Esettanulmányok

Vissza a többi tanulmányhoz /

Fog megmentése mikroszkópos berendezéssel

Páciensünk egy másik rendelőből érkezett hozzánk, ahol nem végeznek mikroszkópos gyökérkezelést. A hagyományos eljárás után nyilvánvalóvá vált, hogy a kezelés nem volt sikeres, így a fog megmentéséhez mikroszkópos berendezéssel végzett kezelés vált szükségessé.

1

A kiindulási röntgenfelvételen jól látható, hogy a régi gyökértömés minősége nem a legmegfelelőbb, nem sikerült a gyökércsatornákat a teljes hosszon kitisztítani, ezáltal a fog gyökércsúcsa körül gyulladás alakult ki. (Az érintett területet pirossal rajzoltuk körbe.) Sajnos sokszor találkozunk ezzel a problémával. Ami talán még rosszabb, hogy ezek a gyulladások sokszor rejtve maradnak, egészen addig, amíg egyszer csak meg nem fájdul a fog. Ez történt most is, kedves páciensünk igen nagy fájdalmakkal érkezett.

Fog megmentése mikroszkópos kezeléssel kiindulási állapot
2

Első alkalommal eltávolítottuk a régi gyökértömést, megkerestük a csatornák végét, illetve a hátulsó gyökérben találtunk még egy, addig fel nem fedezett csatornarészletet. Ezt követően különböző vegyszerekkel kitisztítottuk a fogat, és gyógyszert tettünk a gyökércsatornákba. Második alkalommal készítettük el az új gyökértömést. Nagyjából egy hét telt el a két ülés között, és a páciens panaszai máris nagymértékben csökkentek. Pici ráharapási érzékenység volt tapasztalható, de ezt normálisnak tekintjük a kezelések között, egyes esetekben a gyökértömés befejezése után is, legalábbis egy kis ideig. A gyökértömés után üvegszálas csapos megerősítést helyeztünk a fogba.

Fog megmentése mikroszkópos kezeléssel gyökértömés
3

A gyökértömést követően a pácienst fél év múlva rendeltük vissza egy kontroll röntgenfelvételre. Saját elmondása szerint a gyökértömést követő pár napban még érzékeny volt a foga, azóta azonban teljesen panaszmentes. Mint az a felvételen is jól látható, a csontban lévő kezdeti fekete elváltozás mára már teljesen eltűnt, helyét az egészséges, ép csontszövet vette át. Készülhet a korona a fogra!

Fog megmentése mikroszkópos kezeléssel eredmény