Szájsebészet

Szájsebészet Árak /

Bölcsességfog sebészeti eltávolítása

A bölcsességfog eltávolítása történhet egyszerű foghúzás révén, vagy sebészi feltárás útján, amely a szájsebészet területéhez tartozik. Amikor egy fog valamilyen okból eltávolításra kell, hogy kerüljön, általában a fogkorona fogóval megfogható és ily módon kihúzható. Amikor ez kivitelezhetetlen, akkor az már a szájsebészet kategóriába tartozik, mert akkor azt a területet sebészileg fel kell tárni.

Minden esetben szájsebészet útján történik a fogeltávolítás, amikor a kérdéses fog koronai része is íny alatt vagy csontban van.
Azokban az esetekben, amikor a bölcsességfogak előtörésük során elakadnak a csontban, sokszor képesek egy addig teljesen szabályos fogsorban is torlódásokat létrehozni, mivel nyomják az előttük elhelyezkedő fogakat. Amennyiben a bölcsességfog félig előbújik, de az előtte található nagyörlő fogban megakad, a szájban található baktériumok az íny alá jutva gyulladást okozhatnak. Ennek eredménye fájdalom, duzzanat, szájzár kialakulása lehet. További gondot jelent, hogy a hátsó őrlők területe nehezen tisztítható, és az állandó lepedékképződés miatt sokszor a szomszédos fogakon is szuvasodás alakulhat ki. Ezt megelőzendő bizonyos esetekben tanácsos lehet a már teljesen kinőtt bölcsességfogakat eltávolítani.

Az előtörésben megakadt, úgynevezett impaktált bölcsességfogak eltávolítása sokszor csak műtétileg lehetséges.
A beavatkozás minden esetben fájdalommentes, azonban a sebgyógyulás ideje alatt felléphetnek utópanaszok. Ki nem nőtt bölcsességfogak eltávolítását követően általában 1-2 napig tartó, fájdalomcsillapítóval kezelhető fájdalom, 4-5 napig tartó arcduzzanat kialakulása várható. Az alsó bölcsességfogak eltávolítása után bizonyos esetekben néhány napos szájnyitási korlátozottság, hosszabb ideig fennálló duzzanat, fájdalom is előfordulhat. Megfelelő utókezeléssel ezek a panaszok jól orvosolhatóak, a gyógyulás folyamata meggyorsítható.

Bölcsességfog eltávolításának menete

A bölcsességfog eltávolítása során helyi érzéstelenítésben leválasztjuk az ínyt a fogról, majd a szomszédos fogak épségére ügyelve eltávolítjuk. Ehhez bizonyos esetekben szükség lehet csont eltávolítására is, hogy a fogat meg tudjuk mozdítani.
Végül a sebet varratokkal zárjuk, melyeket 7 nap múlva távolítunk el. A fogeltávolítást követően a seb környékét hűteni kell, fontos a megfelelő fájdalomcsillapító, esetlegesen antibiotikum alkalmazása.

A bölcsességfog eltávolítása a következő esetekben indokolt:
  • ha a bölcsességfog áttörési tendenciájának következtében állandó gyulladás és fájdalom alakul ki a fog körül
  • amennyiben nincs elég hely a bölcsességfog előtöréséhez
  • ha állandó gyulladás és fájdalom áll fenn a fog körül
  • ha a bölcsességfog nyomja az egész fogsort a fogak összetorlódását okozva
  • amennyiben a szomszédos fog gyökerének felszívódását okozza a nyomással
  • ha nem a megfelelő irányba tör elő, ezáltal irritálja az arc nyálkahártyáját
  • bármilyen ismeretlen eredetű arcfájdalom esetén
  • ha tasakképződés alakul ki körülötte, amelynek kezelésénél nem érhető el tartós javulás!

A bölcsességfogak eltávolításának módja a fog helyzetétől, előtörésének mértékétől, az anatómiai viszonyoktól függ. Egyszerű esetben könnyedén eltávolítható a bölcsességfog, mint egy hagyományos foghúzás. Komplikáltabb esetben, amikor nem tud előtörni a bölcsességfog egészen, szükséges lehet műtéti feltárás is a fog eltávolításához. Ennek eldöntéséhez klinikai és röntgenvizsgálat szükséges!

54 500 - 72 500 Ft