Esettanulmányok

Vissza a többi tanulmányhoz /

Implantátumokon rögzített fogpótlás teljes foghiányra

Páciensünk saját fogait még korábban elveszítette, hozzánk a fogatlan állcsontokba beültetett implantátumokkal érkezett. Kezelését Dr. Záhonyi Balázs kollégánk végezte. Mindkét állcsont esetében cirkóniumvázra készült porcelán leplezésű pótlást javasolt, csavarozható rögzítéssel.

1

Páciensünk úgy érkezett, hogy felül 8, alul 6 implantátum került előzőleg beültetésre, az implantátumokba pedig ún. gyógyulási csavarokat helyeztek. Ideiglenes megoldásként felső és alsó teljes kivehető fogpótlást viselt az átmeneti időszakban. Páciensünk kérését figyelembe véve mindkét állcsont esetében cirkóniumvázra készült porcelán leplezésű pótlást javasoltunk, csavarozható rögzítéssel.

Csavarozott fogpótlás előtti állapot
2

A kezelés során először egy ún. zárt kanalas lenyomatot követően nyitott kanalas lenyomatvételi eljárásra is sor került. A fogtechnikai labor először elkészítette a diagnosztikus fogpróbát. Ez egy roppant hasznos munkafázis, hiszen így a páciens, az orvos és a fogtechnikus is előre látja a később elkészült fogpótlást.

Csavarozott fogpótlás, fogpróba
3

A fogpróbán tapasztaltak és megbeszéltek alapján a fogtechnikai labor elkészítette a cirkóniumvázat. Ez még leplezés nélküli nyers váz, viszont orvosi szempontból igen fontos fázis, mert a készülő csavarozható hídpótlás pontossága ilyenkor ellenőrizhető.

Csavarozott fogpótlás, vázpróba
4

A vázpróbát követően a fogtechnikai labor elkészítette a csavarozható hídpótlás vázának leplezését. A leplezés tulajdonképpen a külső megjelenést takarja, vagyis ilyenkor már szinte a kész pótlásról beszélhetünk. A mattpróba alkalmával becsavarozzuk, majd ellenőrizzük a szájban a pótlást. Ez a lépés már páciensünk számára is izgalmas, mivel a fogak, síkok kinézete, alakja már kontrollálható, ugyanakkor a módosítása még mindig lehetséges. Amennyiben mind a páciens, mind az orvos elégedett az eredménnyel, a fogtechnikai laborban a munkát készre égetik, a magas esztétikai végeredményt elérő módosításokat elvégzik. Páciensünk a kezelés során végig együttműködő és türelmes, a végeredménnyel pedig maximálisan elégedett volt.

Csavarozott fogpótlás eredménye