Fogpótlások

/

Csapos műcsonk

Abban az esetben, mikor a fog koronai része olyan mértékben meggyengült, hogy felülete nem nyújthat megfelelő tartást a korona számára, akkor ún. „csapos műcsonkot” kell készíteni, melynek pontosan kell illeszkednie a gyökércsatornába. Anyaga szerint készülhet különböző fémötvözetekből: ún. „hagyományos” nikkelmentes fém, vagy arany, illetve galvánarany. Lehet fémmentes: cirkónium- dioxid vagy üveg-, szénszálas is.

A csapos műcsonk felvitelének menete

Aszerint, hogy milyen típusú csapos műcsonkot alkalmaz a fogorvos – fogtechnikus által öntött vagy előregyártott gyári csapot – eltér a beavatkozáshoz szükséges kezelések száma.
Abban az esetben, ha elegendő e rendelőben felépíteni a csiszolt csonkot, akkor rögtön a csiszolást követően megfelelő előfúrók segítségével megtörténik a csapos műcsonk helyének kialakítása. Majd a csap ragasztócementtel kerül a foghoz rögzítésre.
Abban az esetben, mikor fogtechnikus által öntött csapos műcsonk szükséges, akkor az első alkalommal a megfelelő előfúrók használatát követően lenyomatvétel következik. A lenyomat alapján a fogtechnikus elkészíti a csapos műcsonkot. A második ülésben kerül a csap rögzítésre, és ekkor vehető a lenyomat a koronához.

60 000 Ft