A kezelésekről

3 válasz 3 kínzó kérdésre a mikroszkópos gyökérkezelésekkel kapcsolatban.

3 válasz 3 kínzó kérdésre mikroszkópos gyökérkezelésr

1, Fájdalmas?

A mikroszkópos  gyökérkezelés érzéstelenítésben zajlik, így a válasz az, hogy nem fájdalmas. A kezelés után azonban még teljesen normálisnak számít, ha a fog néhány (4-5) napig sajog. Az ennél hosszabb és nem csökkenő intenzitású fájdalom azonban már nem természetes. Ha ilyesmit tapasztalna, keresse fel kezelőorvosát!

2, Biztos megmenthető a sajgó fog?

A mikroszkópos gyökérkezeléssel foglalkozó endodontusok igen jó, 100% körüli gyógyulási rátával büszkélkedhetnek. Ez azt jelenti, hogy ha úgy ítélik meg, a kezelés meg tudja menteni a fogat, akkor jó eséllyel meg is fogja. Sajnos az is megeshet, hogy a fog állapotát olyan rossznak ítélik, hogy inkább az eltávolítást látják indokoltnak, és nem is javasolják a kezelés elindítását.

3, Kibírom fekve olyan sok ideig?

A mikroszkópos gyökérkezelés közben a szokásos testhelyzettől eltérően a pácienseknek hanyatt fekvésben kell elhelyezkedniük. A mozdulatlanság fontos kritérium, mert a nagyító berendezés a páciensek feje fölött kb. 30 cm-re van, egy kis moccanás is jelentősnek fog mutatkozni a mikroszkópon keresztül. 

mikroszkóp_páciensszemével_01.jpg#ass

(Ezen a képen megfigyelheti, mit lát a páciens a kezelés alatt.)

A moccanatlansági kényszer ellenére pácienseink többsége igen jól érzi magát kezelés közben. Nem ritka, hogy valaki elbóbiskol, és meglepve riad fel egy óra múlva: „már végeztünk is?”

Kiemelt cikkek