A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Gyökérkezelt fog

Tisztelt Uniklinik!!
Szeretném megkérdezni 2024 január 17én gyökérkezeltek egy kisölő fogamat és azóta is feszitő érzet és diszkomfort érzetem van nem érzékeny ráharapásra se fáj rtg vizsgálaton minden rendben van elmúlhat még ennyi idő után ez az érzet mi lehet a gond.Köszönöm válaszukat.

Fogfehérítés fogzománc sérülés esetén

Tisztelt Uniklinik!
Sajnos fogászati kezeléseknél nem bírom ki, hogy időközönként ne nyeljek egyet. Milyen fogfehérítő megoldás alkalmazható ilyen esetben? Illetve az egyik fogamról a fognyaknál lepattant a zománcból egy kis darab. Okozhat-e fájdalmat vagy későbbi fokozott érzékenységet a fogfehérítés?
Köszönettel: Adrienn

Církónium korona fehérítése

Üdvözlöm!

Arról szeretnék tájékozódni, hogy egy frissen elkészült cirkónium korona (híd) fehérítésére van-e lehetőség?
Sajnos a párom koronajának a színe nem megfelelő, legalább 1-2 árnyalattal fehérebb lett volna szükséges -többek véleménye szerint- de nem akarja ezt elmondani a fogorvosnak, inkább elfogadja, hogy ilyen színe lett.
12 db koronaról van szó, ami jelenleg ideiglenesen van felragasztva.

Patai Tibor

Húzás vagy gyökérkezelés?

Üdvözletem!

Legelőször is itt egy RTG, hogy Önök lássák is miről beszélek!

A 4-es kvadráns 46-47-esről van szól (képen bal oldal). Az RTG utáni konzultáción azt mondták, hogy a gyökértömés elképesztően pocsék munka (ezt látom én is), és a bekarikázott helyek gyulladási gócpontok, így sajnos ezt a kettőt ki kell húzni. Illetve ha én úgy döntök, MEGPRÓBÁLJÁK gyökérkezelni ismét (így az 50%-os megmentési esély feleződik). Sajnos látszik, hogy a 46-os több mint fele tömés, az ki is esik, így nagyon óvatosan eszek ott, mert nem szeretném lenyelni.. az a fog mindenképpen eltávolítandó. De úgy látom a 47-es is szinte teljesen szuvas, gondolom a gy. kezelés miatt nem érzem, hogy fájna.

Érdekes módon semmiféle fájdalmat nem érzek azon a részen, tehát ha a tömés nem jönne ki (mert az étel kihúzza onnan), igazából semmi panaszom se lenne!
A doktornő szavaiból azt vettem ki, hogy a legbiztosabb megoldás mindkettőt kihúzni, megvárni a gyógy. időt, kettő implantátum és felépítmények rá. Azt mondta, az a 25% esély nagyon sovány.. ha gyökérkezelik, és mégis gyulladt marad (mert szinte lehetetlen annyira sterilen megcsinálni), akkor mindenképpen extrakció, és a ráköltött 40-60-80 ezer forint kuka.

Önöknek mi a véleménye?

Foghúzás után

SzépNapot!
Tegnapi nap folyaman az arcom elkezdett dagadni, fajt a fogam. Elmentem az ugyeletre, kihúzattam a fogam. ( eleg nehezen tudtak kihuzni)
Ugyanolyan duzzadt az arcom.. sőt..
az lenne a kerdesem, hogy a gyulladt fog eltavolitasaval nem kellene a duzzanatnak is megszunnie? Ha igen az kb hany nap mire lemegy a duzzanat?

Koszonom elore is.

Fogpotlás utáni érzékenység.

Tisztelt Doktor!
3 éve készítettek felső fogpotlàsom 8 tagú ill. 4 tagú fémkerámia porcellán hídjaimat. Az akkori fogorvosom sajnos elhunyt.
Kénytelen voltam máshoz menni. Most az alsó fogpotlásom is elkészült szintén ezzel a módszerrel 3×4 tagú hidakkal február közepén.
Az első 4 tagú hidam (4metsző sajat fogaim mind van alatta, csiszolást kaptak) viszont levegővételnél, beszéd során nagyon érzékenyek. Visszamentem kaptam ecsetelőt. Sajnos egyre többször érzek fémes ízt a számban az első 4-es híd zárásánál.
Új időpontom ápr 11.
Kérdésem az lenne h mi okozhatja ezt?
Két fogpotlás… nem egyanyagból készült volna?
Fémérzékenség? Túl magas lenne a híd?
Köszönöm válaszát.
ALEXANDRA

