Fogászati kérdések

Bölcsességfog műtét és húzás fájdalommentesen

Bölcsességfog műtét

A bölcsességfog eltávolítása történhet egyszerű szájsebészeti beavatkozással: szakszerű érzéstelenítés után egy speciális fogóval kiemeljük a fogat. Ám a bölcsnek nevezett fogtól néha sokkal komplikáltabb eljárással lehet csak megszabadulni, ami műtéti eljárást jelent. Ilyenkor rengeteg kérdés merülhet fel mindenkiben.

Ezért az alábbiakban összefoglaljuk, mire számíthat bölcsességfog műtét előtt, közben és után.

Mikor jöhet szóba a bölcsességfog eltávolítása?

A bölcsességfog már sokszor előkerült cikkünkben. Innen megtudhatja azt is, miért szokott ez a 8-as őrlőfog olyan sok galibát okozni. Most azonban nézzük meg, mikor dönthet úgy a kezelőorvosa, hogy a sok gondot okozó (vagy a jövőben problémássá válható) bölcsességfogat el kell távolítani.

 • Ha a fog lassú előtörése közben folyamatosan gyulladások alakulnak ki a fog körül, és állandó fájdalom kíséri a folyamatot.
 • Ha a fog megakad az előtörésben vagy beékelődik (ezt nevezzük impaktált fognak), vagy nem mutat előtörési potenciált (retineált).
 • Ha nincs elég hely az előbújó bölcsességfog számára.
 • Ha a bölcsességfog nyomja és összetorlódásra kényszeríti a többi fogat.
 • Ha az előtöréshez szükséges nyomás „felszívja” a szomszédos fog egyik vagy másik gyökerét. Mivel a bölcsességfog nemigen vesz részt a harapásban, a mellette levő fog viszont igen, ezért fontos megvédenünk a hasznos fogat, akár a bölcsességfog kárára.
 • Az előtte lévő hetes fog védelme érdekében (pl. szuvasodás alakul ki a 2 fog között), vagy a fog korrekt ellátásának akadályoztatása esetén.
 • Ha rossz szögben tör elő, és egyúttal irritálja a szájnyálkahártyát.
 • Ha a bölcsességfog körül tasakok alakulnak ki, amelyeket hiába kezelnénk, nem érnénk el tartósan jó eredményt.
 • Az arc ismeretlen, tartós fájdalma esetén.
 • Fogszabályozási okokból.

Mire számíthat a bölcsességfog műtét előtt?

Akár „sima” foghúzásról van szó, akár műtéti eljárásról, alapos szájüregi vizsgálat és röntgenfelvételek szükségesek a fog eltávolítása előtt. Az alsó bölcsességfog műtéte előtt előfordulhat, hogy 3 dimenziós CT-felvételre is sort kell keríteni, mert az alsó fogak túl közel helyezkedhetnek el az állkapocsban futó ideghez. A szájsebész a felvétel alapján dönt arról, milyen eljárást alkalmazzon a szájsebészeti műtét során ahhoz, hogy az ideg semmiképpen se sérüljön meg.

Ha a bölcsességfog gyulladásban van, akkor gyulladásgátló szerek vagy antibiotikum szedése is szóba kerülhet, mivel a gyulladást a lehető legjobban vissza kell szorítani a fog eltávolítása előtt. A begyulladt fogat (pontosabban ilyenkor a fog körüli szövetek vannak gyulladásban) tehát ki lehet szedni, ám ilyenkor nagyobb körültekintésre van szükség.

Mit kell tudni a bölcsességfog körüli ínygyulladásról?

A bölcsességfog körül gyakran alakul ki gyulladás. Ez a folyamat tipikusan úgy zajlik le, hogy a bölcsességfognak nincs elég helye, így csak félig nő ki, esetleg rossz pozícióban fekszik.

Ezáltal az ínyből csak egy kis része látszódik ki, és szinte lehetetlenné válik tisztán tartani mind a fogat, mind az ínyt. A baktériumok hamar elszaporodnak a tisztítatlan részeken, a szervezet pedig gyulladással reagál rájuk.

Az íny bedagad, nyomásra fáj, és szájzár is kialakulhat, esetleg váladék ürül a fog felől.

A bölcsességfog tisztítása még akkor is gondot okozhat, ha rendesen előbújik, mégpedig azért, mert ez a leghátsó fogunk, és sokszor nehéz hozzáférni valamelyik vagy akár az összes fogfelülethez. Ezért is szoktuk javasolni a kis fejű fogkeféket, amelyekkel jobb esélyünk van elérni a legtávolabbi fogak minden felületét.

 

Mit kell tudni a bölcsességfog körüli tasakokról?

A bölcsességfog előtörésénél egy kis tasak keletkezhet, ami normális jelenség. Ám ha ételmaradék kerül bele, vagy a szájban már meglévő káros baktériumok belemennek, ez a tasak begyulladhat.

