A kezelésekről

Mi a fogászati híd?

 nobel implant hid

A fogászati híd azért kapta ezt az elnevezést, mert ugyanúgy két pilléren nyugvó stabil rész hidal át egy foghiányt, ahogy az igazi hidak két (vagy több) pillére a folyót.

 

A fogászati híd két fajtája

A fogászati hidakat több szempont szerint is osztályozhatjuk, de most csak a hagyományos, illetve implantációs hídról ejtünk szót.

A híd két vége tehát egy-egy stabil részhez rögzül. Ez lehet két saját fog, amelyet előzetesen lecsiszoltak, hogy a rájuk rögzített felépítmény szépen belesimuljon a fogsorba. Ekkor hagyományos hídról beszélünk. Egy másik megoldás az implantátumokra rögzített híd (egy ilyen megoldást láthat képünkön), ilyenkor az ínybe beültetett műgyökérbe csavart felépítmények tartják a hidat.

 

Mitől függ, hogy Önnél hagyományos vagy implantációs hidat fognak alkalmazni?

Ez a diagnózistól függ.

Előfordulhat, hogy kifejezetten az egyik változatot fogják Önnek ajánlani. Ha egy nagyobb foghiány szélén található fogak épek és egészségesek, akkor nagy valószínűséggel az implantációs hidat fogja javasolni az orvosa, mert ha nem muszáj, nem szívesen csiszolja le az egészséges fogakat.

Ha a foghiány egy vagy két fogra korlátozódik, és a két szélső fogat amúgy is meg kellene bontani – mert például kezdődő szuvasodás észlelhető rajtuk -, akkor valószínűleg a hagyományos híd lesz a megoldás.

Még az is megeshet, hogy mindkét lehetőség számba jöhet: ekkor a kezelőorvosa Önre hagyja a döntést.

Budapesti-Fogászati-Központ.jpg#asset:53511

Természetesen mindkét kezelésfajtáról részletes felvilágosítást kap (egy tipikus kezelésről itt olvashat bővebben), hogy minél könnyebben el tudja dönteni, melyik megoldás lesz Önnek a legmegfelelőbb.

Kiemelt cikkek