Irányított biofilm terápia (Guided Biofilm Therapy®)

A Guided Biofilm Therapy®, vagy más néven az irányított biofilm terápia a dentálhigiéniai kezelés legmodernebb, legfejlettebb változata. Hatékonyabb, és még kevesebb kellemetlenséggel, fájdalommal jár, mint a hagyományos fogkőeltávolítás. A kezelés célja az íny feletti és íny alatti biofilm alapos és rendkívül kíméletes eltávolítása.

Mi a biofilm?

A fogak, fogtömések, fogpótlások és implantátumok felszínén megtapadó baktériumokat nevezzük így. A biofilm felelős a fogszuvasodás, fogágybetegség és implantátum körüli gyulladások kialakulásáért. Plusz, a biofilmben található baktériumok a véráramba kerülve a szervezetben máshol is megjelenhetnek, és növelik bizonyos betegségek kialakulásának kockázatát (pl.: szív- és érrendszeri megbetegedések, ízületi gyulladások, cukorbetegség). A biofilm a nyálból kioldódó ásványi anyagok hatására idővel elmeszesedik, így alakul ki a fogkő.

Miért olyan fontos a biofilm eltávolítása?

Biofilm = baktériumok. A dentális plakk (lepedék) már pár nap alatt valóságos baktériumkolóniává alakul, amelyben ott vannak a két leggyakoribb fogászati problémát, a fogszuvasodást és az ínygyulladást okozó baktériumtörzsek.
A fogszuvasodást a savképző baktériumok okozzák azáltal, hogy a plakkban levő ételmaradékokkal (szénhidrátokkal) táplálkozva savat termelnek, amely károsítja a fog szöveteit. Az előrehaladott fogszuvasodás a fog elvesztésével is járhat!
Az ínygyulladást és a belőle kialakuló fogágybetegséget a Veillonella, Actinomyces, Prevotella stb. baktériumfajták okozzák. A gyulladásos kórkép azért veszélyes, mert elpusztítja a fogakat megtámasztó szöveteket, így a fogak stabilitása veszélybe kerül, idővel kilazulnak, végül kiesnek. A felnőttkori fogvesztések többségét az ínygyulladásból létrejövő fogágybetegség okozza. Ez a veszély nemcsak a saját fogakat fenyegeti, hanem az implantátumokat is, mivel azokat a csontba ültetik be. A fogágybetegség során a csontszövet is érintetté válik, és minél nagyobb a csontpusztulás, annál kevésbé stabilak az implantátumok is.
A biofilm eltávolítása tehát rendkívül fontos a megelőzés, a fogak megtartása szempontjából.

Mi az irányított biofilm terápia lényege?

Ez a forradalmian új technológiát alkalmazó, többlépéses kezelés a fogtisztítás legfejlettebb formája. Hatékonyabb, mint a hagyományos fogkőeltávolítás. NO PAIN technológiát használunk, vagyis a kezelés szinte teljesen fájdalommentes: még azok sem éreznek fájdalmat, akik a fognyaki kopás miatt a hagyományos fogkőeltávolítás során érzékenységet szoktak tapasztalni.

Mik az irányított biofilm terápia előnyei a hagyományos fogkőeltávolítással szemben?

HATÉKONYABB
• Sokkal hatékonyabb tisztítást eredményez: míg a hagyományos polírozással a fogak körülbelül 85%-ban tisztulnak meg, a biofilm terápia során használt forradalmian új eszközökkel és anyagokkal 100%-os tisztaság érhető el.

NEM VÁLT KI ÉRZÉKENYSÉGET
• Kíméli a fogzománcot és a gyökérfelszínt: a fognyaknál elkopott fogzománc miatt sokan érzékenységet tapasztalnak a hagyományos eljárás során, ez a technológia azonban kímélő és fájdalommentesebb.

MINIMÁL INVAZÍV
• A terápia részeként alkalmazott plakkfestés megmutatja a fogakon megtapadó biofilmet, fogkövet, ezért a beavatkozás minimál invazív. Ez azt jelenti, hogy nincs felesleges beavatkozás, csak azokon a részeken végezzük el a tisztítást, ahol szükség van rá.

NEM OKOZ SÉRÜLÉST A FOGPÓTLÁSOKON
• A korszerű technológiának köszönhetően kezelés közben a csúcsminőségű fogpótlások, direkt héjak és implantátumok felszíne nem sérül.

AZ EDDIG ELÉRHETETLEN TERÜLETEK IS MEGTISZTULNAK
• A kezelés a hagyományos polírozó technika számára elérhetetlen területeken is használható: a fogak és implantátumok körül az íny alatti felszíneken, fogszabályozó készülékek bracketjei körül, a fogközökben, nyálkahártyán, a nyelven.

Biofilm Terápia Implantátumos Fogpótlásnál

FOGPÓTLÁSOK, IMPLANTÁTUMOK: ezek otthoni tisztítása nem könnyű, különösen a fogpótlás és az íny találkozásánál. Márpedig ez érzékeny terület, mert ha a baktériumoknak sikerül megtelepedniük a fogpótlások alatti részen, az íny könnyen gyulladásba jöhet, ami hosszú távon akár a fog vagy műfog elvesztését is okozhatja.