A gyulladásra figyelmeztető jelek a fájdalom, nyomásra való érzékenység, a váladékozás, a száj mozgatása közben jelentkező fájdalom vagy húzó/feszítő érzés, a fog körüli duzzadt, piros íny.

Mint említettük, a bölcsességfogakat és a körülötte levő területeket nem könnyű tisztán tartani, ezért előfordulhat, hogy a folyamatosan gyulladásban levő tasakok miatt a fogorvos végül a bölcsességfog eltávolítása mellett dönt.

Ennek nemcsak az az oka, hogy a gyulladás kellemetlen tünetekkel jár. Ennél döntőbb tény az, hogy a gyulladás átterjedhet a csontszövetre, és kiterjedve veszélyezteti a környező szöveteket, fogakat.

 

Mi történik a bölcsességfog műtét során?

Többféle eljárás is létezik. Az egyik lényeges szempont, hogy alsó vagy felső bölcsességfogról van-e szó.

A felső fogak esetében gyakori, hogy sima foghúzással meg lehet szabadulni tőlük. Az alsó bölcsességfogak esetén többnyire más a helyzet.

Bölcsességfog műtét után

Ilyenkor ugyanis figyelembe kell venni azt, hogy az alsó állkapocscsont jóval keményebb szerkezetű, mint a felső. Ezért az alsó fog eltávolítása általában szájsebészeti műtéttel történik, hiszen fogorvosa igyekszik a leggyorsabb megoldással, szövődménymentesen eltávolítani a fogat. Ez a bölcsességfogat körbevevő csont meglazításával jár. A  fúró alkalmazása tehát akkor jön szóba, ha a szájsebész úgy ítéli meg, hogy fogóval nem lehet kiszedni a fogat.

 

Fáj a foghúzás, illetve a műtét?

Ezeket a beavatkozásokat vagy helyi érzéstelenítésben, vagy altatásban végezzük, és teljesen fájdalommentesek. Az eljárás után azonban jelentkezhet fájdalom. Sőt, nemcsak fájdalom, hanem sok más jelenség is felütheti a fejét.

Lássuk, mik lehetnek ezek!

 

Mire kell számítania a bölcsességfog műtét után?

A műtéti szövődmények között szerepel a műtét utáni fájdalom, az arc megduzzadása, elszíneződése (lilás foltok formájában). De tapasztalhat fülfájást, vagy a száj mozgatásakor állkapocs-ízületi fájdalmat is érezhet. Vegyük sorra őket.

 

Fájdalom

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy a bölcsességfog húzás után meddig fáj a kezelt terület, illetve milyen egyéb tüneteket lehet tapasztalni. Most ezeket vesszük sorra.

Sima foghúzás után is sajoghat a fog helye, de minél drasztikusabb beavatkozás történt (például csontfúrást kellett alkalmazni), annál valószínűbb, hogy a műtét után egy darabig még fájni fog az érintett terület. Az első 1-2 napban intenzív is lehet a fájdalom, majd normális esetben gyorsan, 1 héten belül alábbhagy a sajgás.

Kezelőorvosa javasolni fog fájdalomcsillapító gyógyszereket, de a saját jól bevált piruláit is szedheti. Házi módszereket azonban ne alkalmazzon, kivéve az alapos fogmosást, a seb környékének tisztán tartását és a szájvizes öblögetést.

Duzzanat

Bölcsességfog műtét után meddig van bedagadva az arc?

Az arcödéma vagy másképpen az arc feldagadása szintén normálisnak mondható, és főleg az alsó bölcsességfogak eltávolítása után jellemző. A duzzadás okai között szerepel a száj eltartása, az érzéstelenítés, a szöveteket ért trauma.

Kérjük, tartsa be a kezelőorvos utasításait! Ha kell, szedjen rá gyógyszert (erre vonatkozóan szintén a fogorvosa fog javaslatot tenni), és végül a borogatás is sokat segít a duzzanat lelohasztásában.

Fontos! Ne tegyen jeget közvetlenül az arcára vagy a műtött területre, mert fagyási sérülések érhetik. A hűtőben tartott jégzselé az ideális. Ennek hiányában tekerjen konyharuhába néhány jégkockát vagy valamilyen fagyasztott készítményt, és ezt helyezze az arc duzzadt felére. 5-10 perc borogatás után tartson 50 perc szünetet, és csak ezután kezdje újra.

Az arc elszíneződése

A műtét után 2-3 nappal kékes-lilás foltok jelenhetnek meg az arcon. Ezek meglehetősen ijesztőek lehetnek, de aggodalomra semmi ok! Sokszor előfordul, hogy a műtét során a szövetek közé vér kerül. A vér lassú felszívódása okozza a kékes, lilás, majd sárgás véraláfutásokat. Pár nap alatt nyom nélkül el fognak múlni!

