak panoráma röntgent, így csak nagyon későn derült ki, hogy fogágybetegségem van.
Tavaly augusztusban volt egy teljes szájra kiterjedő zárt küretem. Utána hat héttel kezdődtek a problémák.
Először érzékennyé vált az ínyem bizonyos helyeken. Így piszkaltam a nyelvemmel. Később bizsergés és két helyen kezdett visszahúzódni az ínyem. A felső középső metsző fog között már annyira fájt, hogy szondázás közben a fogorvost megharaptam.
Aztán nagyon erős nyáltermelés is beindult az fájdalmas területeken. Nagyon zavaró beszéd közben.
December közepén leszedték a fogkövem, de semmi változás.
A helyzet egyre rosszabb: nehezen alszom, az evés egy kínszenvedés és sokszor a beszéd is fájdalmat okoz.
Két hónap alatt öt fogorvost láttam, ebből kettő paradontológus. Mindegyik azt mondja, hogy jól mosom a fogam és a küretet jól csinálták meg anno. Ennek ellenére én nagyon kínlódom. Nem tudom, merre lehetne elindulni.
A választ előre is köszönöm!

Gyökérkezelések után

Tisztelt Klinika!

Tavaly májusban fokozatosan erősödő fájdalom jelentkezett a bal felső 6-os tömött fogamnál. Ezt a fogat akkor egy ügyeletes fogorvos gyökérkezelni kezdte, mert a saját fogorvosom szabadságon volt, amit ő visszatérése után folytatott és befejezett. Porcelán korona került rá, hogy “törésbiztos” legyen. Viszont 4 hónappal később ùjra pár napon belül komolyabb fájdalom jelentkezett, amivel visszamentem és jeleztem, hogy kocogtatásra érzékenynek tűnik a fogam (rágásra nem volt érzékeny). Ekkor antibiotikum kezelést kaptam a gyulladásra, ami hatott és utána újra gyökérkezelte azt a fogat. Közben kiderült, hogy az első alkalommal 3 gyökér lett kezelve és volt egy gyulladt szűk 4. gyökércsatorna is, amit szerencsére megtalált és kezelt novemberben. A korona visszakerült, viszont a végleges felragasztás előtt erős kellemetlen szagot éreztem a kezelt fognál és azóta reggelente is kellemetlenebb lett a leheletem az esti fogmosás-fogselyem-szájvíz ápolás ellenére. Kicsit csiszolt/igazított a korona rágófelszínén, hogy talán segít az újrapozícionálás az érzékenységen, ami megmaradt sajnos. Rágás közben nem fáj, de csak ha az ujjammal kicsit rányomok elég érzekeny ez a fog. A kis CT-n leellenőrizte, hogy a gyökértömés szépen végigér.
Nem tudom akkor, miért érzékeny továbbra is nyomásra, ha rágásra nem és miért lett feltűnően rosszabb a lehelet? Lehet a koronával van a gond? Érdemes lenne, ha talán egy másik fogorvos megnézné ill. kellene egy mikroszkópos gyökérkezelés? Nagyon meg szeretném menteni a fogat!

Köszönöm előre is a választ!

fogak húzása

Tisztelt Doktor!

33 éves férfi vagyok, több pszichés problémával (depresszió, skizofrénia, kényszerbetegség) nagyon szégyenlem a fogaimat, kb. az összes letört.
A felső fogsoromban csak gyökerek vannak, az alsó is nagyon.
Úgy döntöttem mint a 25 fogam kihuzattatom.
Az lenne a kérdésem, hogy ha minden helyzet adott, akkor akár 1 vagy 2 ülésben is meg lehetne-e oldani Önöknél?
Mivel szociális fóbiám is van ezért lenne jobb, minél hamarabb.

Válaszukat előre is köszönöm.