Fogpótlás

Tisztelt Uniklinik!
Nagyon örülök, hogy lehet Önöktől kérdezni, és választ is kapnak a páciensek. Ez nagy segítség!
A problémám a következő:
Vidéki városban a fogorvosi körzeti orvoshoz mentem az alsó fogsorommal kapcsolatban.
Egy letört alsó fogamat rtg.alapján húzni kell, így maradt elöl 6 ép fog, amihez nem kell nyúlni, nem kerül rá korona.
A körzeti doktor azt mondta, hogy a műanyag pótlást,amely a kétoldali hátsó fogakat foglalja magában és köti össze, majd a fogtechnikus készíti el, ahová nekem kell majd elmenni.
Én nem hallottam még ilyet, hogy nem az orvos veszi le a mintát, nem hozzá kell visszamenni próbára, felhelyezésre.
A kérdésem az lenne, hogy ez bevett gyakorlat, és fogadjam el? Régebben magánorvos csinálta a felső fogsorom, de nem tudom hogy nem magánorvosnál létezhez-e ilyen?
Köszönöm szépen a válaszukat!

Foghúzás utàn…

Jó napot kívánok !

Tegnap voltam jobb oldali rágófog foghúzáson,mert nagyon szúvas volt és több darab hiányzott már belőle nem lehetett sajnos megmenti . (Magán orvosnál voltam)
A kérdésem látom a fogam helyét fehéres színű amit látok. Az természetes hogy látom? Az gondolom az állkapocs csontot ugye amiben volt a fogam? Tudom hülye kérdések,de eddig nekem csak bölcsesség fog húzásom volt. Ez a rágófog elégé megviselt természetesen majd ha lesz pénzem megcsináltatom.
Szóval ön szerint a csontot látom ami majd idővel begyógyul 2-3 hét ugye?

Köszönöm szépen előre is a válaszát !

Miért érzem néha magasabbnak az alsó, első fogamat?

Kedves Uniklinik!

Az egyik metszőfogam (41) implantátum. Mellette a 31-t két éve alkalmanként magasabbnak érzem: ha összecsukom a szám, akkor csak ott érintkeznek a fogaim.
Néhány óráig van ez így, majd akár napokig, hetekig semmi. Röntgen volt. A fog elhalt, egy hete gyökérkezelés alatt van, de ezen a téren semmi változás.
Eddig egy fogorvos se tudott magyarázatot adni erre. Lehet a fog elhalás miatt? A gyökérkezelés ezt megoldja?

Köszönöm,

Az íny lüktető,bizsergrtő érzése

Tisztelt Uniklinik!

Egy pár napja azt vettem észre, hogy az ínem zsibog, lüktet. Hátul az utolsó fognál mintha az ín is eltűnt volna. Szerdán voltam Dr.nal torokfájás panasszal.
Nagyon idegesít. Mi lehet a probléma?
Várom megtisztelő válaszukat.
Tisztelettel:
Kovácsné

Sipoly foghúzás után ott maradt

Jó napot kívánok!

Volt egy felső rágófogam, ami felett már tavaly július közepe óta ott volt egy sipoly, ami néha felduzzadt, majd kiürült. Panoráma röntgent is csináltak és gyulladás látszott a problémás fognál. Kaptam rá antibiotikumot. De attól sem múlt el. Ekkor a fogorvos gyökérkezelést javasolt, de az egyik csatornát nem sikerült megtalálni, így végül február közepén kihúzattam a szájsebészeten. Szépen meg is gyógyult a fogam helye, de a sipoly vagy valami kis varszerű valami még mindig ott van. Igaz nem gyűlik fel bele semmi és nem is fáj, ha megnyomom. De ott van. Édesapám szájrákban halt meg 6 éve, azért idegeskedem, hogy mi lehet ez a számban. Kell aggódnom emiatt vagy majd elmúlik magától, ha nincs ott a gyulladt fog már?

Válaszát előre is megköszönve, tisztelettel: Tokaji Nóra

Fog korona

Jó napot!Nekem csak egy rövid kérdésem lenne!18 éves vagyok,kicsit több mint egy éve van a két felső első fogamon korona.Eddig soha nem volt bajom vele,viszont tegnap este a semmiből elkezdett nagyon érzékeny lenni,és aztán már rendesen fájt is,lüktetett.(remélem a sok stressz húzódott csak rá:)).Ma reggelre elmúlt az a fájdalom viszont még egy kicsit érzékeny,de már nem úgy mint tegnap.(mosom rendszeresen).A kérdésem az lenne ,hogy van-e okom az aggodalomra?Megmutassam-e esetleg egy orvosnak?,vagy valami megbolygathatta csak?
Válaszát előre is köszönöm!