Foghúzás után fülfájás, állkapocsízületi fájdalom

Ez nem annyira tipikus szövődmény, ám az, hogy a műtét során végig nyitva volt a száj, kiválthatja ezeket a kellemetlen tüneteket. Szerencsére ezek gyorsan el szoktak múlni. Különösebb teendője nincs velük.

Ha foghúzás után kiáll a csont

Ha úgy érzi, kiáll a csont, még nincs oka aggodalomra. Ennek teljesen normális oka is lehet. Mindazonáltal érdemes felkeresni a fogorvosát, és beszámolnia arról, mit érez.

 

Bölcsességfog műtét utáni szövődmények

Ha szájsebészeti műtéttel távolították el a gyulladásban levő bölcsességfogat, akkor ugyanezek a tünetek jelentkezhetnek, ám ilyenkor még vérzéssel is számolnia kell. Vérzés a nem gyulladt területeknél is előfordulhat, bár jóval visszafogottabb mértékben. A gyulladt területek ugyanis vérben bővelkednek, így 1-2 napig normális, ha szivárog egy kis vér a sebből, vagy érzi a vér ízét a szájában.

Ha elkezd vérezni a seb, a teendők a következők.

Harapjon rá egy gézlapra, és ne nézegesse percenként, hogy vérzik-e még a seb. Legyen türelemmel! 30 perc után cserélje le a gézlapot, egyúttal ellenőrizheti azt, hogy csillapodik-e a vérzés. Ne öblögessen, ne szívogassa a sebet, ne piszkálja semmivel!

Gézlap egyébként bármelyik gyógyszertárban fillérekért kapható: érdemes jó előre beszerezni egy-két csomaggal.

 

Mennyi a bölcsességfog műtét gyógyulási ideje?

A teljes gyógyulás akár 3-4 hét is lehet.

Jó hír, hogy ebből az első hét a kritikus, utána már szinte meg is feledkezhet arról, hogy bölcsességfogműtéten esett át!

Bölcsességfog húzás

A gyógyulás ideje egyébként egyénileg változó. Függ az eltávolított fog pozíciójától, a műtét hosszától és nehézségi fokától, az egyéni érzékenységtől és így tovább.

Mivel lehet meggyorsítani a sebgyógyulást?

Nincsenek csodamódszerek! A szükséges élettani folyamatoknak le kell zajlaniuk, azokat nem igazán lehet felgyorsítani.

Legyen türelemmel!

A legtöbb, amit tehet, hogy tartja magát a kezelőorvosa utasításaihoz, tisztán tartja a sebet, és gondosan, lelkiismeretesen elvégzi a szokásos fogápolást.

Sebgyógyító krémeket is felesleges alkalmazni. Ezek főleg bőrsérülésekre valók, a szájnyálkahártyát leginkább antibakteriális szájvízzel fertőtlenítjük.

Foghúzás vagy bölcsességfog műtét utáni fogmosás és fogápolás

Gyakori kérdés, hogy mikortól lehet fogat mosni.

A válasz egyszerű: már a műtét napjától! Fontos azonban, hogy míg a többi fogat az érzéstelenítő hatásának elmúlásával már rendesen lehet tisztítani, a műtéti területet azonban 2 napig kerülje el, csak a környékét tisztítsa meg. A 3. naptól azonban már óvatosan megtisztogathatja a sebet.

Előfordulhat, hogy kezelőorvosa ajánl egy speciális, erre a célra való fogkefét, de a legtöbb esetben egy puha sörtéjű, új fogkefe is megteszi. Azért fontos, hogy új legyen, mert a régi fogkeféje sörtéin kórokozók lehetnek. A fogmosások utáni vízöblítéssel nem szabadulunk meg a sörtékre került összes szájüregi kórokozótól, így napról napra több baktérium gyűlik össze fogkefénken (ez az oka annak, hogy tanácsos 2-3 havonta lecserélni a fogkefénket).

Egy új fogkefénél kisebb a valószínűsége annak, hogy baktériumokat visz be a sebbe.

További gyakori kérdések

Mi a vérdugó?

Foghúzás után a fog helyét a fogmederben egy véralvadék tölti ki, ezt hívjuk vérdugónak. Ebből alakul ki a foghúzás helyén az új csont.

Ezt a kis képződményt nem szabad piszkálni, öblögetéssel vagy szívogatással kihúzni a helyéről. Ha idő előtt kijön a vérdugó, begyulladhat a kihúzott fog helye, elhúzódhat a sebgyógyulás.

 

Szabad nehéz fizikai munkát végezni vagy sportolni közvetlenül a műtét után?

