Fogpótlások

/

Csapos műcsonk

Gyökércsapos fogpótlás, csapos műcsonk felvitele

fogpótlás ma már számtalan módszerrel történhet: fog implantátumok, fogkoronák, ideiglenes- és állandó fogsorok, fogprotézisek enyhíthetik a foghiányt. A gyökércsapos fogpótlás egy csapos műcsonk előkészítésével és arra készített fogpótlással (koronával vagy betéttel) megelőzi azt, hogy nagyobb fogászati beavatkozáson menjen keresztül a páciens.

Mikor van szükség gyökércsapos fogpótlásra?

Abban az esetben, mikor a fog koronai része olyan mértékben meggyengült, hogy felülete nem nyújthat megfelelő tartást a korona számára, akkor ún. „csapos műcsonkot” kell készíteni, melynek pontosan kell illeszkednie a gyökércsatornába. De milyen konkrét esetekről beszélhetünk?

  • Fogászati trauma: Ha a fog súlyosan megsérült egy baleset vagy ütés következtében, de a gyökér még egészséges és stabil.
  • Kiterjedt fogszuvasodás: Amikor fogszuvasodás miatt a fog jelentős részben károsodik, de a gyökér még nem érintett.
  • A fog tengelyállásának korrigálása esetén

A gyökércsap alapfeltétele, hogy a sérült fog gyökérkezelt legyen. Nem végezhető el a beavatkozás, ha a gyökértömés nem készült el megfelelően vagy inkorrekt gyökértömés esetén, vagy ha a fog a fogíny alá tört.

A csapos műcsonk anyaga

Anyaga szerint készülhet különböző fémötvözetekből: ún. „hagyományos” nikkelmentes fém, vagy arany, illetve galván arany. Lehet fémmentes: cirkónium- dioxid vagy üveg-, szénszálas is.

Meddig nyújt megoldást a gyökércsapos fogpótlás?

A gyökércsapos fogak élettartama függ a fog gyökércsatornájának állapotától, amelyben a fog rögzül. A gyengélkedő gyökércsatornák megfelelő szájhigiéniával hosszú időn keresztül megőrizhetők, de a normál öregedési folyamatok és az egyoldalú rágási terhelés idővel károsíthatják ezeket. A gyökércsapos pótlás szerkezetileg érzékenyebb, könnyebben károsodik, ha túlzott vagy egyoldalú terhelésnek van kitéve, ezért is fontos a szájhigiénia és a szabályok betartása.

A rendszeres ellenőrzések és a fogkőeltávolítás mellett azonban az élettartam elérheti az öt-tíz évet, sőt, akár ennél is hosszabb lehet.

A csapos műcsonk felvitelének menete

Aszerint, hogy milyen típusú csapos műcsonkot alkalmaz a fogorvos – fogtechnikus által öntött vagy előregyártott gyári csapot – eltér a beavatkozáshoz szükséges kezelések száma.

Abban az esetben, ha elegendő e rendelőben felépíteni a csiszolt csonkot, akkor rögtön a csiszolást követően megfelelő előfúrók segítségével megtörténik a csapos műcsonk helyének kialakítása. Majd a csap ragasztócementtel kerül a foghoz rögzítésre.

Abban az esetben, mikor fogtechnikus által öntött csapos műcsonk szükséges, akkor az első alkalommal a megfelelő előfúrók használatát követően lenyomatvétel következik. A lenyomat alapján a fogtechnikus elkészíti a csapos műcsonkot. A második ülésben kerül a csap rögzítésre, és ekkor vehető a lenyomat a koronához.

Csapos műcsonk ára

Mennyibe kerül a gyökércsapos fogpótlás?

60 000 Ft