A fogorvos válaszol

A fogorvos válaszol rovatban az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ fogorvosai és specialistái válaszolják meg a fogászattal, fogápolással kapcsolatos kérdéseit.

Érdeklődés

Üdvözlöm
Érdeklődni szeretnék hogy természetes e hogy az íny napokig fáj mindenhol csak fájdalomcsillapítóval tudom megszüntetni a fajdalmat
Felső fogreszen már csiszolt fogak vannak híd lett feltéve ideglenes ragasztással az alsok még le csiszolt állapotban vannak készül híd
Köszönöm válaszát

Cirkon korona

Tisztelt Doktor úr!

Jobb oldalon, alul 3 gyökérkezelt fogam van, amik az idén elkezdtek letöredezni. Ezért fogorvosom cirkon koronát javasolt az említett fogakra. A véleményét elfogadtam, meg is történt a mintavétel. Ideiglenes koronát nem kaptam. Egy hét múlva elkészült a 3 db korona, amit a doktornő egy sima rápróbálás után rögtön be is ragasztgatott véglegesen. A beragasztás után csiszolgatott még a magasságokból, majd adott egy tükröt, hogy megnézhessem az eredményt. Bár erősen világított az orvosi lámpafény a számba, már akkor is látszódott valamennyire, hogy a koronák színe nem a legmegfelelőbb, fehérebb az eredeti fogaim színéhez képest. De a fekete leves csak itthon, természetes fénynél következett igazán. A koronák teljesen elütnek a fogak színétől, emiatt a többi fogam sárgábbnak tűnik, nagyon nem keltenek természetes hatást. Emellett az egyik korona felszínéről hiányoznak az apróbb mélyesztések, barázdák, amik egy eredeti fognál jellemzők. Szinte tükörsima, lapos, egyenes a korona teteje, mintha egy gomb lenne a számban. Egy nagyobb artikulációnál sajnos látszik a színbeli különbség, és a mű hatás is. (4-es, 5-ös, 6-os fog). Különböző portálokon olvastam, hogy mintavételnél a fogorvosnak színmintát kellene mérnie az eredeti fogakról, és a színkód alapján készíttetni a fogpótlást. Nálam viszont ez nem történt meg! A kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben mit tudok tenni? Kérhetem a koronák eltávolítását és egyben újrakészítését díjmentesen? 250 000 Ft-ot fizettem a 3 koronáért, nagyon nem szeretném, ha ez kidobott pénz lenne. Ennyiben viszont nem szeretném hagyni a dolgot, mert 30 évesen ahhoz még fiatalnak érzem magam, hogy felemás színű fogak legyenek a számban. 😞 Vagy várható esetleg, hogy a koronák még veszíteni fognak idővel a hófehérségükből? A doktornő a felragasztás után egyébként azzal próbált vígasztalni, hogy amúgyis milyen szuper lenne nekem egyszer majd egy fogfehérítés és akkor majd az egész fogsorom olyan színű lesz, mint most a 3 korona és az milyen esztétikus lesz.. Tök jó, hogy a koronához kéne igazítanom az eredeti fogak színét és nem fordítva! 😞
Köszönöm, ha el tud látni valamilyen tanáccsal!

Tisztelettel:

Karolin

Gôc

Kedves Dr Úr!
Fogászati kezelés alatt àllok…
Volt több gócos fogam…
Diffúz hajhullàs miatt kezdtem a góc kutatàst… röviden leírnàm..
Marcius 6.-àn tàvolítottàk el az egyik ràgófogam ami oldolt ìnynèl genny ürürt màr 1 ève…
Marcius 26.àn bal fenti bölcsessèg fogam ami letört..
Àprilis 6.án ràgó fogam ami szintén rossz àllapotban volt..
Legutobb màjus 6.àn volt egy betört gyökèr lennt plusz fogkő leszedés…
Az orvosomtòl hiàba kèrdezem mert momdjuk igaza van ezeket mind rendbe kellett tenni… de mègis èrdekelne hogy azèrt màrcius 6.àn kezdődött a kezelés…mèg mindig hullik… ha a szervezet a gòc miatt ìgy reagàl… akkor hosszabb ideig is eltarthat a javulàs? Mert tudom hogy mindem hónapba volt beavatkozàs de azèrt màr eltelt 3 hónap…
Ez volt az utolsò mentsvàram mert màr tènyleg mindent vègigjàrtam gòc kutatàs soran
Nagyom köszönöm…

Gyökérkezelésre váró fog

Tisztelt Doktornő,Doktor Úr!

