Esettanulmányok

Vissza a többi tanulmányhoz /

Mikroszkópos gyökérkezeléssel megmentett fog

A régi, hagyományos gyökérkezelés nem gyógyította meg a beteg fogat, ezért a páciens hozzánk fordult segítségért. A mikroszkópos gyökérkezelés azonban ilyen esetekben is megoldást tud nyújtani! A  kezelési terv a régi gyökértömés eltávolítása volt Zeiss operációs mikroszkópban, a csatornák kitisztítása a teljes hosszon, majd új, csúcsig érő gyökértömés elkészítése.

1

Dr. Kovács Kitti páciense egy három éve készült gyökértöméssel kapcsolatos panaszával kereste fel rendelőnket. A kérdéses fog az utóbbi időben bizonytalan panaszokat produkált. Néha kifejezetten fájt, néha a páciens „érezte”, hogy van foga, néha pedig teljesen panaszmentes volt. A vizsgálatot egy kis röntgenfelvétel készítésével kezdtük, majd ezt tüzetes szájüregi vizsgálat követte. A fog kopogtatásra érzékeny volt, illetve a röntgenfelvételen egyértelműen látható a csontban lévő krónikus gyulladás (amelyet az alsó képen pirossal rajzoltunk körbe), illetve az ezt kiváltó ok, a rövid gyökértömés (amelynek hiányzó szakaszát sárgával jelöltük).

 mikroszkópos gyökérkezelés 1.kép
2

A régi gyökértömés eltávolítása, illetve a csatornák teljes feltárása után a későbbi gyökértömő „pálcikákkal” készült röntgenfelvétel. Ezen ellenőrizzük le a gyökértömés készítése előtt, hogy valóban jól dolgoztunk-e, és hogy sikerült-e minden csatornának eljutni a végéig.

 mikroszkópos gyökérkezelés 2. kép
3

Az alábbi felvételen látható a kész gyökértömés első szakasza, amikor a gyökértömés alsó harmadát készítjük el meleg guttapercha-technikával. A kiindulási röntgenfelvétellel összehasonlítva látható, hogy a gyökértömő anyaggal szépen sikerült elérni a gyökércsúcsok végéig.

 mikroszkópos gyökérkezelés 3. kép
4

A teljes, kész gyökértömés, illetve az üvegszálas csap beragasztása után készült a felvétel. A csapos megerősítésre sajnos azért volt szükség, mert a fog koronájának jó része hiányzott. Ilyenkor a maradék foganyag védelme érdekében vagy öntött, vagy üvegszálas csapot helyezünk a fogba.

 mikroszkópos gyökérkezelés 4. kép
5

3 hónapos kontrollfelvétel. A gyógyulás még nem teljes, de már egyértelműen látható a kedvező folyamat. A kiinduló képen megfigyelhető, hogy a gyökércsúcsok körül lévő elváltozás, az a jellegzetes fekete árnyék már halványodik, a gyulladás helyét egyre jobban az ép csont tölti ki.

 mikroszkópos gyökérkezelés 5. kép