Elhalt tejfogak

Jo napot kivanok! Szeretnem Onoktol megkerdezni az okat hogy hogyan lehetséges az hogy a fiamnak (6eves) több foga elöl allitolag el van halva a rontgen felvetel alapjan…ugyanugy mosom neki is a fogát mint a lanyomnak akinek semmi gondja eddig nem volt a fogaval…kulsoleg ranezve hofeher az összes foga! A problema ugy jött elö hogy fennt oldalt az ínyén egy nagy vères holyag alakult ki ami nem akart elmulni! Azt hittük mert kicsi es hiaba mondjuk neki még mindig hogy ne nyukalj a szadba koszos kèzzel! Elvittuk fogorvoshoz es akkor dert ki…ahol az a holyag volt, ott azt a fogat akkor ki is hùzták neki. Többi foggal nem csinaltak semmit mondvan hogy majd ugyis kipotyog! De eddig még nem esett ki neki egy se ès ugy tudom rossz fog más gondokat is okozhat a szervezetben! Az erdekelne hogy ez hogy lehetseges latszolag egeszseges fogaknal hogy elhal, mert nalunk Szlovakiaban erre valaszt nem kaptunk! koszonom szepen!!! Hajnalka

gyökérkezelés után

Tisztelt Orvosok!
Január 2-án mikroszkópos gyökérkezelésen estem át, kofferdam izolálásban. Jobb oldali alsó 5. fogam volt. Ez mér egyszer be volt tömve de csak nagyon fájt illetve már a fülembe is sugárzott a fájdalom.
Gyógyszeres tömés van benn és ideiglenes fedőtömés.

Pár napig egyértelműen javult a helyzet , de tegnap óta megint nagyon fáj. A fájdalom spontán jelentkezik, nem provokálja semmi. Az tesz jót ha nyomom a fájdalmas részt illetve ha pl egy sállal jó erősen körbekötöm az arcomnak azt a részét. De nem bírom fájdalomcsillapító nélkül megint… fülem is fáj…fül orr gégészhez is elmentem, de nincs fülkürthurut vagy arcüreggyulladás.

Ha visszamegyek az orvoshoz,mit tud velem még csinálni? Vajon nem jól lett megcsinálva a gyökérkezelés? De az első napokban egyértelmű javulást éreztem…aztán a semmiből visszatért a fájdalom.

Előre is köszönöm a válaszukat!

11 éves első foga

Üdvözlöm,

Egy olyan kérdésem lenne,hogy 11 éves kislányom első fogán egy (azt mondják) zománc hiba található, ami sajnos esztétikailag sem valami szép.Elvileg terhessegem alatt elkaptam egy vírust és így jött ki rajta .A fogorvosunk 1-1,5 havonta egy kis tömést tesz rá és következő alkalommal leszedi és újra kap egy tömés félét. Viszont úgy látom, hogy minden alkalommal a volt picivel nagyobb. És érdeklődnék, hogy esetleg nincs rá valami más opció, hogy ne keljen ilyen sűrűn kezelni és ne romoljon?
Előre is köszönöm válaszát.

Üdvözlettel: Edina

Erős garatreflex

Tisztelt Klinika!
Tanácsot szeretnék kérni!
A problémám a következő:erős a garatreflexem emiatt öklendezek/hányingerem lesz már akkor amikor még a fogakat nézi az orvos így elsem kezdi a kezelést.Sokszor sívja jövök el mert jópar orvos kiabál rám hogy öklendezek.Tudna esetleg gyógyszert ajánlani rá?Hogy a tömést bírjam ki,később pedig a fogszabi felrakást.
Amiket próbáltam de nem vált be:nyitott ablam,ettem nem ettem,zene.
Köszönöm szépen ha válaszol!

implantáció

Tisztelt Klinika!

3 felső fogam hiányzik:jobb oldalon az 5, 6, 7.
Én csak 2 implantátumot szeretnék: az 5 és 6 fog helyére.

Ilyenkor is lehetséges implantáció? Ha a 7. fogam helyén a hiányt nem szeretném pótoltatni.

Köszönöm válaszukat.