Fogpótlások

/

Fogászati híd: fogpótlás híddal, hatékonyan

fogászati híd levétele és felrakása fogászati klinikánkon

A pácienseinket nagyon érdekli, mennyire tartós egy fogászati híd, ami a fogpótlások egyik nagyon gyakori fajtája. Szakértőnk, Dr. Sápi Béla, a konzerváló fogászat és fogpótlástan szakorvosa válaszol erre a kérdésre.

Mi a fogászati híd, avagy a foghíd?

A foghidak pótolják a hiányzó fogakat, helyreállíthatják a rágási funkciót, javítják a megjelenését és a szájüreg egészséget, méghozzá úgy, hogy két pilléren nyugvó stabil rész hidal át egy foghiányt.

A fogászati hidak fajtái

A fogászati híd pillére alapján 2 típust különíthetünk el:

 • a hagyományos, vagyis fogakon rögzített, illetve
 • az implantátumokon rögzülő hidat.

Hagyományos híd esetében a két pillért a szomszédos fogak jelentik, az implantátumokra épülő híd esetén pedig az állcsontba beültetett műgyökérbe csavart felépítmények tartják meg a hidat.

Mikor ajánlott a híd fogpótlás?

 • Ha a foghiány melletti fogak már nagymértékben sérültek és/vagy többszörösen kezeltek.
 • Ha a foghiány pótlása implantátummal valamiért nem lehetséges.
 • Ha a páciens szájsebészeti beavatkozás nélkül szeretné megoldani a fogpótlást.

Fogászati híd problémák: tartósság, megszokás és tisztítás

A fogászati híd élettartamát sok tényező befolyásolja, így például a páciens életmódja. A dohányzás negatívan befolyásolja a statisztikákat, mivel a füstben lévő méreganyagok legyengítik az íny egészséges védekezését. A sebezhetőbb ínyben, csontban – a tartószövetekben – könnyebben alakul ki fogágybetegség, melynek előrehaladott állapotában kilazulhatnak a fogak. A mozgó fogak pedig nem képesek stabilan megtartani a fogpótlásokat, így a híd élettartamát lerövidítik.

A híd elhelyezkedése, mérete sem mindegy. Egy fog hiányát pótló híd többnyire hosszabb életű, mint egy nagyobb rést áthidaló szerkezet. A közhiedelemmel ellentétben azonban a híd anyaga sokkal kevésbé befolyásolja az élettartamot. Ma már nagyon jó minőségű anyagokból (kobalt-króm ötvözetre égetett porcelánból-fémkerámia híd-, cirkonvázra égetett porcelánból, monolit – egyösszetevős – cirkonból) készülnek a fogpótlások. Mindegyikkel van esély arra, hogy a fogpótlás híd akár évtizedekig a szájban maradjon.

A kérdésre tehát nehéz egy számmal válaszolni. Ha mégis muszáj, azt mondanám, egy szakszerűen elhelyezett, jó minőségű anyagból készült híd ki kell hogy tartson minimum 5-10 évig, ám gondos szájápolás, egészséges táplálkozás és életmód mellett nem ritka, hogy csak 15-20 év után válik esedékessé a fogászati híd cseréje.

A fogászati híd megszokása

Egyénfüggő, de előfordulhat hosszabb megszokási periódus. Hosszabb ideig tartó foghiány esetén a rágást, beszédet „újra kell tanulnia” a szájüregnek, ám idővel hozzászoknak az izmok a foghídhoz.

A fogászati híd tisztítása

A foghíd ápolása hasonló a természetes fogak ápolásához.

 • Naponta mosson fogat és használjon fogselymet.
 • Minden nap tisztítsa meg a híd alatti részt fogselyemmel vagy fogköztisztító kefével.
 • Kerülje a rendkívül kemény vagy rágós ételeket.
 • Rendszeresen keresse fel fogorvosát ellenőrzésre és tisztításra.

A fogpótlás menete fogászati híddal

Fogpótlás híddal akkor történik, hogyha egy köztes fog hiányzik. Ilyenkor a foghiányt a szomszédos két fog tartja, mint pillér. A foghíd felhelyezésének feltétele, hogy a hidat tartó fogak egészségesek legyenek. Ezeket előkészítjük a hídhoz, “lecsiszoljuk”.

A lecsiszolt fog nem veszít épségéből, ugyanolyan egészséges fog marad. A kialakult végeredmény hűen tükrözi az eredeti állapotot, a foghíd csaknem észrevétlen tagjává válik a mosolynak. Fontos azonban, hogy a híd felhelyezése után jobban figyeljünk oda kemény falatok rágásakor.

Fogászati híd árak

Mitől függnek a foghíd árak?

 • Attól, hogy egy vagy több fog hiány hiányzik-e, azaz a szükséges koronák számától.
 • A fogászati híd anyagától.
 • A hidat tartó pillérfogakat érintő esetleges egyéb kezelésektől.

Irányadó, 2024-es árainkért kattintson ide: Áraink

Fogpótlás híddal? Keressen fel bennünket!

Hidas fogpótlást szeretne? Keressen fel bennünket Budapest szívében az Uniklinik Fogászat és Implantációs Központban! Online bejelentkező rendszerünkkel gyorsan és kényelmesen foglalhat időpontot. A kapcsolatfelvételtől kezdve pár hét alatt orvosolható a hiányzó fogak miatti kellemetlenség: a rágás nehézsége és az esztétikai hátrányok.

Amennyiben szeretné, hogy elismert és szakképzett fogorvosi csapat lássa el, foglaljon hozzánk időpontot!