Esettanulmányok

Vissza a többi tanulmányhoz /

Gyökérkezelés mikroszkóppal

A páciens fogérzékenységét egy mély szuvasodás okozta. Ám az érintett fogban nem a megszokott 3, hanem 4 foggyökércsatorna is volt, így a gyökérkezeléshez mikroszkópos berendezést kellett igénybe venni.

1

Dr. Molnár Katalin páciense arra panaszkodott, hogy foga érzékeny a hidegre és a melegre. A felvételen bekarikáztuk a fájdalmat kiváltó bal felső hetes fogat. Egy mély szuvasodás látható rajta, amely nagy kiterjedésű foganyag-veszteséget okozott. Nyilvánvalóvá vált, hogy az érzékenység hátterében ez a károsodás áll. A fog megmentéséhez gyökérkezelés szükséges. Ám a röntgenfelvétel A fog megmentéséhez gyökérkezelés szükséges. Ám a röntgenfelvételen az látható, hogy ennek a bal felső 7-es fognak - mint általában - 3 db foggyökere van, ám az első-külső (ún. mesio-buccalis) foggyökérben 2 db gyökércsatorna is található. Ezek feltárásához már mikroszkópos berendezést kell igénybe vennünk. Ez két lépésben történik: az első alkalommal megkeressük, feltárjuk, kitisztítjuk a csatornákat, majd ideiglenes, gyógyszeres töméssel látjuk el.

 mikroszkópos gyökérkezelés 1
2

A második ülésben a fogból eltávolítjuk az ideiglenes lezárást, majd egy újabb fertőtlenítés következik, és a tisztítás után elvégezzük a gyökértömést. A kontroll röntgenfelvételen jól kivehető, hogy a fognak elöl nem egy, hanem két gyökere van: ha ezt nem sikerül megtalálnunk és letömnünk, az később panaszokat és gócos tüneteket okozhat. A mikroszkópos berendezés nagy segítséget nyújt az ehhez hasonló extra foggyökerek felderítésében. Most is így történt, és az érintett fog megmenekült attól, hogy el kelljen távolítani a folyamatosan fennálló panaszok miatt.

 mikroszkópos gyökérkezelés 1