FOGSZABÁLYOZÓ KÉSZÜLÉK: a készülék fogakra rögzített tappancsok (az ún. bracketek) szintén kihívást jelentenek. Evés közben ételmaradékok szorulhatnak a bracketek köré, illetve az étkezések után képződő lepedék is rátapad. Mivel a lepedék is biofilmet, vagyis baktériumokat tartalmaz, a készülék tisztán tartása különösen fontos. A fogak felszínén elinduló szuvasodás csúnya, látható nyomokat hagyhat a fogakon. Éppen ezért fogszabályozásnál kifejezetten ajánlott az irányított biofilm-terápia elvégzése, ha kell, több alkalommal is.

Biofilm Terápia Fogszabályozó Készüléken
Biofilmt Terápia Nyelvtisztítás

NYELV: hagyományos fogkőeltávolításnál a nyelvet nem tisztítjuk meg, ezzel az eljárással azonban a nyelv is sorra kerülhet. Ez azért fontos, mert a fogszuvasodást és fogágybetegséget okozó baktériumok a nyelven is megtelepedhetnek

PARODONTÁLIS KEZELÉSEK ELŐKÉSZÍTÉSÉRE IS KIVÁLÓAN ALKALMAS
• Ezzel a technológiával több mm mélyen is kitisztíthatóak az íny melletti tasakok. Ezek a felszínek valójában baktériumokkal, ételmaradékkal és egyéb anyagokkal teli tasakok, amelyek idővel komoly problémákat (pl. fogyágybetegség kialakulása) okozhatnak.

Biofilm Terápia Parodontális Kezelés Előkészítéseként

Mik az irányított biofilm terápia lépései?

 1. Felmérés
  A kezelés első lépése mindig a megfelelő diagnózis. A fogak, az íny és a parodontális szövetek felmérése. Meghallgatjuk a páciens panaszait,
  észrevételeit.
 2. A biofilm láthatóvá tétele plakkfestéssel
  Megmutatjuk a fogak felszínén megtapadó, egyébként szabad szemmel nem látható biofilmet, problémás területeket. Ezek nemcsak nekünk jelentenek fontos információt, hanem a páciensnek is, aki láthatja, hogy a napi fogápolás során mely területekre kell nagy figyelmet fordítani.
 3. Motiválás
  Segítünk az otthoni szájápolás fejlesztésében. A legfontosabb támpontot a megfestett biofilm jelenti, amely a páciens számára is jól szemlélteti, hogy hol vannak azok a fogfelszínek, amelyek tisztítására nagyobb hangsúlyt kell fektetnie. A kezelést végző dentálhigiénikus személyre szabott tanácsokat ad a páciensnek és felhívja a figyelmet a megelőzés fontosságára. Egyúttal a páciens elsajátítja a helyes fogmosási technikát is.
 4. Airflow
  Egy speciális eszközzel eltávolítjuk a biofilmet ( ínyszínt felett és íny alatt kb. 4 mm-ig ), az elszíneződéseket és kíméletesen polírozzuk a fogait. Ennek során porított eritriol-klórhexidint fújunk a fogakra, ami egyszerre tisztít és políroz.
 5. Perioflow®
  Egy másik speciális eszközzel kitisztítjuk a mélyebb tasakokat és az implantátumokat, akár 4-9 mm mélységig.
 6. Ultrahangos és kézi fogkőeltávolítás
  A megmaradt fogkövet, egyéb lerakodásokat speciális Piezon® NO PAIN technológiával ellátott ultrahangos eszközzel távolítjuk el.
 7. Ellenőrzés
  Gondosan ellenőrizzük, hogy minden terület tökéletesen tiszta lett-e.
 8. Visszahívás
  Megbeszéljük, mikor szükséges újra ellenőrzésre jönni.
Guided Biofilm Biofilm Láthatóvá Tétele Plakkfestéssel
Irányíttott Biofilm Terápia Airflow
Guided Biofilm Therapy Tökéletes Tisztaság

Milyen elnevezései léteznek még az irányított biofilm-terápiának?

EMS-módszer: mivel a technológia a svájci EMS vállalathoz fűződik, EMS-módszer vagy EMS-kezelés néven is találkozhatunk vele az interneten.
GBT: a Guided Biofilm Therapy (irányított biofilm-terápia) angol megnevezés rövidítése.

Mit jelent a kezelés neve?

Irányított: a kezelés során plakkfestéssel megállapítjuk, hol található biofilm a fogakon és a szájüreg többi részén, és a kezelés célzottan ezekre a területekre irányul.
Biofilm: a kezelés elsődleges célja a fogászati problémákat okozó baktériumréteg eltávolítása.
Terápia: a kezelés helyett a terápia jobban kifejezi, hogy itt egy komplexebb, többlépéses eljárásról van szó. Ráadásul a terápiák célja valamilyen gyógyhatás elérése, ami itt inkább a problémák, fogászati betegségek megelőzését jelenti.

47 500 Ft