Img konzerváló fogászat gyökérkezelés

Konzerváló fogászat

A konzerváló fogászat olyan kezeléseket foglal magába, amelyeknek célja a saját fog megtartása. A fogtöméseket és a gyökérkezeléseket soroljuk ide, amelyek igen gyakran megmentik a begyulladt fogbéllel rendelkező fogat az eltávolítástól, hogy az még hosszú-hosszú évekig szolgálja tulajdonosát.

Gyökérkezelés, endodoncia

A gyökérkezelés az egyik legelterjedtebb konzerváló fogászati eljárás. A kezelés legfőbb célja, hogy a fog belsejéből a gyulladt, elhalt szöveteket eltávolítsák, ezáltal megállítsák a szövetek további károsodását és megszüntessék a fájdalmat.

A gyökérkezeléssel foglalkozó tudományág az endodoncia. Ez az általános fogászat része, ám a terület a dinamikusan fejlődő technológia (gépi tágítók, apexlokátor, az eljáráshoz kifejlesztett mikroszkópok) és a kezelések növekvő számának köszönhetően egyre inkább a specializálódás felé halad.

 gyökérkezelés endodoncia
 konzerváló fogászat gyökérkezelés

Miért szükséges egy fogat gyökérkezelni?

A gyökérkezeléstől sokan tartanak, pedig az eljárás fő célja, a fogunk megtartása. A beavatkozás olyan fogainkat érinti, melyekben a szuvasodást okozó baktériumok elérik a fog pulpakamráját, mely tartalmazza a fog ér és idegképleteit. Ezen fogak kezelés nélkül gócnak számítanak és hosszú távon foghúzásra vannak ítélve. A gyökérkezelés lényege a fog gyökércsatornáinak kitisztítása, és résmentes lezárása. Az így  már nem gyulladt foggyökér a kezelés után már felépíthető, így megmenthető, még hosszú évekig használható panaszmentesen. A csatornák kitisztítása és fertőtlenítése a tapasztalt endodontus számára rutineljárásnak mondható. A kihívást a nagyon vékony vagy kifejezetten görbe csatornák jelentik. Szerencsére a modern eszközökkel, mint a roppant vékony és hajlékony nikkel-titán ötvözetű tűk, a kezelés ezekben az esetekben is hatékony. Különösen a gyökérkezelésre kifejlesztett mikroszkóp jelent óriási segítséget az endodontus számára: 15-20-szoros nagyításban minden csatorna megtalálható, esetleges korábbi inkorrekt gyökértömése kicserélhető.  Mivel gyökérkezelésre jellemzően erős fogfájást követően kerül sor, hatalmas megkönnyebbülést szerez a pácienseknek, hogy megszabadulhat a fájdalomtól, és az esetek döntő többségében még a fogai is megmarad. A gyökérkezelések közötti időszakban, sőt a végleges gyökértömés után is előfordulhat, hogy érzékenységet vagy fájdalmat tapasztal, de ez az érzékenység már hamar el fog múlni.

A gyökérkezelés menete

A gyökérkezelésnek megvannak a maga tipikus lépései, ám a konkrét esetek ettől eltérhetnek. Ám ez az általános leírás is képet tud adni Önnek arról, mi fog történni egy gyökérkezelés során.

  1. Először a diagnózist állítja fel a fogszakorvos. A gyökérkezelésre erős, még fájdalomcsillapítóra sem szűnő fájdalom esetén van komoly esély, ám a diagnózishoz sok esetben röntgenfelvételre is szükség van.
  2. A gyökérkezelés érzéstelenítéssel kezdődik. Bár az injekciót sokan nem szeretik, az endodontus ilyenkor szokta megjegyezni, hogy a kezelés során ez a legkellemetlenebb lépés: innentől kezdve már nem fog fájdalmat érezni.
  3. A fog koronarészének átfúrása következik, hogy az idegkamrát feltárják.
  4. Az idegkamra feltárása után a fogszakorvos tüzetesen átvizsgálja a fogat, és megállapítja a gyökércsatornák helyét.
  5. Következik a csatornák megtisztítása. Ilyenkor különféle eszközöket használ a fogszakorvos, hogy a csatornákban megbújó, gyulladást okozó anyagot, valamint a gyökércsatorna külső rétegét  eltávolítsa. A cél az, hogy kizárólag egészséges szövetek maradjanak a gyökércsatornában.
  6. A csatornába fertőtlenítő anyag kerül, hogy a gyulladást maradéktalanul megszüntessék.
  7. A fogszakorvos ideiglenes tömést helyez ez a fog koronai részén.
  8. Tipikusan egy hét szünet következik. Ha ezalatt nem jelentkezik semmilyen panasz, akkor egy hét múlva a fogorvos elkészíti a végleges gyökértömést, és a kezelésnek vége. Ha érzékenység, fájdalom lép fel, a fogcsatornát át kell öblíteni, és egy másik fertőtlenítő anyagot kell bejuttatni. Ezt újabb hét „próbaidő” követi, és ez a ciklus ismétlődik, amíg a fog gyulladása véglegesen meg nem szűnik.

