Fogászati kérdések

Mi a híd?

 mi a híd?

A fogászatban a fogpótlások egyik fajtája a híd. Ha egy vagy két foga teljesen hiányzik, a kezelőorvos dönthet a hagyományos híd vagy az implantáció mellett. Ha a híd mellett dönt, akkor a foghiány melletti fogaknak kell megtartaniuk a fogpótlást, ők lesznek a „tartópillérek”. Ezért is nevezzük ezt a fajta megoldást hídnak. (Egy esettanulmányunkban írunk a préskerámia konzolhídról, vagyis az ún. Maryland hídról is.)

A hagyományos hidak esetében a kezelés menete a legtöbbször a következő.

1, A diagnózis felállítása az állapotfelmérés és a röntgen- (és esetleg CT-felvételek) birtokában.

A felvételekre nagy szükség van, mert ezek alapján tudja a kezelőorvosa megállapítani, hogy mekkora terhelés érheti a híd pilléreit, vagyis a saját fogakat. Ezért sosem szabad megspórolni a szükséges felvételeket!

2, A kezelés során a majdani híd két oldalán elhelyezkedő fogat előkészítik a feladatra, vagyis lecsiszolják őket.

A fogakról ezután lenyomatot vesznek, és a kezelőorvos megállapítja a fogpótlás (vagyis a híd) kívánt színét. A fogpótlás elkészültéig ideiglenes koronát, hidat kap a páciens.

Fontos tudnia, hogy az ideiglenes pótlásokat nem szabad ugyanolyan terhelésnek kitenni, mint a saját fogakat. Ezek elsősorban azt a célt szolgálják, hogy valami legyen a hiányzó fogak helyén – vagyis főként esztétikai funkciójuk van, de természetesen a rágást, harapást is megkönnyítik. Amíg ideiglenes koronát vagy hidat használ, rágjon a másik oldalon, vagy kerülje el a kemény részeket tartalmazó (pattogatott kukorica) vagy „kicuppantós” élelmiszereket (rágógumi, karamella).

3, A lenyomat és a színkód a technikusokhoz kerül.

A szakemberek a lenyomat és a színkód alapján előállítják a fogsor adott helyére tökéletesen illeszkedő hidat. Ennél a fázisnál a páciens nincs jelen.

4, Körülbelül egy hét alatt elkészül a végleges fogpótlás.

elkeszul-fogpotlas.jpg#asset:32908

Ekkor megint kezelésre lesz szükség: az ideiglenes hidat eltávolítja a fogszakorvos, a kész fogpótlást pedig behelyezi és rögzíti. A páciensek ilyenkor szembesülnek azzal, hogy mennyire megszépíti mosolyukat egy tökéletes fogpótlás!

5, Kontrollok.

A félévenkénti, évenkénti kontrollok alkalmával a fogorvos mindig megvizsgálja a fogpótlás és az azt körülvevő íny állapotát.

Kiemelt cikkek