Img szájsebészeti beavatkozás altatásban

Fogászati beavatkozások altatásban

ALTATÁSOS FOGÁSZAT

Az altatásban végzett fogászati beavatkozások egyik előnye, hogy a páciensek teljesen fájdalommentesen részesülhetnek kezelésben, így nem kell a félelem, vagy a stressz okozta további tünetekkel számolniuk. Természetesen vannak olyan beavatkozások, amelyek kizárólag altatásban végezhetőek, és olyanok is, amelyeket egyáltalán nem javasolt altatásban végezni. Klinikánkon ehhez csúcstechnológiát alkalmazó Dräger altatógépek állnak rendelkezésre.

Mikor javasolt altatásban végezni a fogászati kezeléseket?

Jellemzően akkor, amikor egy szájsebészeti beavatkozás időtartamában vagy kiterjedésében indokolttá teszi a páciens altatását. Ilyen lehet például az, amikor több bölcsességfog egyidejű, szájsebészeti feltárásból történő eltávolításait, vagy amikor több implantátum behelyezését és gyökéreltávolításokat egyszerre kell elvégezni, esetleg nagyobb és összetettebb csontpótló beavatkozások alkalmával. Előfordul, hogy túlzott garatreflex-érzékenység indokolja az altatásos fogászatot. A fogszakorvos mérlegelheti az altatás szükségességét abban az esetben is, amikor a páciens szorongása a szokásos technikákkal nem enyhíthető.

Fogászati műtét altatásban budapest modern fogászatán
Altatásos fogászat budapest

Mikor nem javasolt a fogászati kezelést altatásban végezni?

Vannak olyan típusú, főleg konzerváló fogászati beavatkozások, amikor kifejezetten fontos a páciens ébrenléte a lenyomatvételek során. Az altatás ugyanakkor megviseli a szervezetet, és előfordulhatnak mellékhatások is. Ezért szakorvosaink mindig mérlegelik a kockázatokat és az altatással járó előnyöket.

Számos páciens érzi úgy, hogy a kezeléstől való szorongására egyedül az altatás jelenthet megoldást. Mivel klinikánk indulása óta a páciensbarát fogászat megteremtését tűzte ki célul, és ezért élen jár a szorongásenyhítő technikák és a fájdalommentes kezelések alkalmazásában, a személyes konzultáció során pácienseink sokszor rádöbbennek arra, hogy valójában nincs szükségük az altatás egyik fajtájára sem.  Nagyon sok esetben már annyi is elegendőnek bizonyul a szorongás enyhítésére, hogy pácienseink megismerik a kezelés menetét, a felhasznált anyagokat, az orvos személyét. Segíthet egy enyhe nyugtató (Xanax) beszedése is.

Milyen veszélyekkel járhat az altatás?

Mint minden komoly beavatkozásnak az emberi szervezetre, az altatásnak, legalábbis az intravénás dormicumnak és a mélyaltatásnak lehetnek szövődményei. Bár a kötelező látleletek éppen azért kellenek, hogy az aneszteziológus szakorvos minden lehetséges kockázatot kizárjon, az emberi test előre nem látható módon is reagálhat egy kémiai szerre.

A mellékhatások, szövődmények sokfélék lehetnek, de ha nem is lépnek fel, akkor is elmondható, hogy az altatás megviseli a szervezetet. Egy lelkiismeretes szakorvos csak akkor fogja ajánlani egy beavatkozás altatásban történő elvégzését, ha gondosan mérlegeli a kezelés előnyeit és a lehetséges bonyodalmak, szövődmények hátrányait, és az érvek az altatás felé billentik a mérleg nyelvét.

Milyen vizsgálatokra és előkészületekre van szükség egy altatásos fogászati beavatkozást megelőzően?

Altatásos beavatkozás előtt a kezelőorvosa mindenképp el fogja Önt küldeni egy teljeskörű kivizsgálásra. A kapott eredményeket pedig továbbítja az aneszteziloógus szakorvosnak, aki ellenőrzi, hogy az egészségi állapota megfelelő-e egy ilyen jellegű beavatkozáshoz.

Vegye komolyan kezeloorvosa kéréseit, tanácsait a műtéttel kapcsolatban: szüksége lesz kísérőre, aki a műtét után hazaviszi,mivel az altatás után közvetlenül még nem teljesen biztonságos egyedül közlekednie. Még ha jól is érzi magát, egy váratlan gyengeség vagy szédülés balesetet okozhat, ezért autót vezetni például tilos az altatásos beavatkozást követő 12 órában.

 szükséges vizsgálatok altatás előtt

Szükségs vizsgálatok altatásos beavatkozás előtt:

  • EKG,
  • labor vizsgálat,
  • mellkasröntgen

Altatás ára

Altatás (ITN – intratracheális narkózis)
200 000 - 280 000 Ft

Milyen altatásfajták léteznek?

Intravénás Dormicum

Ennél az eljárásnál a páciens ténylegesen álomba merül. Aneszteziológus szakorvos adja be intravénásan az altatószert. A páciensnek megmarad a spontán légzése és nyelési reflexe. A páciens csak kísérővel távozhat, mivel az altatószer fokozatosan ürül ki a vérből, és koncentrálóképessége még nem áll vissza a biztonságos szintre a hazaút során.

Mélyaltatás – ITN (intratracheális narkózis)

Ez az az altatásfajta, amelyet a legtöbb ember a hétköznapi altatás szóval társít. Ennél az altatástípusnál az aneszteziológus szakorvos intravénásan adagolja az altatószert, de emellett a pácienst intubálja is (a garatba speciális tubust vezet be az altatóorvos a lélegeztetéshez). Spontán légzés, nyelési reflex ekkor nincs, a szervezet izmai teljesen ernyedtek. A páciens életfunkcióit csúcstechnológiás berendezés segítségével monitorozza az altatószakorvos. A mélyaltatásban végzett beavatkozások komoly, több órás műtéteket tesznek lehetővé. A páciens hazaengedése ennél az altatásfajtánál is csak kísérővel megengedett pár órás megfigyelés után.