Bal felső 4-es fogam felett a hétvégén egy kis pirosas dudor,csomó jelent meg.A fog nem fáj,nem érzékeny,semmi különöset nem érzek.
Ma voltam fogorvosnál aki panoráma röntgent készített.Kiderült,hogy a fogban egy régi,nagy tömésem alászuvasodott,a fogat gyökérkezelni kell,ez okozza a csomót is.
Időpontot csak 3 hét múlva kaptam(akkor van endodontus orvoshoz időpont).Illetve 3 napos antibiotikumot kaptam,melyet a kezelés elött 2 nappal kell szedni.
Azt mondta az orvos ne aggodjak,nem fog fájni,elhalt a fog.
Azonban aggódom, hogy gondot fog e okozni,hogy 3 hétig egy infektált csomó van a számban?Nem durrantja be az arcomat?Ezidőalatt 4 napra nyaralni is mennék,így különösen aggódom.
Menjek el másik rendelőbe megcsináltatni vagy várjak?
Tudok esetleg még valamit tenni(pl ecsetelés) az ügy érdekében?
Köszönöm szépen a segítséget!

Gyökérkezelt fogba tett gyógyszetes tömés

Tisztelt Uniklinik!

Gyökérkezelt bal felső ötös fogamat gyökérkezelték. Már 3 alkalommal voltam kezelésen, mindhárom alkalommal gyógyszeres tömést tettek a fogba (Klion és még valami). Legutóbbi alkalom most pénteken volt. Szombat reggel arra ébredtem, hogy nehezen tudom kinyitni a szemem. Mindkét, de főleg a bal oldalon vizenyős dagadt lett a szemem környéke, és az orrnyereg mellett. A kezeim, ujjaim, tenyerem viszketett, piros volt mindkét kezem, majd kiütések jelentkeztem először a combjaimon, majd a karjaimon. Gyógyszerallergiára gondoltam. Voltam fogászati ügyeleten, ahol azt mondta az orvos, hogy nem lehet a Kliontól, mert eddig is az volt benne, és a gyökérkezelt fogba tett gyógyszer nem kerül a véráramba, tehát nem jelentkezhet ilyen allergiás reakció. Ez valóban így van? Nem vette ki a tömést, és ujabb antibiotikumot írt, Dalacint. Az elmúlt 3 hónapban ez már a sokadik. Ha nem a gyógyszeres tömés, akkor mi okozhatja a tüneteimet? Ittam Calcium pezsgőtablettát, nem tudom az segített-e, de csökkent a viszketés és a szem környék duzzanat, majd estére újra erősen viszkedett a kezem és a talpam, piros lett, a kiütések is erősebben látszódtak. Tanácstalan vagyok, mit tegyek?
Válaszukat köszönöm!
Márti

Gyökérkezelt fog érzékeny édesre

Tisztelt Uniklinik!

A bal felső 5.dik fogamat már 4 éves gyökérkezeltették. Tavaly nyáron letörött ebből a fogamból egy darab és kiderült, újra gyökérkezeltetni kell és gyulladás is van alatta. Kaptam egy cirkónium koronát. A kezelés után a mai napig érzékeny a fogam az édesre,rettenetesen belenyilal a fájdalom pár másodpercre. Kopogtatásra is érzem,hogy az a fogam fáj. Van,hogy néha minimalisan nyomásra is fáj. Voltam fogorvosnál,aki azt mondta ,hogy a körülötte lévő fogak egészségesek,illetve egy minimális lyuk van az egyiken de azzal még ő nem foglalkozna,nem abból jöhet a fájdalom. Készült panoráma rt, ahol tisztán látszódott,és a doktorúr is mondta,hogy krónikus gyulladásom van a gyökérkezelt koronám alatt. Azt mondta ,csak foghúzással lehetne megszűntetni fájdalmamat.

