Kozmetikai Fogászat

Fogfehérítés /

Fogfehérítő szett otthoni fogfehérítéshez

A fog elszíneződését kiváltó okot mindenképpen tisztázni kell a fogfehérítés módjának kiválasztása előtt, hiszen az elszíneződés oka és mélységbeli kiterjedésének ismeretében lehet jól megválasztani a fogfehérítés módját. Ennek megfelelően nagyon fontos a pontos anamnézisfelvétel.

A fogelszíneződés lokalizációja alapján két típust lehet elkülöníteni: külső és belső elszíneződést.

A külső elszíneződés kialakulásában szerepet játszhatnak: ételek, italok, egyéni szokások, mint például a dohányzás, a nem megfelelő szájhigiénia, illetve otthoni szájápolással kapcsolatos anyagok, például klórhexidin tartalmú szájöblítők tartós használata.

A belső elszíneződések kialakulása a fog előtörése előtt és után is kialakulhatnak.

A fog előtörése előtt alakulnak a különböző zománc- és dentinszerkezeti rendellenességgel járó elszíneződések: zománchypoplasia, hypocalcifikació, amelogenesis imperfecta, dentinigenesis imperfecta. A fogfejlődés során alkalmazott tetraciklin antibiotikum és túlzott fluoridbevitel ugyancsak jelentős fogelszíneződést okoznak.

A fog előtörése után kialakuló elszíneződésben szerepe van az életkor előrehaladtának, melyet a fogszövet vastagságának változása is eredményezhet. Ezenkívül különböző fogászati beavatkozások, mint például a gyökérkezelés, a nem korrektül záró esztétikus tömések, amalgámtömések alkalmazása, illetve a fogbélelhalás.

Amennyiben az elszíneződött fog, fogak esetében sem alaki, sem funkcionális, sem helyzeti rendellenesség nincs, akkor abban az esetben a fogfehérítés a legoptimálisabb kezelési mód. A fogfehérítéssel a világos színű, természetes megjelenésű fogsor elérése a cél.

A fogfehérítést minden esetben meg kell hogy előzze egy professzionális dentálhigiéniás kezelés!

Az otthoni fogfehérítés esetében a páciens a fogfehérítő anyagot a fogsorra pontosan illeszkedő műanyag sín segítségével helyezi fel.

Különböző koncentrációjú fogfehérítő anyagok (10%, 15%, 20% karbamid- peroxid) segítségével történik a fogak fehérítése. Az alacsonyabb hatóanyag-tartalmú fehérítőrendszereket jóval hosszabb ideig kell alkalmazni, minimum 14 éjszaka, a legmagasabb hatóanyag tartalmú készítményekkel már 7 nap alatt jelentős változás érhető el.

A módszer jelentős előnye, hogy olcsóbb, mint a rendelői fogfehérítés.

Ezen fogfehérítő eljárás alkalmazása során sem fehérednek sem a tömések, sem a koronák, hidak.

Az otthoni fogfehérítés kezelésének menete

Az első alkalommal a részletes anamnézisfelvételt követően a páciens átesik egy professzionális fogtisztításon. A fogtisztítást követően lenyomatvétel következik, mely alapján a fogtechnikus elkészíti a páciens fogsoraira pontosan illeszkedő műanyag, rugalmas sínt. Ennek a sínnek a segítségével történik a fogfehérítő anyag felvitele a fogra.

A második alkalommal a páciens megkapja a sínt, és részletes tájékoztatást kap a fogfehérítő anyag felviteléről a fogakra, a sín kezeléséről, tisztításáról. Illetve felhívjuk figyelmét a fogfehérítés során elképzelhető kellemetlenségekre: fokozott fogérzékenység, a fogszéli íny fehéres elszíneződése. Ezenkívül tanácsokat kap a fogfehérítés során kerülendő ételekről, italokról, szájöblítőkről.

47 500 Ft / állcsont