Fogfehérítő szett otthoni fogfehérítéshez

Az otthoni fogfehérítés esetében a páciens a fogfehérítő anyagot a fogsorra pontosan illeszkedő műanyag sín segítségével helyezi fel kényelmesen otthonában. Fontos, hogy ezt a fogfehérítési eljárást is meg kell hogy előzze egy professzionális dentálhigiéniás kezelés! Különböző koncentrációjú fogfehérítő anyagok léteznek (10%, 15%, 20% karbamid- peroxid), a dentálhigiénikus kolléga a személyes konzultáció során segít kiválasztani a páciens számára legideálisabb terméket a megfelelő eredmény elérése érdekében. Ez az eljárás, mivel alacsonyabb hatóanyag-tartalmú fehérítőrendszerrel működik, hosszabb ideig tart, mint a rendelői fogfehérítés.

Az otthoni fogfehérítés kezelésének menete

Az első alkalommal a részletes anamnézisfelvételt követően a páciens átesik egy professzionális fogtisztításon. A fogtisztítást lenyomatvétel követi, mely alapján elkészül a páciens fogsoraira pontosan illeszkedő műanyag, rugalmas sín. Ennek a sínnek a segítségével történik a fogfehérítő anyag felvitele a fogra.

A második alkalommal a páciens megkapja a sínt, és részletes tájékoztatást kap a fogfehérítő anyag felviteléről a fogakra, a sín kezeléséről, tisztításáról. Illetve felhívjuk figyelmét a fogfehérítés során elképzelhető kellemetlenségekre: fokozott fogérzékenység, a fogszéli íny fehéres elszíneződése. Ezenkívül tanácsokat kap a fogfehérítés során kerülendő ételekről, italokról, szájöblítőkről.

Otthoni Fogfehérítés Professzionális Termékkel
Woman,Wearing,Orthodontic,Silicone,Trainer.,Mobile,Orthodontic,Appliance,For,Dental

Mik az otthoni fogfehérítés előnyei?

  • Az alacsonyabb hatóanyag-tartalom miatt kevésbé teszi érzékenné a fogakat
  • Költségkímélőmm, mint a rendelői fogfehérítés
  • A kezelés egyéni igényeknek megfelelően bármikor abbahagyható, vagy tetszőlegesen folytatható
  • A sín többször használható, így a későbbiekben elegendő csak a fehérítő anyagot megvásárolni

Van-e hátránya az otthoni fogfehérítésnek?

  • Hátrány lehet, hogy a rendelői fogfehérítéssel ellentétben ez a kezelés több napot vesz igénybe
  • Mivel tovább tart a kezelés, így tovább kell kerülni a színező ételek és italok fogyasztását is

Mikor érdemes fogfehérítést alkalmazni?

A fogfehérítés módjának kiválasztása előtt mindenképp fontos tisztázni a fog elszíneződését kiváltó okot, hiszen az elszíneződés oka és mélységbeli kiterjedésének ismeretében lehet jól megválasztani a fogfehérítés módját. Ennek megfelelően nagyon fontos a pontos anamnézisfelvétel.

A fogelszíneződés lokalizációja alapján két típust lehet elkülöníteni: külső és belső elszíneződést.

A külső elszíneződés kialakulásában szerepet játszhatnak: ételek, italok, egyéni szokások, mint például a dohányzás, a nem megfelelő szájhigiénia, illetve otthoni szájápolással kapcsolatos anyagok, például klórhexidin tartalmú szájöblítők tartós használata.

A belső elszíneződések kialakulása a fog előtörése előtt és után is kialakulhatnak.

A fog előtörése előtt alakulnak a különböző zománc- és dentinszerkezeti rendellenességgel járó elszíneződések: zománchypoplasia, hypocalcifikació, amelogenesis imperfecta, dentinigenesis imperfecta. A fogfejlődés során alkalmazott tetraciklin antibiotikum és túlzott fluoridbevitel ugyancsak jelentős fogelszíneződést okoznak.

A fog előtörése után kialakuló elszíneződésben szerepe van az életkor előrehaladtának, melyet a fogszövet vastagságának változása is eredményezhet. Ezenkívül kialakulhat különböző fogászati beavatkozások, mint például a gyökérkezelés, a nem korrektül záró esztétikus tömések, amalgámtömések alkalmazása, vagy fogbélelhalás miatt is.

Amennyiben az elszíneződött fog, fogak esetében sem alaki, sem funkcionális, sem helyzeti rendellenesség nincs, akkor abban az esetben a fogfehérítés a legoptimálisabb kezelési mód. A fogfehérítéssel a világos színű, természetes megjelenésű fogsor elérése a cél.

A fogfehérítést minden esetben meg kell hogy előzze egy szájvizsgálat, valamint egy professzionális dentálhigiéniás kezelés!