Elsősorban a vérdugóra való tekintettel: nem! Az erős rázkódás, lefelé hajolgatás, a sporttal járó magasabb vérnyomás miatt kilökődhet a vérdugó, vérezni kezdhet a seb. Ugyanezen okból ne épp most akarjon szájjal felfújni egy nagy gumimatracot vagy trombitán játszani – a szájizmok erős mozgása és a folyamatos légáramlat szintén kockázatot jelenthet.

Ha Önnek fontos, hogy mielőbb nehéz fizikai munkát végezzen, sportoljon, fúvós hangszeren játsszon stb., beszéljen a kezelőorvosával – de mindenképpen fogadja meg a tanácsát!

Mit ehetünk-ihatunk közvetlenül a bölcsességfogműtét után? Mikor ihatunk kávét, alkoholt? Dohányosok mikor gyújthatnak rá?

Bölcsességfog műtét után tejtermék

Tej és tejtermékek fogyasztása 3 napig tilos, mert ezek baktériumtartalma veszélyeztetheti a sebet. Kerüljük a magvas, apró darabos ételeket (mák, szezámmag, chiamag…), mert ezek könnyen belemehetnek a sebbe, és irritálhatják vagy elfertőzhetik a műtéti területet.

Bölcsességfog műtét után tejtermék

Bölcsességfog műtét után alkohol

Továbbá 3 napig ne igyon alkoholt, mert vérbőséget okoz, és tartózkodjon a kávétól is, mert magas vérnyomást okozhat, ami fokozza az utóvérzés kockázatát.

Bölcsességfog műtét után dohányzás

A cigarettához, egyéb dohánytermékhez 3 napig ne nyúljon. Az első 3 nap a legkritikusabb. A dohányfüstben több száz ártalmas vegyület található, vagyis cigarettázáskor káros anyagokkal telítődik a szájüregünk.

Mikor kell menni varratszedésre?

A bölcsességfog varratszedése a következőképp néz ki:

A felszívódó varrat nagyjából 2 hét alatt esik ki. A kontroll varratszedés a műtét után 7-10 nappal esedékes, kivéve, ha erről kezelőorvosa másként rendelkezik. Gyakran kérdezik pácienseink, hogy fáj-e a varratszedés. A válasz az, hogy nem, legfeljebb egy kis „csipkelődő” érzés kíséri.

 

Milyen jelenségek léphetnek még fel egy bölcsességfogműtét után?

 • Foghúzás, műtét után egy héttel még mindig fáj a seb: Nem biztos, hogy rendellenes jelenségről van szó. Mindazonáltal érdemes felkeresni a kezelést végző orvost, és beszámolni a fájdalomról. A varratszedés egyébként egyúttal kontroll is, úgyhogy ezt az alkalmat kihasználhatja arra, hogy felteszi kezelőorvosának az Önben felmerült kérdéseket, elmondja tapasztalatait.
 • Foghúzás után egy dudor alakult ki az ínyen: A kidudorodásnak lehet teljesen ártatlan oka is, ám az a biztos, ha a kezelőorvosának megmutatja a dudort.
 • Bölcsességfog műtét után csonthártyagyulladás: Csonthártyagyulladás ritkán előfordul, a dohányzóknál ebből a szempontból (is) veszélyeztetettebbek. A vezető tünet a fájdalom, ezért ismét csak azt tudjuk tanácsolni, hogy számoljon be kezelőorvosának arról, mit érez.
 • Szájzár kialakulása: A műtét során a hosszan nyitva tartott száj, az érzéstelenítőre adott egyéni reakció és egyéb okok miatt szájzár alakulhat ki. A szájzár ellenszere nem az, hogy „pihentetjük” a szánkat, hanem épp ellenkezőleg: rendszeresen mozgatjuk az izmokat, „szájtornát” végzünk. A torna gyorsítja a gyógyulást, enyhíti az állkapocs ízületeinek sajgását és a rágóizomzati panaszokat. Szájzár esetén egyébként pépes étrend javasolt.

Milyen problémákat okozhat, ha úgy döntünk, nem akarjuk eltávolíttatni a bölcsességfogunkat?

A bölcsességfog, mint rámutattunk, számos problémát okozhat. Például fogtorlódást idézhet elő, ízületi panaszokat válthat ki, elakadhat előbújás közben, ezáltal begyulladhat a környéke, a szomszédos fogban fogszuvasodást vagy parodontológiai problémát okozhat, a pofai nyálkahártyát irritálhatja, sebezheti.

Ha kezelőorvosa a bölcsességfog eltávolítását javasolja, fogadja meg a tanácsát!

A foghúzás vagy műtét utáni órák/napok nem szoktak komoly gondot okozni, a bölcsességfog pedig, mivel nem vesz részt a harapásban, nem okoz igazi veszteséget a rágásban, harapásban.

Vagyis csak a kellemetlenségeket veszítheti!

Bölcsességfog húzás után

Kiemelt cikkek