Fogpótlások

Kivehető Fogpótlások /

Kivehető fémlemezes fogsor, a kényelmes megoldás

A részleges fémlemezes fogsor jóval komfortosabb viselet a teljes lemezes változathoz képest.

Kivehető fémlemezes fogsor, a kényelmes megoldás

Mi az a fémlemezes fogsor, milyen esetekben készíthető, és mi a különbség a fém és a műanyag alaplemezek között a kényelem szempontjából? Hogyan készülnek a kivehető fogsorok, és mire ügyeljünk a tisztításuk során?

Műfogsor fajták: részleges és teljes kivehető fogpótlások

Amikor a foghiány olyan kiterjedt, hogy fix fogpótlás, azaz híd nem kivitelezhető, kivehető fogpótlást kell készíteni, ami kiterjedése szerint lehet részleges – mikor a páciens még rendelkezik az alsó-felső fogsor rögzítésre alkalmas fogakkal – vagy teljes, mikor már nincs fog az adott állcsontban.

Fémlemezes fogsor vs akrilát alaplemez

A részleges és a teljes kivehető fogpótlások is alaplemezből, műínyből és műfogakból épülnek fel. Részleges fogpótlás esetén az alaplemez többnyire fémötvözetből készül, míg a teljes fogpótlásnál akrilát műanyagot használunk. A fém és a műanyag alaplemezek között az a különbség, hogy a műanyag protézisek lazán illeszkednek és terjedelmesebbek, míg a fémlemezes műfogsorok jobban illeszkednek, jól tartanak és kisebb felületet foglalnak el a szájpadlásból.

Fémlemezes fogsor fajtái a rögzítés szerint

A részleges fémlemezes fogpótlások a megmaradt fogakon rögzülnek, anyaguk pedig az esetek többségében fém (kobalt-króm ötvözet) és műanyag (akrilát) kombinációja. A fémlemezes kivehető fogsor az elhorgonyzás szerint lehet

  • öntött kapcsos,
  • csúsztatós és
  • teleszkópos.

Az elhorgonyzás jobb tartást eredményez, és a szájpadlást sem kell teljesen befednünk. Ennek a következő előnyei vannak:

  • Az ételek íze és textúrája jobban érvényesül az akrilát műfogsorhoz képest, amely a szájpadlást eltakarja.
  • A műfogsor viseléséhez nagyobb kényelem társul.

Tipp: A fogpótlások típusairól, illetve a különböző rögzítési módokról a Minden, amit a fogpótlásokról tudni szeretne című cikkünkben olvashat bővebben.

Részleges fogsor képek.

A kivehető fogsor elkészítésének menete és tisztítása

Akár teljesen fogatlan, akár még pár foggal rendelkező állcsontra kerül a kivehető fogsor, mindkét állcsontról lenyomatot kell készíteni. A lenyomatok célja, hogy a későbbiekben a fogsort viselő állcsont pontos mása álljon a fogtechnikus rendelkezésére. Csak így valósulhat meg, hogy a kivehető fogsor a fogatlan nyálkahártya-csont alapzatra, illetve a még meglévő fogakhoz pontosan illeszkedjen.

A kivehető részleges vagy teljes műfogsorok ugyanúgy ápolást igényelnek, mint a természetes fogak.

  • Evés után vegye ki és öblítse le a fogsort, hogy eltávolítsa az ételmaradékot.
  • Ügyeljen arra, hogy tisztítás közben ne hajlítsa meg és ne sértse meg a fogakat vagy az elhorgonyzást.
  • A műfogsor eltávolítása után tisztítsa meg a szájüregét is. Használjon puha sörtéjű fogkefét a természetes fogakon.
  • Legalább naponta mossa meg műfogsorát egy puha sörtéjű kefével és műfogsortisztítóval.
400 000 Ft