A kezelésekről

Fogászati híd: fogpótlás híddal, hatékonyan

Fogászati híd a fogpótlás egyik fajtája

A pácienseinket nagyon érdekli, mennyire tartós egy fogászati híd, ami a fogpótlás egyik nagyon gyakori fajtája. Szakértőnk, Dr. Sápi Béla, a konzerváló fogászat és fogpótlástan szakorvosa válaszol erre a kérdésre.

Mi a fogászati híd?

Fogászati híd esetében két pilléren nyugvó stabil rész hidal át egy foghiányt. A fogászati híd pillére alapján 2 típust különíthetünk el: hagyományos -fogakon rögzített- vagy implantátumokon rögzülő híd.

Hagyományos híd esetében a két pillért a szomszédos fogak jelentik. Implantátumokra épülő híd esetén pedig az állcsontba beültetett műgyökérbe csavart felépítmények tartják meg a hidat.

Fogászati híd problémák: elég tartós?

Nem könnyű egy-két szóban válaszolni, mert nagyon sok tényező befolyásolja a fogászati híd élettartamát. Ilyen például a páciens életmódja. A dohányzás negatívan befolyásolja a statisztikákat – itt is! -, többek között azért, mert a füstben levő méreganyagok legyengítik az íny egészséges védekezését. 

Márpedig a rosszabb védekezés által sebezhetőbb ínyben, csontban- a tartószövetekben- könnyebben alakul ki fogágybetegség, melynek előrehaladott állapotában kilazulhatnak a fogak. A mozgó fogak pedig nem képesek stabilan megtartani a fogpótlásokat, és a híd élettartamát lerövidítik.

A híd elhelyezkedése, mérete sem mindegy. Egy fog hiányát pótló híd többnyire hosszabb életű, mint egy nagyobb rést áthidaló szerkezet. 

A közhiedelemmel ellentétben a híd anyaga sokkal kevésbé befolyásolja az élettartamot. Ma már nagyon jó minőségű anyagokból (kobalt-króm ötvözetre égetett porcelánból-fémkerámia híd-, cirkonvázra égetett porcelánból, monolit – egyösszetevős – cirkonból) készülnek a fogpótlások. Mindegyikkel van esély arra, hogy a fogak pótlására készült híd akár évtizedekig a szájban maradjon.

A kérdésre tehát nehéz egy számmal válaszolni. Ha mégis muszáj, azt mondanám, egy szakszerűen elhelyezett, jó minőségű anyagból készült híd ki kell hogy tartson minimum 5-10 évig, ám gondos szájápolás, egészséges táplálkozás és életmód mellett nem ritka, hogy csak 15-20 év után válik esedékessé a híd cseréje.

A fogpótlás menete fogászati híddal

Fogpótlás híddal akkor történik, hogyha egy köztes fog hiányzik. Ilyenkor a foghiányt a szomszédos két fog tartja, mint pillér. A fogászati híd kialakításának előfeltétele, hogy ezek a hidat tartó fogak egészségesek legyenek. Ezeket az előkészítjük a hídhoz, “lecsiszoljuk”.

Fogpótlás híddal

A lecsiszolt fog nem veszít épségéből, ugyanolyan egészséges fog marad. A kialakult végeredmény hűen tükrözi az eredeti állapotot, a foghíd csaknem észrevétlen tagjává válik a mosolynak.

Fontos azonban, hogy a híd felhelyezése után jobban figyeljünk oda kemény falatok rágásakor.

Foghíd árak

Mitől függ a foghíd ára? 

  • Attól, hogy egy vagy több fog hiány hiányzik-e, azaz a szükséges koronák számától

  • A fogászati híd anyagától 

  • A hidat tartó pillérfogakat érintő esetleges egyéb kezelésektől

Irányadó áraink (az itt feltüntetett árak változhatnak, a friss árakért kattintson ide: Áraink)

Porcelán leplezésű kobalt-króm korona vagy hídtag (2 év garanciával)

59 500 Ft

CAD/CAM cirkónium korona vagy hídtag (2 év garanciával)

89 500 Ft / db

Fogpótlás híddal: kapcsolatfelvétel!

Fogpótlás híddal Budapest szívében az Uniklinik Fogászat és Implantációs Központ szakemberei által! Online bejelentkező rendszerünkkel gyorsan és kényelmesen foglalhat időpontot. A kapcsolatfelvételtől kezdve pár hét alatt orvosolható a hiányzó fogak miatti kellemetlenség: a rágás nehézsége és az esztétikai hátrányok.

Amennyiben szeretné, hogy elismert és szakképzett fogorvosi csapat lássa el, foglaljon hozzánk időpontot!

Kiemelt cikkek