Esettanulmányok

Vissza a többi tanulmányhoz /

Mikroszkópos gyökérkezelés girbegurba foggyökércsatornák esetén

A pácienst egy másik rendelőből küldték hozzánk mikroszkópos gyökérkezelésre, mert a csatornák görbeségét látva hagyományos módszerrel a kezelésbe nem mertek belevágni. A mikroszkópos technika szerencsére ezúttal is segített.

1

A fog kinyitása után a csatornákat a látható görbület miatt óvatosan, különleges technikával dolgoztuk fel. Már a kezelés elején érzékelhető volt, hogy a két, egyébként külön kijárattal rendelkező csatorna között van kapcsolat. Az egyik csatornába egy speciális szívóberendezést helyezve a másik csatornából is sikerült eltüntetni a folyadékot. Közvetlenül a gyökértömés előtt a majdani gyökértömő „pálcikákkal” készült röntgenfelvételen ellenőriztük, valóban jó helyen vagyunk-e, és az elektromos bemérő készülékünk segítségével jó hosszokat sikerült-e megállapítanunk. A felvételen egyenesebbnek látszó gyökérben rövidebbnek tűnik a hossz a röntgenen látható véghez képest, azonban itt nem a gyökércsúcson van a kijárat, hanem a gyökér oldalán.

 mikro 11 02 foggyokerek
2

Mint minden alkalommal, a gyökértömés megkezdése előtt a fog csatornarendszerét többféle vegyszerrel, illetve egy speciális átöblítő rendszerrel kezeltük, hogy a benne lévő idegszövet-maradványokat teljes mértékben el tudjuk távolítani. Erre azért van szükség, mert az úgynevezett oldalcsatornákat mechanikusan, gyökérkezelő tűkkel nem tudjuk közvetlenül elérni. A gyökértömésről készült felvételen nagyszerűen látszik egy ilyen oldalcsatorna teljes feltelítődése: ezt nyilakkal jelöltük.

 mikro 11 03 gyokertomes a
3

Ezen a képen látható a fog kontrollfelvétele. A gyökértömést követően a fogat üvegszálas-csapos megerősítéssel láttuk el, ezt követően pedig a kezelőorvos beragasztotta az elkészült hídpótlást.

 mikro 11 05 kontroll