Fogtömés

A fogak tömésénél sokszor nem csak a rágási funkció helyreállítása a fontos, hanem az is, hogy a páciens újra jól érezze magát, egészségesnek lássa a fogsorát. A fogszínű tömés egy esztétikus fogászati megoldás a hiányos foganyag pótlására.

A töméskészítés célja nemcsak a rágási funkció helyreállítása és az esetleg károsodott hangképzés korrigálása, hanem messzemenően ki kell elégítenie az esztétikai igényeket. A töméskészítés során az ép foganyag maximális kímélését tartjuk szem előtt, melyet az ún. adhezív töméstechnika alkalmazásával tudunk elérni.

A fogfúrás, fogszínű tömés kezelésének menete

Az érzéstelenítést követően a szuvas rész eltávolításra kerül megfelelő fúrók alkalmazásával. Ezután a tömés mélységbeli kiterjedésétől függően úgynevezett alábélelő anyag kerül az kifúrt üreg alapjára. Így a nagyon mély kavitások esetén az idegkamra, melyhez a mély üreg esetén közel kerül a tömés, védve van. Ezt követően kerül elkészítésre a fogszínű tömés. Ehhez a kifúrt üreget kondicionálni kell (37%-os ortofoszforsavval).

A kondicionáló zselé eltávolítását követően a bondanyag felvitele és LED-lámpával történő megvilágítása következik. A kondicionálásnak és bondozásnak köszönhető a tömés mikroretenciós rögzülése a fogszövethez, így nem kell felesleges ép fogszövetet eltávolítani a tömés elkészítéséhez, mint a korábban alkalmazott pl.: amalgámtömés esetében. A fogszínű tömőanyag felvitele rétegenként történik, melyeket külön-külön meg kell világítani. A töméskészítés zárófázisában megtörténik a tömésszélek lesimítása (finírozása), majd az antagonista foggal való érintkezés ellenőrzése. A tömés a fényesre polírozással készül el végleg.

A fogszínű tömés során a legmodernebb alapanyagokat használjuk.

Gyökérkezelések

Klinikánkon a korrekt orvosszakmai ellátás érdekében a kis- és nagyőrlő fogak gyökérkezelését csak mikroszkópos módszerrel, erre specializálódott kollégák végzik.

Gyökérkezelés: trepanálás (1-2 csatorna)

A trepanálás a gyökérkezelés egyik első fázisa, amely során a fogorvos megnyitja az idegkamrát és megkeresi a gyökércsatornákat. Ez a tevékenység a fogászatban rutinmunkának számít, de nagy szakértelmet és körültekintést igényel, mivel a fogak gyökércsatornái sokszor igen vékonyak és bonyolult rendszerűek.

37 500 Ft - 45 000 Ft
Gyökérkezelés: tágítás (1-2 csatorna)

A gyökérkezelés második fázisában a fogorvos feltágítja és kitisztítja a gyökércsatornákat, előkészítve a fogászati kezelés következő fázisát, melynek során egy ideiglenes tömés kerül a gyökércsatornákba.

37 500 Ft - 45 000 Ft
Gyökértömés (1-2 csatorna)

A gyökértömés során először csak egy ideiglenes, gyógyszeres tömés kerül a fogba. Ha a páciens panaszmentes, a szakember előkészíti a következő fázist: néhány nap után végleges tömés kerül a fogba.

37 500 Ft - 45 000 Ft
Trepanálás akut páciens esetén
40 000 Ft
Trepanálás akut páciens esetén koronán vagy hídon keresztül
55 000 Ft
Ideiglenes gyógyszeres lezárás
18 500 Ft

Fogtömés

A fogak tömésénél sokszor nem csak a rágási funkció helyreállítása a fontos, hanem az is, hogy a páciens újra jól érezze magát, egészségesnek lássa a fogsorát. A fogszínű tömés egy esztétikus fogászati megoldás a hiányos foganyag pótlására.

Esztétikus Fogtömés

A fogszínű tömés jó megoldás azok számára, akiknek az egészségük mellett a megjelenés is fontos.

25 000 - 50 000 Ft
Amalgám tömés eltávolítása
11 500 Ft
Ideiglenes fogtömés
10 000 Ft