Szeretném megkérdezni,az Önök véleményét is erről,hogy valóban csak a fogam elvesztésével szabadulhatok meg e szörnyű fájdalomtól.

Köszönöm szépen válaszukat

válaszra reflektálok

A kérdésemben kikezelt tályogot állami intézményben kezelték ki, elég kevés felvilágosítással, ezért érdekelt volna más vélemény is.

Fog elszíneződés

Kedves Doktornő/ Doktor Úr!

Pár hete megütöttem az egyik felső nagy metszőfogamat, akkor nem látszódott rajta semmilyen elszíneződés csak kicsit érzékeny volt. Mostanra eléggé elszürkült, fájdalom nincs viszont néha érzékennyé válik. Fel tud szívódni ez az elszíneződés vagy valamilyen módon csökkenthető?
Válaszukat előre is köszönöm!

Gyulladt tejfogak

Tisztelt Uniklinik!

A kisfiamnak sajnos nagyon hamar elromlottak a felső metszőfogai. A két oldalsó már teljesen le van törve, a két elsőből is hiányzik. 2 éves kora óta járunk vele fogorvoshoz. Jelenleg 4 éves és 5 hónapos. Sajnos tavaly decemberben a két oldalsó metszőfoga felett az ínyen megjelent egy-egy pukli. Megnyitották mindkét fogat, az egyikről szépen elmúlt egy ideig de sajnos vissza-vissza tér a gyulladás a másikról viszont azóta sem múlik. Összemegy a pukli de teljesen nem tűnik el. A fogorvos nem akarja még kihúzni neki, tisztogatja de nem múlik. Voltunk másik fogorvosnál is, ő is azt mondta, hogy nem szabad kihúzni. Én viszont nagyon félek mostmár, hogy a lassan fél éve fennálló gyulladás miatt lesz valami baja a kisfiamnak. A maradandó fogak is gondolom, hogy károsodhatnak a gyulladás miatt. Mit tanácsolnak? A fogorvosunk azt mondja, hogy a gyulladt tejfog nem olyan veszélyes, mint egy gyulladt maradandó fog. Ez valóban így van?

Válaszukat előre is köszönöm!

Eltört sérült fog melett ínyen lévő dudor

Tisztelt Doktor úr / Doktornő
Azzal a kérdéssel fordulnék önhöz, hogy van egy gyökérkezelt fogam ami letört sajnos egy ideje elhanyagoltam es melette egy dudor jelent meg az inyemen fáj is a fog. A fogbelseje szürkes fekete (kb 1 eve voltam fogorvosnal de csak fogkő leszedesen) Kérdésem arra irányulna mit lehet ezzel tenni? Mennyire veszélyes? Ön szerint ki lehet tisztitani és megmenteni a fogat? Nagyon félek a foghuzastol de lehet nincs mas megoldas. Válaszát előre is köszönöm.

implantátum gyulladás.

Tisztelt Uniklinik!

– A 2011. áprilisában a 44., 45. és 46. foghelyekre implantátum pótlás került. ( AlphaBio ). A múlt hónapban készült panoráma rtg. alapján a körzeti fogorvos jelezte, hogy a beültetés helyén tasak látható.
Egy fogászati weblapon olvastam, hogy a periimplantitis csontvesztést eredményez. Tökéletes megoldás sajnos nincs, a folyamat nem megállítható. Ha az implantátum érdesített menetes részébe megtelepedtek a baktériumok, onnan teljesen nem kipusztíthatóak. A csontpusztító folyamat ha beindult, folyamatosan halad tovább. Lassítani, éveket nyerni szájhigéniai, paradontológiai kezelésekkel, fokozott otthoni ápolással lehetséges. Biztos megoldásnak az implantátum eltávolítását tartja. Valóban így van ?!

2024. 06. 05.

Üdvözlettel: N. Ferenc

Kikezelt tályog után

A szájban alul hátul (nyomásra megnyílt és kikezelt) tályog után maradt szétnyílt íny / arcszövet be fog gyógyulni? Ha igen, mennyi idő? Mit lehet tenni vele, ami elősegíti a gyógyulást?